Skrivnostna ladja - 2. del

Skozi jaške sem se vlekel počasi. Ob tem se je hrana neprijetno mečkala in zaskrbelo me je, da se ne bi slučajno kam zatlačila in poškodovala obleko. Ker nisem imel svetilke na glavi, sem videl le zelo kratko območje v jašku. Pomikal sem se v vseh smereh: gor, dol, levo in desno, tako da sem kmalu izgubil čut za smer. Zahvaljujoč vgraviranim legendam pa nisem imel težav pri iskanju prave poti. Kmalu sem dospel do konca seznama na deščici. Sedaj sem se moral le še povzpeti iz jaška. Plazil sem se naprej, dokler nisem dospel do rešetk nad mano. Navdušeno sem se obrnil in takrat na mojo veliko grozo opazil, da so varovane z mehanično ključavnico.

Bilo je logično, da neka zaščita mora biti, vendar sem nanjo ob navdušenjem nad odkritjem knjig povsem pozabil. Segel sem k pasu, kjer sem imel lomilko. Prostor je bil precej omejen, zato sem le stežka udarjal po ključavnici. Po par krepkih udarcih sem z grozo ugotovil, da se ji ne pozna nič. Bil sem obupan. Poskušal sem se pomiriti. Imel sem možnost, da se odplazim nazaj vzvratno do razvejišča in vrnem v delavnico, lahko bi pa tudi šel še malo naprej in poskusil srečo ob drugih izhodih, če sploh obstajajo.

Pričel sem spet lesti naprej, dokler nisem opazil, da je tukaj strop jaška čudno upognjen, kot bi bil utrgan. Skozenj je gledala noga enega izmed večjih robotov, ki sem jih opazil na skicah. Tudi tla so bila luknjasta. Previdno sem se pokukal skozi strop jaška. Videl sem le malo, ker je bila večina dvorane v temi. Tu pa tam so brneli zasloni, moja lučka pa je osvetljevala bližnjo okolico. Sedaj sem opazil, da je bilo nekaj posod v prostoru prevrnjenih in je iz njih odtekla snov na mojo srečo razžrla pod. Čudilo me je sicer, da roboti tega niso popravili, vendar si nisem preveč belil glave s tem.

Poskusil sem star trik in na lomilko dal čelado, jo pomolil skozi odprtino in pričel mahati. Zgodilo se ni nič, zato sem se previdno povlekel v dvorano. Tedaj so se prižgale luči. Šele sedaj sem videl celotno podobo dvorane. Bila je gromozanska, komaj sem videl do konca. Razdejanje v njej je bilo nepopisno. Luči so bile v veliki meri poškodovane, utripale so in od nekaterih se je sipal slap isker. Strop je bil na večih mestih razžrt in luknjast, snov, ki je prežrla tla je očitno sčasoma izhlapela in naluknjala še kako nadstropje ali dve. Po celotni dvorani so ležali kosi robotskih oklepov, staljeni kosi kovine in roboti z odtrganimi deli. Na veliko grozo pa sem opazil, da je dvorana posejana z zoglenelimi človeškimi trupli. V njej se je zgodilo nekaj strašnega. Pričel sem slutiti, da je morda sistem na ladji ponorel in se obrnil proti človeškim gospodarjem. Čimprej sem moral od tod.

Previdno sem se pomikal med kupi razpadlih robotov in iskal morebitne baterije. Končno sem našel kup palet, kjer so bile naložene, vendar sem razočarano ugotovil, da gre zgolj za lupine. Očitno bom moral najti še polnilno postajo. Nisem je potreboval dolgo iskati, saj sem jo našel blizu in je celo delovala. Na steni so bila prilepljena navodila, na zaslonu pa je utripal simbol baterije. Vstavil sem baterijo v označeno mesto, pritisnil gumb in čakal. Na zaslonu so se sicer izpisovale podrobnosti o trenutni stopnji polnjenja, vendar sem se raje razgledoval naokoli za uporabnim vozilom ali orožjem.

Dvorana je sicer vsebovala nekaj orjaških vozil, vendar so bila ali onemogočena ali poškodovana, Pregledal sem tudi orožja ob zoglenelih truplih, vendar jih nisem uspel usposobiti ali pa so bila iztrošena. Našel sem tudi dve masivni puški identičnih Artefaktu. Ena je imela zdrobljen zaslon, druga pa je imela orjaško luknjo. Bilo je kot zakleto.

Lotevati se me je pričel obup. Bil sem ujet globoko pod gladino slanega jezera, kot je kazalo, brez izhoda. Redko katera stvar, ki sem jo našel je bila dejansko uporabna. Sistem Ladje se je odločil, da me ob prvi priliki iztrebi, zato sem moral biti neprestano na preži. Izgubil sem občutek za čas in nisem vedel kako dolgo sem že spodaj, tovariši so najbrž iskali zaman in me zapustili. Če se bom vrnil na površje, bom ostal popolnoma sam v tem svetu kamor sploh ne spadam. Takrat je polnilna postaja zapiskala. Baterija je bila napolnjena. "Morda pa upanje le obstaja!"

Iz žic, ki sem jih odtrgal iz robotov sem napravil nosilnik za baterijo. Bila je precej težja kot prej, obleka pa je pričela rahlo piskati, ko sem se je dotaknil. Bilo je očitno, da baterija oddaja sevanje, nisem se pa preveč obremenjeval, saj je nivo na vizirju bil v zelenem območju, precej pod oranžnim. Vrnil sem se k luknji v podu, saj so bila ostala vrata trdno zaprta in nisem videl smisla, da bi se še dolgo zadrževal v tej dvorani.

Sklenil sem, da se bom vrnil nazaj v delavnico, da naredim nov načrt. Pot, ki sem si jo načrtal je bila namreč zadelana z upognjeno kovino in ker uporabnega orožja nisem našel, sem moral priznati poraz. Najprej sem v tunel vrgel baterijo, nato pa skočil še jaz. To je bila usodna napaka, saj se je pod nažrt od kisline nenadoma vdrl.

Ob udarcu ob tla mi je vzelo sapo, obleka pa je pričela piskati. V mečih me je sunkovito zbodlo, nekaj časa sem se valjal po tleh, nato pa je bolečina minila in lahko sem vstal. Bil sem rahlo omotičen, pravzaprav mi je bilo prav prijetno in takoj sem posumil, da mi je obleka vbrizgala nekakšno sredstvo proti bolečinam.

Pogledal sem navzgor in se zgrozil. Gotovo sem padel več kot dvajset metrov globoko. Obleka me je sicer rešila, vendar bi si lahko kljub njej zlomil vrat. Opotekaje sem poiskal baterijo, ki je ostala nepoškodovana. Sedaj sem se razgledal po prostoru.

Tla so bila rahlo nagnjena, en del je bil poplavljen. V njem so bila, sodeč po izgledu, postavljena zračna plovila, nekakšni lovci. Bila so praktično nedotaknjena in razveselil sem se, da bom med njimi našel kakega uporabnega. Po hitrem preletu, sem opazil, da je kabina enega odprta, zato sem jo šepaje mahnil proti njemu. Baterijo sem pustil na tleh in se s težavo zvlekel v lovca. Ko sem se usedel na sedež so se nenadoma prižgale lučke in zaslon. Na njem se je pokazala enaka virtualna tipkovnica kot ob vhodu v ladjo in vnosno polje. Bežeče številke ob njem so mi dale vedeti, da so se pričele odštevati sekunde.

V glavi mi je kliknilo: "Beži!", zato sem se hitro izvlekel iz kabine in padel po tleh. Pograbil sem baterijo in pričel teči proti globlji vodi, da bi se potopil, ko sem zaslišal znano piskanje. Vrgel sem se po tleh. Slišal sem še šviganje krogel in lomljenje stekla, ko je nenadoma vse eksplodiralo. Udarni val je bil sunkovit. Čeprav sem bil pod vodo, me je odvrglo v steno. Zaradi eksplozije so stene popustile in jezerska voda je vdrla v dvorano.

Držal sem se baterije, da me ne bi odneslo in poskušal čimbolj zadržati dih, ko je v čeladi nenadoma siknilo. Začutil sem piš svežega zraka. Bil sem začasno rešen. Poskušal sem splavati navzgor, ampak baterija je bila pretežka. Ravno ko sem jo hotel spustiti, sem začutil rahlo brnenje. Pričel sem se premikati. Obleka je bila pravi čudež in je očitno imela vgrajen tudi pogon za potapljanje. Krmaril sem navzgor proti površju jezera, pri tem pa mi je bilo v izdatno pomoč svetlikanje gob na steni jame. Med dvigom je obleka očitno prilagajala mešanico zraka in pritisk, da si ne bi ob dvigu poškodoval bobničev in pljuč.

Predrl sem gladino in se zvlekel na rob jezera. Baterijo sem vrgel po tleh in se utrujen ulegel.

Vrnil sem se, ampak kje so ostali?


Vam je vsebina všeč? Delite jo na: