Modrec pripoveduje - 1.del

Postava vstopi v sobo in šele sedaj si jo lahko bolje ogledam. Moški je precej velik, malo večji od mene in sodeč po dolgi beli bradi in belih dolgih laseh že precej star. Obraz ima zguban, kot bi ga razorali s plugom. Iz njegovih oči seje nekakšna dobrodušnost, ki pomirja. Ogrnjen je v dolgo belo haljo, ki je preko pasu povezana s modrim trakom. Okrog vratu ima na vrvici privezan nekakšen mošnjiček, na nogah pa sandale. Šele ko se premakne proti meni opazim, da v eni roki nosi lepo izrezljano palico.

Nagovorim ga: "Kaj se je z mano sploh zgodilo? Kje sploh sem? Kako to, da govorite moj jezik? Nihče drug tu me ne razume!" Nasmehne se in mi ponudi roko: "Pridi z mano. Najprej se moraš okrepčati in nato ti bom povedal odgovore na vsa vprašanja" Počasi in negotovo stopim za njim skozi vrata. Ob straneh opazim dva stražarja. Oba sta resnično ogromna. Dolgi lasje se jima neukročeno sipajo na rame. Levi ima dolgo neurejeno brado, medtem ko jo ima desni spleteno v kitke. Oblečena sta v verižne oklepe, ki zgledajo zelo podobni mojemu staremu - le kaj se je zgodilo z njim? Čez rame imata krzneno pregrinjalo. Okrog pasu imata oba opasan meč in nož. Njuna mrka pogleda zgledata precej strašljivo, zato se hitro poberem za starcem.

Hodiva po več hodnikih in kmalu izgubim orientacijo. Povsod so po stenah obešene preproge z grbi, na katerih je narisan črn grb nekakšne živali. Zgleda kot črn zmaj z rdečim jezikom ter rdečimi kremplji in rogovi. Čez nekaj časa dospeva do velikih lesenih vrat. Modrec jih odpre in razpre se velika dvorana, s precejšnjo mizo na sredini. V dvorani je že nekaj oseb, ki me radovedno gledajo, vendar jih Modrec z zamahom roke in nekaj tujimi besedami očitno odslovi, saj zapustijo prostor. Miza se šibi pod težo jedi in Modrec me povabi, naj se usedem. Opazim, da nikjer ni kakšnega pribora, zato pričnem jesti kar z rokami. Modrec mi pomigne proti čaši: "Poskusi naš nektar za žejo. Mislim, da ti bo všeč.". Pijača v kupici je slastna in ima okus po medu. Z užitkom jo spijem in si je nalijem še več. Ko se končno nasitim, starec prične: "Sedaj bom v obliki pripovedi odgovoril na tvoja vprašanja. Udobno se namesti in prisluhni.

"Mesto, v katerem se nahajaš, se imenuje Waas. Je največje mesto na severu in glavno mesto severnega dela našega Sveta, ki se imenuje Cobann. Severni del od južnega, ki se imenuje Pohhor, loči ogromna reka Dr'Awaa. Južnega dela se izogibaj, saj je središče zla. Ponoči in podnevi se v brezmejnih gozdovih, kjer so drevesa prav tako obsedena z zlobnimi duhovi, potikajo pošastne sence in kreature, ob katerih ti zastane dih. Na srečo obstaja Dr'Awaa, ki je kot nekakšen mejnik med pokrajinama. Za kreature je skoraj nemogoče, da jo preplavajo, če pa jim že uspe, jih na naši strani pričakajo straže, ki ves čas patruljirajo po bregu. Niso pa le pošasti tiste, ki nas navdajajo s strahom. Na jugu živijo tudi strašna ljudstva, ki so človeška le še po postavi. Njihova duša je temna in podoba pošastna. Na naš breg prihajajo ropat, požigat in nasploh delat zmedo. Zadnje čase so bili njihovi prihodi pogostejši in skrbi nas, kaj se bi zgodilo, če bi se njihova vojska zbrala in nas napadla.

Pa tudi na severu ni vse tako kot bi moralo biti. Na daljnem vzhodu poročajo o Nemrtvih, ki se zbirajo v ruševinah mesta Marr. V kratkem bomo zbrali vojsko in se odpravili zadevo raziskat. Barbari iz pokrajine Ostria na skrajnem severu nas že dalj časa ogrožajo, vendar smo jih vedno uspeli podkupiti. Za nas so prišli težki časi in vedno huje bo. Ravno zato smo se te tako razveselili.

Vidim, da gledaš začudeno. Marsikaj ti bo jasno, ko si boš bolje ogledal ta Svet. Ta se verjetno precej razlikuje od tvojega. V tem svetu še vedno prevladuje Čarovnija, ravno zato lahko govorim s tabo. Čarovnija je nekaj, kar lahko do popolnosti obvladajo le redki izbranci. Vsakdo se lahko nauči biti Čarovnik, vendar uporaba Čarovnije skriva številne pasti. Ne koristi ti, če imaš dovolj Energije in železno moč volje. Posedovati moraš tudi dovolj znanja, da se obraniš pred temno stranjo, ki te vabi ob vsakem izrečenem uroku. Marsikateri Čarovnik je že padel na temno stran, ker je precenjeval svoje zmogljivosti ali pa je bil enostavno željan moči. Da, temna Čarovnija, ki jo imenujemo tudi Coprnija, ti da moč, vendar za strašno ceno.

Najbolj cenjeni so v tem svetu Vitezi. Vitezi so tisti, ki obvladajo poleg Čarovnije tudi umetnost bojevanja. Vitezov je zelo malo, recimo naš Kralj je eden izmed njih. To so res ljudje vredni občudovanja, ki se borijo za dobro svojega kraljestva. Še mnogo jih je, ki imajo posebne sposobnosti, vendar o tem kdaj drugič. Sedaj bi ti rad povedal nekaj o tem kako smo te rešili in o Liliji"

Srce mi zadrhti: "Liliji? To je tisto prelepo dekle, ki me je negovalo. Končno bom zvedel odgovor na vprašanje, ki me muči že tako dolgo!"


Vam je vsebina všeč? Delite jo na: