Skrivnostna ladja - 1. del

Obleka je bila lahka in hitro sem se navadil nanjo. Zapustil sem hodnik in se znašel pred vhodom v obsežno temno avlo, ki je bila medlo osvetljena le tu in tam. Vklopil sem svetilko, da bi bolje videl okolico. Hitro sem ugotovil, da gre za nekakšno ambulanto, saj je bilo ob nasprotni steni postavljenih kup bolniških postelj, ob njih pa kup modrikasto osvetljenih omar iz katerih je prihajalo brnenje. V steno na levi strani je bila vgrajena orjaška prosojna komora rumene barve. Povezana je bila s šopom kablov, v notranjosti pa je bila postavljena postelja. Ob tej steni je bila tudi postavljena velika bela kocka, ki je imela okroglo odprtino. Iz nje je štrlelo plosko vodilo, ki je bilo obloženo z nekakšno penasto snovjo. Pred mano je bil postavljena miza okrog katere so bili simetrično razpostavljeni stoli.

Kmalu se mi je posvetilo, kaj gledam. Rumena komora je bila karantena, bela kocka očitno nek skener, postelje pa so bile najbrž namenjene ranjencem, ki so se vrnili v Ladjo, ob njih so bili diagnostični računalniki. Sodeč po velikosti, ki jo naj bi imela Ladja, sem sklepal, da je to najbrž prostor namenjen zdravljenju nujnih primerov, nekje v notranjosti pa se nahaja večja bolnišnica.

Ozrl sem se proti desni in opazil vrata. Stopil sem naprej, ko sem nenadoma zaslišal piskanje, prižgale so se luči. Vrata za mano so se hipoma zaprla, iz stropa so švignile prosojne pregrade in izolirale bolniške postelje, komoro in belo kocko od mene. Sunkovito sem se ozrl naokrog, da bi ugotovil odkod prihaja zvok, in na stropu opazil utripajočo lučko. Nisem bil prepričan, kaj predstavlja, vendar sem slutil, da ne bo iz tega nič dobrega, zato sem kolikor sem pač mogel hitro, skočil proti mizi.

Bilo je prepozno, saj so na mojo veliko grozo iz stropa pokukale tri strojnice in pričele sejati smrtonosne krogle. Zvalil sem se po tleh pod mizo in se ulegel na tla. Krogle so se odbijale od tal, prebijale mizo in vohal sem smrad zažgane plastike. Napad je trajal le nekaj sekund, a je bilo dovolj, da sem popolnoma oglušel. Nato so strojnice nenadoma ponehale in poniknile v strop, pregrade so se dvignile. Pogledal sem na merilec srčnega utripa, ki je močno narasel. Bilo je očitno, da me je sistem nekako prepoznal kot vsiljivca in bo zato dal vse od sebe, da me uniči. Miza se je iskrila kot novoletna jelka. Očitno je bila prepredena z vezji. Previdno sem se zvlekel pod njo, bližje vratom in počakal, da se umirim. Moral sem premisliti, kako bom nadaljeval, saj je bila najverjetneje celotna ladja prepredena s kamerami in strojnicami. Luč se je spet ugasnila in obležal sem v temi, svetilko sem iz previdnosti ugasnil.

Medtem ko sem tako tuhtal, kaj naj naredim, sem zaslišal zvok drsenja ene plošče ob drugo. Nato sem slišal zvok podoben brnenju daljinskega avtomobilčka, ki se je pričel približevati. Ko je prišel blizu mize, sem opazil, da gre za manjšega robota na kolesih. Približal se ji je, se raztegnil in očitno pričel s popravilom mize. Med njegovimi popravili so se na tla sipale iskre in zbal sem se, da me bo varnostni sistem spet opazil. Ko je robot končal, se je spet skrčil in obrnil in zapeljal vstran. Sklenil sem, da vključim svetilko in poskušam steči proti vratom, saj je obstajala velika verjetnost, da so sedaj odprta, saj je skoznje pripeljal robot.

Potegnil sem se izpod mize in postavil na noge. Pričel sem teči, da bi prehitel robota in ušel strojnicam. Ker sem bil izčrpan, je tek bil bolj opotekanje kot pa hitro premikanje. Za sabo sem slišal znano piskanje. Nisem imel več veliko časa. V ozkem soju svetilke sem videl vrata, levo od njih spodaj pa kvadratno luknjo v steno proti kateri se je premikal robot. Spreletela me je slaba slutnja in res, ko sem se dotaknil vrat, so bila ta zaprta. Nisem imel druge izbire, kot pa se vreči skozi luknjo v steni, saj sem zaslišal znani ropot strojnic, ki se premikajo skozi strop in merijo na tarčo. Komaj sem potegnil še noge skozi luknjo, ko se je že zaslišalo šviganje krogel. Za mano se je usul slap isker in pok, očitno jih je robot skupil namesto mene.

Vlekel sem se po trebuhu naprej skozi jašek in si želel, da bi svetilko vdelali na čelado, saj sem videl le kak meter naprej. Upal sem, da v jašku ni strojnic ali drugih pasti, ter da ne srečam še kakšnega robota, saj bi me ta lahko pomečkal ali drugače poškodoval. Kmalu sem dospel do razpotja. Jašek se je razdelil na tri poti. Tako ali tako sem se že izgubil, zato sem nadaljeval kar naravnost. Nedolgo zatem sem naletel na kovinsko lestev. Spustil sem se po njej v rdečkasto osvetljen prostor spodaj. V njem je bila neke vrste delavnica, saj je na policah ležal cel kup orodij. Temu sem se rahlo čudil, saj sem sklepal, da so za vsa popravila odgovorni izključno roboti.

Orodja so bila čista in so izgledala kot nova. Nekaj časa sem jih težkal in preizkušal, vse od francoskega ključa pa do kladiva in se končno odločil za večjo lomilko za odpiranje zabojev. V želodcu mi je že pošteno krulilo in čutil sem, kako sem oslabljen, zato sem moral nujno najti shrambo s hrano. Opotekel sem se skozi vrata, ki začuda niso bila avtomatska, v ozek hodnik in pričel raziskovati. V tem predelu ni bilo ne duha ne sluha o avtomatizaciji. Sklepal sem, da so ta prostor uredili za primere, ko bi sistem na Ladji odpovedal in bi ga bilo potrebno ročno popraviti oziroma usposobiti. Našel sem kopalnico, stranišča in tudi bivalne prostore, ki so bili prazni.

Kmalu sem naletel na skladišče polno lesenih zabojev. Odložil sem čelado v kot, da me ne bi ovirala in jih pričel pregledovati. Bilo jih je ogromno. Enega izmed njih sem odprl z lomilko. V njem je bilo kup zavojčkov, ki so vsebovali raznorazne praške, izsušena živila in podobno. Sklepal sem, da so živila dehidrirali in pakirali v kontrolirano atmosfero, da bi jim podaljšali življenjsko dobo. Poskusil sem jesti, vendar so bila živila presuha. Razbil sem še več zabojev in v enem izmed njih našel napravo, ki sem se je takoj razveselil. Na njem je bila narisan slap, ter molekula, ki je sumljivo spominjala na molekulo vode. Potegnil sem ročico, vendar se ni zgodilo nič. Predvideval sem, da morda deluje kot vodnjak in sem ročico potegnil še parkrat. Takrat je pričela naprava brneti in iz nje je pričela teči prozorna tekočina brez barve, vonja in kot sem ugotovil tudi brez okusa.

Bil sem lačen in žejen, zato sem zlil tekočino na živila in jih hlastno pojedel. Bila so okusna kot sveža. S pomočjo praškov, sem si naredil napitek kar v zavojčku in ga spil. Sit sem se usedel na enega izmed zabojev, da bi premislil položaj. Moral sem najti skladišče v katerem hranijo baterije in prevozno sredstvo, ki mi bo omogočilo vrnitev na površje jezera. Zavedal sem se, da bo to izjemno težka naloga, saj je varnostni sistem na vsakem koraku.

Sklenil sem nekaj časa počivati, da si povrnem moči. Zbudilo so me bolečine v trebuhu, zvijalo me je, da sem bil ves poten. Strahoma sem pomislil, da sem pojedel ali popil kako strupeno snov, saj sem lahkomiselno pograbil prvo stvar, ki mi je prišla pod roke. Odvrgel sem obleko in se zavlekel v kemično stranišče. Po opravljeni potrebi sem se pošteno umil in se ponovno oblekel. Nato sem si ogledal zavojčke. Ker so mi bili znaki na njih nerazumljivi, sem jih vrgel na tla in upal, da se zadeva ne bo ponovila.

"Takole ne bo šlo!" sem si rekel. "Moram se naučiti brati te znake, drugače sem pogubljen." Napenjal sem možgane kako bi to najhitreje in najlažje storil, ko so mi po glavi začele švigati številke, črka lambda. Lambda? Seveda. "Zakaj znam prebrati znake z obleke? Ima obleka vgrajen prevajalnik? Kako ve v kateri jezik prevesti? Kako ga sploh pozna?"

Stopil sem po čelado in si jo nadel. V roke sem prijel eno izmed vrečk, zaradi katerih me je prej zvijalo in se poskušal skoncentrirati na znake. V nekaj trenutkih se je zaslon delno zatemnil in na njem se je prikazalo prevedeno besedilo. Od šoka sem spustil vrečko iz rok. Zmrazilo me je ob misli, da obleka o meni ve toliko: "Me nadzira glavni računalnik? Bo v ključnem trenutku namerno odpovedala. Me bo zasužnjila?" Postalo mi je vroče in ravno takrat se je obleka spet pričela hladiti. Spet me je streslo. Kljub pomislekom, sem se odločil, da jo zaenkrat obdržim in se je ob prvi priliki znebim. Še enkrat sem pogledal na vrečko. V njej je bil prašek s kreatinom, organsko dušikovo kislino, ki sestavlja mišice. Jemljejo ga športniki in bodybuilderji, v prekomernih količinah pa lahko povzroča drisko. Oddahnil sem si, da nisem spil kaj hujšega.

Založil sem se z hrano, ki sem ji dodal vodo in si jo natlačil v odprtine v obleki. Vode nisem imel kam shraniti, zato sem upal, da bodo živila dovolj, da ne bom trpel žeje. Tako opremljen sem se odpravil raziskovati. Zavedal sem se, da bi lahko jaškov bilo neskončno, in tako bi bilo skladišče nemogoče najti. Moral sem najti načrt ladje. V ta namen sem pričel mrzlično iskati in končno v eni izmed omar našel celo serijo debelih knjig. Čeprav se nisem spoznal na načrte, sem ugotovil, da sem odkril načrte za prav vse naprave na tej Ladji. Bila je prava zakladnica. S temi podatki so lahko tehniki, ki so skrbeli za vzdrževanje, popravili karkoli.

Le počasi sem se prebijal skozi načrte. Knjige so bile kategorizirane po oštevilčenih sklopih, kot sem kmalu ugotovil so bile to koordinate v tri dimenzionalnem koordinatnem sistemu, ki so predstavljali prostorske enote na ladji. Vsaka je imela na začetku narisan zemljevid, ki je pomagal ugotoviti kje približno se prostorska enota nahaja. Ker prostorske enote niso bile razporejene le na enem nivoju, ampak več nadstropjih, sem moral razvrstiti knjige v nekakšno mrežo. To mi je vzelo precej časa, ampak sem bil zadovoljen z rezultatom. Sedaj sem moral najti le še trenuten položaj, ostalo bo enostavno. Dolgo časa sem iskal, preden sem našel knjigo, kjer je bila razčlenjena prostorska enota za moj vstop v ladjo. V mojih predvidevanjih se nisem zmotil, res je šlo za ambulanto za hitro zdravniško pomoč, pred njo je bil prostor za odlaganje opreme.

Poskušal sem slediti svoji poti skozi jašek in kmalu ugotovil kje se nahajam zdaj. Bila je servisna enota za nujne primere. Tu je bil še kup skladišč z rezervnimi deli, ki si jih prej nisem ogledal, zaloge orodij in hrane. Imel sem izjemno srečo, da sem naletel ravno na to enoto, v večini ostalih sem opazil vrisane strojnice. Iskal sem skladišče, ki bi vsebovalo orožje in sem ga tudi našel. Poleg orožja naj bi bili v njem shranjeni tudi večji roboti, vozila in plovila. Nahajalo se je blizu zunanjega dela Ladje, da bi bilo izkrcanje in napad čimhitrejši. Sodeč po vrisanih sistemih, je bilo močno zavarovano. Vedel sem, da mi vstop ne bo uspel po običajni poti, v dvoboje s sistemom pa se tudi nisem upal spuščati.

Ena izmed možnosti bi gotovo bili jaški, vendar je bil to labirint v katerem se bi mi zmešalo preden bi končno našel izhod. Seveda pa sem hkrati vedel, da se morajo tehniki, ki Ladjo popravljajo, v labirintu znajti, da lahko čimprej popravijo okvaro. Zato sem se povzpel po lestvi in ogledal naokoli. Po daljšem iskanju, sem opazil, da je dnu vsakega jaška vgravirana kratka legenda s puščicami številkami, ki so se ujemali s tistimi v knjigi. To je bilo to. Na deščico, ki sem jo odlomil z zaboja, sem spraskal zaporedne številke, ki naj bi vodile do skladišča. Označil sem si tudi najbližji izhod. Bil sem povsem odvisen od pravilnosti načrtov v knjigah.

Se mi bo uspelo prebiti do orožarne?


Vam je vsebina všeč? Delite jo na: