Brezplačni programi za Windows

Na tej strani najdete brezplačne programe, s katerimi lahko vašo namestitev Windows pretvorite v uporabnejšo in legalnejšo. Gre za odlične alternative plačljivim programom, nekateri izmed njih pa so po mojem mnenju celo boljši. Vsi navedeni brezplačni programi so bili preizkušeni na Windows 7 in Windows 10. Majhno opozorilo podjetnikom: če jih želite uporabljati v komercialne namene, si najprej preberite licence, saj nekateri ne dovoljujejo zastonjske komercialne rabe!

Arhiviranje

7-zip

7-zip je brezplačen program za ustvarjanje in branje arhivov. Omogoča ustvarjanje in branje arhivov kot npr. 7z, XZ, BZIP2, GZIP, TAR in ZIP ter samo branje arhivov kot npr. ARJ, CAB, DEB, ISO in RAR. Privzeta vrsta arhiva je 7z, ki omogoča visoke stopnje stiskanja - v nekaterih primerih celo boljše od RAR in ZIP arhivov. 7-zip omogoča tudi ustvarjanje SFX arhivov - to so samorazširljivi arhivi, ki ne potrebujejo prednameščenega nobenega programa. Velikost je ponavadi malce večja, vendar se poveča prenosljivost. 7-zip je mogoče vgraditi v lupino za Windows. Program je preveden v slovenščino, na voljo pa je tudi različica za 64-bitne procesorje.

7-zip

Uradno spletišče

BitTorrent

qBittorrent

qBittorrent je brezplačni program za prenašanje datotek preko omrežja BitTorrent. Vgrajen ima iskalnik po Torrentih (potrebuje nameščen Python 2.x) in tudi bralnik RSS, ki omogoča samodejno prenašanje Torrentov. Podpira tako datoteke .torrent kot tudi povezave magnet. Ob prenašanju večih datotek lahko za vsako posebej omejite pasovno širino, čas deljenja in pa seveda izberete vrstni red prejemanja. qBittorrent podpira tudi izbirno prejemanje vsebine Torrenta. Za dodatno pridobivanje virov lahko uporabite tudi DHT. Kot večina spodobnih programov za BitTorrent omogoča tudi ustvarjanje lastne datoteke .torrent. Prenašanje lahko nadzirate tudi preko spletnega vmesnika, ki ga je mogoče zakleniti z geslom, enako pa velja tudi za program sam.

qBittorrent

Uradno spletišče

Brskanje po spletu

Mozilla Firefox

Mozilla Firefox je izjemno prilagodljiv brezplačen program za brskanje po spletu. Glavni adut programa je gotovo prilagodljivost. Predmete lahko namreč po celotnem vmesniku praktično poljubno prestavljate, številne razširitve, ki so za namestitev na voljo kar znotraj brskalnika pa dodajo nove zmožnosti (oglejte si članek kako prilagoditi Mozillo Firefox). Brskanje po spletu je zaradi blokiranja pojavnih oken in opozarjanja pred spletnimi prevarami zelo varno, za dodatno anonimnost pa skrbi možnost zasebnega brskanja. Mozilla Firefox se lahko pohvali z odlično podporo standardom in novostim, zato najbrž ni spletišča, ki ga program ne bi zmogel prikazati. Mozilla Firefox je tudi priljubljeno orodje pri izdelovanju spletišč. Vgrajena ima namreč številna razhroščevalna razvojna orodja, ki omogočajo razhroščevanje izvorne kode, iskanje počasnih delov kode, napak in tudi delo v načinu za mobilne brskalnike (odzivni način). Program je preveden v slovenščino, enako velja tudi za spletišče.

Mozilla Firefox

Uradno spletišče

Delo z datotekami, obnavljanje datotek

Ext2Fsd

Ext2Fsd je paket gonilnika in nadzornega vmesnika za podporo datotečnim sistemom ext2, ext3 in ext4, ki se privzeto uporabljajo na številnih Linux namestitvah. Z njegovo pomočjo boste tako lahko priklopili Linux razdelke na enostaven način dostopali do datotek na njih. Podprte so tudi velike datoteke in simbolne povezave (symlink, hardlink) Preko enostavnega nadzornega grafičnega vmesnika lahko razdelke priklapljate kot navidezne diske, nastavljate samodejni priklop in se celo odločite ali bo priklop samo za branje ali bo dovoljeno tudi pisanje. Slednje je sicer podprto, znate pa naleteti na težave pri dnevnikih (journal), razširjenih atributih (EA) in dostopnih seznamih (ACL). Program je na voljo tudi v 64-bitni različici.

Ext2Fsd

Uradno spletišče

FreeCommander

FreeCommander je brezplačna alternativa odličnemu Total Commanderju. Tistim, ki Total Commander poznate, sporočam, da ima FreeCommander skoraj vse zmožnosti plačljivega Total Commanderja, ostali pa si preberite ta kratek opis. FreeCommander je nadmočna alternativa okornemu in neuporabnemu Raziskovalcu iz Windows. Največja prednost je zagotovo pogled, ki ni drevesni, ampak je razdeljen v dva stolpca. Ker podpira zavihke, imate lahko neskončno kombinacij dveh stolpcev. Seveda je mogoč tudi klasični drevesni pogled, vendar vam svetujem, da se stolpcev čimprej navadite. Premikanje po stolpcih je preprosto. Datoteke lahko vlečete med njima ali pa jih s pomočjo tipkovnih bližnjic kopirate/premikate. Nasploh so bližnjice največji adut programa, saj lahko z njimi prihranite ogromno časa. FreeCommander ima vgrajeno tudi ravnanje z stisnjenimi datotekami, zato ne potrebujete posebnih programov za delo z njimi. Omogoča celo razdeljevanje datotek na več delov! Zahtevnejši uporabniki se bodo zagotovo razveselili neverjetno hitrega in zmogljivega iskanja, ki osramoti privzeto vgrajenega v Windows. Marsikomu bo pa prav prišlo tudi množično preimenovanje, usklajevanje map in datotek ter hiter filter. Program je preveden v slovenščino, na voljo pa je tudi različica za 64-bitne procesorje, ki pa je razpoložljiva le donatorjem.

FreeCommander

Uradno spletišče

Recuva

Veliko ljudi se dragocenosti podatkov zavede šele, ko je bila kakšna datoteka izbrisana in ugotovijo, da nimajo varnostne kopije. Recuva je brezplačen program, ki pomaga obnoviti izbrisane podatke. S pomočjo vgrajenega čarovnika lahko zožite območje iskanja in filtrirate datoteke, ki vas zanimajo. Recuva preišče disk za izbrisanimi podatki, prikaže v kakšnem stanju je datoteka in tudi ponudi možnost za obnovitev podatkov. Zelo priročen je predogledni način, v katerem si lahko neposredno ogledate npr. izbrisano sliko. Zapomnite si, da program ni vsemogočen. Dlje časa kot boste po izbrisu uporabljali medij na katerem je prišlo do izgube podatkov, manj možnosti bo za obnovitev! Program je preveden v slovenščino, na voljo pa je tudi različica za 64-bitne procesorje.

Recuva

Uradno spletišče

WinDirStat

WinDirStat je brezplačni program za analizo porabe diska. Klasični diski so morda veliki in zasedenost ni težava, vendar ima marsikdo tudi manjši sistemski disk SSD, kjer je vsak gigabajt dragocen. WinDirStat preuči zasedenost diska in jo prikaže v obarvanem grafičnem prikazu. Večja kot je datoteka/mapa, več prostora bo zasedala v grafičnem prikazu. Posledično lahko zelo hitro vidite katera mapa/datoteka vam odžira največ prostora na disku. Ob kliku na datoteko v grafičnem prikazu jo lahko neposredno pošljete v koš, za podrobno analizo pa lahko pogled približate na določeno mapo na disku.

WinDirStat

Uradno spletišče

Delo z glasbo

Audacity

Audacity je odprtokodni računalniški program za urejanje glasbenih datotek in zajemanje pretokov. Podpira uvoz datotek WAV, AIFF, FLAC, OGG, MP3, WMA in AC3, ki jih lahko nato praktično poljubno urejate. Zvočne vire lahko režete, kopirate, lepite, brišete, kombinirate in nad njimi izvajate vragolije z obsežno zbirko filtrov in učinkov. Hitro lahko odstranite šum ozadja, spreminjate frekvence, spremenite jakost, uveljavite pojemanje/ojačanje, vir popačite, poskusite odstraniti glasove za karaoke in še bi lahko našteval. Urejene datoteke lahko nato shranite kot projekt, ki ga lahko kadarkoli nadaljujete, ali pa izvozite v eno izmed podprtih vrst datotek vključno z metapodatki. Program je na voljo tudi v slovenščini.

Audacity

Uradno spletišče

CDex

CDex je odličen brezplačni program za zajemanje glasbe iz CD-jev. Omogoča pretvorbo v številne vrste stisnjenih glasbenih datotek: MP3, Ogg Vorbis, WMA in med drugim tudi vrsto FLAC, ki je stisnjena brez izgub. Poleg hitre izbire kodirnika, lahko v nastavitvah nastavite tudi samodejno poimenovanje kodiranih datotek, spremembo jakosti predvajanja in kodiranje oznak ID3. Ročnemu vnašanju podatkov o CD-ju se boste izognili s pridobivanjem podatkov iz podatkovne zbirke CDDB ali pa neposredno iz podatkov CD-Text. Naprednejši uporabniki se bodo razveselili orodja za podrobno nastavljanje parametrov optične enote. Zajemanje in kodiranje je izjemno hitro, saj znaša na modernejšemu sistemu par sekund na glasbo. Poleg zajemanja iz glasbenih CD-jev pa vsebuje CDex tudi zmogljiv prekodirnik. Vgrajen je tudi preprost predvajalnik CD-jev. Program je preveden v slovenščino.

CDex

Uradno spletišče

Predvajalnik glasbe Clementine

Predvajalnik glasbe Clementine je brezplačen program za predvajanje številnih vrst glasbenih datotek. Vmesnik je zelo preprost in enostaven za uporabo, poudarek je na seznamu predvajanja, ki zavzema večji del programa. Clementine pa ni le predvajalnik glasbenih datotek, temveč omogoča tudi napredno upravljanje z glasbeno knjižnico. Vanjo lahko poleg krajevnih datotek na enostaven način dodate datoteke iz Dropboxa, Google Drive, One Drive, itd. Vgrajen je tudi prekodirnik datotek, izenačevalnik, preimenovalnik in seveda urejevalnik oznak ID3. S pomočjo iskalnika ovitkov, besedil skladb ter podatkov o izvajalcu, lahko vašo poslušalno izkušnjo še bolj oplemenitite :). Poleg predvajanja krajevnih datotek zmore predvajati tudi spletne radio postaje, ki jih lahko poiščete preko zmogljivega iskalnika in podcaste. Zanimivo je tudi, da lahko Clementine oddaljeno nadzirate preko programa za prenosne telefone z nameščenim operacijskim sistemom Android. Program je preveden v slovenščino, enako velja tudi za spletišče.

Predvajalnik glasbe Clementine

Uradno spletišče

Delo s slikami

GIMP

GIMP (GNU Image Manipulation Program) je brezplačni program za urejanje fotografij/slik in je konkurenca težkokategornim programom Photoshop in Pain Shop Pro. Njegov vmesnik je prilagodljiv in omogoča tako enookenski način kot tudi način, kjer so orodja odpeta od glavne slike. GIMP vsebuje sidrišča na katera lahko pripnete poljubno število orodij, ki so na voljo v obliki zavihkov. Poleg številnih vgrajenih orodij (kloniranje, zabrisanje, popravljanje slik, razmazevanje, itd.) je program razširljiv z uporabniškimi skriptami, ki močno olajšajo nekatera opravila. Ko se vmesnika enkrat navadite, bo kakršnokoli opravilo enostavno. Zelo hitro se boste navadili na delo s plastmi ter razna preoblikovanja slik. Vgrajen je tudi uvoznik in izvoznik iz/v ogromno vrst slikovnih datotek, ki ponuja tudi nastavitve za njihovo optimizacijo. Program je preveden v slovenščino.

GIMP

Uradno spletišče

Inkscape

Inkscape je brezplačen program za urejanje vektorske grafike in predstavlja konkurenco težkokategornim programom Adobe Illustrator in Corel Draw. Z njim lahko rišete raznovrstne like, črte ter z njimi praktično neomejeno manipulirate. Med raznolikimi preoblikovanji lahko npr. zaklenete razmerja in nastavite točne vrednosti spremembe. Združevanje predmetov in njihova poravnava sta zelo enostavna. Kar nekaj je možnosti za delo s potmi: urejate lahko posamezna vozlišča, jih premikate, dodajate, odstranjujete, itd. V vašo risbo lahko vključite tudi poljubne pisave. Vgrajeno je tudi orodje za izvoz v datoteke, ki niso vektorske. Program je preveden v slovenščino, na voljo pa je tudi različica za 64-bitne procesorje.

Inkscape

Uradno spletišče

IrfanView

IrfanView je zelo zmogljiv in hiter brezplačni program za pregledovanje slik. Prepozna na stotine vrst zapisov slikovnih datotek, z vstavki, ki jih dobite na uradnem spletišču pa boste lahko gledali tudi filme in poslušali glasbo. Vgrajenih ima tudi kar nekaj orodij za manipulacijo s slikovnimi datotekami ali fotografijami. Na hitro jih lahko obrežete, odstranite rdeče oči ali uveljavite kak drug učinek. Zelo zmogljiv je paketni preimenovalnik in pretvornik slik, ki omogoča hitro obdelavo več slik naenkrat. IrfanView zna zajemati tudi slike iz optičnih bralnikov in omogoča, da ustvarite preproste slikovne predstavitve, ki jih lahko kasneje zapišete na CD/DVD in zaženete na drugem računalniku. Program je preveden v slovenščino.

IrfanView

Uradno spletišče

Lightshot

Lightshot je zastonjski pripomoček za zajemanje zaslona, ki je prvenstveno namenjen shranjevanju posnetkov namizja na spletni strežnik za deljenje slik, nič pa vam ne preprečuje, da ne bi datotek shranjevali krajevno. Po zagonu se program zasidra v sistemsko vrstico in čaka na pritisk tipke za zajem (privzeto PrintScreen). Ob priklicu se pojavi pravokotnik, s katerim lahko označite območje, prava moč programa pa se skriva v vgrajenih orodijh za označevanje. Na posnetek lahko rišete ter dodajate puščice in besedilo v poljubni barvi, podprto pa je tudi premikanje predmetov in razveljavitev dejanj. Program je na voljo tudi v slovenščini, če pa želite deliti zgolj posnetke znotraj vašega brskalnika, pa lahko namestite dodatek za Firefox ali Chrome.

Lightshot

Uradno spletišče

Delo z videom

Blender

Blender je odprtokodno profesionalno orodje za ustvarjanje 3D vsebin. Primarno omogoča ustvarjanje 3D modelov, animiranih risank in vidnih učinkov, vgrajen pa je tudi 3D grafični pogon za igre. Fotorealistično izrisovanje s podporo HDR poteka tako preko procesorja kot tudi preko grafične kartice (CUDA, OpenCL), ki ga močno pospeši - bodite pozorni na sistemske zahteve. Napredni uporabniki se bodo gotovo razveselili številnih bližnjic, orodij za olajšanje določenih postopkov in skriptnega ogrodja Python, ki omogoča avtomatizacijo določenih opravil. V sam program so predvgrajeni tudi določeni materiali in fizikalne enačbe za obnašanje določenih skupkov delcev (tekočine, dim, lasje, itd.). Čeprav je vmesnik prilagodljiv, pa zna predstavljati kar velik šok za novince, saj modeliranje ni mačji kašelj. A ne bojte se, na njihovi spletni strani si lahko preberete številne vodnike, kar nekaj pa jih najdete tudi na Youtube. Program je na voljo tudi v 64-bitni različici.

Blender

Uradno spletišče

Kodi

Kodi je zastonjsko in odprtokodno multimedijsko središče, ki se je nekoč imenovalo XBMC (XBox Media Center). Prvenstveno je namenjeno specializiranim napravam za predvajanje večpredstavnostnih vsebin (npr. Raspberry Pi) oz. posebej prilagojenim računalnikom (HTPC), a to še ne pomeni, da ga ne morete uporabljati tudi na vašem namiznem računalniku. Eden izmed njegovih največjih adutov so zmogljive zbirke, ki podpirajo glasbo, filme, TV serije in fotografije, ter so jih sposobne samodejno kategorizirati, brez vašega posredovanja. S pomočjo spletnih virov podatkov lahko zbirke dopolnite z metapodatki, podnapisi, besedili, ovitki albumov in še marsičem. S primerno nastavljeno strojno opremo lahko preko njega predvajate tudi televizijske programe (IPTV), prebirate sporede (EPG) in snemate TV oddaje po vnaprej določenem urniku. V program je vgrajeno zelo obsežno skladišče razširitev, preko katerega lahko nove zmožnosti nameščate na klik (npr. podporo za Youtube, prenos Torrentov, itd.). Nadzor lahko opravljate preko številnih naprav (tudi daljincev), spletnega vmesnika ali pa celo vašega pametnega telefona. Program je na voljo tudi v slovenščini.

Kodi

Uradno spletišče

OpenShot

OpenShot je brezplačni nelinearni urejevalnik videov, ki stavi na preprostost urejanja in izvažanja. Osrčje programa je časovnica z neomejenim številom sledi, na katero vlečete video posnetke, slike, zvok ali naslove. Nanje lahko nato z miško spustite vnaprej vgrajene učinke in prehode, lahko pa jih tudi izberete z desnim klikom. Časovnica omogoča tudi premikanje po ključnih sličicah in pripenjanje. V posebnem pultu z lastnostmi lahko posnetke režete, vrtite, jim spreminjate velikost, hitrost, položaj, prosojnost in še marsikaj drugega. Za naslovne posnetke obstaja nekaj predlog, če imate nameščen Inkscape pa jih lahko poljubno preuredite. Podprti so tudi 3D naslovi, boste pa morali imeti nameščen program Blender. Ko ste s posnetkom zadovoljni, ga lahko izvozite v številne vrste (npr. Youtube HD), zelo pohvalno pa je, da se vam program pomaga odločiti s pomočjo prednastavitev. Program je na voljo v slovenščini in ima 64-bitno različico.

OpenShot

Uradno spletišče

VirtualDub

VirtualDub brezplačen program za urejanje video datotek. Z njegovo pomočjo boste tudi začetniki na enostaven način dodali različne učinke ter video prekodirali za uporabo na spletu ali deljenje s prijatelji. VirtualDub vsebuje številne učinke tako za video kot tudi za zvok. Na video lahko na enostaven način dodate tudi logotip. VirtualDub odlikujeta tudi hitrost kodiranja in predogledovanja ter nešteto možnosti za optimalno izrabo strojne opreme. Program lahko uporabite tudi za zajemanje videa iz zunanjih virov (npr. video kamere) Napredni uporabniki bodo gotovo cenili vgrajeni paketni način obdelovanja, ki omogoča porazdelitev dela na več računalnikov v omrežju. Na voljo je tudi različica za 64-bitne procesorje.

VirtualDub

Uradno spletišče

VLC

VLC je brezplačni program za predvajanje različnih vrst video virov. Poleg tega, da predvaja praktično kakršnokoli video datoteko brez potrebe po nameščanju dodatnih kodekov, zna predvajati tudi spletne vire videa in vire, ki se nahajajo na napravah (npr. na DVD-jih). Vgrajeno ima podporo za praktično vse vrste podnapisov. Podnapisom lahko prilagajate kodiranje, zakasnitev, položaj, velikost in še marsikaj drugega. V meniju z nastavitvami se bo vam zvrtelo, če boste omogočili prikaz vseh možnosti :). Zelo uporabna je tudi podpora strojnemu pospeševanju videa, ki razbremeni počasnejše procesorje in tako odpravi zatikanje. Program je preveden v slovenščino, enako velja tudi za spletišče. Na voljo je tudi različica za 64-bitne procesorje.

VLC

Uradno spletišče

Hipno sporočanje (MSN, IRC, GTalk)

Pidgin

Pidgin brezplačen odjemalec za hipno sporočanje, ki podpira več protokolov naenkrat. Tako se lahko hkrati pogovarjate s prijatelji iz različnih družabnih omrežij. Med podprtimi protokoli so tudi najbolj priljubljeni MSN, IRC in Google Talk. Podprte zmožnosti iz omenjenih protokolov so npr. prenosi datotek, sporočila ob odsotnosti, ikone prijateljev, izrazne ikone, obvestila o tipkanju in še marsikaj. Program se vgradi v sistemsko vrstico in od tam prikazuje sporočila, ki so popolnoma prilagodljiva. Vmesnik je očem zelo prijazen, še posebej všečna je tema smeškov. Pidgin lahko razširite s številnimi vstavki in olepšate s temami. Podprto je tudi beleženje pogovorov v dnevniške datoteke. Program je preveden v slovenščino.

Pidgin

Uradno spletišče

Igre

GameSave Manager

GameSave Manager je brezplačni program za upravljanje shranjenih iger. Deluje tako, da preišče register za nameščenimi igrami in nato preko vgrajene podatkovne zbirke poskuša najti mape, v katerih naj bi se shranjene igre nahajale. S pomočjo GameSave Managerja lahko na enostaven način napravite varnostne kopije shranjenih iger ter jih po ponovni namestitvi sistema tudi obnovite. GameSave Manager shranjene igre stisne v arhiv 7z, kar zagotavlja visoko stopnjo stiskanja, omogoča pa tudi enostavno zaznavo morebitnih sprememb. Za lažjo prenosljivost varnostnih kopij lahko vnose samodejno kopira v eno ali več oblačnih storitev in celo na zasebni strežnik FTP. Čeprav podpira na tisoče iger pa se lahko vseeno zgodi, da katere igre ne zazna. V tem primeru lahko uporabite enostavni čarovnik za dodajanje novega vnosa in uspešno uporabljen vnos celo pošljete nazaj v uradno podatkovno zbirko. Program je preveden v slovenščino.

GameSave Manager

Uradno spletišče

MSI Afterburner

MSI Afterburner je prvenstveno brezplačno orodje za navijanje grafičnih kartic MSI, na seznamu programov za igre pa se je znašlo zaradi sposobnosti prikazovanja zaslonskega prikaza s podatki o sistemu, zajemanja posnetkov zaslona in zajemanja video posnetkov. Med igro lahko tako na zaslonskem prikazu prikažete sistemski čas, število sličic na sekundo, temperature, porabo pomnilnika sistema in grafične, obremenitev grafičnega in osrednjega procesorja ter še marsikaj. Položaj, velikost in barva zaslonskega prikaza so popolnoma prilagodljivi, zato da vas ne motijo med igranjem. Tako zajem posnetkov zaslona kot tudi zajem videa lahko izvedete preko bližnjične tipke. Med zajemanjem videa lahko zaklenete število sličic na sekundo, da preprečite zatikanje videa. Na voljo je kar nekaj kodekov, program pa seveda zajame tudi zvok. Za snemanje v visoki ločljivosti boste seveda potrebovali zmogljiv procesor in veliko prostora na disku.

MSI Afterburner

Uradno spletišče

OBS Studio

OBS Studio je brezplačni program namenjen realnočasovnemu zajemanju videa in zvoka s pomočjo vašega računalnika, ki je še posebej priljubljen med ustvarjalci pretočnih vsebin z Twitch-a in Youtube-a. Sam princip zajemanja je zelo preprost in deluje na principu scen, ki jih lahko dodate poljubno število, znotraj njih pa dodajate vire. Slednji so lahko med drugim zajemi dogajanja v igri, dogajanja na zaslonu, videi ter statične slike, podprti pa so tudi zunanji viri kot so spletne strani, video iz spletne kamere ter zvok iz mikrofona. Spremembo položaja posameznega vira na izhodu lahko izvedete kar preko vgrajenega pregledovalnika, njihov prikaz pa na hitro prilagodite s pomočjo vgrajenih filtrov. Zajeto vsebino zmore program obdelati v realnem času, pri tem pa zna izkoristiti tudi strojno pospeševanje (npr. AMD VCE), ter jo poslati gledalcem preko spleta ali pa shraniti v datoteko. Za začetek zajemanja/pretakanja lahko uporabite hitre tipke. Program je na voljo tudi v slovenščini in 64-bitni različici.

OBS Studio

Uradno spletišče

Navidezni računalniki

VirtualBox

VirtualBox je brezplačen program, ki omogoča zaganjanje večjega števila operacijskih sistemov naenkrat. Vsak operacijski sistem namestite v poseben navidezni računalnik, ki ima na voljo določen del sredstev gostiteljskega računalnika. Tako lahko mednje porazdelite pomnilnik RAM, jedra, prostor na disku, pasovno širino omrežja, itd. Takšen način izvajanja operacijskega sistema sicer prinaša manjšo zmogljivost, ampak ta se s posebnimi strojnimi razširitvami procesorja zelo približa tisti iz prave namestitve. Če izberete še celozaslonski način pa pravzaprav sploh ne boste ločili prave od navidezne namestitve. Čeprav je operacijski sistem znotraj navideznega računalnika izoliran od gostitelja pa lahko preko posebnih razširitev (Guest Additions) poskrbite za deljenje odložišča in datotek med sistemoma. Zelo dobra lastnost navideznih računalnikov je tudi njihova prenosljivost, saj jih lahko enostavno kopirate, prenesete in naložite na drugem računalniku z nameščenim programom VirtualBox. Na voljo je tudi različica za 64-bitne procesorje.

VirtualBox

Uradno spletišče

Organizacija časa

Workrave

Workrave je brezplačni števec časa, ki ga aktivno preživite za računalnikom. Prvenstveno je orodje namenjeno tistim, ki trpijo za poškodbami zaradi ponavljajočih se gibov (RSI), ampak ga lahko uporabijo tudi tisti, ki bi radi preprečili, da bi do takih poškodb sploh prišlo. V nastavitvah lahko določite čas po katerem naj vas opozori na premor in čas po katerem naj vas opozori, da je potreben daljši počitek. Če ste računalniški odvisnik ;), potem vas bo vas (ali vaše bližnje) razveselila možnost zaklepa vnosa (miška, tipkovnica), ki vas prisili v počivanje. Med daljšimi premori pa vam bo predlagal razgibalne vaje. Ker je seveda tako opozarjanje med igranjem iger nadležno, pa ga lahko pošljete v ozadje v tihi način delovanja. V zanimivi statistiki boste našli čas preživet za računalnikom, število klikov, udarcev po tipkah in celo dolžini, ki jo je prepotovala miškina kazalka :). Program je preveden v slovenščino.

Workrave

Uradno spletišče

Pisarniški programi

LibreOffice

Brezplačni pisarniški paket LibreOffice (nekoč OpenOffice) je skoraj popolna alternativa plačljivemu pisarniškemu paketu Microsoft Office. Z njim boste lahko urejali dokumente, ustvarjali predstavitve, delali z razpredelnicami, ustvarjali baze podatkov, pisali matematične formule in še marsikaj. Izgled paketa spominja na klasične različice Office, zelo uporaben dodatek pa je stranska vrstica. LibreOffice privzeto uporablja odprti zapis ODF (OpenDocument Format), katerega lahko preko specifikacij podpre katerikoli drugi program. Zna odpirati in urejati tudi zapise Microsoft Office, vendar zna biti zaradi zaprtosti zapisov prepoznava pomanjkljiva. Zelo uporabna možnost je izvoz katerekoli vrste zapisa v PDF. Na uradnem spletišču obstaja kup razširitev, ki vam bodo npr. omogočile pisanje formul Latex, ponudile shranjevanje več dokumentov naenkrat, dodale preverjanje skladnje stavkov in še marsikaj drugega. Pod pokrovom ima paket vgrajeno tudi strojno pospeševanje preko OpenCL in OpenGL, kar ga v določenih primerih izjemno pospeši. Paket je preveden tudi v slovenščino, enako velja tudi za spletišče.

LibreOffice

Uradno spletišče

Mozilla Thunderbird

Mozilla Thunderbird je brezplačen program za e-pošto, ki dopolni zmožnosti pisarniškega paketa LibreOffice in predstavlja alternativo Outlooku. Ob namestitvi ponudi selitev pošte iz obstoječih programov, če pa račun ustvarjate prvič pa vam pomaga priročen čarovnik. Vmesnik je enostaven za uporabo in podpira tudi uporabo zavihkov, enako kot brskalnik Firefox. Sporočila boste hitro našli preko vgrajenega filtra ali pa preko zmogljivega iskalnika. Posebnost programa je gotovo odličen filter za neželeno pošto, ki se z uporabo programa uči blokiranja in opozorila pred morebitnimi prevarami. S pomočjo filtrov, lahko pošto poljubno razvrstite še preden jo preberete. Zmogljivost lahko razširite s kopico razširitev, velik nabor tem pa poskrbi za prijeten izgled. Program je preveden v slovenščino, enako velja tudi za spletišče.

Mozilla Thunderbird

Uradno spletišče

Podrobnosti o strojni opremi

CPU-Z

CPU-Z je program, ki vam prikaže podrobnosti o procesorju, osnovni plošči in pomnilniku RAM. Seveda ne govorimo zgolj o osnovnih podatkih, saj je program prvenstveno namenjen tistim, ki bi radi iz procesorja iztisnili vsak megaherc zmogljivosti. Na voljo so podrobni podatki o arhitekturi procesorja, napetostih, predpomnilniku in tudi trenutnem množilniku. Enako bogat je nabor podatkov, ki jih prebere iz pomnilnika RAM. Nabor podprtih procesorjev, osnovnih plošč in pomnilnikov je širok, program pa tudi redno posodabljajo. Če bi se radi z navijaškim dosežkom pohvalili pred prijatelji, pa lahko podatke preko vgrajenega preverjalnika objavite tudi na spletu. Na voljo pa je tudi različica za 64-bitne procesorje.

CPU-Z

Uradno spletišče

GPU-Z

GPU-Z je program, ki vam prikaže podrobnosti o vaši grafični kartici. Seveda ne govorimo zgolj o osnovnih podatkih, saj je program prvenstveno namenjen tistim, ki bi radi iz grafične kartice iztisnili vsak megaherc zmogljivosti. Na voljo so podrobni podatki o arhitekturi grafične kartice, napetostih, predpomnilniku in tudi trenutni hitrosti. Zelo uporaben je tudi nadzornik senzorjev grafične kartice. Nabor podprtih grafičnih kartic je širok, program pa tudi redno posodabljajo. Če bi se radi z navijaškim dosežkom pohvalili pred prijatelji, pa lahko podatke preko vgrajenega preverjalnika objavite tudi na spletu.

GPU-Z

Uradno spletišče

HDDScan

Diski so tisti, na katerih večina uporabnikov računalnikov shranjuje podatke. Klasični diski imajo mehanske dele, ki lahko z leti odpovejo poslušnost, pri SSD-jih pa pride do izrabe pomnilniških celic. Večina diskov ima že vgrajen samodejni nadzor delovanja (t.i. S.M.A.R.T.), a do teh podatkov je treba nekako priti. HDDScan je brezplačno orodje, ki zna prebrati podatke S.M.A.R.T. iz diska ter tudi oceniti, če se življenjska doba diska izteka. Poleg branja teh podatkov pa zna HDDScan tudi sprožiti preizkuse S.M.A.R.T. HDDScan ima vgrajene tudi različne preizkuse površine ter meritve hitrosti branja, ki omogočajo, da najdete okvarjene sektorje.

HDDScan

Uradno spletišče

Pregledovanje PDF

Foxit Reader

Acrobat Reader že dolgo časa trpi za počasnostjo, nezanesljivostjo in varnostnimi luknjami, kar je nesprejemljivo. Na srečo obstaja kup alternativ. Ena izmed njih je brezplačni pregledovalnik (in ustvarjalnik) datotek PDF imenovan Foxit Reader. Vmesnik programa je na voljo v klasični obliki, niso pa pozabili tudi na ljubitelje Microsoftovega Ribbona (preklopite lahko v nastavitvah). Naenkrat lahko imate odprtih več dokumentov PDF, saj ima Foxit Reader vgrajene zavihke. Med branjem lahko v dokumentu označujete besedilo, vanj rišete ter dodajate opombe. Program prepozna tudi vnosna polja v dokumentu in ponudi njihovo izpolnitev. Kot češnja na torti pa boste lahko ob namestitvi izbrali namestitev programskega tiskalnika, ki katerikoli tiskani dokument pretvori v PDF. Program je preveden v slovenščino.

Foxit Reader

Uradno spletišče

Sumatra PDF

Sumatra PDF je odprtokodni pregledovalnik številnih vrst dokumentov, primeren za tiste, ki želijo dokumente zgolj pregledovati in jih tiskati (med drugimi so podprti PDF, CHM, DjVu in EPUB), za preostale funkcije Adobe Reader-ja pa jim ni mar. Odlikujeta ga minimalistični vmesnik in nizka poraba virov, zato je idealen za počasnejše računalnike. Po dokumentih lahko iščete, jih približujete/oddaljujete in vrtite. Vgrajen je tudi sistem zaznamkov, program pa si (po želji) zapomni nazadnje odprte datoteke. Program je na voljo tudi v slovenščini.

Sumatra PDF

Uradno spletišče

Urejanje spletnih strani

Filezilla

Filezilla je brezplačen grafični odjemalec za protokol FTP/SFTP. Vgrajen ima enostaven upravljalnik strežnikov z vključenimi naprednimi nastavitvami, ki omogočajo tudi izbor med aktivnim in pasivnim načinom, kodiranjem datotek in nastavitev privzete krajevne ter oddaljene mape. Ključni del programa je pogled stolpcev, preko katerega prenašate datoteke (z dvoklikom) v obe smeri, na voljo pa je tudi klasični drevesni pogled za hitro brskanje po datotečnih sistemih. Datoteke lahko postavite tudi v čakalno vrsto ter prenesete kasneje. V nastavitvah lahko izberete tudi privzete programe za obravnavanje določenih vrst datotek, ob spremembi vsebine slednjih pa bo program vprašal, če jih želite poslati nazaj na strežnik (žal ni mogoče nastaviti, da bi program samodejno poslal spremenjeno datoteko). Program je preveden v slovenščino. Bodite pozorni, da prejmete odjemalec in ne strežnik!.

Filezilla

Uradno spletišče

Notepad++

Notepad++ je napredni brezplačni urejevalnik besedila, ki osmeši program Beležnica. Uporabite ga lahko za urejanje katerekoli datoteke, najbolj prav pa bo gotovo prišel programerjem. Za enostaven dostop do programa ga lahko vgradite v vsebinski meni (meni, ki se prikaže ob desnem kliku na datoteko). Največji zmožnosti Notepad++ sta gotovo osvetljevanje izvorne kode in njeno zvijanje. Podprtih je na stotine programskih jezikov, ki jih program samodejno izbere glede na pripono datoteke. Na voljo je tudi samodejno dopolnjevanje kode in drugega besedila. Za iskanje in zamenjavo lahko uporabite regularne izraze, ki zelo olajšajo kompleksne spremembe. Naenkrat lahko urejate več dokumentov, tudi v razdeljenem pogledu. Notepad++ ima vgrajene številne makre in omogoča tudi snemanje lastnih, ne smemo pa tudi pozabiti na razširljivost s pomočjo vstavkov. Program je preveden v slovenščino.

Notepad++

Uradno spletišče

XAMPP

XAMPP je paket brezplačnih programov, ki vam na hiter način omogoča postavitev lastnega strežnika. V paketu najdete npr. spletni strežnik Apache za prikazovanje spletnih strani, strežnik MySQL za podporo podatkovnim zbirkam, izvajalnik PHP za podporo dinamičnim stranem ter FTP strežnik Filezilla. Namestitev je zelo preprosta (na voljo je tudi prenosljiva različica), paket pa upravljate s pomočjo enostavne nadzorne plošče, ki se skrije v sistemsko vrstico. XAMPP je odličen paket za krajevno preizkušanje spletnih strani, ob primerni spremembi nastavitev pa lahko strežnik postavite tudi na ogled svetovnemu spletu.

XAMPP

Uradno spletišče

Varnost

Avast Free Antivirus

Avast Free Antivirus je brezplačni protivirusni program, ki spremlja dogajanje na disku in v pomnilniku, preglejuje e-pošto in tudi spletišča, ki jih obiskujete. Pohvalno je, da nevarnost blokira še preden se ta uspe aktivirati, če pa je virus na disku že od prej, ga pa najprej poskuša očistiti iz izvorne datoteke, nato pa ga prestavi v virusni zabojnik. Zanesljivost programa je kljub temu, da gre za brezplačno različico, izjemno visoka. Pregledovalnik je hiter in ne obremenjuje pretirano sistema. Vmesnik je zelo preprost za uporabo, zato se boste v njem z lahkoto znašli, je pa res, da vam na vsakem drugem koraku ponujajo nakup plačljive različice. Obvestila in opozorila programa lahko utišate z desnim klikom na ikono v sistemski vrstici, od koder lahko tudi izklopite določene ščite. Za uporabo programa se boste morali vsako leto brezplačno registrirati z vašim e-poštnim naslovom. Program je preveden v slovenščino, enako velja za spletišče. Na voljo pa je tudi različica za 64-bitne procesorje.

Avast Free Antivirus

Uradno spletišče

KeePass

Raznovrstna gesla so dandanes ključnega pomena, saj vsak dan prihaja do vdorov na priljubljena spletišča, kar zna hitro voditi v katastrofo in izgubo podatkov ali finančno škodo. KeePass je brezplačen program za upravljanje z gesli. Vsa gesla so shranjena v podatkovni zbirki, ki je zaklenjena z glavnim ključem poljubne dolžine ali pa se odklene preko gesla za Windows. V podatkovni zbirki so gesla razporejena v več skupin, ki jih lahko poljubno združujete, preimenujete, premikate. Vsakemu vnosu lahko dodate uporabniško ime, opombo in celo datum poteka. Geslo uporabite preko časovno omejene kopije v odložišče ali pa preko enega izmed številnih vstavkov za vaš priljubljen program (npr. KeeFox za Mozillo Firefox). Če vam domišljija peša, vam je na voljo tudi ustvarjalnik naključnih gesel. Gesla lahko tudi izvozite v berljivo obliko, zato se ne bojte, da bi seznam izgubili. Program je preveden v slovenščino.

KeePass

Uradno spletišče

Vzdrževanje sistema

CCleaner

CCleaner je brezplačno orodje za čiščenje registra in neuporabljenih datotek. Iz registra bo pobrisal zastarele vnose, neobstoječe poti do programov, neveljavne bližnjice, itd. Izpraznil vam bo tudi koš, počistil začasne datoteke, nedavne dokumente in podobno. CCleaner ni omejen le na Windows, temveč zna počistiti zgodovino in začasne datoteke tudi iz brskalnikov, nastavljene brskalniške in Flash piškotke ter še marsikaj drugega. V nastavitvah lahko seveda izberete, katere piškotke bo pustil pri miru, da se vam ne bo treba znova prijavljati. Če vas moti dolg zagon Windows ali določenih programov, boste v CCleanerju našli tudi orodje za onemogočanje zagonskih programov in vstavkov. Za največje paranoike pa je na voljo tudi podrobno brisanje praznega prostora, ki onemogoča obnavljanje datotek. Program je preveden v slovenščino, na voljo pa je tudi različica za 64-bitne procesorje.

CCleaner

Uradno spletišče

Zapisovanje CD-jev/DVD-jev

CDBurnerXP

CDBurnerXP je brezplačni program za zapisovanje CD-jev, DVD-jev, Blu-Ray medijev, itd. Poleg zapisovanja podatkovnih sej, lahko ustvarjate tudi zagonske medije, zapisujete odtise in ustvarjate glasbene CD-je. Podprt je širok nabor zapisovalnih enot. Zapisovanje izkorišča zaščito predpomnilnika, na koncu pa lahko izberete, da se zapisani podatki preverijo. CDBurnerXP je združljiv z drugimi programi, ki ustvarjajo večsejne medije, zato lahko sejo uvozite in vanjo dodate nove datoteke. S preprostim urejevalnikom ovitkov pa lahko hitro označite škatlico vašega optičnega medija. Program je preveden v slovenščino, na voljo pa je tudi različica za 64-bitne procesorje.

CDBurnerXP

Uradno spletišče


Zadnja sprememba: | Deli na: