Blog

Andrejev blog, seznam vseh objav - stran 1

Youtube želi, da preverim mojo starost Kritike

V želji, da bi bil Youtube bolj prijazen mlajšim gledalcem in družinam, so že pred nekaj leti uvedli starostno omejitev videov (age-restricted video). Že od samega začetka je bila ta omejitev dokaj ohlapna, saj je bilo dovolj že, če imel v računu nastavljeno visoko starost, nekatere videe pa je bilo mogoče gledati tudi preko vključitev na zunanje strani. Za dovolj prebrisane uporabnike torej omejitev ni nikoli obstajala.

Konec septembra pa je Youtube uvedel bolj striktne omejitve, ki so sovpadale z zagonom novega AI algoritma za samodejno označevanje videov z morebitno vsebino, ki bi bila neprimerna za odrasle. Z njo sem se srečal šele nedavno, ko sem kliknil na eno izmed povezav na enem blogu. Pričakalo me je sporočilo, ki je zahtevalo, da moram potrditi, da sem dovolj star za ogled posnetka.

A je to! (Pat in Mat) Glasba in film

A je to! oz. kasneje Pat & Mat je Češkoslovaška animirana serija v tehniki stop motion, ki sta jo ustvarila Lubomír Beneš in Vladimír Jiránek, pilotna epizoda pa je izšla 12. avgusta 1976 pod imenom Kuťáci. V njej spremljamo dva domača mojstra imenovana Pat in Mat, ki se reševanja vsakodnevnih težav lotevata na precej neobičajne načine in pogosto proizvedeta precej bizarne rešitve. Čeprav izgledajo problemi odpravljeni, se pogosto zgodi, da se njuna stvaritev spektakularno razsuje in še bolj zakomplicira situacijo. A naša mojstra sta večna optimista, zato se ne dasta in najdeta še bolj inovativno rešitev, ki ponavadi deluje in vodi v srečen konec.

A je to! (Pat in Mat)
A je to! (Pat in Mat)

Dmitry Glukhovsky – Metro 2033 Bukvarna

Dmitry Glukhovsky se je rodil leta 1979 v Moskvi, nato pa se je za nekaj časa preselil v Izrael, kjer je začel pisati prvo knjigo imenovano Metro 2033. Delo je po knjižni izdaji leta 2005 in kasnejših prevodih postalo izjemno priljubljeno, po njem je bila izdana tudi istoimenovana igra, ki sem jo tudi sam prebral in ocenil.

Jedel sem polže in preživel :) Zabavno

Vrtni polž (Helix lucorum) je vrsta užitnih kopenskih polžev s hiško, ki so razširjeni po vzhodni in južni Evropi. Užitnih polžev? Samo trenutek, ali dejansko obstajajo ljudje, ki jedo te sluzave mehkužce? Da, in ne le to, polži se Franciji smatrajo kot delikatesa, ki se najbolj pogosto pripravlja v kombinaciji s česnovim zeliščnim maslom (Escargots de Bourgogne).

Ker je radovednost lepa čednost, me je seveda premamila ponudba v letaku enega izmed naših trgovcev. V tednu francoske kuhinje so ponujali tudi polže na burgundski način, ki so jih prevajalci ponesrečeno označili velike vrtne polže (Helix pomatia, ogroženo in zaščiteno vrsto). Kakorkoli že, polži so bili očiščeni, vnaprej kuhani, nadevani s česnovo omako in zamrznjeni (glejte sliko). Moje izkušnje z njimi pa si lahko preberete v nadaljevanju prispevka.

Vrtni polži na burgundski način
Vrtni polži na burgundski način

Uspelo mi je sesuti McDonaldsov kiosk za naročanje Neljubi dogodki

Najprej naj omenim, da McDonaldsove restavracije obiskujem zelo redko, enkrat na dva meseca bi bila recimo realna ocena. Razmere so nanesle, da sem bil včeraj spet primoran opraviti obisk in to v eni izmed modernejših restavracij, ki se ponašajo z novo metodo naročanja: človeške blagajnike so namreč začeli množično nadomeščati z modernimi kioski z zaslonom na dotik.

McDonaldsov kiosk za naročanje
McDonaldsov kiosk za naročanje

Novost je bila zame precejšen šok, saj sem bil navajen klasičnega naročanja, kjer ti oseba na blagajni v roku pol minute natipka naročilo ter poračuna, a sem se vseeno pogumno lotil izziva. Čeprav nisem analfabet, kar se tiče tehnologije, naj povem, da je bila to ena izmed najbolj mučnih izkušenj naročanja hrane, kar sem jih doživel.

Prekletstvo moderne bele tehnike Kritike

Se še morda kdo spomni časov 20 let nazaj, ko so po gospodinjstvih svoje poslanstvo izvajali praktično neuničljivi pralni stroji, hladilniki, zamrzovalniki in še kaj bi lahko našteval? Z rednim vzdrževanjem je omenjena bela tehnika dosegala častitljive starosti in to takšne, katerih najbrž 99 odstotkov moderne bele tehnike ne bo nikoli doseglo.

Takratna bela tehnika je bila enostavna in poceni za vzdrževati, res pa je, da ni imela toliko pameti kot jo ima dandanašnja. V kombinaciji z odsotnostjo naprednih materialov je seveda trpela poraba električne energije in v nekaterih primerih celo okolje (še pomnite freone?), zato so bile gotovo potrebne določene spremembe. Ampak gotovo ne takšne!

Naj vam na podlagi dveh lastnih izkušenj predstavim, zakaj mislim, da je razvoj zavil v popolnoma napačno smer.

Zakaj pozimi solimo ceste in pločnike? Ali veste ...

Zima je v zadnjih dveh tednih končno pokazala zobe in postregla s konkretno pošiljko snega, sedaj pa nad nas prihaja še polarni mraz. Polarni? No ja, tako ga vsaj opisujejo mediji, da bi si povišali naklado. Pojavlja se tudi polno vprašanj o tem, kako se bodo cestarji spopadli z zaledenelimi cestami in ali bo sol dovolj učinkovita. Namen tega kratkega prispevka je na enostaven način pojasniti, zakaj sploh solimo prometne površine, kaj za to uporabljamo in kako zadeva deluje.

Kristali ledu
Kristali ledu

Kako se izogniti tresenju statične elektrike? Ali veste ...

Vsako zimo, ko se temperature spustijo in se začne kurilna sezona, sem žrtev neprijetnega tresenja. Razlog: statična elektrika. Pozimi je v stanovanjih (in pogosto tudi avtomobilih) nižja zračna vlažnost, kar pomeni, da je na vseh površinah manj molekul vode, ki preprečujejo zbiranje električnega naboja. Pogosto smo obuti v tople copate ali čevlje, katerih debela izolacija podplata preprečuje sprotne razelektritve. K nabiranju naboja tudi močno prispevajo kosmata oblačila, ki ustvarjajo naboj z medsebojnim drgnjenjem. Nabran naboj se ob dotiku nasprotno nabite površine (pipa, radiator, šasija avtomobila, izdelek v trgovini) sprosti kot vidna iskra in neprijeten šok.

Z leti preizkušanja in preučevanja spletnega gradiva sem uspel zbrati nekaj uporabnih trikov, ki mi olajšajo dotikanje stvari v zimskih dneh.

Kako dobro zna slovenska kemijska industrija prepoznati potencial v iskalcih zaposlitve? Kritike

Pred več kot 10 leti sem se vpisal na diplomski študij kemije na FKKT v Ljubljani. K odločitvi so veliko pripomogli uspehi na kemijskih tekmovanjih, ki sem se jih udeleževal že v osnovni šoli in seveda učiteljice/profesorice, ki so bile pripravljene žrtvovati ogromno časa za priprave. Druga utež so bile obljube o hitri zaposlitvi, saj naj bi kemikov v Sloveniji primanjkovalo. Pa jih res? Naj vam razkrijem, kakšne so moje izkušnje pri iskanju zaposlitve kot kemik v Sloveniji.

Mozilla Quantum ali veliki povratek Firefoxa Računalništvo

Se še morda spomnite, kako je pred okrog petnajstimi leti kot spletni brskalnik dominiral Internet Explorer 6? Brskalnik je bil privzeto nameščen na Windowsih XP, ki so takrat imeli vrtoglavi tržni delež. Šlo je za luknjast in hroščat brskalnik, ki se ni držal standardov, a ga je reševala razširjenost XP-jev. Potolkel je takrat zelo razširjen AOL-ov Netscape Navigator in njegovi dominaciji ni bilo videti konca, dokler ni na sceno vstopila neprofitna organizacija Mozilla s svojim brskalnikom imenovanim Phoenix.


Zadnja sprememba: | Deli na: