Blog Kritike Youtube želi, da preverim mojo starost

Youtube želi, da preverim mojo starost

V želji, da bi bil Youtube bolj prijazen mlajšim gledalcem in družinam, so že pred nekaj leti uvedli starostno omejitev videov (age-restricted video). Že od samega začetka je bila ta omejitev dokaj ohlapna, saj je bilo dovolj že, če imel v računu nastavljeno visoko starost, nekatere videe pa je bilo mogoče gledati tudi preko vključitev na zunanje strani. Za dovolj prebrisane uporabnike torej omejitev ni nikoli obstajala.

Konec septembra pa je Youtube uvedel bolj striktne omejitve, ki so sovpadale z zagonom novega AI algoritma za samodejno označevanje videov z morebitno vsebino, ki bi bila neprimerna za odrasle. Z njo sem se srečal šele nedavno, ko sem kliknil na eno izmed povezav na enem blogu. Pričakalo me je sporočilo, ki je zahtevalo, da moram potrditi, da sem dovolj star za ogled posnetka.

Youtube: potrdite starost
Youtube: potrdite starost

Najprej sem mislil, da gre za napako, saj takšnega sporočila še nikoli nisem videl prijavljen, a se je ob kliku pokazalo, da Youtube misli resno.

Youtube: preverjanje starosti
Youtube: preverjanje starosti

Načina za preverjanje mejita na bizarnost. Niti približno jim ne mislim dodajati kreditne kartice, še manj pa želim neki korporaciji, ki služi milijarde z obdelavo osebnih podatkov, poslati sliko mojega osebnega dokumenta. Največji idiotizem pa je, da si gmail račun, na katerem sem uzrl to obvestilo, lastim že preko 17 let. Dobil sem ga namreč še v času, ko je bil na voljo le s povabili (leta 2004), v tem času pa sem ga tudi aktivno uporabljal. Že moj Youtube kanal je star skoraj 15 let!

Kaj je torej v resnici v ozadju te omejitve?

Alternativ, kako obiti omejitev preverjanja starosti v Youtubu, je zaenkrat še veliko. Meni najljubša je uporaba programa youtube-dl, ki ga lahko uporabniki GNU/Linuxa prenesejo iz skladišč njihove distribucije, Windows uporabniki pa jo lahko prenesete iz uradne strani. Starostno omejen video lahko nato enostavno prenesete z izvedbo ukaza: youtube-dl https://www.youtube.com/watch?v=id_videa

Pa veselo gledanje vam želim! :)

Dodajte komentar

Zadnja sprememba: | Deli na: