Blog Kritike Prekletstvo moderne bele tehnike

Prekletstvo moderne bele tehnike

Se še morda kdo spomni časov 20 let nazaj, ko so po gospodinjstvih svoje poslanstvo izvajali praktično neuničljivi pralni stroji, hladilniki, zamrzovalniki in še kaj bi lahko našteval? Z rednim vzdrževanjem je omenjena bela tehnika dosegala častitljive starosti in to takšne, katerih najbrž 99 odstotkov moderne bele tehnike ne bo nikoli doseglo.

Takratna bela tehnika je bila enostavna in poceni za vzdrževati, res pa je, da ni imela toliko pameti kot jo ima dandanašnja. V kombinaciji z odsotnostjo naprednih materialov je seveda trpela poraba električne energije in v nekaterih primerih celo okolje (še pomnite freone?), zato so bile gotovo potrebne določene spremembe. Ampak gotovo ne takšne!

Naj vam na podlagi dveh lastnih izkušenj predstavim, zakaj mislim, da je razvoj zavil v popolnoma napačno smer.

Prvi primer je zamrzovalnik Electrolux, ki je izdihnil v starosti 5 let (3 leta preko garancijske dobe). Serviser je ugotovil, da je zaribal kompresor. Pošteno je razložil, da menjava ne bi bila ravno poceni, nihče pa mi ne bi mogel garantirati, da mi ne bi v bližnji prihodnosti spustila napeljava za hladilni plin.

Drugi primer je pralni stroj Bosch, ki začel ropotati v starosti 7 let (4 leta preko garancijske dobe). Serviser je ugotovil, da je na koncu svoje poti ležaj, ki pa je kompliciran za menjavo. Cena za popravilo me je skoraj vrgla s stola, saj je znašala polovico cene primerljivega novega stroja s pet let garancije.

Najbrž ste že uganili, kako sem se v obeh primerih odločil: kupil sem nova aparata s petletno garancijo. Enostavno me je glede na povedano zaskrbelo, da bo popravilo naprav postala jama brez dna, v katero bom zmetal več denarja, kot pa bi ga zapravil za nakup novih. Žalostno, ampak moja malha ni brezkončna, da bi si lahko privoščil biti okolju prijazen :(.

Torej, kaj smo sploh pridobili z napredkom tehnologije? Resda moderna bela tehnika zna več in ima nižjo nakupno ceno, ampak je posledično postala zakomplicirana in jo je težko popravljati, kar izniči cenovno prednost. Energetski prihranek, ki ga naberete skozi leta, se izgubi v stroških popravil ali nakupih nove naprave. Če pri slednjem všteješ še proizvodni proces vsakega stroja, pa po mojem ni mogoče več govoriti o energetskem prihranku, ampak o izgubi. Je to res bolj okolju prijazno?

Sam bi od tehnološkega napredka pričakoval, da naprave ohranijo dolgoživost, saj je možnost uporabiti boljše materiale, in imajo nadgrajene preostale lastnosti v okvirih zdrave pameti. Ampak očitno je dobičkonosneje denar vlagati v raziskave načrtovane zastarelosti (planned obsolescence) kot pa izboljšave. Če so vsi zanič, moraš biti le malo manj zanič, pa bodo vsi mislili, da si dober.

Se pa vsaj na področju EU stvari pomikajo na boljše. Mogoče pa prihodnost le ne bo tako temna?

Dodajte komentar





Zadnja sprememba: | Deli na: