Kako vam lahko komarji posladkajo življenje?

Komarji so po celem svetu dobro znana nadloga, saj se pri večini vrst samice prehranjujejo tudi s človeško krvjo. Poleg nadležnega srbenja, ki ga povzročajo antigeni prisotni v njihovi slini, obstaja tudi nevarnost, da se ob piku okužite z nevarnimi boleznimi kot sta malarija in rumena mrzlica, virusom Zika in drugimi. Človeštvo se zato loteva sistematičnega uničevanja komarjev, ki pa je v preteklosti že zašlo v slepo ulico (DDT). Najbrž si tudi sami želite, da iztrebili to nadlogo, ampak, ali se zavedate, kaj bi uničenje komarjev prineslo?

Samica komarja sesa kri
Samica komarja sesa kri

Znano je, da se samci komarjev prehranjujejo s sladkimi rastlinskimi izločki (nektarjem, mano), ampak, ali ste vedeli, da se z njimi prehranjujejo tudi samice? Kri je resda proteinska bomba za samice, ki bi želele izleči jajčeca, a kadar nimajo potrebe po tem, se rade volje zadovoljijo tudi z sladkimi sokovi. In kaj je namen sokov, ki jih izločajo rastline? Privabljanje žuželk, da prenesejo genetski material iz ene na drugo rastlino – izvedejo opraševanje.

Tako je, prav ste prebrali. Komarji (kot npr. čebele) dejansko igrajo pomembno vlogo pri opraševanju rastlin, znanstveniki pa so odkrili, da so nekatere vrste ključnega pomena za opraševanje kakavovcev. Semena slednjih so ključna surovina pri proizvodnji čokolade, ki bi lahko kmalu postala dragocena dobrina, saj proizvodnja ne dosega povpraševanja. Uničenje komarjev v teh območjih bi tako bistveno poslabšalo pridelek kakavovih zrn in cene čokolade bi eksplodirale.

Kaj imate raje, svet brez komarjev ali čokolado? Napišite v komentarju :)

Komentarji obiskovalcev1 komentarjev, dodajte svojega

Tadej je 29.6.2018 ob 10:06 napisal/a: 1.

svet brez komarjev :O

Dodajte komentar

Vam je vsebina všeč? Delite jo na: