Blog Ali veste ... Zakaj pozimi solimo ceste in pločnike?

Zakaj pozimi solimo ceste in pločnike?

Zima je v zadnjih dveh tednih končno pokazala zobe in postregla s konkretno pošiljko snega, sedaj pa nad nas prihaja še polarni mraz. Polarni? No ja, tako ga vsaj opisujejo mediji, da bi si povišali naklado. Pojavlja se tudi polno vprašanj o tem, kako se bodo cestarji spopadli z zaledenelimi cestami in ali bo sol dovolj učinkovita. Namen tega kratkega prispevka je na enostaven način pojasniti, zakaj sploh solimo prometne površine, kaj za to uporabljamo in kako zadeva deluje.

Kristali ledu
Kristali ledu

Če prezremo robne primere, bo voda brez primesi pri običajnem zračnem tlaku zmrznila pri 0 °C. Molekule se pri tej temperaturi tako upočasnijo, da ne morejo več ubežati privlaku drug druge, zato tvorijo organizirano kristalno strukturo (rešetko), ki je na ravni človeškega očesa vidna kot led. Če se v vodi nahajajo primesi kot so na primer različne soli ali alkoholi (npr. etandiol oz. antifriz), se zmrzišče vode pomakne proti nižjim temperaturam, saj primesi ovirajo nastanek rešetke.

Za soljenje se večinoma uporablja kuhinjska sol (natrijev klorid oz. NaCl), a mora biti dozirana pravočasno, da lahko učinkuje. To je takrat, ko je plast na cesti ali pločniku še v obliki zmesi vode in ledu. Ioni soli se lahko v tem primeru vrinejo med organizirane skupke in porušijo strukturo, mešanica pa ne more zamrzniti, dokler se ne temperature spustijo še nižje: pod -10 °C (v laboratoriju celo do -20 °C).

Samo -10 °C? Brez strahu, pri nižjih temperaturah lahko vzdrževalci cest posežejo po kalcijevem kloridu (CaCl2). Slednji je bolj topen v vodi kot kuhinjska sol, hkrati pa se ob raztapljanju sprosti več delcev, zato lahko preprečuje zmrzovanje do precej nižjih temperatur. Zelo uporabna lastnost kalcijevega klorida je tudi ta, da se pri mešanju z vodo tvori toplota, kar še dodatno pospeši proces razbijanja kristalne rešetke.

Soli so sicer dobre za preprečevanje zmrzovanja, a imajo tudi temno plat, saj precej obremenjujejo okolje, hkrati pa škodujejo cesti, pločevini in tudi vaši obutvi. Poleg varčevanja je to najbrž tudi eden izmed razlogov, zakaj vzdrževalci cest odlašajo s posipavanjem.

Dodajte komentar

Zadnja sprememba: | Deli na: