Blog Glasba in film A je to! (Pat in Mat)

A je to! (Pat in Mat)

A je to! oz. kasneje Pat & Mat je Češkoslovaška animirana serija v tehniki stop motion, ki sta jo ustvarila Lubomír Beneš in Vladimír Jiránek, pilotna epizoda pa je izšla 12. avgusta 1976 pod imenom Kuťáci. V njej spremljamo dva domača mojstra imenovana Pat in Mat, ki se reševanja vsakodnevnih težav lotevata na precej neobičajne načine in pogosto proizvedeta precej bizarne rešitve. Čeprav izgledajo problemi odpravljeni, se pogosto zgodi, da se njuna stvaritev spektakularno razsuje in še bolj zakomplicira situacijo. A naša mojstra sta večna optimista, zato se ne dasta in najdeta še bolj inovativno rešitev, ki ponavadi deluje in vodi v srečen konec.

A je to! (Pat in Mat)
A je to! (Pat in Mat)

Serija A je to! se odlikuje po humorju, v katerem se bodo gotovo vsaj malo našli vsi domači mojstri, zelo všečna pa sta tudi animacija in glasbena podlaga. Čeprav ob hitrem pogledu izgleda kot da gre za vsebino za otroke, bi bolj rekel, da je ciljna publika (vsaj začetnih epizod) malce starejša populacija. Po vnovičnem pregledu serije na spletu in obujanju spominov iz otroštva sem ugotovil, da so meni daleč najboljše epizode, ki so bile ustvarjene v sklopu prve sezone (osemdeseta), kasnejši naslovi pa so precej manj zabavni. Mojemu opažanju se pridružujejo tudi ocenjevalci na IMDB:

A je to! (Pat in Mat) - IMDB ocene
A je to! (Pat in Mat) – IMDB ocene

Še malo zgodovine. Ker se studiu, v katerem je bil ustvarjen pilot serije A je to!, ni zdelo, da bi bila nadaljevanja primerna takratni politiki, je bilo treba na nadaljevanja počakati do leta 1979, ko so 28 epizod financirali pri Češkoslovaški televiziji. Cenzorji v takratnem komunističnem režimu so bili mnenja, da se epizoda z izborom barv puloverjev norčuje iz odnosov ZSSR – Kitajska, zato so bili avtorji prisiljeni prebarvati pulover enega izmed junakov v sivkastega. Skozi leta je serija večkrat zamenjala studie in avtorje, kljub vmesnim premorom pa jo še vedno snemajo tudi v letu 2020!

Nostalgijo lahko poživite s pomočjo videov na Youtubu:

Dodajte komentar





Zadnja sprememba: | Deli na: