Blog Ali veste ... Kako se izogniti tresenju statične elektrike?

Kako se izogniti tresenju statične elektrike?

Vsako zimo, ko se temperature spustijo in se začne kurilna sezona, sem žrtev neprijetnega tresenja. Razlog: statična elektrika. Pozimi je v stanovanjih (in pogosto tudi avtomobilih) nižja zračna vlažnost, kar pomeni, da je na vseh površinah manj molekul vode, ki preprečujejo zbiranje električnega naboja. Pogosto smo obuti v tople copate ali čevlje, katerih debela izolacija podplata preprečuje sprotne razelektritve. K nabiranju naboja tudi močno prispevajo kosmata oblačila, ki ustvarjajo naboj z medsebojnim drgnjenjem. Nabran naboj se ob dotiku nasprotno nabite površine (pipa, radiator, šasija avtomobila, izdelek v trgovini) sprosti kot vidna iskra in neprijeten šok.

Z leti preizkušanja in preučevanja spletnega gradiva sem uspel zbrati nekaj uporabnih trikov, ki mi olajšajo dotikanje stvari v zimskih dneh.

Namesto reševanja posledic, se lahko najprej lotite odpravljanja vzrokov. V stanovanju lahko uporabite vlažilnik zraka ali pa razobesite nekaj mokrih brisač, da zvišate zračno vlažnost ( zakaj to zmanjšuje nabiranje naboja, si lahko preberete v uvodu). Pogosto tudi pomaga, da si dele telesa, preko katerih vas trese, namažete z vlažilno kremo. Če imate možnost, lahko tudi zamenjate oblačila ali obuvala za manj izolativna. Ampak, vedno ti ukrepi seveda niso mogoči (trgovina, avtomobil), zato se jih sam ne poslužujem. In tukaj nastopi odpravljanje posledic …

Pred dotikom večjih kovinskih predmetov (pomivalno korito, pipa, šasija avtomobila, nakupovalne police itd.) se razelektrite, tako da se površine dotaknete preko oblačil. Razelektritev boste sicer še čutili, bo pa precej blažja, kot pa če se dotaknete z golo kožo. Sam za dotik ponavadi preventivno uporabim kar komolec. Izgledam sicer kot čudak, a zadeva deluje odlično.

Ko vstanete iz sedeža avtomobila, se primite za katerikoli kovinski del avtomobila in ga med vstajanjem oz. med drgnjenjem zadnjice in sedeža ne spustite. Držanje vsekakor ni enostavno, ampak je praksa pokazala, da je nujno, da razelektritev res deluje. Pri vstopanju v avto uporabite trik z dotikom preko oblačil, ne bi svetoval, da se vrat dotikate preko avtomobilskih ključev ali drugih predmetov z občutljivo elektroniko, saj bi jih lahko poškodovali ali izgubili podatke na njih.

Poznate kakšen boljši trik? Napišite ga v komentarjih.

Komentarji obiskovalcev2 komentarjev, dodajte svojega

Helena je 12.3.2023 ob 14:03 napisal/a: 1.

jaz imam enake težave, zato če je le možno, v rokah držim vlažne robčke in se z njimi dotikam predmetov.

Andrej je 02.5.2023 ob 05:05 napisal/a: 2.

Dobra ideja. Sploh v kaki trgovini je to pogosto nenormalno nadležno in tam dotik s komolcem ne deluje vedno.

Dodajte komentar

Zadnja sprememba: | Deli na: