Brezplačne retro pustolovščine

V osemdesetih letih prejšnjega tisočletja so bile grafične pustolovščine s sistemom Point and click ene izmed najbolj priljubljenih zvrsti iger. Takrat so npr. blestele pustolovščine studiev LucasArts in Sierra On-Line, ki jih lahko danes znova kupite, veliko njih celo v visokoločljivostnih preoblekah. Vsakega trenda je nekoč konec in tudi priljubljenost pustolovščin je klonila v devetdesetih.

Čeprav je komercialna scena praktično izumrla, pa ljubitelji še niso rekli zadnje besede. Konec devetdesetih je namreč programer Chris Jones izdal odprtokodno orodje imenovano Adventure Creator, ki je kasneje postalo poimenovano Adventure Game Studio ali krajše AGS. Chrisa so navdahnile igre studia Sierra On-Line. Priljubljenost orodja se je povečala šele nekaj let po splavitvi. Ljubitelji pustolovščin so v več kot desetletju z njegovo pomočjo ustvarili na stotine (če ne na tisoče pustolovščin) in marsikatera izmed njih je izjemno kakovostna.

Namen tega prispevka je, da vam predstavim 30+ brezplačnih pustolovščin, od katerih je večina izgrajenih na pogonu AGS, ki sem jih preigral in tudi ocenil. Z večino od njih sem se spoznal preko namestilnikov na ploščkih revije Joker (slava jim! :). Naj omenim, da sem igre preigral že večkrat, zato so časi igranja relativno kratki.

Seznam pustolovščin

Razvrsti seznam po: oceni padajoče ali imenu naraščajoče, dolžini padajoče.

Prodigal

V Prodigal igrate Jacoba, ki ga nekega dne kontaktira brat Mike, s katerim ni ravno v najboljših odnosih. Ob smrti njunih staršev je namreč Mike pobral ves denar in izginil neznano kam. Po dveh letih premolka pa Mike od brata Jacoba želi uslugo. Zapletel se je namreč s skrivnostnim verskim kultom in bi od Jacoba želel, da ga pride iskati, če bi slučajno nepričakovano izginil. Jacob nad idejo ni navdušen, a ko v gozdu najdejo zapuščen Mikeov avto, se odloči, da bo brata našel.

Grafična podoba igre Prodigal je vsekakor svojevrstna, saj se v njej prepletajo kar tri različni slogi. Ozadja so predizrisana v 3D s pomočjo pogonov razvijalcev ID Software (Doom) in Croteam (Serious Sam), vmesne sekvence so izrisane v stripovskem slogu, živa bitja in uporabni predmeti pa so klasični 2D pikslasti. Zame osebno 2D zadeve izpadejo precej nizkokakovostne glede na ostalo, ampak drugim je morda to všeč. Glasbena podlaga se kar prilega dogajanju, a se določeni odseki malo preveč ponavljajo in znajo biti nadležni. Zgodba in vzdušje sta kar dobra, igra je zelo srhljiva. Nekatere uganke so malo mimo in nelogične. Moti tudi to, da Jacob noče pobrati določenih stvari, če še ne ve, da jih bo potreboval, kar pomeni veliko hoje nazaj. In to je tudi glavna težava te igre: hoja se obupno vleče in gotovo se boste začeli dolgočasiti. Škoda.

Čas igranja:  3 ure 5 min

Two of a Kind

Zgodba pustolovščine Two of a Kind se odvija v nenavadnem mestu, kjer imajo številni prebivalci posebne zmožnosti. Naša protagonista Tim in Tiffany Walters sta dvojčka, ki si kruh služita s preiskovanjem paranormalnih pojavov. V njunem najnovejšem primeru sta poklicana, da najdeta skrivnostni kristal, ki je bil ukraden iz muzeja. Kristal ni tako nedolžen kot se zdi, saj je od njega odvisno tudi preživetje sveta.

Glavna posebnost pustolovščine Two of a Kind je igranje dveh protagonistov naenkrat. Med njima preklapljate s klikom na njuno ikono, med sabo pa si lahko podajata tudi predmete inventarja. Čeprav sta dvojčka, imata različne sposobnosti: Tim lahko lebdi, a le nekaj centimetrov nad tlemi (precej neuporabno), medtem ko se lahko Tiffany pogovarja z živalmi. Ker imata tudi drugačne osebnosti, se razlikuje tudi, kaj lahko preko pogovorov dosežeta. Za sledenje drug drugemu lahko kliknete na gumb, nič pa ne bo narobe tudi če bo vsak na svojem koncu mesta. Po mestu se premikate s pomočjo zemljevida, na katerem se sproti odkrivajo lokacije. Uganke so zanimive (čeprav je to, kako jima bo določeno dejanje pomagalo, precej za lase privlečeno), a jih kar nekaj pokvari nekonsistenta interakcija z okoljem. Grafični videz igre je soliden, enako velja tudi za glasbeno podlago.

Čas igranja:  1 ura 45 min

Ben Jordan Case 6: Scourge of the Sea People

Ben Jordan Case 6: Scourge of the Sea People je šesta izmed iger v seriji o paranormalnem detektivu Benu Jordanu. Triperesna deteljica: Ben, Alice in Simon se odloči, da bo po naporni dogodivščini na Japonskem odpotovala na dopust v Grčijo. A Ben ne namerava počitnikovati, saj mu na letališču skrivnostna gospa zaupa, da imajo v bližnji vasici težave s pošastmi, ki v morje vlačijo nič hudega sluteče turiste.

Grafično in glasbeno Scourge of the Sea People nadaljuje smer, ki jo je začrtal že predhodnik, tudi večina ugank je ostala na nivoju predhodnikov, nekaj pa je tudi iskanja slikovnih točk. Zgodba v prejšnjih delih se mi je zdela zelo všečna, saj je bilo paranormalnosti ravno pravšnja mera, da bi se ji dalo celo verjeti, ampak ... v tem delu pa gre za pretiravanje s paranormalnim, kar pomeni, da so tudi nekatere uganke čisto mimo. Zemljevid se je v tem delu spet umaknil, zamenjalo pa ga je mukotrpno premikanje sem ter tja: ko boste prišli do ustreznega dela igre, boste vedeli o čem govorim.

Čas igranja:  2 uri 5 min

Cedric and the Revolution

V Cedric and the Revolution se prelevite v nadebudnega kovaškega vajenca Cedrica, ki mu njegov bodoči mojster Viktor v zadnjem hipu odreče delo, saj so se močno povišali davki. Cedric seveda ne popusti tako hitro in začne zbirati somišljenike, ki bi z njim protestirali proti dvigu davkov.

Tematika igre Cedric and the Revolution je srednjeveška fantazijska z vložki iz modernih časov. Vizualni slog igre je zelo lep, tudi glasbena podlaga je dobra, žal pa ni zvokov. Uganke niso težke, je pa kar nekaj lovljenja slikovnih točk in nenavadnih rešitev, npr. Cedric ne upa vzeti predmeta od rakca, nima pa težave rakca pobrati in ga vtakniti v žep! Škoda, brez teh napak in če bi bila daljša, bi si igra gotovo prislužila precej višjo oceno.

Čas igranja:  1 ura 5 min

Melrin: The Dragon Menace

Melrin: The Dragon Menace je zadnja v seriji o čarovniku Melrinu. Tokrat deželo ogroža zmaj in Melrina določijo, da zadevo razišče.

V tretje gre rado pravijo in res, Melrin: The Dragon Menace je najboljši del v seriji. Ohranil je grafiko in način upravljanja z uroki iz dvojice, dodal pa je dolžino in svobodo iz enice. Med lokacijami se lahko tokrat premikate še hitreje s pomočjo čarobnega zemljevida, ki se sproti posodablja in odklepa nova prizorišča. V tem delu se je treba na kakšno že pregledano mapo tudi vrniti, saj se stvari spreminjajo. Še vedno pa igra trpi za precej preprostimi ugankami, kar je velika škoda.

Čas igranja:  1 ura 10 min

Delores: A Thimbleweed Park Mini-Adventure

V Delores: A Thimbleweed Park Mini-Adventure igrate Delores Edmund, razvijalko video iger v podjetju MMucasFlem Games, ki se je za dopust odločila vrniti v majhno mestece Thimbleweed Park. Tam se začasno zaposli kot fotografinja v tabloidu Nickel News, ki ga vodi novinarka Natalie.

Vaša prva naloga je posneti pet fotografij, ki so opisane na seznamu in, da to izvedete, se boste morali sprehoditi po precej majhnem območju, poklepetati z redkimi ljudmi in ustvariti pravo sceno za dober posnetek. Težavnost nalog niha od preprostih pa do izjemno težkih, nekaj pa je tudi lovljenja pikslov. V veliko pomoč vam bodo prebrana sporočila in dialogi, ki vam tu in tam vržejo kak namig, zato jih ne preskočite prehitro. Ko opravite vse naloge, se igra konča (da, tako je, konča z izhodom na namizje!) in da bi dobili nov nabor petih nalog (teh je skupaj 30), morate igro znova zagnati (bedasto). Odsotna je tudi možnost shranjevanja, zato si med igranjem ne morete privoščiti premora. Glede na to, da gre v resnici za reklamo za pustolovščino Thimbleweed Park, bi se lahko avtorji bolj potrudili.

Vizualna podoba igre je solidna, enako pa velja tudi za glasbeno podlago.

Čas igranja:  2 uri 30 min

Shifter's Box - Outside In

Shifter's Box - Outside In se odvija okrog skrivnostne škatle, ki jo v parku najde junakinja Sally. Ker je radovedne vrste, se jo odloči odpreti in posrka jo v neznani svet.

Če bi napisal več zgodbe, bi bil to že vodnik skozi igro, saj je igranja le za pol ure. Videz Shifter's Box - Outside In je zadovoljiv, enako velja tudi za glasbeno podlago. Uganke so zanimive, niso pa nek presežek. Ker je število svetov, do katerih lahko dostopate naenkrat omejeno, vam ugank ne bo težko rešiti niti s poskušanjem.

Čas igranja:  35 min

Melrin: the Disciple Ordeal

V Melrin: the Disciple Ordeal igrate fantiča Melrina, ki se znajde v neznanem svetu (priročno je brez spomina). Da bi se vrnil, mora zbrati štiri kristale, ki so raztreseni po tem svetu.

Po izgledu Melrin: the Disciple Ordeal spominja na stare pikslaste igre igranja vlog, saj junaka gledate v izometričnem pogledu, premikate pa se preko vseh robov ekrana. Žal je premikanje navzgor precej oteženo, ker je napoti vrstica z inventarjem. Glasbena podlaga je kar solidna, grafična podoba pa je zelo osnovna, saj se teksture močno ponavljajo. Moti tudi splošna praznost igralnih področij, kar naredi premikanje sem ter tja izjemno dolgočasno. Čeprav je igra videti, kot da je večinoma svobodna, pa je izjemno linearna. Poleg tega, da lahko nekatere stvari storite, le če ste že druge, morate tudi predmete kombinirati v točno določenem vrstnem redu. V igri lahko tudi na več mestih umrete, zato si redno shranjujte.

Čas igranja:  1 ura 10 min

Melrin: the Pendant Quest

Melrin: the Pendant Quest je nadaljevanje igre Melrin: the Disciple Ordeal. Pobček Melrin, sedaj že čarovnik, je tokrat vpoklican, da bi pravočasno našel ukradeno kraljevo ogrlico. V nasprotnem primeru bo dežela pogubljena.

Glede na prvi del je igra Melrin: the Pendant Quest kar spremenjena. Ni več prostega tavanja naokoli, ampak ste omejeni le na pred določene poti. Območja so precej manjša, zato jih lahko hitreje prekrižarite, ni pa tudi mogoče umreti. Grafična podoba je podobna enici, glasba pa je precej nadgrajena. Tiste hude linearnosti v igri več ni, npr. tokrat lahko po receptih ustvarjate čarobne uroke v poljubnem vrstnem redu. Žal pa so uganke postale izjemno enostavne, igra pa se je tudi precej skrajšala, kar izniči vse prednosti pred predhodnikom.

Čas igranja:  40 min

Pleurghburg: Dark Ages

V Pleurghburg: Dark Ages igrate detektiva Jakea McUrka, zaposlenega v agenciji detektivov mesta Pleughburgh. Agencija je popolnoma nadomestila policijo, ki je bila koruptivna in posledično se je zmanjšalo tudi število zločinov. Jakea napotijo, da naj preišče poročilo starčka glede nenavadnega krika, ki ga je ta slišal. Kmalu se izkaže, da krik le ni bil tako nedolžen kot se je najprej zdelo.

Najprej naj povem, da Pleurghburg: Dark Ages (v drugo) nisem preigral do konca, ker se je začela sesuvati ob vnosih številk/črk v določena polja, sem pa se prebil približno skozi polovico. Grafični izgled je izjemno preprost, a videz včasih vara in res, igra ponuja veliko več kot se zdi na prvi pogled. Vzdušje je v določenih primerih izjemno, za popestritev pa poskrbijo tudi nazorne scene. Po mestu se premikate s pomočjo zemljevida, na katerem se sproti odklepajo/zaklepajo lokacije. Tekom raziskovanja mineva čas in posledično se spreminja tudi osvetljenost mesta, določene stvari pa se lahko pojavijo na že obiskanih mestih.

Ljubitelji kriminalk bodo igro gotovo oboževali, saj je raziskovanje izjemno zanimivo, a žal ima tudi precej pomanjkljivosti. Vožnje z dvigali, avtomobilom in dogajanje ob smrti (v igri lahko umrete, zato si redno shranjujte) se obupno vlečejo in ker je tega ogromno, se boste verjetno kmalu začeli dolgočasiti. Te pomanjkljivosti v paketu s tehničnimi težavami pokvarijo celotno igro.

Čas igranja:  2 uri


Zadnja sprememba: | Deli na: