Ultimate DOOM - ocena

Ultimate Doom je 3D prvoosebna streljačina, v kateri igrate neimenovanega marinca (Doomguya), ki si kruh služi v bazi na Marsu. Nekega dne gre med eksperimenti na luni Phobos nekaj hudo narobe in raziskovalno bazo na njej preplavijo pošasti. Skupaj s tovariši ste poslani, da znova zavzamete in zavarujete bazo, a akcija spodleti, preživite pa zgolj vi. Sedaj je na vas, da se nekako prebijete do močnejšega orožja, preden nad vas navalijo horde pošasti, in poskusite vzpostaviti red. Praktično neobstoječa zgodba je razprostrta skozi štiri epizode, vsaka izmed njih pa je sestavljena iz osmih običajnih stopenj in ene skrite stopnje. Leta 2019 je nekdanji ID-jevec John Romero brezplačno izdal še eno epizodo imenovano Sigil, ki se odvija po koncu četrte epizode, zaenkrat pa še ni razglašena kot del uradne zgodbe.

Stopnje v igri Ultimate Doom so zelo razgibane in prepredene s kompleksnim sistemom stikal, vrat in dvigal, ki bo dodobra zaposlil vaše možgane. Za prehod naprej pogosto potrebujete barvni ključ ali kartico, ki se zna nahajati na drugem delu mape, zato se navadite na vračanje. Zaradi zapomnljive arhitekture je slednje precej enostavno, zelo pomaga pa tudi vgrajen pregleden zemljevid. Pot nazaj po mapi je daleč od monotone, saj vas pogosto presenetijo sovragi, ki planejo iz skritih prehodov, čaka pa vas tudi cel kup pasti. Raziskovalci po duši se boste gotovo razveselili obilice predmetov, ki so razporejeni po mapah (zdravje, ščit, municija, orožja), na voljo pa je tudi kopica skrivnosti.

Za preživetje v Ultimate Doomu na višjih težavnostih (z izjemo Sigila priporočam težavnost Ultra-Violence), boste vsekakor potrebovali vse kar lahko najdete, saj po bazi mrgoli nasprotnikov. Najprej je tukaj obilica lahkokategornikov, ki stavi na številčnost: zombiji vas bodo ogrožali s puško ali šibrenico; rjavi, človeku podobni demoni, vas bodo od blizu popraskali od daleč pa ciljali z ognjeno kroglo; roza demoni z bikovo glavo vas bodo grizli; goreče glave pa se bodo poskušale zaleteti v vas. Potem pa so tukaj težkokategorniki, ki so izjemno močni in odporni: kakodemoni se vas bodo od blizu lotili z zobmi, od daleč pa v vas pljuvali plazmatske krogle; peklenski baroni vas bodo od blizu raztrgali, od daleč pa v vas vrgli peklenski plamen; kiberdemoni so orjaški minotavri, ki se vas bodo lotili z gromozanskimi raketami; robotski pajki pa vas bodo prerešetali s strojnico. Nasprotniki so izvrstno razporejeni in se bodo nad vas spravili iz vseh smeri, zato v spopade ne boste smeli riniti brezglavo. Zelo dobro si je zapomniti, da se pošasti odzivajo na vsak napad, zato se da s premetenim premikanjem izzvati interne boje, ki bodo olajšali marsikatero situacijo. Težavnost je skozi igro zelo dobro razporejena, negativno izstopa le epizoda Thy Flesh Consumed, v kateri je začetek brutalen, kasneje pa se zadeva nekako normalizira.

Tej široki paleti nasprotnikov se boste lahko zoperstavili s pomočjo zelo dobro uravnoteženih orožij. Sovražnikov se boste lahko lotili s pestmi ali motorko, jim puščali kri s pištolo, jih prerešetali s šibrenico ali mitraljezom, raztreščili z raketometom, ožgali z metalnikom plazme ali pa enostavno izničili z nadorožjem BFG9000. Zelo zanimivo je, da pesti niso najbolj neuporaben kos orožja: v kombinaciji s priboljškom Berserk se škoda povzročena s pestmi podeseteri, kar pomeni, da lahko večino lahkokategornikov pobijete z enim samim udarcem. Drugi priboljški so še neranljivost, 200% zdravja in oklepa, nahrbtnik z metki, delna nevidnost, očala za nočno gledanje in celo mapa, ki razkrije skrite predele.

V osnovi je videz igre Ultimate Doom retro pikslast z večinoma izvrstno estetiko map in dobrimi animacijami sovražnikov ter orožij. Arhitektura je zelo dobra, svoje pa dodajo še všečno osvetljevanje, godrnjanje pošasti in izjemna glasbena podlaga. S pomočjo predelav pogona in visokoločljivostnih paketov tekstur lahko igri vdihnete popolnoma novo življenje in jo pomladite za kar nekaj let (berite združljivostne opombe).

Ocena

Zaslonska slika igre Ultimate DOOM
Zaslonska slika igre Ultimate DOOM
Zaslonska slika igre Ultimate DOOM

Čas igranja:  10 ur

Spletišče Nakup

Združljivost

Ultimate Doom za delovanje na Windows 10 potrebuje DosBox, še boljša možnost pa je, da jo igrate preko moderniziranega pogona GZDoom, ki podpira tudi širokozaslonski način in visokoločljivostne pakete tekstur.

Po namestitvi GZDooma prenesite datoteke WAD v namestitveno mapo in podmapo Wads. Nato prenesite visokoločljivostne pakete tekstur in jih prestavite v mapo Mods. Sedaj vam preostane samo še, da prilagodite nastavitve preko datoteke INI. Primer lahko najdete tukaj.


Zadnja sprememba: | Deli na: