Brezplačne retro pustolovščine

V osemdesetih letih prejšnjega tisočletja so bile grafične pustolovščine s sistemom Point and click ene izmed najbolj priljubljenih zvrsti iger. Takrat so npr. blestele pustolovščine studiev LucasArts in Sierra On-Line, ki jih lahko danes znova kupite, veliko njih celo v visokoločljivostnih preoblekah. Vsakega trenda je nekoč konec in tudi priljubljenost pustolovščin je klonila v devetdesetih.

Čeprav je komercialna scena praktično izumrla, pa ljubitelji še niso rekli zadnje besede. Konec devetdesetih je namreč programer Chris Jones izdal odprtokodno orodje imenovano Adventure Creator, ki je kasneje postalo poimenovano Adventure Game Studio ali krajše AGS. Chrisa so navdahnile igre studia Sierra On-Line. Priljubljenost orodja se je povečala šele nekaj let po splavitvi. Ljubitelji pustolovščin so v več kot desetletju z njegovo pomočjo ustvarili na stotine (če ne na tisoče pustolovščin) in marsikatera izmed njih je izjemno kakovostna.

Namen tega prispevka je, da vam predstavim 30+ brezplačnih pustolovščin, od katerih je večina izgrajenih na pogonu AGS, ki sem jih preigral in tudi ocenil. Z večino od njih sem se spoznal preko namestilnikov na ploščkih revije Joker (slava jim! :). Naj omenim, da sem igre preigral že večkrat, zato so časi igranja relativno kratki.

Seznam pustolovščin

Razvrsti seznam po: oceni padajoče ali imenu naraščajoče, dolžini padajoče.

Ben Jordan Case 7: The Cardinal Sins

Ben Jordan Case 7: The Cardinal Sins je sedma izmed iger v seriji o paranormalnem detektivu Benu Jordanu. Triperesna deteljica: Ben, Alice in Simon je tokrat poklicana v Rim, kjer naj bi igralec krajevnega gledališča pod vplivom zlobnega duha (demona) ubil duhovnika. Igralec jih pokliče, saj je prepričan, da tega dejanja ni storil in na junakih je, da ga operejo krivde.

Za razliko od predhodnega dela, ki je bil meni osebno najslabši v seriji, je The Cardinal Sins prava mojstrovina. Igra je ohranila enostaven nadzor, zanimive uganke in obilico pogovorov, s pomočjo katerih poskušate razrešiti primer. Zgodba je neverjetno zanimiva in vleče do konca. Tokrat lahko poleg poslušanja govorcev berete tudi podnapise, poleg tega pa je na voljo še komentar avtorja. Igra je povezana s preteklimi Benovimi primeri, a jih ne rabite preigrati, da bi končali igro.

Moti le čudaški začetek, ampak je na srečo kratek, preseneča pa tudi kako dobro angleško znajo Italijani :).

Čas igranja:  1 ura 45 min

Ben Jordan Case 8: Relics of the Past

Ben Jordan Case 8: Relics of the Past je zadnja izmed iger v seriji o paranormalnem detektivu Benu Jordanu. Ob dogodkih v Rimu se kot rešitelj izkaže profesor Percival Quentin Jones, s katerim Ben načrtuje naslednje poteze. Mu bo uspelo rešiti svet pred pogubo?

Relics of the Past ima močno izboljšan grafični izgled (vremenski pojavi, svetlobni učinki, grafika), govorce in glasbeno podlago. Igra se odvija v dveh delih: v enem spremljate Bena, v drugem pa pustolovščine njegovega dedka v Romuniji, oba dela pa sta prepletena z zanimivo zgodbo. Uganke so zabavne in poleg klasičnega kombiniranja predmetov in iskanja slikovnih točk, vsebujejo tudi iskalnik, v katerega vtipkavate ključne besede, in druge besedne igre. Nadzor z miško je enostaven, preklop med dejanji z desnim klikom pa intuitiven. Med igranjem lahko tudi umrete, a igra predhodno samodejno shrani.

Čas igranja:  2 uri 5 min

5 Days A Stranger

5 Days A Stranger je prva igra v Yahtzeejevi kvadrologiji. V njej igrate uglajenega tatu imenovanega Trilby, ki se v enem izmed svojih pohodov znajde v dvorcu družine DeFoe. Ko ob vdoru opazi, da bo moral oditi praznih rok, se želi odkrasti iz hiše, a pot, po kateri je prišel, je zaprta, zato mora vstopiti globlje v dvorec. Kmalu ugotovi, da je dvorec vse prej kot pa zapuščen.

Zgodba je zelo zanimiva, občasno popestrena z dogajanju primerno glasbo. Vzdušje je kar srhljivo, lahko pa celo umrete, zato si redno shranjujte. Uganke so logične, za ščepec pa je tudi iskanja slikovnih točk. Pri igranju lahko uporabljate bližnjice F1 - F4, občasno je treba tudi kombinirati predmete v inventarju.

Čas igranja:  2 uri

Apprentice II: The Knight's Move

Apprentice II: The Knight's Move se odvija po dogodkih v izvirnem Apprentice, ampak vam prvega dela ni potrebno preigrati, da bi razumeli dogajanje v drugem. Spet igrate vajenca Piba, ki mora čimprej postati čarovnik, saj mu drugače grozi vpoklic v vojsko Lorda Ironcrowa. V ta namen se mora dokazati in izpolniti tri naloge.

Apprentice II: The Knight's Move je popravil vse napake izvirnika, a na veliko škodo ostal brez govorcev. Igranje se odvija na več mestih, ki jih obiščete s pomočjo zemljevida, nekatera pa se sproti odkrijejo. Tudi tokrat igra navduši z všečnim izgledom, glasbeno podlago in humorjem. Prisotne so tudi miniigre.

Čeprav je inventar sedaj močno izboljšan, pa ni popoln: za razrešitev nekaterih ugank, boste morali predmet uporabiti na predmetu, namesto, da bi predmet uporabili na sebi, kar vam lahko povzroči nekaj sivih las. V igri je tudi ščepec iskanja slikovnih točk.

Čas igranja:  3 ure

Ben Jordan Case 2 Deluxe: The Lost Galleon of the Salton Sea

Ben Jordan Case 2 Deluxe: The Lost Galleon of the Salton Sea je druga izmed iger v seriji o paranormalnem detektivu Benu Jordanu. Tokrat je poklican v Kalifornijsko puščavo, kjer mora poiskati izgubljenega lovca na ladjo duhov, ki naj bi vsebovala bajen zaklad. Ali ladja sploh obstaja ali gre le za legendo?

Igra The Lost Galleon of the Salton Sea je ohranila vse prednosti iz enice in postala precej daljša. Grafični slog je odličen, pogovori so zanimivi, pa tudi glasbena podlaga je zelo dobra. Spet je prisoten prikaz napredka v obliki doseženih točk. Po mapi se premikate s pomočjo priročnega zemljevida, ki se tokrat odpira sam od sebe. Vmesnik je enostaven, med dejanji preklapljate s pomočjo desnega klika ali pa kliknete na vrstico z dejanji. Uganke so spet logične, a nikakor ne prelahke. Različica Deluxe ima govorce, žal pa z govorom izgubite možnost podnapisov.

Čas igranja:  1 ura 15 min

Ben Jordan Case 3: The Sorceress of Smailholm

Ben Jordan Case 3: The Sorceress of Smailholm je tretja izmed iger v seriji o paranormalnem detektivu Benu Jordanu. Tokrat je poklican na Škotsko, kjer naj bi prišlo do ritualnega čarovniškega umora dveh otrok. Vse pa ne bo tako enostavno, saj na primeru dela tudi profesor Percival Quentin Jones, ki Benu ni naklonjen niti malo.

Grafična razlika med The Sorceress of Smailholm in Deluxe predhodnikoma je ogromna, zato boste morda nekateri igralci neprijetno presenečeni. Igra je ohranila precejšnjo dolžino, na voljo pa je tudi več poti, ki so odvisne od tega, kako v določeni situaciji ravnate. Zemljevida več ni, med prizorišči se premikate s hojo. Interakcija z okoljem in predmeti je mogoča preko enostavnega vmesnika, ki ima dejanja preklopljiva s pomočjo desnega klika. Tretji del je precej resnejši in temačnejši od predhodnikov. Priporočam, da si pred igranjem preberete priročnik, ki je priložen v mapi z igro ;).

Čas igranja:  1 ura 35 min

Ben Jordan Case 5: Land of the Rising Dead

Ben Jordan Case 5: Land of the Rising Dead je peta izmed iger v seriji o paranormalnem detektivu Benu Jordanu. Bena pokličeta prijatelja Simon in Alice, s katerima se je spoprijateljil v prejšnji epizodi. Simon je menda zasledil, da so se v Osaki na Japonskem zgodili številni, ne čisto običajni, umori.

Land of the Rising Dead se grafično vrača nazaj k Deluxe različicam, prisotna pa je tudi glasbena podlaga. Končno si lahko malo oddahnemo od mračnosti in srhljivosti, saj je okolje moderno industrijsko. Spet se vrača zemljevid z lokacijami, ki jih sproti odkrivate. Nadzor je enostaven, med dejanji preklapljate z desnim klikom. Kar nekaj ugank zahteva kombiniranje predmetov znotraj inventarja, potrebno pa je tudi nekaj lovljenja pikslov. Zgodba je zanimiva, so pa nekatere stvari malo privlečene za lase, zato tudi nižja ocena. Tudi v tem delu je na voljo več poti do konca.

Čas igranja:  1 ura 45 min

Duty and Beyond

V Duty and Beyond igrate dostavljavca pice Pieta, ki je odločen, da bo dostavil pico skrivnostnemu naročniku, naj stane koliko hoče. Ko pride do hiše naročnika, se namreč izkaže, da je ta pico naročil od več dostavljavcev, plačilo pa dobi le tisti, ki mu pico dostavi prvi. To pa seveda ne bo tako enostavno, saj se je naročnik skril, po svoji vili pa pušča le namige, kako priti do njega.

Duty and Beyond izgleda edinstveno, saj igralna površina zavzema zgolj določen odstotek celotnega zaslona, preostanek tvorijo vrstica s sporočili, orodna vrstica in črnina. Med igranjem prehajate med različnimi svetovi, temu primeren je tudi izgled in moram reči, da so se avtorji zelo potrudili. Tekom igranja pobirate na tone predmetov, preklapljate stikala, rešujete uganke, vtipkavate besedilo in se premikate med scenami, ogromen delež pa je iskanja slikovnih točk. Slednje je v tej igri prignano do skrajnosti, ampak na srečo so igralne površine majhne in jih je mogoče hitro prečesati z miško. Po določenih dogodkih se lahko zgodi tudi, da se določeni predmeti kar pojavijo na že prečesanem območju, zato bodite pozorni na spremembe. Zanimivo je tudi to, da obstajajo stranske misije, ki jih morate opraviti za največjo možno število točk. Glasbena podlaga je zelo dobra, nekaj je tudi humornih vložkov. V igri lahko tudi umrete, a igra na srečo sama shranjuje v kočljivih položajih.

Čas igranja:  3 ure 30 min

Infinity String

Infinity String je že tretja AGS igra slovenskega avtorja Klemna Žagarja. V njej igrate znanstvenika Yerika Elnarja, ki ga pošljejo na Antarktiko raziskati skrivnostne ruševine. V že postavljeno bazo se pripeljete s helikopterjem in kar kmalu postane jasno, da je z bazo nekaj narobe.

Grafični slog igre Infinity String je odličen, Antarktika je sicer pusta kot se od nje pričakuje in enako velja tudi za bazo, ampak v drugem delu pa boste zijali od začudenja. Glasbena podlaga se zelo dobro ujema z dogajanjem, ki je napeto in srhljivo. Zgodba o nastanku teh ruševin se odkriva skozi igranje in je kar zanimiva. Miškina kazalka je ena za vsa dejanja, ampak je zadeva izvedena dobro, zato se je boste hitro navadili. Uganke od začetka niso pretežke, se pa v drugem delu močno zapletejo. Kot zanimivost naj povem še, da igra vsebuje tudi slovenski prevod, a se zna na določenih mesti zaradi tega sesuti (mislim, da zaradi črke ž), zato v primeru sesuvanja preklopite na angleški prevod!

Čas igranja:  1 ura 45 min

Nelly Cootalot: Spoonbeaks Ahoy

V Nelly Cootalot: Spoonbeaks Ahoy! igrate piratko Nelly Cootalot, ki jo duh zloglasnega gusarja napoti na otok Meeth, da bi raziskala skrivnostno izginotje žlicokljunih ptičev. Nellyin čolnič tok zanese na otok, ki je poseljen s pirati, vlada pa mu baron s častitljivo brado.

Grafični slog Nelly Cootalot: Spoonbeaks Ahoy je izvrsten in zapomljiv, podkrepi ga zelo dobro izbrana glasbena podlaga. Po otoku se premikate s pomočjo zemljevida, na katerem se sproti odklepajo zanimiva mesta. Vmesnik za interakcijo je malce drugačen kot je v navadi, saj desni klik odpre inventar (izberite predmet in se približajte robu ekrana, da Nelly predmet prime v roko), z držanjem levega miškinega gumba nad zanimivim mestom pa boste odprli možnosti za govor, ogled in uporabo. Uganke so zanimive, logične in vključujejo tudi mini igre. V igri je tudi obilica humorja, zato se pripravite na krohotanje! :)

Igro lahko kupite na Steamu v različici HD ali pa prenesete brezplačno različico, ki sem jo ocenil.

Čas igranja:  1 ura 20 min


Zadnja sprememba: | Deli na: