Brezplačne retro pustolovščine

V osemdesetih letih prejšnjega tisočletja so bile grafične pustolovščine s sistemom Point and click ene izmed najbolj priljubljenih zvrsti iger. Takrat so npr. blestele pustolovščine studiev LucasArts in Sierra On-Line, ki jih lahko danes znova kupite, veliko njih celo v visokoločljivostnih preoblekah. Vsakega trenda je nekoč konec in tudi priljubljenost pustolovščin je klonila v devetdesetih.

Čeprav je komercialna scena praktično izumrla, pa ljubitelji še niso rekli zadnje besede. Konec devetdesetih je namreč programer Chris Jones izdal odprtokodno orodje imenovano Adventure Creator, ki je kasneje postalo poimenovano Adventure Game Studio ali krajše AGS. Chrisa so navdahnile igre studia Sierra On-Line. Priljubljenost orodja se je povečala šele nekaj let po splavitvi. Ljubitelji pustolovščin so v več kot desetletju z njegovo pomočjo ustvarili na stotine (če ne na tisoče pustolovščin) in marsikatera izmed njih je izjemno kakovostna.

Namen tega prispevka je, da vam predstavim 30+ brezplačnih pustolovščin, od katerih je večina izgrajenih na pogonu AGS, ki sem jih preigral in tudi ocenil. Z večino od njih sem se spoznal preko namestilnikov na ploščkih revije Joker (slava jim! :). Naj omenim, da sem igre preigral že večkrat, zato so časi igranja relativno kratki.

Seznam pustolovščin

Razvrsti seznam po: oceni padajoče ali imenu naraščajoče, dolžini padajoče.

Ben Jordan Case 2 Deluxe: The Lost Galleon of the Salton Sea

Ben Jordan Case 2 Deluxe: The Lost Galleon of the Salton Sea je druga izmed iger v seriji o paranormalnem detektivu Benu Jordanu. Tokrat je poklican v Kalifornijsko puščavo, kjer mora poiskati izgubljenega lovca na ladjo duhov, ki naj bi vsebovala bajen zaklad. Ali ladja sploh obstaja ali gre le za legendo?

Igra The Lost Galleon of the Salton Sea je ohranila vse prednosti iz enice in postala precej daljša. Grafični slog je odličen, pogovori so zanimivi, pa tudi glasbena podlaga je zelo dobra. Spet je prisoten prikaz napredka v obliki doseženih točk. Po mapi se premikate s pomočjo priročnega zemljevida, ki se tokrat odpira sam od sebe. Vmesnik je enostaven, med dejanji preklapljate s pomočjo desnega klika ali pa kliknete na vrstico z dejanji. Uganke so spet logične, a nikakor ne prelahke. Različica Deluxe ima govorce, žal pa z govorom izgubite možnost podnapisov.

Čas igranja:  1 ura 15 min

Reactor 09

Reactor 09 se začne v zaporu, kjer dr. Clyde Galivan, ki je zaprt zaradi umora, čisti hodnik. Nekaj trenutkov za tem, ko ga obišče paznik Matthew in mu dovoli vstop v shrambo, da bi vzel čistila, pride do eksplozije bližnjega reaktorja, kar povzroči razdejanje. Matthew je poškodovan, hodnik do zaporniškega bloka pa je odrezan. Kot da to ne bi bilo dovolj pa se tla tu in tam dodatno tresejo. Videti je, kot da bo sledila še kakšna katastrofa.

Videz igre je odličen, enako pa velja za glasbeno podlago. Reactor 09 se igra kot tipična pustolovščina s to izjemo, da med dejanji izbirate z držanjem desne miškine tipke. Dodatna neobičajnost je, da ne igrate sami, temveč vas kot senca spremlja Matthew, s katerim si tudi delite inventar. Kot paznik, ki se strogo drži pravil, vas bo Matthew neprestano nadziral, zato boste morali preko pogovora in dejanj pridobiti njegovo zaupanje. Od njegovega zaupanja v vas je odvisno tudi, katerega izmed koncev boste dosegli. Preteklost Clyda se sproti odklepa preko pogovora in preko skritih časopisnih izrezkov, ki jih lahko najdete. Uganke so logične in zanimive, škoda le, da je igra tako kratka. Če vas hitrost premikanja moti pa lahko s pomočjo držanja tipke Ctrl dogajanje pohitrite.

Čas igranja:  1 ura 15 min

Melrin: the Disciple Ordeal

V Melrin: the Disciple Ordeal igrate fantiča Melrina, ki se znajde v neznanem svetu (priročno je brez spomina). Da bi se vrnil, mora zbrati štiri kristale, ki so raztreseni po tem svetu.

Po izgledu Melrin: the Disciple Ordeal spominja na stare pikslaste igre igranja vlog, saj junaka gledate v izometričnem pogledu, premikate pa se preko vseh robov ekrana. Žal je premikanje navzgor precej oteženo, ker je napoti vrstica z inventarjem. Glasbena podlaga je kar solidna, grafična podoba pa je zelo osnovna, saj se teksture močno ponavljajo. Moti tudi splošna praznost igralnih področij, kar naredi premikanje sem ter tja izjemno dolgočasno. Čeprav je igra videti, kot da je večinoma svobodna, pa je izjemno linearna. Poleg tega, da lahko nekatere stvari storite, le če ste že druge, morate tudi predmete kombinirati v točno določenem vrstnem redu. V igri lahko tudi na več mestih umrete, zato si redno shranjujte.

Čas igranja:  1 ura 10 min

Melrin: The Dragon Menace

Melrin: The Dragon Menace je zadnja v seriji o čarovniku Melrinu. Tokrat deželo ogroža zmaj in Melrina določijo, da zadevo razišče.

V tretje gre rado pravijo in res, Melrin: The Dragon Menace je najboljši del v seriji. Ohranil je grafiko in način upravljanja z uroki iz dvojice, dodal pa je dolžino in svobodo iz enice. Med lokacijami se lahko tokrat premikate še hitreje s pomočjo čarobnega zemljevida, ki se sproti posodablja in odklepa nova prizorišča. V tem delu se je treba na kakšno že pregledano mapo tudi vrniti, saj se stvari spreminjajo. Še vedno pa igra trpi za precej preprostimi ugankami, kar je velika škoda.

Čas igranja:  1 ura 10 min

Cedric and the Revolution

V Cedric and the Revolution se prelevite v nadebudnega kovaškega vajenca Cedrica, ki mu njegov bodoči mojster Viktor v zadnjem hipu odreče delo, saj so se močno povišali davki. Cedric seveda ne popusti tako hitro in začne zbirati somišljenike, ki bi z njim protestirali proti dvigu davkov.

Tematika igre Cedric and the Revolution je srednjeveška fantazijska z vložki iz modernih časov. Vizualni slog igre je zelo lep, tudi glasbena podlaga je dobra, žal pa ni zvokov. Uganke niso težke, je pa kar nekaj lovljenja slikovnih točk in nenavadnih rešitev, npr. Cedric ne upa vzeti predmeta od rakca, nima pa težave rakca pobrati in ga vtakniti v žep! Škoda, brez teh napak in če bi bila daljša, bi si igra gotovo prislužila precej višjo oceno.

Čas igranja:  1 ura 5 min

Murder in a Wheel

Murder in a Wheel se odvija v vili Lorda Blackwina, kjer med obiskom njegovih prijateljev gospodarica odkrije, da je bil njen hrček brutalno umorjen. Njegova smrt se zdi uganka, saj je bila soba, v kateri se je nahajal, ves čas zaklenjena. Kdo bi lahko ubil hrčka in kaj so njegovi motivi? Lord Blackwin v ta namen prosi gosta, amaterskega detektiva in piconošo Lionela, da naj zadevo razišče.

Murder in a Wheel ima podoben vmesnik kot stare LucasArtsove pustolovščine iz 90-tih in to pomeni, da je na voljo več gumbov za določena dejanja, kar se zdi za tako kratko igro precej nepotrebno. Odlikujejo jo dober grafični slog, humor in glasbena podlaga, ki je sicer izposojena iz drugih iger. Uganke so logične in dokaj lahke, saj je igralnih zaslonov malo, predmetov pa tudi ni dosti. Velik poudarek je na pogovorih s prisotnimi v hiši. Z malce več dodelave, bi bila igra gotovo odlična.

Čas igranja:  50 min

Apprentice Deluxe

Apprentice Deluxe se odvija v srednjem veku. Igrate vajenca Piba, ki ima nalogo poiskati sestavine za svoj prvi čarobni urok.

Vmesnik igre Apprentice Deluxe je kar neroden, moti pa tudi precejšnja kratkost. Lokacij je relativno malo in na njih nimate veliko za početi, so pa uganke precej zaguljene.

Pohvalni so izgled, glasbena podlaga, humor in odlični govorci, ki igro napravijo izjemno zanimivo, a žal bi za višjo oceno igra morala ponuditi precej več.

Čas igranja:  45 min

Ben Jordan Case 1 Deluxe: In Search of the Skunk-Ape

Ben Jordan Case 1 Deluxe: In Search of the Skunk-Ape je prva izmed iger v seriji o paranormalnem detektivu Benu Jordanu. V njegovem prvem primeru je poklican na Florido, kjer gozdnim čuvajem sive lase povzroča skrivnostna (in smrdljiva) pošast imenovana Skunk-Ape. Je pošast resnična ali le izmišljotina?

Igra In Search of the Skunk-Ape je sicer kratka, vendar ima odličen grafični slog, zabavne pogovore, dobro glasbeno podlago ter prikaz napredka v obliki doseženih točk. Po mapi se premikate s pomočjo priročnega zemljevida. Vmesnik je zelo enostaven, med dejanji preklapljate s pomočjo desnega klika ali pa kliknete na vrstico z dejanji. Uganke so logične, kar še ne pomeni, da so prelahke. Različica Deluxe ima celo govorce, ki pa niso ravno izjemni, zato boste morda to zmožnost izklopili, dodatna težava vklopljenega govora pa je, da se takrat ne prikazujejo podnapisi.

Čas igranja:  45 min

Melrin: the Pendant Quest

Melrin: the Pendant Quest je nadaljevanje igre Melrin: the Disciple Ordeal. Pobček Melrin, sedaj že čarovnik, je tokrat vpoklican, da bi pravočasno našel ukradeno kraljevo ogrlico. V nasprotnem primeru bo dežela pogubljena.

Glede na prvi del je igra Melrin: the Pendant Quest kar spremenjena. Ni več prostega tavanja naokoli, ampak ste omejeni le na pred določene poti. Območja so precej manjša, zato jih lahko hitreje prekrižarite, ni pa tudi mogoče umreti. Grafična podoba je podobna enici, glasba pa je precej nadgrajena. Tiste hude linearnosti v igri več ni, npr. tokrat lahko po receptih ustvarjate čarobne uroke v poljubnem vrstnem redu. Žal pa so uganke postale izjemno enostavne, igra pa se je tudi precej skrajšala, kar izniči vse prednosti pred predhodnikom.

Čas igranja:  40 min

Shifter's Box - Outside In

Shifter's Box - Outside In se odvija okrog skrivnostne škatle, ki jo v parku najde junakinja Sally. Ker je radovedne vrste, se jo odloči odpreti in posrka jo v neznani svet.

Če bi napisal več zgodbe, bi bil to že vodnik skozi igro, saj je igranja le za pol ure. Videz Shifter's Box - Outside In je zadovoljiv, enako velja tudi za glasbeno podlago. Uganke so zanimive, niso pa nek presežek. Ker je število svetov, do katerih lahko dostopate naenkrat omejeno, vam ugank ne bo težko rešiti niti s poskušanjem.

Čas igranja:  35 min


Zadnja sprememba: | Deli na: