Brezplačne retro pustolovščine

V osemdesetih letih prejšnjega tisočletja so bile grafične pustolovščine s sistemom Point and click ene izmed najbolj priljubljenih zvrsti iger. Takrat so npr. blestele pustolovščine studiev LucasArts in Sierra On-Line, ki jih lahko danes znova kupite, veliko njih celo v visokoločljivostnih preoblekah. Vsakega trenda je nekoč konec in tudi priljubljenost pustolovščin je klonila v devetdesetih.

Čeprav je komercialna scena praktično izumrla, pa ljubitelji še niso rekli zadnje besede. Konec devetdesetih je namreč programer Chris Jones izdal odprtokodno orodje imenovano Adventure Creator, ki je kasneje postalo poimenovano Adventure Game Studio ali krajše AGS. Chrisa so navdahnile igre studia Sierra On-Line. Priljubljenost orodja se je povečala šele nekaj let po splavitvi. Ljubitelji pustolovščin so v več kot desetletju z njegovo pomočjo ustvarili na stotine (če ne na tisoče pustolovščin) in marsikatera izmed njih je izjemno kakovostna.

Namen tega prispevka je, da vam predstavim 30+ brezplačnih pustolovščin, od katerih je večina izgrajenih na pogonu AGS, ki sem jih preigral in tudi ocenil. Z večino od njih sem se spoznal preko namestilnikov na ploščkih revije Joker (slava jim! :). Naj omenim, da sem igre preigral že večkrat, zato so časi igranja relativno kratki.

Seznam pustolovščin

Razvrsti seznam po: oceni padajoče ali imenu naraščajoče, dolžini padajoče.

Melrin: the Disciple Ordeal

V Melrin: the Disciple Ordeal igrate fantiča Melrina, ki se znajde v neznanem svetu (priročno je brez spomina). Da bi se vrnil, mora zbrati štiri kristale, ki so raztreseni po tem svetu.

Po izgledu Melrin: the Disciple Ordeal spominja na stare pikslaste igre igranja vlog, saj junaka gledate v izometričnem pogledu, premikate pa se preko vseh robov ekrana. Žal je premikanje navzgor precej oteženo, ker je napoti vrstica z inventarjem. Glasbena podlaga je kar solidna, grafična podoba pa je zelo osnovna, saj se teksture močno ponavljajo. Moti tudi splošna praznost igralnih področij, kar naredi premikanje sem ter tja izjemno dolgočasno. Čeprav je igra videti, kot da je večinoma svobodna, pa je izjemno linearna. Poleg tega, da lahko nekatere stvari storite, le če ste že druge, morate tudi predmete kombinirati v točno določenem vrstnem redu. V igri lahko tudi na več mestih umrete, zato si redno shranjujte.

Čas igranja:  1 ura 10 min

Melrin: The Dragon Menace

Melrin: The Dragon Menace je zadnja v seriji o čarovniku Melrinu. Tokrat deželo ogroža zmaj in Melrina določijo, da zadevo razišče.

V tretje gre rado pravijo in res, Melrin: The Dragon Menace je najboljši del v seriji. Ohranil je grafiko in način upravljanja z uroki iz dvojice, dodal pa je dolžino in svobodo iz enice. Med lokacijami se lahko tokrat premikate še hitreje s pomočjo čarobnega zemljevida, ki se sproti posodablja in odklepa nova prizorišča. V tem delu se je treba na kakšno že pregledano mapo tudi vrniti, saj se stvari spreminjajo. Še vedno pa igra trpi za precej preprostimi ugankami, kar je velika škoda.

Čas igranja:  1 ura 10 min

Melrin: the Pendant Quest

Melrin: the Pendant Quest je nadaljevanje igre Melrin: the Disciple Ordeal. Pobček Melrin, sedaj že čarovnik, je tokrat vpoklican, da bi pravočasno našel ukradeno kraljevo ogrlico. V nasprotnem primeru bo dežela pogubljena.

Glede na prvi del je igra Melrin: the Pendant Quest kar spremenjena. Ni več prostega tavanja naokoli, ampak ste omejeni le na pred določene poti. Območja so precej manjša, zato jih lahko hitreje prekrižarite, ni pa tudi mogoče umreti. Grafična podoba je podobna enici, glasba pa je precej nadgrajena. Tiste hude linearnosti v igri več ni, npr. tokrat lahko po receptih ustvarjate čarobne uroke v poljubnem vrstnem redu. Žal pa so uganke postale izjemno enostavne, igra pa se je tudi precej skrajšala, kar izniči vse prednosti pred predhodnikom.

Čas igranja:  40 min

Murder in a Wheel

Murder in a Wheel se odvija v vili Lorda Blackwina, kjer med obiskom njegovih prijateljev gospodarica odkrije, da je bil njen hrček brutalno umorjen. Njegova smrt se zdi uganka, saj je bila soba, v kateri se je nahajal, ves čas zaklenjena. Kdo bi lahko ubil hrčka in kaj so njegovi motivi? Lord Blackwin v ta namen prosi gosta, amaterskega detektiva in piconošo Lionela, da naj zadevo razišče.

Murder in a Wheel ima podoben vmesnik kot stare LucasArtsove pustolovščine iz 90-tih in to pomeni, da je na voljo več gumbov za določena dejanja, kar se zdi za tako kratko igro precej nepotrebno. Odlikujejo jo dober grafični slog, humor in glasbena podlaga, ki je sicer izposojena iz drugih iger. Uganke so logične in dokaj lahke, saj je igralnih zaslonov malo, predmetov pa tudi ni dosti. Velik poudarek je na pogovorih s prisotnimi v hiši. Z malce več dodelave, bi bila igra gotovo odlična.

Čas igranja:  50 min

Nelly Cootalot: Spoonbeaks Ahoy

V Nelly Cootalot: Spoonbeaks Ahoy! igrate piratko Nelly Cootalot, ki jo duh zloglasnega gusarja napoti na otok Meeth, da bi raziskala skrivnostno izginotje žlicokljunih ptičev. Nellyin čolnič tok zanese na otok, ki je poseljen s pirati, vlada pa mu baron s častitljivo brado.

Grafični slog Nelly Cootalot: Spoonbeaks Ahoy je izvrsten in zapomljiv, podkrepi ga zelo dobro izbrana glasbena podlaga. Po otoku se premikate s pomočjo zemljevida, na katerem se sproti odklepajo zanimiva mesta. Vmesnik za interakcijo je malce drugačen kot je v navadi, saj desni klik odpre inventar (izberite predmet in se približajte robu ekrana, da Nelly predmet prime v roko), z držanjem levega miškinega gumba nad zanimivim mestom pa boste odprli možnosti za govor, ogled in uporabo. Uganke so zanimive, logične in vključujejo tudi mini igre. V igri je tudi obilica humorja, zato se pripravite na krohotanje! :)

Igro lahko kupite na Steamu v različici HD ali pa prenesete brezplačno različico, ki sem jo ocenil.

Čas igranja:  1 ura 20 min

Pleurghburg: Dark Ages

V Pleurghburg: Dark Ages igrate detektiva Jakea McUrka, zaposlenega v agenciji detektivov mesta Pleughburgh. Agencija je popolnoma nadomestila policijo, ki je bila koruptivna in posledično se je zmanjšalo tudi število zločinov. Jakea napotijo, da naj preišče poročilo starčka glede nenavadnega krika, ki ga je ta slišal. Kmalu se izkaže, da krik le ni bil tako nedolžen kot se je najprej zdelo.

Najprej naj povem, da Pleurghburg: Dark Ages (v drugo) nisem preigral do konca, ker se je začela sesuvati ob vnosih številk/črk v določena polja, sem pa se prebil približno skozi polovico. Grafični izgled je izjemno preprost, a videz včasih vara in res, igra ponuja veliko več kot se zdi na prvi pogled. Vzdušje je v določenih primerih izjemno, za popestritev pa poskrbijo tudi nazorne scene. Po mestu se premikate s pomočjo zemljevida, na katerem se sproti odklepajo/zaklepajo lokacije. Tekom raziskovanja mineva čas in posledično se spreminja tudi osvetljenost mesta, določene stvari pa se lahko pojavijo na že obiskanih mestih.

Ljubitelji kriminalk bodo igro gotovo oboževali, saj je raziskovanje izjemno zanimivo, a žal ima tudi precej pomanjkljivosti. Vožnje z dvigali, avtomobilom in dogajanje ob smrti (v igri lahko umrete, zato si redno shranjujte) se obupno vlečejo in ker je tega ogromno, se boste verjetno kmalu začeli dolgočasiti. Te pomanjkljivosti v paketu s tehničnimi težavami pokvarijo celotno igro.

Čas igranja:  2 uri

Prodigal

V Prodigal igrate Jacoba, ki ga nekega dne kontaktira brat Mike, s katerim ni ravno v najboljših odnosih. Ob smrti njunih staršev je namreč Mike pobral ves denar in izginil neznano kam. Po dveh letih premolka pa Mike od brata Jacoba želi uslugo. Zapletel se je namreč s skrivnostnim verskim kultom in bi od Jacoba želel, da ga pride iskati, če bi slučajno nepričakovano izginil. Jacob nad idejo ni navdušen, a ko v gozdu najdejo zapuščen Mikeov avto, se odloči, da bo brata našel.

Grafična podoba igre Prodigal je vsekakor svojevrstna, saj se v njej prepletajo kar tri različni slogi. Ozadja so predizrisana v 3D s pomočjo pogonov razvijalcev ID Software (Doom) in Croteam (Serious Sam), vmesne sekvence so izrisane v stripovskem slogu, živa bitja in uporabni predmeti pa so klasični 2D pikslasti. Zame osebno 2D zadeve izpadejo precej nizkokakovostne glede na ostalo, ampak drugim je morda to všeč. Glasbena podlaga se kar prilega dogajanju, a se določeni odseki malo preveč ponavljajo in znajo biti nadležni. Zgodba in vzdušje sta kar dobra, igra je zelo srhljiva. Nekatere uganke so malo mimo in nelogične. Moti tudi to, da Jacob noče pobrati določenih stvari, če še ne ve, da jih bo potreboval, kar pomeni veliko hoje nazaj. In to je tudi glavna težava te igre: hoja se obupno vleče in gotovo se boste začeli dolgočasiti. Škoda.

Čas igranja:  3 ure 5 min

Reactor 09

Reactor 09 se začne v zaporu, kjer dr. Clyde Galivan, ki je zaprt zaradi umora, čisti hodnik. Nekaj trenutkov za tem, ko ga obišče paznik Matthew in mu dovoli vstop v shrambo, da bi vzel čistila, pride do eksplozije bližnjega reaktorja, kar povzroči razdejanje. Matthew je poškodovan, hodnik do zaporniškega bloka pa je odrezan. Kot da to ne bi bilo dovolj pa se tla tu in tam dodatno tresejo. Videti je, kot da bo sledila še kakšna katastrofa.

Videz igre je odličen, enako pa velja za glasbeno podlago. Reactor 09 se igra kot tipična pustolovščina s to izjemo, da med dejanji izbirate z držanjem desne miškine tipke. Dodatna neobičajnost je, da ne igrate sami, temveč vas kot senca spremlja Matthew, s katerim si tudi delite inventar. Kot paznik, ki se strogo drži pravil, vas bo Matthew neprestano nadziral, zato boste morali preko pogovora in dejanj pridobiti njegovo zaupanje. Od njegovega zaupanja v vas je odvisno tudi, katerega izmed koncev boste dosegli. Preteklost Clyda se sproti odklepa preko pogovora in preko skritih časopisnih izrezkov, ki jih lahko najdete. Uganke so logične in zanimive, škoda le, da je igra tako kratka. Če vas hitrost premikanja moti pa lahko s pomočjo držanja tipke Ctrl dogajanje pohitrite.

Čas igranja:  1 ura 15 min

Shifter's Box - Outside In

Shifter's Box - Outside In se odvija okrog skrivnostne škatle, ki jo v parku najde junakinja Sally. Ker je radovedne vrste, se jo odloči odpreti in posrka jo v neznani svet.

Če bi napisal več zgodbe, bi bil to že vodnik skozi igro, saj je igranja le za pol ure. Videz Shifter's Box - Outside In je zadovoljiv, enako velja tudi za glasbeno podlago. Uganke so zanimive, niso pa nek presežek. Ker je število svetov, do katerih lahko dostopate naenkrat omejeno, vam ugank ne bo težko rešiti niti s poskušanjem.

Čas igranja:  35 min

The Winter Rose

V The Winter Rose igrate mlado dekle, ki se odpravi na pot, da bi ubila ledenega zmaja, ki terorizira pokrajino.

The Winter Rose ima zelo svojevrsten grafični slog in srednjeveški tematiki primerno glasbeno podlago. Posebej vpadljive so podrobne animacije likov, ki so narejene res dobro. Žal pa samo igranje ni preveč zabavno, saj lahko umrete na tisoč in en način, poleg tega pa vas nadleguje še nadležen škrat. Med drugim preigranjem pa je junakinja na ključnem mestu nehala ubogati klike in tako sem bil prisiljen igro predčasno končati.

Čas igranja:  35 min


Zadnja sprememba: | Deli na: