Brezplačne retro pustolovščine

V osemdesetih letih prejšnjega tisočletja so bile grafične pustolovščine s sistemom Point and click ene izmed najbolj priljubljenih zvrsti iger. Takrat so npr. blestele pustolovščine studiev LucasArts in Sierra On-Line, ki jih lahko danes znova kupite, veliko njih celo v visokoločljivostnih preoblekah. Vsakega trenda je nekoč konec in tudi priljubljenost pustolovščin je klonila v devetdesetih.

Čeprav je komercialna scena praktično izumrla, pa ljubitelji še niso rekli zadnje besede. Konec devetdesetih je namreč programer Chris Jones izdal odprtokodno orodje imenovano Adventure Creator, ki je kasneje postalo poimenovano Adventure Game Studio ali krajše AGS. Chrisa so navdahnile igre studia Sierra On-Line. Priljubljenost orodja se je povečala šele nekaj let po splavitvi. Ljubitelji pustolovščin so v več kot desetletju z njegovo pomočjo ustvarili na stotine (če ne na tisoče pustolovščin) in marsikatera izmed njih je izjemno kakovostna.

Namen tega prispevka je, da vam predstavim 30+ brezplačnih pustolovščin, od katerih je večina izgrajenih na pogonu AGS, ki sem jih preigral in tudi ocenil. Z večino od njih sem se spoznal preko namestilnikov na ploščkih revije Joker (slava jim! :). Naj omenim, da sem igre preigral že večkrat, zato so časi igranja relativno kratki.

Seznam pustolovščin

Razvrsti seznam po: oceni padajoče ali imenu naraščajoče, dolžini padajoče.

Reactor 09

Reactor 09 se začne v zaporu, kjer dr. Clyde Galivan, ki je zaprt zaradi umora, čisti hodnik. Nekaj trenutkov za tem, ko ga obišče paznik Matthew in mu dovoli vstop v shrambo, da bi vzel čistila, pride do eksplozije bližnjega reaktorja, kar povzroči razdejanje. Matthew je poškodovan, hodnik do zaporniškega bloka pa je odrezan. Kot da to ne bi bilo dovolj pa se tla tu in tam dodatno tresejo. Videti je, kot da bo sledila še kakšna katastrofa.

Videz igre je odličen, enako pa velja za glasbeno podlago. Reactor 09 se igra kot tipična pustolovščina s to izjemo, da med dejanji izbirate z držanjem desne miškine tipke. Dodatna neobičajnost je, da ne igrate sami, temveč vas kot senca spremlja Matthew, s katerim si tudi delite inventar. Kot paznik, ki se strogo drži pravil, vas bo Matthew neprestano nadziral, zato boste morali preko pogovora in dejanj pridobiti njegovo zaupanje. Od njegovega zaupanja v vas je odvisno tudi, katerega izmed koncev boste dosegli. Preteklost Clyda se sproti odklepa preko pogovora in preko skritih časopisnih izrezkov, ki jih lahko najdete. Uganke so logične in zanimive, škoda le, da je igra tako kratka. Če vas hitrost premikanja moti pa lahko s pomočjo držanja tipke Ctrl dogajanje pohitrite.

Čas igranja:  1 ura 15 min

7 Days a Skeptic

7 Days a Skeptic je druga igra v Yahtzeejevi kvadrologiji. Odvija se okrog 400 let po dogodkih v 5 Days A Stranger in sicer na krovu vesoljske ladje Mephistopheles. Med raziskovanjem vesolja posadki pot prekriža skrivnostna kovinska škatla. Potegnejo jo na krov in v svarilnem pismu odkrijejo, da naj bi vsebovala posmrtne ostanke nekega nevarnega Johna DeFoa, zato se odločijo, da jo bodo pustili na miru. A kmalu po pojavitvi škatle, se začnejo dogajati čudne stvari.

7 Days a Skeptic je razdeljen na krove, ki so med sabo povezani z dvigalom. Interakcijo z okoljem tokrat opravljate s klikom na zanimiv predmet in izborom dejanja v meniju, kombiniranja predmetov ni. Igra je precej srhljiva, popestrena z dobro glasbeno podlago, ki se vklopi v primernih trenutkih. Zgodba je zanimiva, veliko je tudi pogovornih možnosti. Tudi tokrat lahko umrete, zato si redno shranjujte.

Čas igranja:  1 ura 45 min

Adventures in the Galaxy of Fantabulous Wonderment

V Adventures in the Galaxy of Fantabulous Wonderment igrate zemljana Daniela Gordona, ki ga ugrabijo nezemljani in prodajo kot delavca na tovorno ladjo. Po nenavadnem zaporedju dogodkov kapitan tovorne ladje izgine in preostala člana vodstvo zaupata ravno Danielu (precej nenavadno). Kasneje se izkaže, da do izginotij prihaja po celotni galaksiji. Ali jim bo uspelo pojasniti to anomalijo?

Adventures in the Galaxy of Fantabulous Wonderment je v osnovi klasična pustolovščina, a ima tudi elemente igranja vlog, ploščadne ter akcijske elemente. Z ladjo raziskujete galaksijo, ladjo nadgrajujete, trgujete, da dobite denar in se seveda streljate. Trgovalni in nadgrajevalni način je kar zabaven (v njem sem preživel več kot polovico igralnega časa), ker vas med potovanji napadajo, a se boste sčasoma začeli dolgočasiti, meniji pa so vse prej kot pa priročni.

Misije opravljate tudi na določenih planetih kot klasično pustolovščino, tako da teleportirate najete delavce na površino in jih nato vodite. Ti deli so zanimivi, ampak so premalo dodelani. Grafični in glasbeni del ni nek presežek, je pa zgodba kar zanimiva.

Čas igranja:  3 ure 45 min

Ben Jordan Case 1 Deluxe: In Search of the Skunk-Ape

Ben Jordan Case 1 Deluxe: In Search of the Skunk-Ape je prva izmed iger v seriji o paranormalnem detektivu Benu Jordanu. V njegovem prvem primeru je poklican na Florido, kjer gozdnim čuvajem sive lase povzroča skrivnostna (in smrdljiva) pošast imenovana Skunk-Ape. Je pošast resnična ali le izmišljotina?

Igra In Search of the Skunk-Ape je sicer kratka, vendar ima odličen grafični slog, zabavne pogovore, dobro glasbeno podlago ter prikaz napredka v obliki doseženih točk. Po mapi se premikate s pomočjo priročnega zemljevida. Vmesnik je zelo enostaven, med dejanji preklapljate s pomočjo desnega klika ali pa kliknete na vrstico z dejanji. Uganke so logične, kar še ne pomeni, da so prelahke. Različica Deluxe ima celo govorce, ki pa niso ravno izjemni, zato boste morda to zmožnost izklopili, dodatna težava vklopljenega govora pa je, da se takrat ne prikazujejo podnapisi.

Čas igranja:  45 min

Ben Jordan Case 4: Horror at Number 50

Ben Jordan Case 4: Horror at Number 50 je četrta izmed iger v seriji o paranormalnem detektivu Benu Jordanu. Ben si še ni odpočil od prejšnjega primera v Smailholmu, ko ga že pokličejo na novo nalogo. Tokrat mora skupaj s skupinico paranormalnih raziskovalcev raziskati skrivnostno hišo številka 50 v Londonu, v kateri so se nedavno spet začeli pojavljati duhovi. Ali so duhovi resnični ali pa gre le za nekoga, ki bi se rad ponorčeval iz raziskovalcev?

Horror at Number 50 je čistokrvno nadaljevanje predhodnika, le da je srhljivejša, za kar večinoma poskrbita zvočna in glasbena podlaga. Čeprav se na začetku zdi, da je igralno območje precej omejeno, se nova območja sproti odklepajo in podaljšujejo igralno izkušnjo. Ugank je relativno malo, velik poudarek je podan na pogovore. Vmesnik deluje podobno kot v predhodnikih, dejanja lahko preklapljate z desno tipko. Nekajkrat je treba tudi uporabiti telefon, s katerim mora Ben koga poklicati, ampak je vtipkavanje številk vse prej kot pa enostavno opravilo, saj se tipke ne vidijo dobro.

Čas igranja:  1 ura 20 min

6 Days a Sacrifice

6 Days a Sacrifice je zadnja v Yahtzeejevi kvadrologiji. Inšpektorja Theota DaCabeja pri pregledu stavbe kulta Optimologov potisnejo v jašek dvigala. Hudo poškodovanega rešita biokemičarka in novinarka, ki mu razkrijeta, da sta prav tako kot on, tudi onidve ujetnici in ne moreta ven.

Zadnji del kvadrologije poskuša razložiti dogodke iz predhodnih iger in jih povezati, zato je zgodba izjemno zapletena. Veliko informacij se shrani v obliki vnosov dnevnika, ki ga lahko kadarkoli preberete. Način igranja je povzet iz druge igre, dodatno je tukaj še telefon, s katerim se lahko liki kličejo med sabo (ne morejo pa klicati ven – bizarna logika). Kar nekaj je pogledov nazaj in prehajanj med dimenzijami. 6 Days a Sacrifice je kot predhodnika strašljiva in popestrena z glasbo, žal pa ne dosega njunega nivoja.

Čas igranja:  2 uri

A Tale of Two Kingdoms

A Tale of Two Kingdoms se odvija v fantazijskem srednjeveškem svetu, prepredenim s čarovnijo. Igrate Maelduna, vodjo vojakov kraljestva Qualinem, ki je poklican na pomoč kraljestvu Theylinn, saj ga napadajo Orki. Omenjeni kraljestvi sta si sicer sovražni, a Orki se zdijo kot nadloga, ki zahteva sodelovanje. Med obiskom umorijo kralja kraljestva Theylinn, Vortigerna, in umora je osumljen Maeldun, ki se je na prizorišču znašel ob nepravem času. Oprati boste morali njegovo krivdo in preprečiti vdor Orkov.

A Tale of Two Kingdoms izgleda naravnost fantastično. Vse od animacij pa do glasbene podlage govori o tem, da so avtorji v njo res vložili ogromno truda. Dogodki se odvijajo sproti, dogajanje pa je razdeljeno na več poglavij, ob katerih igra samodejno shranjuje. Z reševanjem ugank pridobivate Znanje, s hvalevrednimi dejanji pa lahko dobivate Čast. Od teh parametrov je odvisno, kakšen konec boste dosegli, saj jih je na voljo več.

Poleg glavnih nalog vsebuje A Tale of Two Kingdoms še cel kup stranskih nalog, ki so izbirne, ogromno nalog lahko rešite na več načinov. To je pa tudi glavna težava igre: zadeva je preveč svobodna. Vročih točk ni, ampak lahko kliknete karkoli, mapa je ogromna in odprta, umrete lahko na tisoč in en način, močno prisoten pa je tudi element naključnosti. Vse to pomeni, da bodo igro zares lahko vzljubili le največji ljubitelji pustolovščin, ostali pa bodo med igranjem redno prebirali vodnik.

Igro lahko kupite na Steamu ali pa prenesete brezplačno različico, ki sem jo igral sam.

Čas igranja:  6 ur

Apprentice Deluxe

Apprentice Deluxe se odvija v srednjem veku. Igrate vajenca Piba, ki ima nalogo poiskati sestavine za svoj prvi čarobni urok.

Vmesnik igre Apprentice Deluxe je kar neroden, moti pa tudi precejšnja kratkost. Lokacij je relativno malo in na njih nimate veliko za početi, so pa uganke precej zaguljene.

Pohvalni so izgled, glasbena podlaga, humor in odlični govorci, ki igro napravijo izjemno zanimivo, a žal bi za višjo oceno igra morala ponuditi precej več.

Čas igranja:  45 min

Dread Mac Farlane

Dread Mac Farlane je igra, ki temelji na istoimenskih stripih. Igrate dekle imenovano Dread, ki si želi postati piratka na ladji zloglasnega kapitana Kljuke. Da, to je tisti kapitan Kljuka, ki ne mara Petra Pana in kateremu je krokodil skrajšal roko. Da bi Dread postala del piratov, jih mora privesti do izgubljenega zaklada.

Dread Mac Farlane je izvirno v francoščini, a ima angleške podnapise, vendar vmesnik ni preveden. Zaradi stripovske grafike izgleda vizualno precej edinstveno, a so animacije skope, zato premikanje ni tekoče. Zvokov v igri ni, se pa zaslon v določenih primerih približa. Različna dejanja opravljate le z desnim ali levim klikom, kar je precej nerodno izvedeno. Zgodba skače med različnimi časovnimi obdobji, zato bo nepozoren igralec hitro izgubil rdečo nit. Uganke so še kar dobre, moti pa, da je kar nekaj situacij, kjer lahko umrete, a vas igra na to sploh ne opozori. Priporočam redno shranjevanje.

Čas igranja:  1 ura 30 min

Murder in a Wheel

Murder in a Wheel se odvija v vili Lorda Blackwina, kjer med obiskom njegovih prijateljev gospodarica odkrije, da je bil njen hrček brutalno umorjen. Njegova smrt se zdi uganka, saj je bila soba, v kateri se je nahajal, ves čas zaklenjena. Kdo bi lahko ubil hrčka in kaj so njegovi motivi? Lord Blackwin v ta namen prosi gosta, amaterskega detektiva in piconošo Lionela, da naj zadevo razišče.

Murder in a Wheel ima podoben vmesnik kot stare LucasArtsove pustolovščine iz 90-tih in to pomeni, da je na voljo več gumbov za določena dejanja, kar se zdi za tako kratko igro precej nepotrebno. Odlikujejo jo dober grafični slog, humor in glasbena podlaga, ki je sicer izposojena iz drugih iger. Uganke so logične in dokaj lahke, saj je igralnih zaslonov malo, predmetov pa tudi ni dosti. Velik poudarek je na pogovorih s prisotnimi v hiši. Z malce več dodelave, bi bila igra gotovo odlična.

Čas igranja:  50 min


Zadnja sprememba: | Deli na: