Brezplačne retro pustolovščine

V osemdesetih letih prejšnjega tisočletja so bile grafične pustolovščine s sistemom Point and click ene izmed najbolj priljubljenih zvrsti iger. Takrat so npr. blestele pustolovščine studiev LucasArts in Sierra On-Line, ki jih lahko danes znova kupite, veliko njih celo v visokoločljivostnih preoblekah. Vsakega trenda je nekoč konec in tudi priljubljenost pustolovščin je klonila v devetdesetih.

Čeprav je komercialna scena praktično izumrla, pa ljubitelji še niso rekli zadnje besede. Konec devetdesetih je namreč programer Chris Jones izdal odprtokodno orodje imenovano Adventure Creator, ki je kasneje postalo poimenovano Adventure Game Studio ali krajše AGS. Chrisa so navdahnile igre studia Sierra On-Line. Priljubljenost orodja se je povečala šele nekaj let po splavitvi. Ljubitelji pustolovščin so v več kot desetletju z njegovo pomočjo ustvarili na stotine (če ne na tisoče pustolovščin) in marsikatera izmed njih je izjemno kakovostna.

Namen tega prispevka je, da vam predstavim 30+ brezplačnih pustolovščin, od katerih je večina izgrajenih na pogonu AGS, ki sem jih preigral in tudi ocenil. Z večino od njih sem se spoznal preko namestilnikov na ploščkih revije Joker (slava jim! :). Naj omenim, da sem igre preigral že večkrat, zato so časi igranja relativno kratki.

Seznam pustolovščin

Razvrsti seznam po: oceni padajoče ali imenu naraščajoče, dolžini padajoče.

Ben Jordan Case 4: Horror at Number 50

Ben Jordan Case 4: Horror at Number 50 je četrta izmed iger v seriji o paranormalnem detektivu Benu Jordanu. Ben si še ni odpočil od prejšnjega primera v Smailholmu, ko ga že pokličejo na novo nalogo. Tokrat mora skupaj s skupinico paranormalnih raziskovalcev raziskati skrivnostno hišo številka 50 v Londonu, v kateri so se nedavno spet začeli pojavljati duhovi. Ali so duhovi resnični ali pa gre le za nekoga, ki bi se rad ponorčeval iz raziskovalcev?

Horror at Number 50 je čistokrvno nadaljevanje predhodnika, le da je srhljivejša, za kar večinoma poskrbita zvočna in glasbena podlaga. Čeprav se na začetku zdi, da je igralno območje precej omejeno, se nova območja sproti odklepajo in podaljšujejo igralno izkušnjo. Ugank je relativno malo, velik poudarek je podan na pogovore. Vmesnik deluje podobno kot v predhodnikih, dejanja lahko preklapljate z desno tipko. Nekajkrat je treba tudi uporabiti telefon, s katerim mora Ben koga poklicati, ampak je vtipkavanje številk vse prej kot pa enostavno opravilo, saj se tipke ne vidijo dobro.

Čas igranja:  1 ura 20 min

Ben Jordan Case 5: Land of the Rising Dead

Ben Jordan Case 5: Land of the Rising Dead je peta izmed iger v seriji o paranormalnem detektivu Benu Jordanu. Bena pokličeta prijatelja Simon in Alice, s katerima se je spoprijateljil v prejšnji epizodi. Simon je menda zasledil, da so se v Osaki na Japonskem zgodili številni, ne čisto običajni, umori.

Land of the Rising Dead se grafično vrača nazaj k Deluxe različicam, prisotna pa je tudi glasbena podlaga. Končno si lahko malo oddahnemo od mračnosti in srhljivosti, saj je okolje moderno industrijsko. Spet se vrača zemljevid z lokacijami, ki jih sproti odkrivate. Nadzor je enostaven, med dejanji preklapljate z desnim klikom. Kar nekaj ugank zahteva kombiniranje predmetov znotraj inventarja, potrebno pa je tudi nekaj lovljenja pikslov. Zgodba je zanimiva, so pa nekatere stvari malo privlečene za lase, zato tudi nižja ocena. Tudi v tem delu je na voljo več poti do konca.

Čas igranja:  1 ura 45 min

Ben Jordan Case 6: Scourge of the Sea People

Ben Jordan Case 6: Scourge of the Sea People je šesta izmed iger v seriji o paranormalnem detektivu Benu Jordanu. Triperesna deteljica: Ben, Alice in Simon se odloči, da bo po naporni dogodivščini na Japonskem odpotovala na dopust v Grčijo. A Ben ne namerava počitnikovati, saj mu na letališču skrivnostna gospa zaupa, da imajo v bližnji vasici težave s pošastmi, ki v morje vlačijo nič hudega sluteče turiste.

Grafično in glasbeno Scourge of the Sea People nadaljuje smer, ki jo je začrtal že predhodnik, tudi večina ugank je ostala na nivoju predhodnikov, nekaj pa je tudi iskanja slikovnih točk. Zgodba v prejšnjih delih se mi je zdela zelo všečna, saj je bilo paranormalnosti ravno pravšnja mera, da bi se ji dalo celo verjeti, ampak ... v tem delu pa gre za pretiravanje s paranormalnim, kar pomeni, da so tudi nekatere uganke čisto mimo. Zemljevid se je v tem delu spet umaknil, zamenjalo pa ga je mukotrpno premikanje sem ter tja: ko boste prišli do ustreznega dela igre, boste vedeli o čem govorim.

Čas igranja:  2 uri 5 min

Ben Jordan Case 7: The Cardinal Sins

Ben Jordan Case 7: The Cardinal Sins je sedma izmed iger v seriji o paranormalnem detektivu Benu Jordanu. Triperesna deteljica: Ben, Alice in Simon je tokrat poklicana v Rim, kjer naj bi igralec krajevnega gledališča pod vplivom zlobnega duha (demona) ubil duhovnika. Igralec jih pokliče, saj je prepričan, da tega dejanja ni storil in na junakih je, da ga operejo krivde.

Za razliko od predhodnega dela, ki je bil meni osebno najslabši v seriji, je The Cardinal Sins prava mojstrovina. Igra je ohranila enostaven nadzor, zanimive uganke in obilico pogovorov, s pomočjo katerih poskušate razrešiti primer. Zgodba je neverjetno zanimiva in vleče do konca. Tokrat lahko poleg poslušanja govorcev berete tudi podnapise, poleg tega pa je na voljo še komentar avtorja. Igra je povezana s preteklimi Benovimi primeri, a jih ne rabite preigrati, da bi končali igro.

Moti le čudaški začetek, ampak je na srečo kratek, preseneča pa tudi kako dobro angleško znajo Italijani :).

Čas igranja:  1 ura 45 min

Ben Jordan Case 8: Relics of the Past

Ben Jordan Case 8: Relics of the Past je zadnja izmed iger v seriji o paranormalnem detektivu Benu Jordanu. Ob dogodkih v Rimu se kot rešitelj izkaže profesor Percival Quentin Jones, s katerim Ben načrtuje naslednje poteze. Mu bo uspelo rešiti svet pred pogubo?

Relics of the Past ima močno izboljšan grafični izgled (vremenski pojavi, svetlobni učinki, grafika), govorce in glasbeno podlago. Igra se odvija v dveh delih: v enem spremljate Bena, v drugem pa pustolovščine njegovega dedka v Romuniji, oba dela pa sta prepletena z zanimivo zgodbo. Uganke so zabavne in poleg klasičnega kombiniranja predmetov in iskanja slikovnih točk, vsebujejo tudi iskalnik, v katerega vtipkavate ključne besede, in druge besedne igre. Nadzor z miško je enostaven, preklop med dejanji z desnim klikom pa intuitiven. Med igranjem lahko tudi umrete, a igra predhodno samodejno shrani.

Čas igranja:  2 uri 5 min

Cedric and the Revolution

V Cedric and the Revolution se prelevite v nadebudnega kovaškega vajenca Cedrica, ki mu njegov bodoči mojster Viktor v zadnjem hipu odreče delo, saj so se močno povišali davki. Cedric seveda ne popusti tako hitro in začne zbirati somišljenike, ki bi z njim protestirali proti dvigu davkov.

Tematika igre Cedric and the Revolution je srednjeveška fantazijska z vložki iz modernih časov. Vizualni slog igre je zelo lep, tudi glasbena podlaga je dobra, žal pa ni zvokov. Uganke niso težke, je pa kar nekaj lovljenja slikovnih točk in nenavadnih rešitev, npr. Cedric ne upa vzeti predmeta od rakca, nima pa težave rakca pobrati in ga vtakniti v žep! Škoda, brez teh napak in če bi bila daljša, bi si igra gotovo prislužila precej višjo oceno.

Čas igranja:  1 ura 5 min

Delores: A Thimbleweed Park Mini-Adventure

V Delores: A Thimbleweed Park Mini-Adventure igrate Delores Edmund, razvijalko video iger v podjetju MMucasFlem Games, ki se je za dopust odločila vrniti v majhno mestece Thimbleweed Park. Tam se začasno zaposli kot fotografinja v tabloidu Nickel News, ki ga vodi novinarka Natalie.

Vaša prva naloga je posneti pet fotografij, ki so opisane na seznamu in, da to izvedete, se boste morali sprehoditi po precej majhnem območju, poklepetati z redkimi ljudmi in ustvariti pravo sceno za dober posnetek. Težavnost nalog niha od preprostih pa do izjemno težkih, nekaj pa je tudi lovljenja pikslov. V veliko pomoč vam bodo prebrana sporočila in dialogi, ki vam tu in tam vržejo kak namig, zato jih ne preskočite prehitro. Ko opravite vse naloge, se igra konča (da, tako je, konča z izhodom na namizje!) in da bi dobili nov nabor petih nalog (teh je skupaj 30), morate igro znova zagnati (bedasto). Odsotna je tudi možnost shranjevanja, zato si med igranjem ne morete privoščiti premora. Glede na to, da gre v resnici za reklamo za pustolovščino Thimbleweed Park, bi se lahko avtorji bolj potrudili.

Vizualna podoba igre je solidna, enako pa velja tudi za glasbeno podlago.

Čas igranja:  2 uri 30 min

Dread Mac Farlane

Dread Mac Farlane je igra, ki temelji na istoimenskih stripih. Igrate dekle imenovano Dread, ki si želi postati piratka na ladji zloglasnega kapitana Kljuke. Da, to je tisti kapitan Kljuka, ki ne mara Petra Pana in kateremu je krokodil skrajšal roko. Da bi Dread postala del piratov, jih mora privesti do izgubljenega zaklada.

Dread Mac Farlane je izvirno v francoščini, a ima angleške podnapise, vendar vmesnik ni preveden. Zaradi stripovske grafike izgleda vizualno precej edinstveno, a so animacije skope, zato premikanje ni tekoče. Zvokov v igri ni, se pa zaslon v določenih primerih približa. Različna dejanja opravljate le z desnim ali levim klikom, kar je precej nerodno izvedeno. Zgodba skače med različnimi časovnimi obdobji, zato bo nepozoren igralec hitro izgubil rdečo nit. Uganke so še kar dobre, moti pa, da je kar nekaj situacij, kjer lahko umrete, a vas igra na to sploh ne opozori. Priporočam redno shranjevanje.

Čas igranja:  1 ura 30 min

Duty and Beyond

V Duty and Beyond igrate dostavljavca pice Pieta, ki je odločen, da bo dostavil pico skrivnostnemu naročniku, naj stane koliko hoče. Ko pride do hiše naročnika, se namreč izkaže, da je ta pico naročil od več dostavljavcev, plačilo pa dobi le tisti, ki mu pico dostavi prvi. To pa seveda ne bo tako enostavno, saj se je naročnik skril, po svoji vili pa pušča le namige, kako priti do njega.

Duty and Beyond izgleda edinstveno, saj igralna površina zavzema zgolj določen odstotek celotnega zaslona, preostanek tvorijo vrstica s sporočili, orodna vrstica in črnina. Med igranjem prehajate med različnimi svetovi, temu primeren je tudi izgled in moram reči, da so se avtorji zelo potrudili. Tekom igranja pobirate na tone predmetov, preklapljate stikala, rešujete uganke, vtipkavate besedilo in se premikate med scenami, ogromen delež pa je iskanja slikovnih točk. Slednje je v tej igri prignano do skrajnosti, ampak na srečo so igralne površine majhne in jih je mogoče hitro prečesati z miško. Po določenih dogodkih se lahko zgodi tudi, da se določeni predmeti kar pojavijo na že prečesanem območju, zato bodite pozorni na spremembe. Zanimivo je tudi to, da obstajajo stranske misije, ki jih morate opraviti za največjo možno število točk. Glasbena podlaga je zelo dobra, nekaj je tudi humornih vložkov. V igri lahko tudi umrete, a igra na srečo sama shranjuje v kočljivih položajih.

Čas igranja:  3 ure 30 min

Infinity String

Infinity String je že tretja AGS igra slovenskega avtorja Klemna Žagarja. V njej igrate znanstvenika Yerika Elnarja, ki ga pošljejo na Antarktiko raziskati skrivnostne ruševine. V že postavljeno bazo se pripeljete s helikopterjem in kar kmalu postane jasno, da je z bazo nekaj narobe.

Grafični slog igre Infinity String je odličen, Antarktika je sicer pusta kot se od nje pričakuje in enako velja tudi za bazo, ampak v drugem delu pa boste zijali od začudenja. Glasbena podlaga se zelo dobro ujema z dogajanjem, ki je napeto in srhljivo. Zgodba o nastanku teh ruševin se odkriva skozi igranje in je kar zanimiva. Miškina kazalka je ena za vsa dejanja, ampak je zadeva izvedena dobro, zato se je boste hitro navadili. Uganke od začetka niso pretežke, se pa v drugem delu močno zapletejo. Kot zanimivost naj povem še, da igra vsebuje tudi slovenski prevod, a se zna na določenih mesti zaradi tega sesuti (mislim, da zaradi črke ž), zato v primeru sesuvanja preklopite na angleški prevod!

Čas igranja:  1 ura 45 min


Zadnja sprememba: | Deli na: