Brezplačne retro pustolovščine

V osemdesetih letih prejšnjega tisočletja so bile grafične pustolovščine s sistemom Point and click ene izmed najbolj priljubljenih zvrsti iger. Takrat so npr. blestele pustolovščine studiev LucasArts in Sierra On-Line, ki jih lahko danes znova kupite, veliko njih celo v visokoločljivostnih preoblekah. Vsakega trenda je nekoč konec in tudi priljubljenost pustolovščin je klonila v devetdesetih.

Čeprav je komercialna scena praktično izumrla, pa ljubitelji še niso rekli zadnje besede. Konec devetdesetih je namreč programer Chris Jones izdal odprtokodno orodje imenovano Adventure Creator, ki je kasneje postalo poimenovano Adventure Game Studio ali krajše AGS. Chrisa so navdahnile igre studia Sierra On-Line. Priljubljenost orodja se je povečala šele nekaj let po splavitvi. Ljubitelji pustolovščin so v več kot desetletju z njegovo pomočjo ustvarili na stotine (če ne na tisoče pustolovščin) in marsikatera izmed njih je izjemno kakovostna.

Namen tega prispevka je, da vam predstavim 30+ brezplačnih pustolovščin, od katerih je večina izgrajenih na pogonu AGS, ki sem jih preigral in tudi ocenil. Z večino od njih sem se spoznal preko namestilnikov na ploščkih revije Joker (slava jim! :). Naj omenim, da sem igre preigral že večkrat, zato so časi igranja relativno kratki.

Seznam pustolovščin

Razvrsti seznam po: oceni padajoče ali imenu naraščajoče, dolžini padajoče.

5 Days A Stranger

5 Days A Stranger je prva igra v Yahtzeejevi kvadrologiji. V njej igrate uglajenega tatu imenovanega Trilby, ki se v enem izmed svojih pohodov znajde v dvorcu družine DeFoe. Ko ob vdoru opazi, da bo moral oditi praznih rok, se želi odkrasti iz hiše, a pot, po kateri je prišel, je zaprta, zato mora vstopiti globlje v dvorec. Kmalu ugotovi, da je dvorec vse prej kot pa zapuščen.

Zgodba je zelo zanimiva, občasno popestrena z dogajanju primerno glasbo. Vzdušje je kar srhljivo, lahko pa celo umrete, zato si redno shranjujte. Uganke so logične, za ščepec pa je tudi iskanja slikovnih točk. Pri igranju lahko uporabljate bližnjice F1 - F4, občasno je treba tudi kombinirati predmete v inventarju.

Čas igranja:  2 uri

6 Days a Sacrifice

6 Days a Sacrifice je zadnja v Yahtzeejevi kvadrologiji. Inšpektorja Theota DaCabeja pri pregledu stavbe kulta Optimologov potisnejo v jašek dvigala. Hudo poškodovanega rešita biokemičarka in novinarka, ki mu razkrijeta, da sta prav tako kot on, tudi onidve ujetnici in ne moreta ven.

Zadnji del kvadrologije poskuša razložiti dogodke iz predhodnih iger in jih povezati, zato je zgodba izjemno zapletena. Veliko informacij se shrani v obliki vnosov dnevnika, ki ga lahko kadarkoli preberete. Način igranja je povzet iz druge igre, dodatno je tukaj še telefon, s katerim se lahko liki kličejo med sabo (ne morejo pa klicati ven – bizarna logika). Kar nekaj je pogledov nazaj in prehajanj med dimenzijami. 6 Days a Sacrifice je kot predhodnika strašljiva in popestrena z glasbo, žal pa ne dosega njunega nivoja.

Čas igranja:  2 uri

7 Days a Skeptic

7 Days a Skeptic je druga igra v Yahtzeejevi kvadrologiji. Odvija se okrog 400 let po dogodkih v 5 Days A Stranger in sicer na krovu vesoljske ladje Mephistopheles. Med raziskovanjem vesolja posadki pot prekriža skrivnostna kovinska škatla. Potegnejo jo na krov in v svarilnem pismu odkrijejo, da naj bi vsebovala posmrtne ostanke nekega nevarnega Johna DeFoa, zato se odločijo, da jo bodo pustili na miru. A kmalu po pojavitvi škatle, se začnejo dogajati čudne stvari.

7 Days a Skeptic je razdeljen na krove, ki so med sabo povezani z dvigalom. Interakcijo z okoljem tokrat opravljate s klikom na zanimiv predmet in izborom dejanja v meniju, kombiniranja predmetov ni. Igra je precej srhljiva, popestrena z dobro glasbeno podlago, ki se vklopi v primernih trenutkih. Zgodba je zanimiva, veliko je tudi pogovornih možnosti. Tudi tokrat lahko umrete, zato si redno shranjujte.

Čas igranja:  1 ura 45 min

A Tale of Two Kingdoms

A Tale of Two Kingdoms se odvija v fantazijskem srednjeveškem svetu, prepredenim s čarovnijo. Igrate Maelduna, vodjo vojakov kraljestva Qualinem, ki je poklican na pomoč kraljestvu Theylinn, saj ga napadajo Orki. Omenjeni kraljestvi sta si sicer sovražni, a Orki se zdijo kot nadloga, ki zahteva sodelovanje. Med obiskom umorijo kralja kraljestva Theylinn, Vortigerna, in umora je osumljen Maeldun, ki se je na prizorišču znašel ob nepravem času. Oprati boste morali njegovo krivdo in preprečiti vdor Orkov.

A Tale of Two Kingdoms izgleda naravnost fantastično. Vse od animacij pa do glasbene podlage govori o tem, da so avtorji v njo res vložili ogromno truda. Dogodki se odvijajo sproti, dogajanje pa je razdeljeno na več poglavij, ob katerih igra samodejno shranjuje. Z reševanjem ugank pridobivate Znanje, s hvalevrednimi dejanji pa lahko dobivate Čast. Od teh parametrov je odvisno, kakšen konec boste dosegli, saj jih je na voljo več.

Poleg glavnih nalog vsebuje A Tale of Two Kingdoms še cel kup stranskih nalog, ki so izbirne, ogromno nalog lahko rešite na več načinov. To je pa tudi glavna težava igre: zadeva je preveč svobodna. Vročih točk ni, ampak lahko kliknete karkoli, mapa je ogromna in odprta, umrete lahko na tisoč in en način, močno prisoten pa je tudi element naključnosti. Vse to pomeni, da bodo igro zares lahko vzljubili le največji ljubitelji pustolovščin, ostali pa bodo med igranjem redno prebirali vodnik.

Igro lahko kupite na Steamu ali pa prenesete brezplačno različico, ki sem jo igral sam.

Čas igranja:  6 ur

Adventures in the Galaxy of Fantabulous Wonderment

V Adventures in the Galaxy of Fantabulous Wonderment igrate zemljana Daniela Gordona, ki ga ugrabijo nezemljani in prodajo kot delavca na tovorno ladjo. Po nenavadnem zaporedju dogodkov kapitan tovorne ladje izgine in preostala člana vodstvo zaupata ravno Danielu (precej nenavadno). Kasneje se izkaže, da do izginotij prihaja po celotni galaksiji. Ali jim bo uspelo pojasniti to anomalijo?

Adventures in the Galaxy of Fantabulous Wonderment je v osnovi klasična pustolovščina, a ima tudi elemente igranja vlog, ploščadne ter akcijske elemente. Z ladjo raziskujete galaksijo, ladjo nadgrajujete, trgujete, da dobite denar in se seveda streljate. Trgovalni in nadgrajevalni način je kar zabaven (v njem sem preživel več kot polovico igralnega časa), ker vas med potovanji napadajo, a se boste sčasoma začeli dolgočasiti, meniji pa so vse prej kot pa priročni.

Misije opravljate tudi na določenih planetih kot klasično pustolovščino, tako da teleportirate najete delavce na površino in jih nato vodite. Ti deli so zanimivi, ampak so premalo dodelani. Grafični in glasbeni del ni nek presežek, je pa zgodba kar zanimiva.

Čas igranja:  3 ure 45 min

Apprentice Deluxe

Apprentice Deluxe se odvija v srednjem veku. Igrate vajenca Piba, ki ima nalogo poiskati sestavine za svoj prvi čarobni urok.

Vmesnik igre Apprentice Deluxe je kar neroden, moti pa tudi precejšnja kratkost. Lokacij je relativno malo in na njih nimate veliko za početi, so pa uganke precej zaguljene.

Pohvalni so izgled, glasbena podlaga, humor in odlični govorci, ki igro napravijo izjemno zanimivo, a žal bi za višjo oceno igra morala ponuditi precej več.

Čas igranja:  45 min

Apprentice II: The Knight's Move

Apprentice II: The Knight's Move se odvija po dogodkih v izvirnem Apprentice, ampak vam prvega dela ni potrebno preigrati, da bi razumeli dogajanje v drugem. Spet igrate vajenca Piba, ki mora čimprej postati čarovnik, saj mu drugače grozi vpoklic v vojsko Lorda Ironcrowa. V ta namen se mora dokazati in izpolniti tri naloge.

Apprentice II: The Knight's Move je popravil vse napake izvirnika, a na veliko škodo ostal brez govorcev. Igranje se odvija na več mestih, ki jih obiščete s pomočjo zemljevida, nekatera pa se sproti odkrijejo. Tudi tokrat igra navduši z všečnim izgledom, glasbeno podlago in humorjem. Prisotne so tudi miniigre.

Čeprav je inventar sedaj močno izboljšan, pa ni popoln: za razrešitev nekaterih ugank, boste morali predmet uporabiti na predmetu, namesto, da bi predmet uporabili na sebi, kar vam lahko povzroči nekaj sivih las. V igri je tudi ščepec iskanja slikovnih točk.

Čas igranja:  3 ure

Ben Jordan Case 1 Deluxe: In Search of the Skunk-Ape

Ben Jordan Case 1 Deluxe: In Search of the Skunk-Ape je prva izmed iger v seriji o paranormalnem detektivu Benu Jordanu. V njegovem prvem primeru je poklican na Florido, kjer gozdnim čuvajem sive lase povzroča skrivnostna (in smrdljiva) pošast imenovana Skunk-Ape. Je pošast resnična ali le izmišljotina?

Igra In Search of the Skunk-Ape je sicer kratka, vendar ima odličen grafični slog, zabavne pogovore, dobro glasbeno podlago ter prikaz napredka v obliki doseženih točk. Po mapi se premikate s pomočjo priročnega zemljevida. Vmesnik je zelo enostaven, med dejanji preklapljate s pomočjo desnega klika ali pa kliknete na vrstico z dejanji. Uganke so logične, kar še ne pomeni, da so prelahke. Različica Deluxe ima celo govorce, ki pa niso ravno izjemni, zato boste morda to zmožnost izklopili, dodatna težava vklopljenega govora pa je, da se takrat ne prikazujejo podnapisi.

Čas igranja:  45 min

Ben Jordan Case 2 Deluxe: The Lost Galleon of the Salton Sea

Ben Jordan Case 2 Deluxe: The Lost Galleon of the Salton Sea je druga izmed iger v seriji o paranormalnem detektivu Benu Jordanu. Tokrat je poklican v Kalifornijsko puščavo, kjer mora poiskati izgubljenega lovca na ladjo duhov, ki naj bi vsebovala bajen zaklad. Ali ladja sploh obstaja ali gre le za legendo?

Igra The Lost Galleon of the Salton Sea je ohranila vse prednosti iz enice in postala precej daljša. Grafični slog je odličen, pogovori so zanimivi, pa tudi glasbena podlaga je zelo dobra. Spet je prisoten prikaz napredka v obliki doseženih točk. Po mapi se premikate s pomočjo priročnega zemljevida, ki se tokrat odpira sam od sebe. Vmesnik je enostaven, med dejanji preklapljate s pomočjo desnega klika ali pa kliknete na vrstico z dejanji. Uganke so spet logične, a nikakor ne prelahke. Različica Deluxe ima govorce, žal pa z govorom izgubite možnost podnapisov.

Čas igranja:  1 ura 15 min

Ben Jordan Case 3: The Sorceress of Smailholm

Ben Jordan Case 3: The Sorceress of Smailholm je tretja izmed iger v seriji o paranormalnem detektivu Benu Jordanu. Tokrat je poklican na Škotsko, kjer naj bi prišlo do ritualnega čarovniškega umora dveh otrok. Vse pa ne bo tako enostavno, saj na primeru dela tudi profesor Percival Quentin Jones, ki Benu ni naklonjen niti malo.

Grafična razlika med The Sorceress of Smailholm in Deluxe predhodnikoma je ogromna, zato boste morda nekateri igralci neprijetno presenečeni. Igra je ohranila precejšnjo dolžino, na voljo pa je tudi več poti, ki so odvisne od tega, kako v določeni situaciji ravnate. Zemljevida več ni, med prizorišči se premikate s hojo. Interakcija z okoljem in predmeti je mogoča preko enostavnega vmesnika, ki ima dejanja preklopljiva s pomočjo desnega klika. Tretji del je precej resnejši in temačnejši od predhodnikov. Priporočam, da si pred igranjem preberete priročnik, ki je priložen v mapi z igro ;).

Čas igranja:  1 ura 35 min


Zadnja sprememba: | Deli na: