Brezplačne retro pustolovščine

V osemdesetih letih prejšnjega tisočletja so bile grafične pustolovščine s sistemom Point and click ene izmed najbolj priljubljenih zvrsti iger. Takrat so npr. blestele pustolovščine studiev LucasArts in Sierra On-Line, ki jih lahko danes znova kupite, veliko njih celo v visokoločljivostnih preoblekah. Vsakega trenda je nekoč konec in tudi priljubljenost pustolovščin je klonila v devetdesetih.

Čeprav je komercialna scena praktično izumrla, pa ljubitelji še niso rekli zadnje besede. Konec devetdesetih je namreč programer Chris Jones izdal odprtokodno orodje imenovano Adventure Creator, ki je kasneje postalo poimenovano Adventure Game Studio ali krajše AGS. Chrisa so navdahnile igre studia Sierra On-Line. Priljubljenost orodja se je povečala šele nekaj let po splavitvi. Ljubitelji pustolovščin so v več kot desetletju z njegovo pomočjo ustvarili na stotine (če ne na tisoče pustolovščin) in marsikatera izmed njih je izjemno kakovostna.

Namen tega prispevka je, da vam predstavim 30+ brezplačnih pustolovščin, od katerih je večina izgrajenih na pogonu AGS, ki sem jih preigral in tudi ocenil. Z večino od njih sem se spoznal preko namestilnikov na ploščkih revije Joker (slava jim! :). Naj omenim, da sem igre preigral že večkrat, zato so časi igranja relativno kratki.

Seznam pustolovščin

Razvrsti seznam po: oceni padajoče ali imenu naraščajoče, dolžini padajoče.

A Tale of Two Kingdoms

A Tale of Two Kingdoms se odvija v fantazijskem srednjeveškem svetu, prepredenim s čarovnijo. Igrate Maelduna, vodjo vojakov kraljestva Qualinem, ki je poklican na pomoč kraljestvu Theylinn, saj ga napadajo Orki. Omenjeni kraljestvi sta si sicer sovražni, a Orki se zdijo kot nadloga, ki zahteva sodelovanje. Med obiskom umorijo kralja kraljestva Theylinn, Vortigerna, in umora je osumljen Maeldun, ki se je na prizorišču znašel ob nepravem času. Oprati boste morali njegovo krivdo in preprečiti vdor Orkov.

A Tale of Two Kingdoms izgleda naravnost fantastično. Vse od animacij pa do glasbene podlage govori o tem, da so avtorji v njo res vložili ogromno truda. Dogodki se odvijajo sproti, dogajanje pa je razdeljeno na več poglavij, ob katerih igra samodejno shranjuje. Z reševanjem ugank pridobivate Znanje, s hvalevrednimi dejanji pa lahko dobivate Čast. Od teh parametrov je odvisno, kakšen konec boste dosegli, saj jih je na voljo več.

Poleg glavnih nalog vsebuje A Tale of Two Kingdoms še cel kup stranskih nalog, ki so izbirne, ogromno nalog lahko rešite na več načinov. To je pa tudi glavna težava igre: zadeva je preveč svobodna. Vročih točk ni, ampak lahko kliknete karkoli, mapa je ogromna in odprta, umrete lahko na tisoč in en način, močno prisoten pa je tudi element naključnosti. Vse to pomeni, da bodo igro zares lahko vzljubili le največji ljubitelji pustolovščin, ostali pa bodo med igranjem redno prebirali vodnik.

Igro lahko kupite na Steamu ali pa prenesete brezplačno različico, ki sem jo igral sam.

Čas igranja:  6 ur

Adventures in the Galaxy of Fantabulous Wonderment

V Adventures in the Galaxy of Fantabulous Wonderment igrate zemljana Daniela Gordona, ki ga ugrabijo nezemljani in prodajo kot delavca na tovorno ladjo. Po nenavadnem zaporedju dogodkov kapitan tovorne ladje izgine in preostala člana vodstvo zaupata ravno Danielu (precej nenavadno). Kasneje se izkaže, da do izginotij prihaja po celotni galaksiji. Ali jim bo uspelo pojasniti to anomalijo?

Adventures in the Galaxy of Fantabulous Wonderment je v osnovi klasična pustolovščina, a ima tudi elemente igranja vlog, ploščadne ter akcijske elemente. Z ladjo raziskujete galaksijo, ladjo nadgrajujete, trgujete, da dobite denar in se seveda streljate. Trgovalni in nadgrajevalni način je kar zabaven (v njem sem preživel več kot polovico igralnega časa), ker vas med potovanji napadajo, a se boste sčasoma začeli dolgočasiti, meniji pa so vse prej kot pa priročni.

Misije opravljate tudi na določenih planetih kot klasično pustolovščino, tako da teleportirate najete delavce na površino in jih nato vodite. Ti deli so zanimivi, ampak so premalo dodelani. Grafični in glasbeni del ni nek presežek, je pa zgodba kar zanimiva.

Čas igranja:  3 ure 45 min

Duty and Beyond

V Duty and Beyond igrate dostavljavca pice Pieta, ki je odločen, da bo dostavil pico skrivnostnemu naročniku, naj stane koliko hoče. Ko pride do hiše naročnika, se namreč izkaže, da je ta pico naročil od več dostavljavcev, plačilo pa dobi le tisti, ki mu pico dostavi prvi. To pa seveda ne bo tako enostavno, saj se je naročnik skril, po svoji vili pa pušča le namige, kako priti do njega.

Duty and Beyond izgleda edinstveno, saj igralna površina zavzema zgolj določen odstotek celotnega zaslona, preostanek tvorijo vrstica s sporočili, orodna vrstica in črnina. Med igranjem prehajate med različnimi svetovi, temu primeren je tudi izgled in moram reči, da so se avtorji zelo potrudili. Tekom igranja pobirate na tone predmetov, preklapljate stikala, rešujete uganke, vtipkavate besedilo in se premikate med scenami, ogromen delež pa je iskanja slikovnih točk. Slednje je v tej igri prignano do skrajnosti, ampak na srečo so igralne površine majhne in jih je mogoče hitro prečesati z miško. Po določenih dogodkih se lahko zgodi tudi, da se določeni predmeti kar pojavijo na že prečesanem območju, zato bodite pozorni na spremembe. Zanimivo je tudi to, da obstajajo stranske misije, ki jih morate opraviti za največjo možno število točk. Glasbena podlaga je zelo dobra, nekaj je tudi humornih vložkov. V igri lahko tudi umrete, a igra na srečo sama shranjuje v kočljivih položajih.

Čas igranja:  3 ure 30 min

Prodigal

V Prodigal igrate Jacoba, ki ga nekega dne kontaktira brat Mike, s katerim ni ravno v najboljših odnosih. Ob smrti njunih staršev je namreč Mike pobral ves denar in izginil neznano kam. Po dveh letih premolka pa Mike od brata Jacoba želi uslugo. Zapletel se je namreč s skrivnostnim verskim kultom in bi od Jacoba želel, da ga pride iskati, če bi slučajno nepričakovano izginil. Jacob nad idejo ni navdušen, a ko v gozdu najdejo zapuščen Mikeov avto, se odloči, da bo brata našel.

Grafična podoba igre Prodigal je vsekakor svojevrstna, saj se v njej prepletajo kar tri različni slogi. Ozadja so predizrisana v 3D s pomočjo pogonov razvijalcev ID Software (Doom) in Croteam (Serious Sam), vmesne sekvence so izrisane v stripovskem slogu, živa bitja in uporabni predmeti pa so klasični 2D pikslasti. Zame osebno 2D zadeve izpadejo precej nizkokakovostne glede na ostalo, ampak drugim je morda to všeč. Glasbena podlaga se kar prilega dogajanju, a se določeni odseki malo preveč ponavljajo in znajo biti nadležni. Zgodba in vzdušje sta kar dobra, igra je zelo srhljiva. Nekatere uganke so malo mimo in nelogične. Moti tudi to, da Jacob noče pobrati določenih stvari, če še ne ve, da jih bo potreboval, kar pomeni veliko hoje nazaj. In to je tudi glavna težava te igre: hoja se obupno vleče in gotovo se boste začeli dolgočasiti. Škoda.

Čas igranja:  3 ure 5 min

Apprentice II: The Knight's Move

Apprentice II: The Knight's Move se odvija po dogodkih v izvirnem Apprentice, ampak vam prvega dela ni potrebno preigrati, da bi razumeli dogajanje v drugem. Spet igrate vajenca Piba, ki mora čimprej postati čarovnik, saj mu drugače grozi vpoklic v vojsko Lorda Ironcrowa. V ta namen se mora dokazati in izpolniti tri naloge.

Apprentice II: The Knight's Move je popravil vse napake izvirnika, a na veliko škodo ostal brez govorcev. Igranje se odvija na več mestih, ki jih obiščete s pomočjo zemljevida, nekatera pa se sproti odkrijejo. Tudi tokrat igra navduši z všečnim izgledom, glasbeno podlago in humorjem. Prisotne so tudi miniigre.

Čeprav je inventar sedaj močno izboljšan, pa ni popoln: za razrešitev nekaterih ugank, boste morali predmet uporabiti na predmetu, namesto, da bi predmet uporabili na sebi, kar vam lahko povzroči nekaj sivih las. V igri je tudi ščepec iskanja slikovnih točk.

Čas igranja:  3 ure

Delores: A Thimbleweed Park Mini-Adventure

V Delores: A Thimbleweed Park Mini-Adventure igrate Delores Edmund, razvijalko video iger v podjetju MMucasFlem Games, ki se je za dopust odločila vrniti v majhno mestece Thimbleweed Park. Tam se začasno zaposli kot fotografinja v tabloidu Nickel News, ki ga vodi novinarka Natalie.

Vaša prva naloga je posneti pet fotografij, ki so opisane na seznamu in, da to izvedete, se boste morali sprehoditi po precej majhnem območju, poklepetati z redkimi ljudmi in ustvariti pravo sceno za dober posnetek. Težavnost nalog niha od preprostih pa do izjemno težkih, nekaj pa je tudi lovljenja pikslov. V veliko pomoč vam bodo prebrana sporočila in dialogi, ki vam tu in tam vržejo kak namig, zato jih ne preskočite prehitro. Ko opravite vse naloge, se igra konča (da, tako je, konča z izhodom na namizje!) in da bi dobili nov nabor petih nalog (teh je skupaj 30), morate igro znova zagnati (bedasto). Odsotna je tudi možnost shranjevanja, zato si med igranjem ne morete privoščiti premora. Glede na to, da gre v resnici za reklamo za pustolovščino Thimbleweed Park, bi se lahko avtorji bolj potrudili.

Vizualna podoba igre je solidna, enako pa velja tudi za glasbeno podlago.

Čas igranja:  2 uri 30 min

Ben Jordan Case 6: Scourge of the Sea People

Ben Jordan Case 6: Scourge of the Sea People je šesta izmed iger v seriji o paranormalnem detektivu Benu Jordanu. Triperesna deteljica: Ben, Alice in Simon se odloči, da bo po naporni dogodivščini na Japonskem odpotovala na dopust v Grčijo. A Ben ne namerava počitnikovati, saj mu na letališču skrivnostna gospa zaupa, da imajo v bližnji vasici težave s pošastmi, ki v morje vlačijo nič hudega sluteče turiste.

Grafično in glasbeno Scourge of the Sea People nadaljuje smer, ki jo je začrtal že predhodnik, tudi večina ugank je ostala na nivoju predhodnikov, nekaj pa je tudi iskanja slikovnih točk. Zgodba v prejšnjih delih se mi je zdela zelo všečna, saj je bilo paranormalnosti ravno pravšnja mera, da bi se ji dalo celo verjeti, ampak ... v tem delu pa gre za pretiravanje s paranormalnim, kar pomeni, da so tudi nekatere uganke čisto mimo. Zemljevid se je v tem delu spet umaknil, zamenjalo pa ga je mukotrpno premikanje sem ter tja: ko boste prišli do ustreznega dela igre, boste vedeli o čem govorim.

Čas igranja:  2 uri 5 min

Ben Jordan Case 8: Relics of the Past

Ben Jordan Case 8: Relics of the Past je zadnja izmed iger v seriji o paranormalnem detektivu Benu Jordanu. Ob dogodkih v Rimu se kot rešitelj izkaže profesor Percival Quentin Jones, s katerim Ben načrtuje naslednje poteze. Mu bo uspelo rešiti svet pred pogubo?

Relics of the Past ima močno izboljšan grafični izgled (vremenski pojavi, svetlobni učinki, grafika), govorce in glasbeno podlago. Igra se odvija v dveh delih: v enem spremljate Bena, v drugem pa pustolovščine njegovega dedka v Romuniji, oba dela pa sta prepletena z zanimivo zgodbo. Uganke so zabavne in poleg klasičnega kombiniranja predmetov in iskanja slikovnih točk, vsebujejo tudi iskalnik, v katerega vtipkavate ključne besede, in druge besedne igre. Nadzor z miško je enostaven, preklop med dejanji z desnim klikom pa intuitiven. Med igranjem lahko tudi umrete, a igra predhodno samodejno shrani.

Čas igranja:  2 uri 5 min

5 Days A Stranger

5 Days A Stranger je prva igra v Yahtzeejevi kvadrologiji. V njej igrate uglajenega tatu imenovanega Trilby, ki se v enem izmed svojih pohodov znajde v dvorcu družine DeFoe. Ko ob vdoru opazi, da bo moral oditi praznih rok, se želi odkrasti iz hiše, a pot, po kateri je prišel, je zaprta, zato mora vstopiti globlje v dvorec. Kmalu ugotovi, da je dvorec vse prej kot pa zapuščen.

Zgodba je zelo zanimiva, občasno popestrena z dogajanju primerno glasbo. Vzdušje je kar srhljivo, lahko pa celo umrete, zato si redno shranjujte. Uganke so logične, za ščepec pa je tudi iskanja slikovnih točk. Pri igranju lahko uporabljate bližnjice F1 - F4, občasno je treba tudi kombinirati predmete v inventarju.

Čas igranja:  2 uri

6 Days a Sacrifice

6 Days a Sacrifice je zadnja v Yahtzeejevi kvadrologiji. Inšpektorja Theota DaCabeja pri pregledu stavbe kulta Optimologov potisnejo v jašek dvigala. Hudo poškodovanega rešita biokemičarka in novinarka, ki mu razkrijeta, da sta prav tako kot on, tudi onidve ujetnici in ne moreta ven.

Zadnji del kvadrologije poskuša razložiti dogodke iz predhodnih iger in jih povezati, zato je zgodba izjemno zapletena. Veliko informacij se shrani v obliki vnosov dnevnika, ki ga lahko kadarkoli preberete. Način igranja je povzet iz druge igre, dodatno je tukaj še telefon, s katerim se lahko liki kličejo med sabo (ne morejo pa klicati ven – bizarna logika). Kar nekaj je pogledov nazaj in prehajanj med dimenzijami. 6 Days a Sacrifice je kot predhodnika strašljiva in popestrena z glasbo, žal pa ne dosega njunega nivoja.

Čas igranja:  2 uri


Zadnja sprememba: | Deli na: