Brezplačne retro pustolovščine

V osemdesetih letih prejšnjega tisočletja so bile grafične pustolovščine s sistemom Point and click ene izmed najbolj priljubljenih zvrsti iger. Takrat so npr. blestele pustolovščine studiev LucasArts in Sierra On-Line, ki jih lahko danes znova kupite, veliko njih celo v visokoločljivostnih preoblekah. Vsakega trenda je nekoč konec in tudi priljubljenost pustolovščin je klonila v devetdesetih.

Čeprav je komercialna scena praktično izumrla, pa ljubitelji še niso rekli zadnje besede. Konec devetdesetih je namreč programer Chris Jones izdal odprtokodno orodje imenovano Adventure Creator, ki je kasneje postalo poimenovano Adventure Game Studio ali krajše AGS. Chrisa so navdahnile igre studia Sierra On-Line. Priljubljenost orodja se je povečala šele nekaj let po splavitvi. Ljubitelji pustolovščin so v več kot desetletju z njegovo pomočjo ustvarili na stotine (če ne na tisoče pustolovščin) in marsikatera izmed njih je izjemno kakovostna.

Namen tega prispevka je, da vam predstavim 30+ brezplačnih pustolovščin, od katerih je večina izgrajenih na pogonu AGS, ki sem jih preigral in tudi ocenil. Z večino od njih sem se spoznal preko namestilnikov na ploščkih revije Joker (slava jim! :). Naj omenim, da sem igre preigral že večkrat, zato so časi igranja relativno kratki.

Seznam pustolovščin

Razvrsti seznam po: oceni padajoče ali imenu naraščajoče, dolžini padajoče.

Pleurghburg: Dark Ages

V Pleurghburg: Dark Ages igrate detektiva Jakea McUrka, zaposlenega v agenciji detektivov mesta Pleughburgh. Agencija je popolnoma nadomestila policijo, ki je bila koruptivna in posledično se je zmanjšalo tudi število zločinov. Jakea napotijo, da naj preišče poročilo starčka glede nenavadnega krika, ki ga je ta slišal. Kmalu se izkaže, da krik le ni bil tako nedolžen kot se je najprej zdelo.

Najprej naj povem, da Pleurghburg: Dark Ages (v drugo) nisem preigral do konca, ker se je začela sesuvati ob vnosih številk/črk v določena polja, sem pa se prebil približno skozi polovico. Grafični izgled je izjemno preprost, a videz včasih vara in res, igra ponuja veliko več kot se zdi na prvi pogled. Vzdušje je v določenih primerih izjemno, za popestritev pa poskrbijo tudi nazorne scene. Po mestu se premikate s pomočjo zemljevida, na katerem se sproti odklepajo/zaklepajo lokacije. Tekom raziskovanja mineva čas in posledično se spreminja tudi osvetljenost mesta, določene stvari pa se lahko pojavijo na že obiskanih mestih.

Ljubitelji kriminalk bodo igro gotovo oboževali, saj je raziskovanje izjemno zanimivo, a žal ima tudi precej pomanjkljivosti. Vožnje z dvigali, avtomobilom in dogajanje ob smrti (v igri lahko umrete, zato si redno shranjujte) se obupno vlečejo in ker je tega ogromno, se boste verjetno kmalu začeli dolgočasiti. Te pomanjkljivosti v paketu s tehničnimi težavami pokvarijo celotno igro.

Čas igranja:  2 uri

7 Days a Skeptic

7 Days a Skeptic je druga igra v Yahtzeejevi kvadrologiji. Odvija se okrog 400 let po dogodkih v 5 Days A Stranger in sicer na krovu vesoljske ladje Mephistopheles. Med raziskovanjem vesolja posadki pot prekriža skrivnostna kovinska škatla. Potegnejo jo na krov in v svarilnem pismu odkrijejo, da naj bi vsebovala posmrtne ostanke nekega nevarnega Johna DeFoa, zato se odločijo, da jo bodo pustili na miru. A kmalu po pojavitvi škatle, se začnejo dogajati čudne stvari.

7 Days a Skeptic je razdeljen na krove, ki so med sabo povezani z dvigalom. Interakcijo z okoljem tokrat opravljate s klikom na zanimiv predmet in izborom dejanja v meniju, kombiniranja predmetov ni. Igra je precej srhljiva, popestrena z dobro glasbeno podlago, ki se vklopi v primernih trenutkih. Zgodba je zanimiva, veliko je tudi pogovornih možnosti. Tudi tokrat lahko umrete, zato si redno shranjujte.

Čas igranja:  1 ura 45 min

Ben Jordan Case 5: Land of the Rising Dead

Ben Jordan Case 5: Land of the Rising Dead je peta izmed iger v seriji o paranormalnem detektivu Benu Jordanu. Bena pokličeta prijatelja Simon in Alice, s katerima se je spoprijateljil v prejšnji epizodi. Simon je menda zasledil, da so se v Osaki na Japonskem zgodili številni, ne čisto običajni, umori.

Land of the Rising Dead se grafično vrača nazaj k Deluxe različicam, prisotna pa je tudi glasbena podlaga. Končno si lahko malo oddahnemo od mračnosti in srhljivosti, saj je okolje moderno industrijsko. Spet se vrača zemljevid z lokacijami, ki jih sproti odkrivate. Nadzor je enostaven, med dejanji preklapljate z desnim klikom. Kar nekaj ugank zahteva kombiniranje predmetov znotraj inventarja, potrebno pa je tudi nekaj lovljenja pikslov. Zgodba je zanimiva, so pa nekatere stvari malo privlečene za lase, zato tudi nižja ocena. Tudi v tem delu je na voljo več poti do konca.

Čas igranja:  1 ura 45 min

Ben Jordan Case 7: The Cardinal Sins

Ben Jordan Case 7: The Cardinal Sins je sedma izmed iger v seriji o paranormalnem detektivu Benu Jordanu. Triperesna deteljica: Ben, Alice in Simon je tokrat poklicana v Rim, kjer naj bi igralec krajevnega gledališča pod vplivom zlobnega duha (demona) ubil duhovnika. Igralec jih pokliče, saj je prepričan, da tega dejanja ni storil in na junakih je, da ga operejo krivde.

Za razliko od predhodnega dela, ki je bil meni osebno najslabši v seriji, je The Cardinal Sins prava mojstrovina. Igra je ohranila enostaven nadzor, zanimive uganke in obilico pogovorov, s pomočjo katerih poskušate razrešiti primer. Zgodba je neverjetno zanimiva in vleče do konca. Tokrat lahko poleg poslušanja govorcev berete tudi podnapise, poleg tega pa je na voljo še komentar avtorja. Igra je povezana s preteklimi Benovimi primeri, a jih ne rabite preigrati, da bi končali igro.

Moti le čudaški začetek, ampak je na srečo kratek, preseneča pa tudi kako dobro angleško znajo Italijani :).

Čas igranja:  1 ura 45 min

Infinity String

Infinity String je že tretja AGS igra slovenskega avtorja Klemna Žagarja. V njej igrate znanstvenika Yerika Elnarja, ki ga pošljejo na Antarktiko raziskati skrivnostne ruševine. V že postavljeno bazo se pripeljete s helikopterjem in kar kmalu postane jasno, da je z bazo nekaj narobe.

Grafični slog igre Infinity String je odličen, Antarktika je sicer pusta kot se od nje pričakuje in enako velja tudi za bazo, ampak v drugem delu pa boste zijali od začudenja. Glasbena podlaga se zelo dobro ujema z dogajanjem, ki je napeto in srhljivo. Zgodba o nastanku teh ruševin se odkriva skozi igranje in je kar zanimiva. Miškina kazalka je ena za vsa dejanja, ampak je zadeva izvedena dobro, zato se je boste hitro navadili. Uganke od začetka niso pretežke, se pa v drugem delu močno zapletejo. Kot zanimivost naj povem še, da igra vsebuje tudi slovenski prevod, a se zna na določenih mesti zaradi tega sesuti (mislim, da zaradi črke ž), zato v primeru sesuvanja preklopite na angleški prevod!

Čas igranja:  1 ura 45 min

Two of a Kind

Zgodba pustolovščine Two of a Kind se odvija v nenavadnem mestu, kjer imajo številni prebivalci posebne zmožnosti. Naša protagonista Tim in Tiffany Walters sta dvojčka, ki si kruh služita s preiskovanjem paranormalnih pojavov. V njunem najnovejšem primeru sta poklicana, da najdeta skrivnostni kristal, ki je bil ukraden iz muzeja. Kristal ni tako nedolžen kot se zdi, saj je od njega odvisno tudi preživetje sveta.

Glavna posebnost pustolovščine Two of a Kind je igranje dveh protagonistov naenkrat. Med njima preklapljate s klikom na njuno ikono, med sabo pa si lahko podajata tudi predmete inventarja. Čeprav sta dvojčka, imata različne sposobnosti: Tim lahko lebdi, a le nekaj centimetrov nad tlemi (precej neuporabno), medtem ko se lahko Tiffany pogovarja z živalmi. Ker imata tudi drugačne osebnosti, se razlikuje tudi, kaj lahko preko pogovorov dosežeta. Za sledenje drug drugemu lahko kliknete na gumb, nič pa ne bo narobe tudi če bo vsak na svojem koncu mesta. Po mestu se premikate s pomočjo zemljevida, na katerem se sproti odkrivajo lokacije. Uganke so zanimive (čeprav je to, kako jima bo določeno dejanje pomagalo, precej za lase privlečeno), a jih kar nekaj pokvari nekonsistenta interakcija z okoljem. Grafični videz igre je soliden, enako velja tudi za glasbeno podlago.

Čas igranja:  1 ura 45 min

Ben Jordan Case 3: The Sorceress of Smailholm

Ben Jordan Case 3: The Sorceress of Smailholm je tretja izmed iger v seriji o paranormalnem detektivu Benu Jordanu. Tokrat je poklican na Škotsko, kjer naj bi prišlo do ritualnega čarovniškega umora dveh otrok. Vse pa ne bo tako enostavno, saj na primeru dela tudi profesor Percival Quentin Jones, ki Benu ni naklonjen niti malo.

Grafična razlika med The Sorceress of Smailholm in Deluxe predhodnikoma je ogromna, zato boste morda nekateri igralci neprijetno presenečeni. Igra je ohranila precejšnjo dolžino, na voljo pa je tudi več poti, ki so odvisne od tega, kako v določeni situaciji ravnate. Zemljevida več ni, med prizorišči se premikate s hojo. Interakcija z okoljem in predmeti je mogoča preko enostavnega vmesnika, ki ima dejanja preklopljiva s pomočjo desnega klika. Tretji del je precej resnejši in temačnejši od predhodnikov. Priporočam, da si pred igranjem preberete priročnik, ki je priložen v mapi z igro ;).

Čas igranja:  1 ura 35 min

Dread Mac Farlane

Dread Mac Farlane je igra, ki temelji na istoimenskih stripih. Igrate dekle imenovano Dread, ki si želi postati piratka na ladji zloglasnega kapitana Kljuke. Da, to je tisti kapitan Kljuka, ki ne mara Petra Pana in kateremu je krokodil skrajšal roko. Da bi Dread postala del piratov, jih mora privesti do izgubljenega zaklada.

Dread Mac Farlane je izvirno v francoščini, a ima angleške podnapise, vendar vmesnik ni preveden. Zaradi stripovske grafike izgleda vizualno precej edinstveno, a so animacije skope, zato premikanje ni tekoče. Zvokov v igri ni, se pa zaslon v določenih primerih približa. Različna dejanja opravljate le z desnim ali levim klikom, kar je precej nerodno izvedeno. Zgodba skače med različnimi časovnimi obdobji, zato bo nepozoren igralec hitro izgubil rdečo nit. Uganke so še kar dobre, moti pa, da je kar nekaj situacij, kjer lahko umrete, a vas igra na to sploh ne opozori. Priporočam redno shranjevanje.

Čas igranja:  1 ura 30 min

Ben Jordan Case 4: Horror at Number 50

Ben Jordan Case 4: Horror at Number 50 je četrta izmed iger v seriji o paranormalnem detektivu Benu Jordanu. Ben si še ni odpočil od prejšnjega primera v Smailholmu, ko ga že pokličejo na novo nalogo. Tokrat mora skupaj s skupinico paranormalnih raziskovalcev raziskati skrivnostno hišo številka 50 v Londonu, v kateri so se nedavno spet začeli pojavljati duhovi. Ali so duhovi resnični ali pa gre le za nekoga, ki bi se rad ponorčeval iz raziskovalcev?

Horror at Number 50 je čistokrvno nadaljevanje predhodnika, le da je srhljivejša, za kar večinoma poskrbita zvočna in glasbena podlaga. Čeprav se na začetku zdi, da je igralno območje precej omejeno, se nova območja sproti odklepajo in podaljšujejo igralno izkušnjo. Ugank je relativno malo, velik poudarek je podan na pogovore. Vmesnik deluje podobno kot v predhodnikih, dejanja lahko preklapljate z desno tipko. Nekajkrat je treba tudi uporabiti telefon, s katerim mora Ben koga poklicati, ampak je vtipkavanje številk vse prej kot pa enostavno opravilo, saj se tipke ne vidijo dobro.

Čas igranja:  1 ura 20 min

Nelly Cootalot: Spoonbeaks Ahoy

V Nelly Cootalot: Spoonbeaks Ahoy! igrate piratko Nelly Cootalot, ki jo duh zloglasnega gusarja napoti na otok Meeth, da bi raziskala skrivnostno izginotje žlicokljunih ptičev. Nellyin čolnič tok zanese na otok, ki je poseljen s pirati, vlada pa mu baron s častitljivo brado.

Grafični slog Nelly Cootalot: Spoonbeaks Ahoy je izvrsten in zapomljiv, podkrepi ga zelo dobro izbrana glasbena podlaga. Po otoku se premikate s pomočjo zemljevida, na katerem se sproti odklepajo zanimiva mesta. Vmesnik za interakcijo je malce drugačen kot je v navadi, saj desni klik odpre inventar (izberite predmet in se približajte robu ekrana, da Nelly predmet prime v roko), z držanjem levega miškinega gumba nad zanimivim mestom pa boste odprli možnosti za govor, ogled in uporabo. Uganke so zanimive, logične in vključujejo tudi mini igre. V igri je tudi obilica humorja, zato se pripravite na krohotanje! :)

Igro lahko kupite na Steamu v različici HD ali pa prenesete brezplačno različico, ki sem jo ocenil.

Čas igranja:  1 ura 20 min


Zadnja sprememba: | Deli na: