Blog Ali veste ... Nevtralizirajte škodljivost Velikonočne šunke s pomočjo vitamina C

Nevtralizirajte škodljivost Velikonočne šunke s pomočjo vitamina C

Najbrž si le malokdo Velikonočni zajtrk predstavlja brez Velikonočne šunke, ki jo ponekod imenujejo tudi gnjat. Gre za razsoljeno in prekajeno svinjsko stegno, ki ji rok trajanja močno podaljšajo s pomočjo natrijevega ali kalijevega nitrita (E250 in E249, oglejte si celoten seznam aditivov v prehrani). Takšen proces konzerviranja se mimogrede uporablja tudi za klobase in salame.

Velikonočna šunka
Velikonočna šunka

Nitriti zavirajo rast bakterij, hkrati pa pri reakciji z mioglobinom, ki se nahaja v mišicah, povzročijo značilno rdečino povojenega mesa. Žal pa imajo nitriti tudi temno plat, saj lahko med kuhanjem reagirajo z razpadnimi produkti aminokislin ter tvorijo rakotvorne spojine (nitrozamine).

Če se vam je od šoka v grlu pravkar zataknil grižljaj šunke, ga v miru pogoltnite, obstaja namreč rešitev :). Askorbinska kislina oz. vitamin C namreč zavira reakcijo in tvorbo rakotvornih nitrozaminov, ampak le, če šunka ni bila preveč mastna (do 10 % masti)! Če ob vašemu Velikonočnemu zajtrku jeste sveže nariban koren hrena, potem s tem v telo vnesete kar nekaj vitamina C. Preostali pa lahko to nadomestite s kozarcem oranžade ali soka, ki vsebuje vitamin C. Na oba načina boste precej znižali škodljivost šunke, ampak le, če niste prevelik ljubitelj mastnih delov.

Pa dober tek in blagoslovljene Velikonočne praznike! :)

Dodajte komentar

Zadnja sprememba: | Deli na: