Aditivi v prehrani

Ker se ljudje pogosto ne zavedamo kaj jemo, sem se odločil, da na strani objavim seznam vseh uporabljanih aditivov (E-jev): konzervansi, barvila, antioksidanti, emulgatorji, na kratko vseh dodatkov prehrani, ki jih lahko opazite kot E### na embalaži živil. Vsaka številka vsebuje ime dodatka in pojasnilo kaj povzroča, kje se uporablja itd. Aditivi označeni rdeče so potencialno nevarni in se jih izogibajte!

Povsod pri komentarjih sem uporabljal moški spol (tisti dodatek, oz. tisti aditiv), da bi se izognil težavam pri določanju spola

Za lažjo navigacijo lahko uporabite filtrirne vrstice. Vpišete lahko številko, ime ali del opisa, ki vas zanima, da se bo seznam filtriral. Morebitne pripombe mi sporočite na e-poštni naslov ali v knjigo gostov: povezave so na dnu strani.

Barve (E100-E181)

Samo nevarni
Številka Ime Komentar
E100# Kurkumin Oranžno-rumena barva. Pridobivajo ga iz korenin rastline kurkuma, lahko se pa proizvaja tudi umetno. Uporablja se v siru, margarini, in slaščicah.
E101# Riboflavin, Riboflavin-5'-fosfat Vitamin B2 in barva. Pojavlja se v zelenih povrtninah, jajcih, mleku, jetrih in ledvicah. Uporablja se v margarini in siru.
E102 Tartrazin Rumena številka 5. Povzroča alergije, astmatične napade, migrene, zamegljen vid, srbečico, vnetje nosne sluznice, škrlatne kožne madeže. Povezujejo ga z tumorji ščitnice in poškodbami kromosomov. Še posebej je nevaren za osebe, preobčutljive na aspirin ter za astmatike. Povzroča lahko tudi hiperaktivnost pri otrocih. Uporablja se za obarvanje pijač, sladkarij, marmelad, kosmičev, konzerviranih rib in juh v vrečki.

Prepovedan je na Norveškem in v Avstriji.

E104 Kinolin rumeno Rumena številka 10; Uporablja se v šminkah, produktih namenjenih lasem, kolonjskih vodicah in številnih zdravilih. Lahko povzroči dermatitis.

Prepovedan je v ZDA in na Norveškem

E107 Rumeno 7G Rumena barva. Pri ljudeh, ki trpijo za astmo lahko pride do alergične reakcije. Uporablja se v brezalkoholnih pijačah.

Prepovedan je v Avstraliji in ZDA

E110# Oranžna FCF, Oranžno rumena S FD&C Rumena številka 6. Je umetnega izvora. Uporablja se v jedeh iz žitaric, pekarnah, slaščicah, sladoledu, pijačah in konzerviranih ribah. Najdemo ga tudi v številnih zdravilih npr: Berocca, Polaramine, Ventolin sirup. Stranski učinki so izpuščaji (koprivnica), nahod, zamašen nos, alergije, hiperaktivnost, tumorji na ledvicah, poškodbe kromosomov, bolečine v trebuhu, slabost v želodcu in bruhanje, slaba prebava in odpor do hrane. Pri preizkusnih živalih se je povečal pojav tumorjev.

Prepovedan je na Norveškem

E120# Škrlatna, Karminska kislina, Karmini Rdeča barva. Izdeluje se iz insektov. Je redko v uporabi.

HASCG* priporoča, da se aditivu izogibate

E122 Azorubin, Carmoisine Rdeča barva. Pridobiva se iz premoga. Lahko povzroča škodljive učinke pri astmatikih in ljudeh, ki so alergični na aspirin. Uporablja se v slaščičarstvu, marcipanu in bonbonih iz želeja.

Prepovedan na Švedskem, v ZDA, v Avstriji in na Norveškem.

E123 Amarant FD&C rdeča številka 2. Pridobiva se iz majhne zeliščne rastline z enakim imenom. Uporablja se v mešanicah za torte, polnitvah z okusom po sadju in žele bonbonih. Povzroči lahko astmo, izpuščaje in hiperaktivnost. Pri testnih živalih je povzročal napake pri rojstvu in smrti zarodkov. Je potencialno rakotvoren.

Prepovedan je v ZDA, Rusiji, Avstriji, na Norveškem in v drugih državah

E124 Škrlatno rdeče 4R, Škrlatno rdeče A FD&C Rdeče številka 4. Pridobiva se sintetično iz premoga in azo barvila. Povzroča raka pri živalih. Lahko povzroči škodljive učinke pri astmatikih in ljudeh alergičnih na aspirin.

Prepovedan v ZDA in na Norveškem

E127 Eritrozin FD&C rdeče številka 3. Rdeča barva, ki se uporablja v češnjah, vloženem sadju, jajčnih kremah, slaščicah, pekovskih produktih. Lahko poveča količino hormona imenovanega tiroid in povzroči hipertiroidivnost. Leta 1990 so dokazali, da pri podganah povzroča raka. Prepovedan je bil januarja 1990.

Prepovedan je na Norveškem

E128 Rdeče 2G Povzroča težave, povezane s krvnim hemoglobinom in hiperaktivnost pri otrocih.

Prepovedan v Avstraliji in številnih drugih državah razen v Veliki Britaniji.

E129 Allura rdeče AC FD&C rdeče številka 40; Oranžno-rdeča barva, ki se uporablja v slaščicah, pijačah in začimbah, zdravilih in kozmetiki. Predstavili so ga v zgodnjih osemdesetih, da bi zamenjal Amarant (E123), ki so ga spoznali za nevarnega, na podlagi rezultatov preizkusov. Allura rdeče so povezali s rakom pri laboratorijskih miših.

Prepovedan je na Danskem, v Belgiji, Franciji, Nemčiji, Švici, na Švedskem, V Avstriji in na Norveškem.

E131 Patentno modro V Povzroča kožne izpuščaje, podobne koprivnici, srbečico, slabost, bruhanje, motnje v krvnem pritisku, drhtavico, ter težave pri dihanju in druge alergijske reakcije. Povzroča hiperaktivnost pri otrocih.

Prepovedan v Avstraliji, ZDA in na Norveškem

E132# Indigotin, Indigo karmin FD&C modra številka 2. Pogosto se dodaja tabletam in kapsulam. Uporablja se tudi v sladoledu, slaščicah, pekovskih izdelkih in biskvitih. Povzroča slabost v želodcu, bruhanje, visok krvni tlak, kožne izpuščaje, težave z dihanjem in ostale alergične reakcije.

Prepovedan na Norveškem

E133 Modro FCF FD&C Modro barvilo številka 1. Uporablja se v produktih iz sira, slaščicah in pijačah. Sintetično se pojavlja kot aluminijeva raztopina ali amonijeva sol.

Prepovedan v Belgiji, Franciji, Nemčiji, Švici, Avstriji, na Švedskem in Norveškem.

E140 Klorofil Zeleno barvilo, ki se pojavlja v vseh rastlinah. Uporablja se za barvanje voskov in olj, ki se uporabljajo v medicini in kozmetiki.
E141 Bakrovi kompleksi klorofila Olivna barva. Ni znanih stranskih učinkov.
E142 Zeleno S Zelena barva. Sintetični derivat iz premoga. Uporablja se v vloženem grahu, bonbonih in omakah, drobtinah in mešanicah za torte.

Prepovedan na Švedskem, v ZDA in na Norveškem

E150(a) Karamela Temno rjava barva, ki jo pridobivajo iz sukroze. Uporablja se v ostrigah, soji, sadju in konzerviranih omakah, pivu, viskiju, keksih in kislih kumaricah.

HACSG* priporoča, da se aditivu izogibate

E150(b) Pekoča sulfitna karamela enako kot E150(a)
E150(c) Amonijeva karamela enako kot E150(a)
E150(d) Sulfito amonijeva karamela enako kot E150(a)
E151 Črno BN, Črno PN Uporablja se v rjavih omakah, mešanicah za torte z okusom črnega ribeza. Povzroča hiperaktivnost pri otrocih.

Prepovedan na Danskem, v Belgiji, Franciji, Nemčiji, Švici, na Švedskem, v Avstriji, v ZDA in na Norveškem.

E153# Rastlinsko oglje Črna barva, pigment v oglju. Uporablja se v marmeladah, bonbonih in sladiču. V Avstraliji je dovoljena le različica pridobljena iz rastlin.

Prepovedan v ZDA

E154 Rjava FK

Prepovedan v ZDA

E155 Rjava HT (čokolada) Rjava barva. Uporablja se v mešanicah za čokoladne torte. Lahko povzroča težave pri astmatikih in ljudeh občutljivih na aspirin. Znano je, da povzroča občutljivost kože.

Prepovedan na Danskem, v Belgiji, Franciji, Nemčiji, Švici, na Švedskem, v Avstriji, ZDA in na Norveškem.

E160(a)# Karoten, alfa-, beta-, gama- Oranžno-rumena barva. Človeško telo ga predela v Vitamin A v jetrih. Najdemo ga v korenčku in drugem rumenem ali oranžnem sadju in rastlinah.
E160(b)# Anato (Arnatto, Annato), bixin, norbixin Rdeča barva. Pridobivajo ga iz drevesa (Bixa orellana). Uporablja se za barvanje telesa, industrijska barvila, v sredstvih za pospešitev prehrane in sredstvih za lažje izkašljevanje. Uporabljajo ga tudi za barvanje sira, masla, margarine, kosmičev, mil, tkanin in za lake. Povzroča koprivnico (izpuščaje).

HASCG* priporoča, da se aditivu izogibate.

E160(c)# Ekstrakt paprike, capsanthin, capsorubin

Izogibajte se aditivu, v nekaterih državah je prepovedan

E160(d)# Likopen Rdeče obarvan karotenid, ki ga najdemo v paradižniku in številnih drugih sadežih. Zmanjšuje tveganje raka.
E160(e)# Beta-apo-8'-karotenal (C 30) Naravno oranžno barvilo. Brez znanih stranskih učinkov.
E160(f)# Etil ester beta-apo-8'-karotenske kisline (C 30) Naravno oranžno barvilo. Brez znanih stranskih učinkov.
E161(b) Lutein Rumena barva, ki jo pridobivajo iz rastlin. V naravi ga najdemo v zelenih listih, ognjiču in jajčnih rumenjakih.
E161(g)# Kantaksantin Rumena barva, ki jo pridobivajo iz živali (retinol). Pigment najdemo v nekaterih gobah, rakih, ribah in plamenčevih peresih.
E162 Betanin Vijolična barva, ki jo pridobivajo iz rdeče pese. Brez znanih stranskih učinkov.
E163 Antocianini Vijolična barva v rožah in ostalih rastlinah. Nenevarna.
E170# Kalcijev karbonat Mineralna sol, ki se uporablja v zobnih pastah, beli barvi in čistilnem prahu. Pridobiva se lahko iz mineralov ali živalskih kosti. Včasih se uporablja za razkisanje vin in vloženega sadja ter zelenjave. Strupen je v velikih količinah.
E171 Titanov dioksid Belo barvilo, ki se uporablja v zobnih pastah in belih barvah. Onesnažuje vodo. Ni znanih stranskih učinkov.
E172 Železovi oksidi in hidroksidi Črno, rumeno in rdeče barvilo, ki se uporablja pri lososih in paštetah iz morskih rakcev. Strupen le v velikih količinah.
E173 Aluminij Povzroča številne alergijske reakcije, povezujejo ga z Alzheimerjevo boleznijo, povzroča osteoporozo.

Prepovedan v nekaj državah

E174 Srebro Dolgotrajno redno uživanje lahko povzroči okvaro ledvic, ter modro-sivo barvo oči, nosa, nosnic, grla in kože.

Prepovedan v nekaj državah

E175 Zlato

Prepovedan v nekaj državah

E180 Latolrubin BK Zaostri simptome pri ljudeh z astmo, vnetjem nosne sluznice in koprivnico.

Prepovedan v nekaj državah

E181 Taninska kislina, tanini Sredstvo za razbistritev alkohola. Pridobiva se iz hrastovih šišk in hrastovih vejic. V naravi se pojavlja v čajih.

Prezervativi (E200-E290) - sredstva za konzerviranje

Samo nevarni
Številka Ime Komentar
E200 Sorbinska kislina Proizvajajo ga iz jagod ali s sintezo iz ketena. Lahko draži kožo.
E201 Natrijev sorbat Brez poznanih stranskih učinkov
E202 Kalijev sorbat Brez poznanih stranskih učinkov
E203 Kalcijev sorbat Brez poznanih stranskih učinkov
E210# Benzojska kislina Poznana tudi kot fenilkarboksilna kislina in karboksil benzen. Dodaja se alkoholnim pijačam, pekovskim izdelkom, sirom, začimbam, zamrznjenim mlečnim izdelkom, dišavam, slaščicam, osvežilnim pijačam in sladkornim nadomestilom. Uporablja se tudi v kozmetiki, kot razkužilo v veliko zdravilih proti kašlju in mazilih. Lahko povzroča astmo, še posebej pri tistih, ki so odvisni od steroidnih zdravil za astmo. Znano je tudi, da lahko povzroča nevrološke motnje in da reagira s žveplovim disulfitom. Povzroča tudi hiperaktivnost pri otrocih. Pridobivajo ga iz benzoina, rastlinske smole, ki jo izločajo nekatera drevesa v Aziji.
E211 Natrijev benzoat Uporablja se kot razkužilo, kot sredstvo za konzerviranje in kot sredstvo za prikrivanje okusa v hrani slabše kakovosti. Razne pomarančne brezalkoholne pijače vsebujejo velike količine aditiva, do 25 mg v 250mL. Uporablja se tudi v mlečnih in mesnih izdelkih, začimbah in dišavah ter lizikah. Uporablja se v številih oralnih zdravilih npr. Actifed, Phenergan in Tylenol. Znano je, da povzroča koprivnico (izpuščaje) in poslabšuje simptome astme.
E212 Kalijev benzoat Ljudje, ki so dovzetni za alergije, kažejo alergične reakcije. Za uporabo si oglejte E210.
E213 Kalcijev benzoat Poglejte E212
E214 Etil p-hidroksibenzoat

Prepovedan v nekaterih državah

E215 Natrijev etil p-hidroksibenzoat

Prepovedan v nekaterih državah

E216 Propil p-hidroksibenzoat Povzroča alergijske reakcije.
E217 Natrijev propil p-hidroksibenzoat

Prepovedan v nekaterih državah

E218 Metil p-hidroksibenzoat Povzroča alergijske reakcije, ki v glavnem prizadenejo kožo.
E219 Natrijev metil p-hidroksibenzoat

Prepovedan v nekaterih državah

E220 Žveplov dioksid Vse droge, ki vsebujejo žveplo, so strupene. Njihova uporaba je omejena (v ZDA je prepovedana uporaba na svežemu sadju in zelenjavi). Proizvajajo ga s zgorevanjem žvepla ali sadre. Povzroča napade astme in je težko prebavljiv za ljudi s poškodovanimi ledvicami. Uničuje tudi Vitamin B1. Najdemo ga v pivu, brezalkoholnih pijačah, suhem sadju, sokovih, krepilnih pijačah, vinu, kisu in krompirjevih produktih
E221 Natrijev sulfit Razkužilo, ki se uporablja v svežem pomarančnem soku. Poglejte E220
E222 Natrijev hidrogensulfit Poglejte E220
E223 Natrijev metadisulfit Poglejte E220
E224 Kalijev metadisulfit Poglejte E220
E225 Kalijev sulfit Poglejte E220
E226 Kalcijev sulfit

Prepovedan v nekaterih državah

E227 Kalcijev hidrogensulfit

Prepovedan v nekaterih državah

E228 Kalijev hidrogensulfit Poglejte E220
E230 Difenil Lahko se ga uporablja za poljedelske namene. Tipični produkti so recimo limone.

Prepovedan v nekaterih državah

E231 Ortofenil fenol Lahko se ga uporablja za poljedelske namene. Uporablja se recimo pri hruškah, korenčku, breskvah, slivah, suhih slivah, sladkem krompirju, limonah, ananasu, paradižniku, češnjah in nektarinah.

Prepovedan v nekaterih državah

E232 Natrijev ortofenil fenol Poglejte E231
E233 Tiabendazol Lahko se ga uporablja za poljedelske namene. Uporablja se pri limonah, jabolkih, hruškah, krompirju, bananah, gobah, mesu in mleku.

Prepovedan v nekaterih državah

E234 Nisin Antibiotik, ki ga proizvajajo bakterije. Najdemo ga v pivu, paradižnikovi mezgi in sirovih produktih.
E235 Natamycin Zaviralec plesni, ki ga proizvajajo iz bakterij. Včasih se ga uporablja tudi v medicini. Povzroča lahko slabost v želodcu, bruhanje, anoreksijo, diarejo in srbenje kože. Dodaja se mesu in siru.
E236 Mravljična kislina

Prepovedan v nekaterih državah

E237 Natrijev formiat

Prepovedan v nekaterih državah

E238 Kalcijev formiat

Prepovedan v nekaterih državah

E239 Heksametilen tetraamin

Prepovedan v nekaterih državah

E249 Kalijev nitrit Uporablja se za večje obstojnosti barve. Nitriti lahko vplivajo na sposobnost prenašanja kisika po telesu, kar povzroči zasoplost, vrtoglavost, omotico in glavobole. Je potencialno kancerogen. Prepovedan je v hrani za dojenčke in otroke.
E250 Natrijev nitrit Lahko povzroči hiperaktivnost in druge stranske učinke. Je potencialno rakotvoren. V mnogih državah je njegova uporaba omejena. S kemikalijami v želodcu lahko tvori nitrozamin.

HACSG priporoča, da se ga izogibate

E251 Natrijev nitrat Uporablja se tudi v proizvodnji dušikove kisline, kot gnojilo in v fermentiranih mesnih produktih (oglejte si E250).
E252# Kalijev nitrat Lahko se ga proizvaja iz ostankov živali ali iz rastlinskih ostankov. Uporablja se v smodniku, eksplozivih, gnojilih ter za konzerviranje mesa. Lahko povzroča hiperaktivnost in druge stranske učinke. Potencialno je kancerogen. Uporaba je omejena v mnogih državah.
E260 Ocetna kislina Glavni sestavni del kisa. Sintetično ga proizvajajo iz lesnih vlaken. Uporablja se pri vlaganju kumaric, indijskega močno začinjenega vloženega sadja in omakah.
E261 Kalijev acetat Ljudje s okvaro ledvic, se naj bi aditiva izogibali. Tipična uporaba je v omakah in za vlaganje kumaric.
E262 Natrijev acetat, Natrijev diacetat Regulator (urejevalec) kislosti. Brez znanih stranskih učinkov.
E263 Kalcijev acetat Regulator (urejevalec) kislosti. Stranski produkt proizvodnje lesnega alkohola. Uporablja se za proizvodnjo ocetne kisline (kisa).
E264 Amonijev acetat Lahko povzroča slabost in bruhanje
E270# Mlečna kislina Regulator kislosti. Proizvaja se pri segrevanju in fermentaciji ogljikovih hidratov v sirotki, krompirju ali melasi. Dojenčki ga le stežka prebavijo. Uporablja se v slaščicah, nadevih, brezalkoholnih pijačah, včasih tudi pivu in pri slaščičarstvu.
E280 Propionska kislina Vsi propionati naj bi povzročali migreno in glavobole. V naravi jih najdemo v fermentirani hrani, človeškem potu in v prebavnem traktu prežvekovalcev. Komercialno se lahko pridobiva iz etilena in ogljikovega oksida, propionaldehida, zemeljskega plina ali fermentiranega lesnega stržena. Nastaja tudi ko bakterije razgrajajo vlakna. Pogosto se uporablja v kruhu in izdelkih iz moke.
E281 Natrijev propionat Povezujejo ga z migrenami. Uporablja se v izdelkih iz moke.
E282 Kalcijev propionat Oglejte si E281
E283 Kalijev propionat Oglejte si E281
E290 Ogljikov dioksid Hladilno sredstvo. Lahko poveča vpliv alkohola. Uporablja se v brezalkoholnih pijačah (gazirane pijače), vinu in v slaščičarstvu.
E296 Jabolčna kislina Pridobivajo jo iz sadja ali sintetično. Dojenčki in majhni otroci se naj bi je izogibali.
E297 Fumarinska kislina Pridobiva se iz rastlin rodu Fumaria esp. F.officianalis ali pa nastaja pri fermentaciji glukoze z gobami. Uporablja se lahko za okus, kisanje, kot antioksidant ali kot sredstvo za vzhajanje. Uporablja se tudi v mešanicah za torte in brezalkoholnih pijačah.

Kisline, Antioksidanti, Mineralne soli (E296-E385)

Samo nevarni
Številka Ime Komentar
E300 Askorbinska kislina vitamin C. Sintetično se lahko pridobiva iz glukoze, v naravi ga najdemo v sadju in zelenjavi. Dodajajo ga številnim produktom, recimo mesu, kosmičem za zajtrk, zamrznjenim ribam in vinu.
E301 Natrijev askorbat Natrijeva sol vitamina C
E302 Kalcijev askorbat Kalcijeva sol vitamina C. Lahko pospeši tvorbo kalcijevih oksalatnih kamnov.
E303 Kalijev askorbat Kalijeva sol vitamina C
E304 Askorbil palmitat, Askorbil stearat Estri askorbinske kisline s tolščnimi kislinami. Enaka funkcija kot E300.
E306, E307, E308, E309 Tokoferoli, alfa-,gama-,delta- Vitamin E. Najdemo ga v številnih rastlinskih oljih, vključno s sojo, pšeničnimi in riževimi poganjki, bombaževih semenih in koruzi. Deluje kot antioksidant napram tolščnim kislinam in tkivni maščobi ter preprečuje oksidacijo vitamina A. Uporablja se v margarini in solatnih nadevih.
E310 Propil galat Uporablja se za preprečevanje žarkosti olja. Pridobiva se iz hrastovih šišk. Lahko povzroča vzdraženje kože in želodca. Galati so prepovedani v hrani za dojenčke in majhne otroke, ker povzročajo motnje v krvi - metemoglobinemijo. Uporablja se v oljih, margarini, svinjski masti in solatnih prelivih.
E311 Oktil galat Poglejte si E310
E312 Dodecil galat Poglejte si E310
E317 Eritorbinska kislina Proizvaja se iz sukroze
E318 Natrijev eritrobat proizvaja se iz E317
E319 TBHQ Derivat nafte. Povzroča slabost, bruhanje in blodnje. Smrtna doza je 5g aditiva. Tipična uporaba je v masteh, oljih in margarini.

HACSG priporoča, da se aditivu izogibate.

E320 BHA Derivat nafte. Preprečuje kvarjenje zaradi oksidacije. Uporablja se v jedilnih oljih, žvečilnih gumijih, masteh, margarini, krompirjevih produktih in polietilenskih vrečkah za hrano. Prepovedan je v hrani za dojenčke. Pri nekaterih ljudeh lahko povzroči alergijske reakcije, hiperaktivnost in druge preobčutljivosti. Je rakotvoren, v velikih količinah povzroča tumorje pri laboratorijskih živalih. Na Japonskem so ga prepovedali že leta 1958. Pri McDonaldu so BHT odstranili iz svojih produktov leta 1986 (v ZDA).
E321 BHT Derivat nafte. Oglejte si E320
E322# Lecitin Emulgator, ki ga pridobivajo iz sojinih zrn, jajčnih rumenjakov, arašidov, koruze ali iz živalskih virov. Ni strupen, vendar lahko predoziranje povzroči želodčne težave, pokvari tek in povzroči obilno potenje. Uporablja se, da omogoča kombinacijo olj v margarini, čokoladi, majonezi, mleku v prahu. Uporabljati se mora rastlinska vrsta.
E325# Natrijev laktat Proizvaja se iz mlečne kisline. Pri mlajši otrocih s preobčutljivostjo na laktozo, lahko pride do stranskih učinkov.
E326# Kalijev laktat Poglejte E325
E327# Kalcijev laktat Poglejte E325
E328# Amonijev laktat Poglejte E325
E329# Magnezijev laktat Poglejte E325
E330 Citronska kislina Pridobiva se iz limon. Uporablja se v keksih, konzerviranih ribah, siru in topljenemu siru, hrani za dojenčke, tortah in juhah, rženem kruhu, brezalkoholnih pijačah in fermentiranih mesnih produktih.
E331 Natrijev citrat Brez poznanih stranskih učinkov
E332 Kalijev citrat Brez poznanih stranskih učinkov
E333 Kalcijev citrat V majhnih količinah brez poznanih stranskih učinkov
E334 Tartarska kislina Pridobivajo ga iz še zelenega sadja in grozdnega soka. V majhnih količinah brez poznanih stranskih učinkov.
E335 Natrijev tartrat Brez poznanih stranskih učinkov
E336 Kalijev tartrat Brez poznanih stranskih učinkov
E337 Natrijev Kalijev tartrat Brez poznanih stranskih učinkov
E338 Fosforna kislina Pridobiva se ga iz fosfatov. Uporablja se v sirih. Brez poznanih stranskih učinkov.
E339 Natrijev fosfat Mineralna sol. Uporablja se kot odvajalo in kot fiksir pri barvanju tkanin. Predoziranje lahko povzroči porušeno ravnotežje med kalcijem in fosforjem.
E340 Kalijev fosfat Poglejte si E339
E341# Kalcijev fosfat Mineralna sol, ki jo najdemo v kamnih in kosteh. V medicini se uporablja kot nevtralizator in kot polirno sredstvo za steklovino in emajl.
E343 Magnezijev fosfat Bistven mineral. Sredstvo proti strjevanju, ki ga najdemo v solnih nadomestkih.
E350 Natrijev malat Brez poznanih stranskih učinkov
E351 Kalijev malat Brez poznanih stranskih učinkov
E352 Kalcijev malat Brez poznanih stranskih učinkov
E353 Metatartarska kislina Brez poznanih stranskih učinkov
E354 Kalcijev tartrat Brez poznanih stranskih učinkov
E355 Adipinska kislina Uporablja se kot sestavina živil, aroma ali pri želiranju. Uporablja se tudi v nekaterih zdravilih v kombinaciji s kalcijevim karbonatom za vzdrževanje kislosti.
E357 Kalijev adipat Brez poznanih stranskih učinkov
E363 Sukcinojska kislina

Izogibajte se aditivu, prepovedan v nekaterih državah

E365 Natrijev fumarat Sol fumarinske kislin (pridobiva se iz rastlin rodu Fumaria esp. F.officianalis)
E366 Kalijev fumarat Brez poznanih stranskih učinkov
E367 Kalcijev fumarat Brez poznanih stranskih učinkov
E370 1,4-Heptonolakton

Izogibajte se aditivu, prepovedan v nekaterih državah

E375 Niacin Vitamin B3. V naravi se pojavlja v grahu, fižolu in drugih stročnicah, mleku, jajcih, mesu in ribah. Če količina zaužitega aditiva preseže 1,000 mg na dan, lahko povzroča poškodbe jeter, sladkorno bolezen, želodčni katar (gastritis), poškodbe na očeh in povečane količine sečne kisline v krvi, kar lahko povzroči protin. Pri količinah od 50-100 mg na dan lahko povzroča nenevarno ampak boleče spahovanje, glavobole in zvijanje v želodcu, še posebej, če ga zaužijete na prazen želodec.
E380 Triamonijev citrat Lahko povzroča težave s trebušno slinavko in jetri.
E381 Amonijev železov citrat Bistven mineral. Pridobivajo ga iz citronske kisline. Služi kot dietetično dopolnilo za železo v kosmičih za zajtrk in dietetičnih produktih.
E385 Kalcijev dinatrijev EDTA

Izogibajte se aditivu, prepovedan v nekaterih državah

Rastlinske smole, Emulgatorji, Stabilizatorji itd. (E400-E495)

Samo nevarni
Številka Ime Komentar
E400 Alginska kislina Zgoščevalec in rastlinska smola. Pridobivajo ga iz morske trave. Uporablja se v jajčnih kremah, krepilnih pijačah, mleku, ledenih kockah, zgoščenih kremah in jogurtu. V majhnih količinah brez znanih stranskih učinkov, velike količine lahko zmanjšajo vnos nekaterih hranil.
E401 Natrijev alginat Poglejte si E400
E402 Kalijev alginat Poglejte si E400
E403 Amonijev alginat Poglejte si E400
E404 Kalcijev alginat Poglejte si E400
E405 Propilen glikol alginat Zgoščevalec in rastlinska smola, ki ga pridobivajo iz nafte.
E406 Agar Zgoščevalec in rastlinska smola, ki ga pridobivajo iz rdečih morskih alg. Včasih se uporablja tudi kot odvajalo. Dodajajo ga mesu in sladoledu.
E407 Karagenan Vlakna, ki jih pridobivajo iz morskih alg. Če mu dodamo etilen oksid, lahko nastane etilen klorohidrin, ki je izredno rakotvoren. Povzroča raka in čire na želodcih. Posebej nevaren je degradiran karegenan, ki ni dovoljen aditiv. Dovoljen je naravna karagenan, ki pa se lahko v črevesu degradira.
E410 Smola iz zrn rožičevca Pridobivajo ga iz rožičevega drevesa (Ceratonia siliqua). Uporablja se v lizikah, krepilnih pijačah, nekaterih močnatih izdelkih, omakah in sadnih pijačah. Pogosto se uporablja kot nadomestilo za čokolado, ker je brez kofeina. Lahko zmanjša nivo holesterola.
E412 Smola guare Pridobivajo ga iz semen Cyamoposis tetragonolobus indijanskega izvora. V ZDA so ga dodajali k hrani za živino. Lahko povzroča slabost, vetrove in krče. Lahko zmanjša nivo holesterola.
E413 Tragacant Rastlinska smola drevesa Astralagus gummifer. Uporablja se v živilih, zdravilih (tudi v kapljicah za nos), tabletah in krepilnih pijačah. Uporablja se tudi kot vezalno sredstvo v kozmetiki. Lahko povzroči alergijo ob stiku.
E414 Akacija Pridobiva se iz drevesnega soka Acacie Sengal. Lahko prebavljiv dodatek. Lahko povzroča alergije. Blaži razdraženost sluznice.
E415 Xanthan gumi Pridobivajo ga z bakterijsko fermentacijo koruznega sladkorja.
E416 Karaya gumi Pridobivajo ga iz drevesa Sterculia urens. Pogosto se uporablja v povezavi s E410 v sladoledu, jajčnih kremah in slaščicah, kot polnilo zaradi njegovih sposobnosti, da poveča volumen za 100krat, ko dodamo vodo. Povzroča alergije.
E417 Tara gumi Pridobiva se iz grma imenovanega Tara, Caesalpinia Spinosa, ki izvira iz Ekvadorja in Peruja. Goji se v Keniji.
E420 Sorbitol Umetno sladilo. Pridobiva se iz glukoze iz jagod ali sintetično. Uporablja se v lizikah, suhem sadju, pecivu, slaščičarstvu, nizkokaloričnih jedeh, lekarniških sirupih in zdravilih za oči. Je sedmo najbolj uporabljano prezervativno sredstvo v kozmetiki. Prepovedan je v hrani za dojenčke in mlajše otroke. Lahko povzroča želodčne motnje.
E421 Manitol Umetno sladilo. Pridobiva se iz morskih alg. Lahko povzroča alergije. Prepovedan je v hrani za dojenčke, ker lahko povzroča diarejo in povzroča slabo delovanje ledvic. Lahko tudi povzroča slabost in bruhanje. Najpogosteje ga najdemo v hrani z manj kalorijami.
E422# Glicerol Sladilo. Oljast brezbarven alkohol. Pridobivajo ga z razkrojem naravnih masti s bazami. Pogosto je stranski produkt pridobivanja mila iz živalskih masti ali rastlinskih olj. Dobimo ga lahko tudi iz naftnih izdelkov. Včasih ga sintetizirajo iz propilena ali pa pridobijo s fermentacijo sladkorja. Uporablja se pri premazih klobas in sirov. Najdemo ga tudi v kristaliziranem in posušenem sadju, likerjih in vodki. Velike količina lahko povzročajo glavobole, žejo, slabost in visoke količine sladkorja v krvi.
E432# Polisorbat 20

Prepovedan v nekaterih državah

E433# Polisorbat 80 Emulgator, ki ga pridobivajo iz živalskih maščobnih kislin. Uporablja se za umetne arome. Lahko poveča absorbcijo snovi topnih v oljih.
E434# Polisorbat 40

Prepovedan v nekaterih državah

E435# Polisorbat 60 Poglejte si E433
E436# Polisorbat 65 Poglejte si E433
E440(a) Pektin V naravi se nahaja v olupkih jabolk. Uporablja se za zgoščevanje marmelad, želatine in omak. Velike količine lahko povzročajo napenjanje in črevesne motnje.
E440(b) Amidiran pektin Brez poznanih stranskih učinkov
E441# Želatina Lahko povzroča alergične reakcije. Vsebuje lahko E220. Astmatiki in ljudje, ki so alergični na sulfite se naj aditivu izognejo.
E442 Amonijevi fosfatidi Brez poznanih stranskih učinkov
E450 Difosfati V visokih količinah lahko poruši ravnotežje med kalcijem in fosfati.
E460 Celuloza Sredstvo proti strjevanju. Brez poznanih stranskih učinkov
E461 Metil celuloza Povzroča lahko vetrove, napenjanje in zaprtje.
E463 Hidroksipropil celuloza

Prepovedan v nekaterih državah

E464 Hidroksipropil metil celuloza Brez poznanih stranskih učinkov
E465 Etilmetil celuloza Brez poznanih stranskih učinkov
E466 Karboksi metil celuloza, Natrijeva karboksi metil celuloza Brez poznanih stranskih učinkov
E469 Natrijev kazeinat Brez poznanih stranskih učinkov
E470# Soli maščobnih kislin

Prepovedani v nekaterih državah

E471# Mono & digliceridi maščobnih kislin Brez poznanih stranskih učinkov
E472# Estri maščobnih kislin in gliceridov Brez poznanih stranskih učinkov
E473# Estri maščobnih kislin in sukroze Brez poznanih stranskih učinkov
E474# Sukrogliceridi

Prepovedani v nekaterih državah

E475# Estri maščobnih kislin in poliglicerola Brez poznanih stranskih učinkov
E476# Poliglicerol poliricinoleat Brez poznanih stranskih učinkov
E477# Estri maščobnih kislin in propilen glikola Pridobivajo ga iz nafte. Brez poznanih stranskih učinkov
E481# Natrijev stearil-2-lactilat Brez poznanih stranskih učinkov
E482# Kalcijev stearil-2-lactilat Brez poznanih stranskih učinkov
E483# Stearil tartrat

Prepovedan v nekaterih državah

E491# Sorbitan monostearat Brez poznanih stranskih učinkov
E492# Sorbitan tristearat Lahko poveča absorbcijo snovi, ki so topne v oljih.
E493# Sorbitan monolaurat

Prepovedan v nekaterih državah

E494# Sorbitan mono-oleat

Prepovedan v nekaterih državah

E495# Sorbitan monopalmitat

Prepovedan v nekaterih državah

Mineralne soli, Sredstva proti strjevanju (E500-E585)

Samo nevarni
Številka Ime Komentar
E500 Natrijev karbonat V majhnih količinah brez poznanih stranskih učinkov.
E501 Kalijev karbonat Brez poznanih stranskih učinkov
E503 Amonijev karbonat Draži sluznico
E504 Magnezijev karbonat V medicini se uporablja kot nevtralizator in odvajalo.
E507 Klorovodikova kislina Brez stranskih učinkov v majhnih količinah
E508 Kalijev klorid Velike količine lahko povzročijo čir na želodcu.
E509 Kalcijev klorid Pridobivajo ga iz slane vode
E510 Amonijev klorid Ljudje, ki imajo okvare ledvic ali jeter, se naj aditivu izognejo. Najpogosteje ga najdemo v izdelkih iz moke.
E511 Magnezijev klorid Magnezij je bistven mineral.
E513 Žveplova kislina

Prepovedan v nekaterih državah

E514 Natrijev sulfat Lahko poruši ravnotežje vode v telesu.
E515 Kalijev sulfat Brez poznanih stranskih učinkov
E516 Kalcijev sulfat Pridobivajo ga iz apnenca
E518 Magnezijev sulfat Odvajalo
E519 Bakrov sulfat Pomemben mineral
E524 Natrijev hidroksid

Prepovedan v nekaterih državah

E525 Kalijev hidroksid

Prepovedan v nekaterih državah

E526 Kalcijev hidroksid Brez stranskih učinkov v majhnih količinah
E527 Amoniak

Prepovedan v nekaterih državah

E528 Magnezijev hidroksid

Prepovedan v nekaterih državah

E529 Kalcijev oksid Varen v majhnih količinah
E530 Magnezijev oksid

Prepovedan v nekaterih državah

E535 Natrijev ferocianid Brez znanih stranskih učinkov
E536 Kalijev ferocianid Stranski produkt pridobivanja premogovnega plina. Le malo toksičen.
E540 Dikalcijev difosfat

Prepovedan v nekaterih državah

E541 Natrijev aluminijev fosfat

Prepovedan v nekaterih državah

E542# Kostni fosfat Pridobivajo ga iz kosti. Uporablja se v suhem mleku za kavne avtomate.
E544 Kalcijevi polifosfati

Prepovedani v nekaterih državah

E545 Amonijevi polifosfati

Prepovedani v nekaterih državah

E551 Silicijev dioksid Brez znanih stranskih učinkov
E552 Kalcijev silikat Pridobivajo ga iz apnenca in zemlje, v kateri je obilo diatomej (enoceličnega planktona). Je nevtralizator. Brez poznanih stranskih učinkov
E553(a) Magnezijevi silikati

Prepovedani v nekaterih državah

E553(b) Lojevec Povezujejo ga z rakom na želodcu. Uporabljajo ga v pološčenem rižu, čokoladi in v slaščičarstvu.
E554 Natrijev aluminijev silikat Uporablja se v soli, nadomestki mleka in moki. Aluminij lahko v nosečnosti povzroči težave na zarodku in ga povezujejo tudi z Alzheimerjevo boleznijo.
E556 Kalcijev aluminijev silikat Pridobivajo ga iz mineralov. Uporablja se v mleku v prahu. Oglejte si E554.
E558 Bentonit Brez poznanih stranskih učinkov
E559 Aluminijev silikat (Kaolin) Brez poznanih stranskih učinkov
E570# Stearinska kislina Živalskega izvora. Oglejte si stearate.
E572# Magnezijev stearat Brez poznanih stranskih učinkov
E575 Glukono delta-lakton Brez poznanih stranskih učinkov
E576 Natrijev glukonat

Prepovedan v nekaterih državah

E577 Kalijev glukonat Brez poznanih stranskih učinkov
E578 Kalcijev glukonat Brez poznanih stranskih učinkov
E579 Železov glukonat Sredstvo za obstojnejše barve. Pridobivajo ga iz železa in glukoze. Uporablja se v olivah in dopolnilih za železo. Varen v majhnih količinah.

Ojačevalci arome (E620-E640)

Samo nevarni
Številka Ime Komentar
E620# Glutaminska kislina Ojačevalec arome. Nadomestilo za sol. Aminokislina prisotna v številnih živalskih in rastlinskih beljakovinah. Industrijsko ga pridobivajo iz bakterij. Lahko povzroča težave podobne E621. Mlajši otroci se naj aditivu izognejo.
E621 Mononatrijev glutamat (MSG) Ojačevalec arome, ki ga pridobivajo jo s fermentacijo melase. Nadomestilo za sol. Stranski učinki se pojavljajo pri ljudeh z astmo. Ni dovoljen v hrani za dojenčke in mlajše otroke. Tipični izdelki, ki ga vsebujejo, so vložena zelenjava, vložena tuna, omake in številne zamrznjene jedi.
E622 Monokalijev glutamat Lahko povzroča slabost, bruhanje, diarejo in trebušna krče. Uporabljajo ga v nadomestilih za sol s malo natrija.
E623 Kalcijev diglutamat Nadomestilo za sol. Brez poznanih stranskih učinkov
E624 Monoamonijev glutamat Nadomestilo za sol. Brez poznanih stranskih učinkov
E625 Magnezijev diglutamat Nadomestilo za sol. Brez poznanih stranskih učinkov
E626 Guanilska kislina Lahko povzroči protin
E627 Dinatrijev guanilat Izolirajo ga iz sardin ali kvasa. Lahko povzroča protin. Ni dovoljen v hrani za dojenčke in majhne otroke.
E629 Kalcijev guanilat Lahko povzroči protin
E631# Dinatrijev inozinat Izolirajo ga iz sardin ali mesa. Lahko povzroča protin. Ni dovoljen v hrani za dojenčke in majhne otroke.
E633 Kalcijev inozinat Lahko povzroči protin
E635# Dinatrijev 5'-ribonukleotid Povežemo ga lahko s srbečimi kožnimi izpuščaji, ki lahko nastanejo tudi do 30 ur po zaužitju. Izpuščaji so lahko blagi ali hujše oblike. Reakcija je odvisna od zaužite količine, ki se s vsakim zaužitjem kopiči. Nekateri posamezniki so občutljivejši od drugih. Uporablja se v aromatiziranih ocvrtih krompirjevih rezinah (čipsu), instantnih rezancih in raznih kolačih.

Prepovedan v nekaterih državah

E636 Maltol Pridobivajo ga iz skorje macesna, borovih iglic, cikorijinega lesa, olja in pečenega sladu. Lahko ga proizvajajo tudi sintetično.
E637 Etil maltol Pridobivajo ga iz maltola

Razno (E900-E1520)

Samo nevarni
Številka Ime Komentar
E900 Dimetil polisiloksan Temelji na siliciju
E901# Čebelji vosek Loščilno sredstvo. Uporablja se za voskanje sadja. Včasih povzroči alergične reakcije.
E903 Vosek Carnaube Pridobivajo ga iz Južnoameriške palme. Uporablja se v kozmetiki in črnilih, ter za voskanje sadja. Včasih povzroči alergične reakcije.
E904# Šelak Pridobivajo ga iz insektov. Včasih povzroča razdraženost kože.
E905# Parafini, Mikrokristalinični vosek Lahko zmanjša absorbcijo olj in vitaminov topnih v oljih. Rahlo odvajalo. Možno je, da povzroča črevesnega raka. Uporablja se v slaščicah, kvasu, vitaminskih tabletah, suhem sadju, v slaščičarstvu in kolagenu.
E907# Rafiniran mikrokristalinični vosek

Prepovedan v nekaterih državah

E913# Lanolin Pridobivajo ga iz ovčje volne
E920# L-Cistein Sredstvo za obdelovanje moke, ki ga pridobivajo iz živalskih dlak in kokošjih peres.
E921# L-Cistin poglejte si E920
E924 Kalijev bromat Velike količine lahko povzročajo slabost, bruhanje, diarejo in bolečine. Najdemo ga v izdelkih iz moke.
E925 Klor Uničuje hranila in je rakotvoren. Ponekod ga dodajajo vodi, ker uničuje mikroorganizme, da je varnejša za pitje. Uporablja se v izdelkih iz moke.
E926 Klorov dioksid Poglejte si E925
E927 Azodikarbonamid

Prepovedan v nekaterih državah

E928 Benzoil peroksid Dovoljen za beljenje karotenidov v rafinirani moki. Astmatiki in ljudje z alergijami, se naj bi dodatka izogibali. Poglejte si E210.
E931 Dušik Uporablja se za zamrzovanje in vakumsko pakiranje. Zdi se varen.
E932 Dušikov oksid V majhnih količinah nenevaren
E951# Aspartam Umetno sladilo z ogromno stranskimi učinki. Povzroča: glavobol (tudi zelo močan) in migrena, slabost, vrtoglavica, nespečnost, izguba kontrole nad udi, zamegljen vid, slepota, izguba spomina, nejasen govor, vse vrste depresije, ki pogosto vodijo v samomorilske težnje, hiperaktivnost, črevesne in želodčne motnje, epileptični napadi, kožne poškodbe, izpuščaji, napadi tesnobe, bolečine v mišicah in sklepih, neobčutljivost, spremembe razpoloženja, utrujenost, menstrualni krči (tudi izven cikla), izguba sluha ali zvonjenje v ušesih, izguba ali sprememba okusa, simptomi podobni tistim pri srčnem napadu, astma, stiskanje v prsih. Kronične posledice, h katerim aspartam bistveno prispeva: multipla skleroza, hormonske težave, Alzheimerjeva bolezen, Parkinsonova bolezen, hipoglikemija, možganske poškodbe (tumorji), neuro-endokrine okvare.
E952 Ciklaminska kislina Kalcijev in natrijev ciklamat. Umetno sladilo. Povzroča migreno in druge stranske učinke. Lahko je tudi rakotvoren. Pri testih je povzročal poškodbe na mišjih embrijih in podganjih modih.

Prepovedan v ZDA in Veliki Britaniji zaradi rakotvornosti

E954 Saharin Kalcijev in natrijev saharin. Umetno sladilo, ki ga pridobivajo iz toulena (znane rakotvorne substance). V ZDA je bil prepovedan leta 1977 in kasneje obnovljen, saj so produkte, ki ga vsebujejo opremili s napisi, da lahko povzroča raka pri laboratorijskih živalih.
E957 Tavmatin Umetno sladilo. Protein, ki ga pridobivajo iz tropske rastline Thaumococcus danielli. Uporablja se za sladkanje vin, kruha in sadja.
E965 Maltitol, Hidrogeniran sirup glukoze Škrob razkrojen z prebavnimi encimi. Uporablja se v slaščičarstvu, suhem sadju, nizkokaloričnih jedeh. Je odvajalo v visokih koncentracijah.
E967 Ksilitol Najdemo ga v malinah, slivah, solati in endiviji. Industrijsko ga pridobivajo iz lesnega stržena. Povzroča ledvične kamne in diarejo pri poizkusnih podganah. 1983 so pri JEFCA označili teste kot neveljavne v primeri s ljudmi. Uporablja se v nizkokalorični hrani, slaščicah, ki vsebujejo modificirane ogljikove hidrate, sladoledu in marmeladah.
E999 Ekstrakt Quilaie Sredstvo za penjenje in emulgator. Pridobiva se iz čilskega drevesa Quillaia Saponaria. Uporablja se v pivu in sodavici. Pospešuje zdravljenje in čisti mastno kožo.
E1100# Amilaza Pridobiva se iz plesni ali prašičje trebušne slinavke.
E1200 Polidekstroza Varen v majhnih količinah
E1201 Polivinilpirolidon Sredstvo za razprševanje, prevleka tablet. Uporablja se v umetnih sladilih.
E1202 Polivinilpolipirolodin Uporablja se za razbistrevanje vin, barvo in kot koloidni stabilizator.
E1400
-
E1450
Škrob Brez poznanih stranskih učinkov
E1505 Trietil acetat V telesu se pretvori v alkohol
E1510 Etanol Alkohol
E1517, E1518# Glicerol acetat Topilo, ki ga pridobivajo iz glicerola. Uporablja se za premaze svežega sadja v ZDA.
E1520 Propilen glikol Sredstvo za vlaženje in razprševanje, ki temelji na nafti. Ima okus po glicerinu, zato ga dodajajo številnim zdravilom za otroke. Uporablja se v številnih kremah in mazilih, kozmetiki, produktih za lase in deodorantih. Če ga vnesemo v telo neposredno v žilo povzroča usodne srčne napade. Povzroča tudi depresijo centralnega živčnega sistema in vnetje kože.

Zadnja sprememba: | Deli na: