Blog Glasba in film Peter Jackson: Hobit ali nepričakovana polomija

Peter Jackson: Hobit ali nepričakovana polomija

Trilogija Hobit (Nepričakovano potovanje, Smaugova pušča in Bitka petih vojska) je bila posneta po krajši Tolkienovi mladinski knjigi Hobit ali tja in spet nazaj. Knjiga je bila kar zabavna, a občasno malo pusta, sem pa glede na izkušnje Petra Jacksona s fenomenalno serijo Gospodar prstanov pričakoval mojstrovino. Zmotil sem se!

Dobro, vem, da so bile v ozadju nastajanja trilogije številne težave, o katerih ne bi razglabljal, ampak nekdo s takim slovesom kot ga ima Jackson, bi jih moral brez problema prebroditi. Rad bi naštel nekaj glavnih grehov, ki jih ima trilogija.

Kdor je prebral knjigo, bo gotovo ogorčen nad količino likov, ki so jih na silo dodali v filme. Vilinka Tauriel, vilinka Galadriel, vilin Legolas, ork Azog, vešč Radagast in nekateri drugi nikoli ne bi smeli nastopiti v filmu. Služijo nategovanju že tako razvlečene trilogije, zmanjšujejo pomembnost likov, ki dejansko nastopajo v knjigi, ter nastopajo v nekaterih delih filma s popolnoma nerealnimi situacijami.

Nekateri obstoječi liki so močno spremenjeni. Glavni junak knjige Bilbo Bisagin je v filmu bolj kot ne stranski igralec, nekaj škratov pa je skoraj statistov. Thorin, Fili in Kili delujejo preveč človeško, osebnost prvega ne ustreza opisu v knjigi.

Celotna trilogija se močno poslužuje računalniško ustvarjenih scen (t.i CGI), žal v tolikšni meri, da je postalo že moteče.

Boromir: one does not simply overuse CGI
Kot pravi Boromir v Gospodarju prstanov: »One does not simply overuse CGI« ;)

Veliko scen izgleda kot bi gledal kakšno računalniško igro, vse se blešči, nekateri dogodki izgledajo popolnoma neresnično zaradi neupoštevanja fizikalnih zakonitosti (Newton se gotovo obrača v grobu).

Ali sem že omenil tono izmišljenih situacij? :)

Ljubiteljem trilogije LoTR odsvetujem ogled!

Dodajte komentar

Zadnja sprememba: | Deli na: