Blog Bukvarna John R. R. Tolkien

John R. R. Tolkien

Kljub temu, da je nabor bralcem ljubih del J. R. R. Tolkiena precej skromen, je treba priznati, da so njegova dela v povezavi s Srednjim svetom (Middle Earth) zelo dobra. Avtor ima po celem svetu kopico oboževalcev. Številne glasbene skupine (predvsem black metal) so si nadele imena iz Srednjega sveta (Amon Amarth, Gorgoroth, Burzum, itd.) ali pa o njem samo pojejo (Battlelore, Blind Guardian, Nightwish, itd.).

Slovenskim bralcem najbolj poznana sta gotovo Hobit ali Tja in spet nazaj ter Gospodar prstanov. Oba sta doživela tudi filmsko upodobitev s strani Petra Jacksona. Delo Gospodar prstanov je bilo tudi eden izmed navdihov za moj epski fantazijski spletni roman poimenovan Zgodba (preberite si ga, ne bo vam žal!).

Hobit ali tja in spet nazaj (The Hobbit, or There and Back Again)

Hobit je mladinski fantazijski roman, ki se odvija pred dogajanjem v Gospodarju prstanov. Nekega lepega dne na vrata hobita Bilba Bogataja (Bisagina v Gospodarju prstanov) potrka čarovnik Gandalf, ki s sabo pripelje trinajst škratov. Z vodjo Thorinom Hrastovem ščitom se želijo odpraviti k Samotni gori, da bi zmaju Smaugu odvzeli zaklad, ki si ga je nagrabil od Thorinovih predhodnikov. Bilbo je bil izbran kot štirinajsti član odprave, saj naj bi bili Hobiti slavni zmikavti. Čeprav Bilbo nad ponudbo ni navdušen, se vseeno odpravi na razburljivo pustolovščino.

Knjiga je dokaj kratka in precej napeta. Tu in tam, ko bi pričakoval več, pa malo zataji s presenetljivo skopim opisovanjem. Čeprav gre za mladinski roman, je Hobit obvezno branje za vse ljubitelje Gospodarja prstanov, ne glede na starost, saj se odvija nekaj let pred dogodki v Gospodarju. Preberite jo, ne bo vam žal.

Gospodar prstanov (Lord of the Rings)

Gospodar prstanov se odvija kar nekaj let za dogodki v Hobitu. Bilbo, ki je med svojo dogodivščino našel prstan moči, ki ga je skoval temni vladar Sauron, se odloči, da bo zapustil domovanje. Prstan s posredovanjem čarovnika in varuha Srednjega sveta, Gandalfa, prepusti posvojencu Frodu Bisaginu. Frodo je postavljen pred nalogo, da zapusti domovanje skupaj s prstanom, saj je Gandalf izvedel, da je to prstan moči, ki ga Sauron že pospešeno išče. Frodo se na začetku še ne zaveda resnosti zadeve, zato se stvari kmalu zapletejo.

Ne bom rekel, da je knjiga najboljša izmed vseh prebranih knjig (občasno se malo vleče :), a mi je bila zgodovina Srednjega sveta tako všeč in me je tako vlekla, da sem med branjem neprestano brskal po Wikipediji in prebiral dolge prispevke, ki so razjasnjevali imena omenjena v knjigi. Enako je bilo tudi s kraji, ljudstvi, itd. Ko si enkrat dovolj vživet v Srednji svet, te dobesedno posrka vase!
Pozor: obstajata dve različici slovenskega prevoda. Prebral sem obe in moram reči, da se Gradišnikov arhaični prevod veliko bolje obnese.

Dodajte komentar

Zadnja sprememba: | Deli na: