Blog Kritike Avtocesta: živalski vrt

Avtocesta: živalski vrt

Dolgo sem odlašal z objavo tega prispevka, vendar me je tragedija na dolenjski avtocesti, opomnila, da je treba nekaj napisati sedaj, preden se zgodi še nekaj takega.

Približno en mesec se v službo in domov vozim po avtocesti in v tem mesecu sem spoznal, da primitivcev, nestrpnežev in samovšečnežev na naših cestah pač ne manjka. In tudi ženske so med njimi. Odločil sem napraviti seznam stvari, ki se dnevno dogajajo na naših avtocestah in jih (očitno) nihče ne nadzira ter kaznuje, saj je kršilcev ogromno.

Eden izmed večjih težav je gotovo prekomerna hitrost. Ne govorim o tistih, ki peljejo 140 km/h, ampak tisti, ki hitrost nabijejo na 150 km/h in več. Naše ceste zaradi pomanjkanja pasov, ovinkov in ponekod poškodovanosti cestišča, takim hitrostim niso namenjene, ampak eni veselo tiščijo gas do konca. Ko pa prednje plane kak tovornjak, ki prehiteva drug tovornjak, pa zavirajo, bemtijo in trobijo. Kak pa gotovo tudi omoči/napolni hlače :)

Še posebej kritična je prekomerna hitrost, ko so razmere na cesti slabše. To pomeni, da cesta ni dobro splužena, je ledena ali pa je na cesti megla. V takem primeru že zdrava pamet pove, da je priporočljivo voziti pod 100 km/h, saj nikoli ne veš, kako bodo vozili/odreagirali drugi udeleženci. Tudi če imaš super duper jeep s 4×4 pogonom, voziš drugim udeležencem primerno, razen če ti je to, da prideš točno na sestanek/v službo, vredno več kot pa življenje. Sodeč po trenutnem stanju, življenje/nepoškodovanost velikemu odstotku Slovencev nista vredna piškavega oreha, briga pa jih tudi za soudeležence v cestnem prometu.

Če govorimo o prekomerni hitrosti kot eni skrajnosti, lahko govorimo tudi o premajhni hitrosti. Ta nastopi zaradi številnih vzrokov. Na cesti so lahko ovire, pas se zoža, udeleženci se vključujejo, razmere so slabe itd. Takrat ni nič narobe, če se pelje počasi. Previdnost je pač mati modrosti, vendar pozor: če peljete zelo počasi, vklopite vse štiri smernike, da ste v prometu bolj opazni. Obstajajo pa tudi osebe, ki že ob malo večjem dežju vozijo pod 50 km/h. Takim bi svetoval, da se na avtocesto sploh ne podajo, saj ovirajo vse druge udeležence in pogosto ravno zato nastanejo kolone.

Kolone. Tem bi se lahko marsikdaj izognili, če bi vozniki uporabljali zdravo pamet. Če naletiš na kolono (potencialna prometna nesreča, zaprt pas), ne menjaj pasu, dokler ne vidiš kateri pas je zaprt! Kot ovce brez možganov se namreč nekateri razvrščajo na prehitevalni pas (za brez veze), nato pa se morajo vključiti nazaj. To povzroča še večje kolone in zastoje. Da je princip zadrge velikemu procentu voznikov neznan pa je splošno znano dejstvo.

Ko že govorimo o vključevanju moram omeniti še nenadne menjave smeri, po možnosti brez smernikov. Nekateri pa gredo še v večjo skrajnost in menjajo kar dva pasa naenkrat (iz pospeševalnega na prehitevalnega). Pred leti se je taka avantura enega tovornjakarja zame skoraj slabo končala, saj je iz pasa namenjenega počasnejšim vozilom planil skoraj neposredno na prehitevalni pas, kjer sem bil jaz. Sunkovito sem zaviral in trobil, pravočasno si je premislil in zato do nesreče ni prišlo.

Ne razumem pa tistih, ki vozijo za enim vozilom nekaj časa (na prehitevalnem je prazno) in se odločijo prehitevati ravno takrat, ko se pripelje nekdo na prehitevalnem. Čemu je to potrebno? Ali je težko počakati, da vozilo na prehitevalnem odpelje naprej in šele potem prehitevati? Naj omenim, da sem to opazil, ko je na prehitevalnem bilo le eno vozilo. Nobene kolone. Voznik na voznem pasu pa se je kljub temu vsilil pred njega. Tvegal je trk, prej ko je bila pa cesta prazna, pa ni prehiteval :O

Ob prehitevanju pa ne morem mimo tistih, ki pospešijo, ko vidijo, da jih nekdo prehiteva. Semkaj spadajo tudi tisti, ki prehitevajo tistega, ki jih je prehiteval, češ: „S to kripo me pa že ne boš prehiteval.“ Nato se pomaknejo pred tistega, ki jih je prehiteval in spet zmanjšajo hitrost, da se lahko zadeva začne znova. Ljudje božji, saj nismo v vrtcu! Prehitevalne sage pa še ni konec. Tukaj so tisti, ki prehitevajo tovornjake ali druge, ki vozijo počasneje, s 5 km/h višjo hitrostjo … Najbolj zabavno je tovornjak proti tovornjaku, kjer nihče noče odnehati. Da to traja in traja, verjetno ni potrebno omenjati. Je pa izjemno nevljudno.

Nevljudni so tudi tisti, ki hočejo izsiliti prednost z pobliskavanjem luči (t.i. blendanjem). „Sorči majster, če peljem na prehitevalnem pasu 130 km/h, je moja dobra volja, da te spustim naprej, ker peljati več, nimaš pravice pa pika. Če pa zahtevaš od mene, da se vrinem med dva tovornjaka, ki jih prehitevam, si pa umsko prizadet in na cesto ne sodiš!“ Edina vozila, ki se jim morate umakniti so vozila s prednostjo in vozila za spremstvo, ostale ignorirajte. To pa seveda ne velja, če vozite počasneje od večine.

„Blendači“ ponavadi ne držijo varnostne razdalje. Da, pri 130 km/h je ogromno varnostnih razdalj okrog 1 m. Sploh ni govora, da bi ob nenadnem zaviranju ne prišlo do trka, zato pamet v roke in povečajte varnostno razdaljo. Četudi ste voznik bolj živčnega tipa, nikakor ne sunkovito zavrite, če vam kdo pobliskava. Trk bo neizogiben, imeli boste časovne in denarne stroške (nenadno zaviranje brez vzroka je prepovedano), lekcije pa se tisti, ki se je zabil v rit tako ali tako ne bo naučil.

Ohranite mirno kri, vklopite svetlobni signal, da voznika opozorite, da naj poveča varnostno razdaljo in se varno vključite na normalni pas. Nikakor se ne vrivajte med vozila (to ljudje pogosto počnejo) in nikakor ne izzivajte. Ko se varno vključite na vozni pas, izklopite signal, prehitevalcu pa z zvočnim ali svetlobnim signalom nakažite, da je idiot.

Če smo že pri meglenkah, opažam, da ima veliko Slovencev meglo v glavi. Meglenke imajo vklopljene namreč neprestano, kar zna biti hudo moteče. Verjamem, da obstaja določen delež voznikov, ki meglenk ne znajo izklopiti, ampak če je ta številka 10%, bi se resno zamislil, kakšne ljudi komisije na izpitih sploh spuščajo skozi sito. Okrog 10 odstotkov vozil z meglenkami sem namreč opazil, ko sem enkrat nedolgo nazaj kot sopotnik opazoval vozila na nasprotnem pasu.

Za konec pa morda še graja tistim, ki zavirajo na voznem pasu pred izvozom in tistim, ki se na vozni pas vključujejo s premajhno hitrostjo. Zaviralni in pospeševalni pas sta dovolj dolga, da se da normalno pospešiti oz. zavreti že tam!

Tako. Prispevek je dolg, tisti, ki zvesto kršijo predpise ga tako ali tako ne bodo upoštevali. Njih bo spametovala le kazen, upam le, da ne v obliki invalidskega vozička ali krste.

Mimogrede: oglejte si še drugi del.

Komentarji obiskovalcev1 komentarjev, dodajte svojega

športna trgovina je 12.12.2010 ob 21:12 napisal/a: 1.

Jaz imam pa občutek da je vedno bolje.

Dodajte komentar





Zadnja sprememba: | Deli na: