Blog Ali veste ... … zakaj se kuhinjska sol ne sprime?

… zakaj se kuhinjska sol ne sprime?

Mogoče se spomnite, da je bilo včasih zelo pomembno, da se je sol hranila v posodicah, ki so bile tesno zaprte. Težava je namreč v tem, da je sol zelo higroskopna (veže vlago iz zraka) in se posledično prične sprijemati že po kratki izpostavljenosti vlagi. Novejša pakiranja soli pa vsebujejo sol, ki se ne sprime, četudi pustite posodico odprto za kar nekaj časa. Čemu je to tako?

Kristali kuhinjske soli
Kristali kuhinjske soli

Soli se namreč dodajajo t.i sredstva proti strjevanju (sprijemanju) (več na spletni strani aditivi v prehrani). Teh je cel kup in delujejo tako, da adsorbirajo (vežejo) odvečno vlago ali pa zaščitijo oz. prekrijejo delce, da vlaga ne more do njih.

Tip sredstva proti strjevanju je napisan na embalaži pakiranja in sicer je praviloma naveden kot E, ki mu sledi ustrezna številka.

Škatla kuhinjske soli

Recimo E536, ki ga lahko na moji strani v sekciji aditivi v prehrani pretolmačite v kalijev ferocianid oz. kalijev heksacianoferat. To, da se sol ne sprijema, je vsekakor velik bonus, vendar poglejmo kako pa je to v resnici zdravo in varno.

Znano je, da heksacianoferati s kislinami reagirajo tako, da se sprošča vodikov cianid. Za cianidni ion pa je dokazano, da preprečuje celično dihanje in posledično povzroči smrt. Ta strup so na veliko uporabljali nacisti v drugi svetovni vojni in sicer pod kodnim imenom Zyklon B. Nekateri so imeli stabilno nestrupeno mešanico celo pod plombami v zobeh (bila je neškodljiva dokler ni prišla v stik z zrakom). Ko so jih ujeli, so lahko plombo odlomili in pogoltnili strup ter tako napravili samomor.

Vrnimo se na kuhinjsko sol. V želodcu imamo ravno pravšnje pogoje za tako reakcijo: imamo želodčno kislino in heksacianoferat kot dodatek kuhinjski soli. Reakcija lahko torej teoretično poteče brez težav, zakaj pa potem niso heksacianoferati prepovedani dodatki?

Najverjetneje zato, ker so koncentracije teh soli v kuhinjski soli majhne in je reakcija sprostitve cianida precej nefavorizirana. Večja verjetnost je očitno torej, da boste umrli zaradi prekomerne količine NaCl, kot cianida.

Komentarji obiskovalcev3 komentarjev, dodajte svojega

kr'en je 14.4.2008 ob 14:04 napisal/a: 1.

Hm…A zdaj že v sol dajejo dodatke e-jej Kam gre ta industrija. Zanimivo je da sem hodil na Živilsko šolo, pa nas o raznih E-jih niso nič učili.

Simon je 16.4.2008 ob 16:04 napisal/a: 2.

Kako je pa že s tem ko v gostinstvu dajejo riž v solnice, da se sol ne sprime – mislim, da riž veže vlago nase.

Andrej je 16.4.2008 ob 19:04 napisal/a: 3.

kr’en: Prav presenečen bi bil, če kam ne bi dajali dodatkov. Pač moderni svet je tak občutljiv, da bi brez dodatkov ogromno ljudi pomrlo.

Simon: zanimivo, tega pa še nikoli nisem videl…

Dodajte komentar





Zadnja sprememba: | Deli na: