Ocena igre The Elder Scrolls IV: Oblivion GOTY

Leta 2006 so pri Bethesdi izdali novo igro igranja vlog v seriji The Elder Scrolls, imenovala se je The Elder Scrolls IV: Oblivion. Igra je takrat ob izidu požela nemalo pohval. Kasneje so ji dodali še dve uradni razširitvi: Shivering Isles in Knights of the Nine ter vse skupaj zapakirali v GOTY različico, ki jo bom v tem opisu dal pod drobnogled.

Igranje in zgodba

Oblivion se dogaja po Morrowindu in se prične v jetniški celici, kjer vaš lik sedi zaradi zločina. Nenadoma vanjo vstopi cesar Uriel Septim, ki beži pred morilci iz kulta, katerega pripadniki so že ugonobili njegove tri sinove. Izkaže se, da iz vaše ječe vodi skrivni prehod (kar je mimogrede precej bizarno), ki bi lahko cesarju omogočil pobeg iz mesta. Še zanimivejše je, da se je cesarju o igralcu sanjalo, zato doživi pomilostitev. Med begom pa kljub vaši pomoči cesar umre in posledično se odprejo vrata v vzporeden svet poln nevarnosti (Oblivion) iz katerega prilezejo zla bitja. Zgodba je dokaj zanimiva, zato bi bilo škoda, da bi jo sedaj preveč izdajal.

Oblivion ima kot predhodniki zanimiv način izboljševanja spretnosti/zmožnosti lika. Na začetku si lahko popolnoma prilagodite vaš lik ali pa izberete nekaj prednastavljenih spretnosti. Te so razdeljene med glavne in pomožne. Izboljševanje glavnih spretnosti ima kot posledico napredovanje stopnje lika, kar mu omogoča napredek in izboljšavo glavnih statistik (moč, spretnost, hitrost ...).

Spretnosti se izboljšujejo po principu »vaja dela mojstra«. Več kot neko zmožnost uporabljate, bolj se bo izboljševala. Zanimiv princip, ki pa kar kliče po zlorabah. Ena izmed najbolj očitne je izboljševanje teka: pritisnite tipko Q za samodejno premikanje in se obrnite v kot. Lik bo tekel v neskončnost in spretnost se bo izboljševala. Mogoče v ta namen so razvijalci vgradili mehanizem, ki hkrati z stopnjo lika, spreminja tudi nasprotnike: višjo stopnjo kot boste imeli, nevarnejše nasprotnike boste srečevali. To sicer prepreči že omenjeno goljufanje, a prinese cel kup slabosti.

Ena izmed očitnih je ta, da se napredovanje po stopnjah ne zdi kaj prida smiselno, saj nikoli ne boste mogli z zadovoljstvom počistiti okolice. Večina nasprotnikov je namreč vedno enakovredna vašim sposobnostim. V Gothicu je bil ravno to čar igre. Na začetku si bil nemočen, ampak si se sčasoma lahko zoperstavil tudi močnejšim beštijam, tukaj pa tega ni.

Nabor razredov, ki nosijo prednastavljene spretnosti, je precej velik, a pozor: igra ni uravnotežena!!! Bojevnika je na primer zelo zabavno igrati, lokostrelec pa je popolna nočna mora.

Sicer lokostrelec poseduje napad iz zasede, ki zavda trikratno škodo, a je to večinoma uporabno le ob prvem strelu pa še to, če je nasprotnik sam. Po strelu vas bo sovražnik najbrž odkril, nato pa se bo začela sledeča strategija (vse se dogaja med tekom vzvratno):

  1. ustreli 5x
  2. odskoči
  3. ustreli 3x
  4. zataknil si se, zato te nasprotnik poškoduje
  5. pozdravi se
  6. ustreli 5x
  7. zmanjkalo je puščic, zato uporabi meč
  8. nasprotnik te zmasakrira in življenje je skoraj na ničli
  9. teči in se zdravi dokler nisi spet na polovici
  10. pokončaj nasprotnika

V zaprta območja Obliviona in jame sem ponavadi nosil šope po 400 puščic pa mi jih je pogosto zmanjkovalo! Sicer jih lahko pobiraš, ampak se jih po vsakem streljanju vsaj polovica izgubi. Nasprotniki nosijo orožja in težke oklepe za bojevnika, ter čarobne uroke za čarodeje, enako je z skrinjami. S tistima dvema puščicama, ki se najdeta tu in tam si lik še zadnjice ne more popraskati, kaj da bi šele ubil kakšno konkretno pošast. Izkušnje sem vlagal v prave atribute in tako bi moral biti popoln lokostrelec, a ni in ni šlo. Tako sem končal igro po 40 urah, saj nisem več zdržal, medtem ko sem kot bojevnik v igri preživel kar 115 ur!!! Škoda za ta zapravljen razred.

Nalog je po drugi strani ogromni. Glavna naloga je precej kratka in se jo da končati v par urah, ampak je stranskih toliko več. Dobivate jih od naključno mimoidočih, od cehov katerim se pridružite in tudi odkrivate marsikatere s prisluškovanjem pogovorov ter branjem knjig. Marsikdo vam bo informacije dal le, če vas ima dovolj v čislih. V mini igri lahko njegov odnos izboljšate, lahko pa ga tudi poslabšate.

Predmetov je na tone, prodajate jih lahko le trgovcem, s katerimi lahko barantate. Žal ima tudi igra še eno hudo napako. Premoženje trgovcev je močno omejeno, kar pomeni, da jim dražje predmete dobesedno podarjate. Gothic je imel to področje precej bolje rešeno. Trgovci vam omogočijo tudi popravilo opreme, ki se z uporabo kvari in postaja manj uporabna.

Grafična podoba in zvok

Igra je zelo privlačna na pogled tudi po več kot šestih letih od izida. Pogon je zelo požrešen in bo ob vklopljenem glajenju robov zaposlil tudi novejše grafične kartice nižjega razreda. Okolica je raznolika z veliko izjemo jam in sveta v Oblivionu. Ti predeli so ustvarjeni naključno in tako obupno dolgočasni. Enih parkrat jih še gre obiskati, a za kaj več boste potrebovali spomin zlate ribice, da ne boste opazili očitne podobnosti s prejšnjimi predeli. To naključno generiranje stopenj ima za posledico tudi hrošče, ki vam bodo včasih enostavno onemogočili, da bi se vrnili iz sistema, zato boste pri roki potrebovali kode.

Hrošči

Hroščev ni malo. Ko sem igro prvič igral sem bil prepričan, da je manj hroščata kot Gothic, ampak sedaj sem spremenil mnenje. Igra ima gotovo vsaj toliko, če ne še več, hroščev kot Gothic, poleg tega pa je precej manj stabilna.

Zabavne slike

Oblivion: erotična zgodbica
Knjig je v igri na tone in med njimi lahko najdete tudi kakšno z takšno zabavno vsebino :).
Oblivion: fizikalni pogon
Čeprav je fizikalni pogon kar dober, se mu včasih malo utrga :).
Oblivion: konjska pošast
Tole konjsko pošast z dvema zadnjicama in dvema glavama sem opazil v konjušnici ob glavnem štabu devetih vitezov.

Zaključek

V Oblivionu boste uživali, če boste izbrali pravi razred in ga sovražili, če izberete napačnega. Hvalim ga tudi zaradi epske dolžine (skupaj z uradnima dodatkoma ponuja več kot 50 ur igranja) in grajam zaradi hroščev. Priporočam, da kupite škatelno različico ali pa igro kupite v času akcij na Steamu, saj je običajna cena za digitalno različico previsoka.

Hitre tipke

Q
samodejna hoja
C
izvajanje čarovnije
F
bakla
Tab
tek
Alt
blokiranje udarcev
Ctrl
prihuljeno premikanje
Shift+klik
spusti predmet iz inventorija

Kode

Med igranjem pritisnite ~ (tipko levo od 1) in vpišite naslednje kode:

tcl
letenje, prehajanje skozi stene
tgm
neranljivost
movetoqt
vas premakne do trenutnega cilja naloge

Sistemske zahteve

Minimalne

Operacijski sistem
Windows XP/Vista/7
Procesor
2 GHz Intel Pentium ali enakovreden AMD Athlon
Grafična kartica
DirectX 9.0c združljiva kartica z 128 MB pomnilnika
Pomnilnik RAM
512 MB
Prostor na disku
4.6 GB
Ostalo
DirectX 8.1b združljiva zvočna kartica

Priporočene

Operacijski sistem
Windows XP/7
Procesor
3 GHz Intel Pentium ali enakovreden AMD Athlon
Grafična kartica
ATI X800, NVIDIA GeForce 6800 ali boljša
Pomnilnik RAM
2 GB ali več
Prostor na disku
4.6 GB
Ostalo
DirectX 9 združljiva zvočna kartica

Preigrano na

Operacijski sistem
Windows 7 SP1 64-bit
Procesor
Intel i3 2120 3.3 GHz
Grafična kartica
AMD Radeon HD 7750 1 GB
Pomnilnik RAM
4 GB

Povezave


Vam je vsebina všeč? Delite jo na: