Ocena igre The Elder Scrolls IV: Oblivion GOTY

Serija Elder Scrolls je začela svojo pot pred četrt stoletja v igri The Elder Scrolls: Arena za MS-DOS, ki je postala kultni hit. V kasnejših letih se je v seriji nabrala še kopica naslovov, vsak izmed njih pa je s sabo prinesel bolj ali manj uspešne uradne dodatke. The Elder Scrolls IV: Oblivion je četrta igra v seriji, na njej pa so pri Bethesdi začeli delati takoj po izidu Morrowinda. Igra je luč sveta ugledala leta 2006, kasneje pa pridobila še dve uradni razširitvi: Shivering Isles ter Knights of the Nine, ki sta bili vključeni v različico GOTY. Oblivion je bil izjemno dobro sprejet in ocenjen, če pa si res zasluži hvalo, pa lahko izveste v tej oceni.

Igranje in zgodba

The Elder Scrolls IV: Oblivion se odvija v Imperijski provinci Cyrodiil, ki se nahaja na kontinentu Tamriel in planetu Nirn. Slednji se nahaja v planetnem sistemu Mundus, ki skupaj z Oblivionom, Praznino in Aetheriusom tvori fantazijsko vesolje imenovano Aurbis. Zgodba se v časovnici serije umešča nekaj let po The Elder Scrolls III: Morrowind, ko celotnemu kontinentu vlada cesar Uriel Septim VII iz dinastije Septimov.

Igrate enega izmed prebivalcev Tamriela, ki je zaprt v jetniški celici zaradi neznanega zločina. Med prestajanjem vaše kazni se nekega dne v ječi pojavi cesar Uriel, ki v spremstvu osebnih stražarjev beži pred morilci. V nenavadnem sklopu naključij se izkaže, da skozi vašo jetniško celico vodi skrivni prehod iz palače, in da ste se pojavili v Cesarjevih sanjah. Po hitri pomilostitvi se pridružite skupini in podate v podzemlje, kjer pa čakajo novi napadalci. Cesar se v brezizhodni situaciji odloči, da vam bo zaupal Amulet kraljev, da ne bi padel v roke sovražniku, kmalu zatem pa ga morilci ubijejo. Ob njegovi smrti se prelomijo pregrade med svetovi in preko portalov, ki se odprejo po vsem Tamrielu, v Nirn vstopijo demonska bitja iz Obliviona. Vaša naloga je sedaj, da najdete Urielovega naslednika in zaprete portale, preden pride do popolnega uničenja Nirna.

Ena izmed posebnosti, ki serijo TES ločijo od klasičnih FRP-jev/RPG-jev, je gotovo možnost popolne prilagoditve lika. Na začetku igre boste imeli možnost izbrati katerokoli izmed desetih razpoložljivih ras, ki se ne razlikujejo le po splošni podobi, ampak tudi po vrednostih začetnih atributov kot so moč, inteligenca, moč volje, spretnost, hitrost, vzdržljivost in osebnost, poleg tega pa imajo različne začetne spretnosti ter odpornosti/slabosti. Pri tem velja omeniti tudi, da se vrednosti atributov razlikujejo tudi glede na spol, ki ste ga izbrali.

Z vsakim izmed sedmih atributov so povezane po tri spretnosti, ki odločajo o tem, kako dobro lahko izvajate različna opravila. Na moč so na primer pripete spretnosti upravljanja topih in ostrih rezil ter borba s pestmi, na hitrost pa po drugi strani atletika, akrobatika in lahek oklep. Začetna vrednost spretnosti ni odvisna le od rase, ampak tudi od izbranega razreda, ki je lahko bodisi eden izmed prednastavljenih enaindvajsetih ali pa si ga ustvarite kar sami iz ničle. Izbran razred odloča o tem, katere izmed spretnosti bodo vključene v glavno sedmerico in katere bodo ostale pomožne. Igra ne pozna pridobivanja izkušenjskih točk preko nalog, kot je to običajno za druge RPG-je/FRP-je, ampak je sistem vezan na glavno sedmerico spretnosti. Ko se slednje nadgradijo desetkrat, morate počivati, da pridobite stopnjo in posledično točke, ki jih lahko porabite za povečanje ravni atributov.

Spretnosti se izboljšujejo po principu »vaja dela mojstra«, kar pomeni, da se stopnja povečuje sorazmerno z uporabo. Povečanje stopnje neke spretnosti pa ne pomeni zgolj, da boste lahko na primer po sovražniku udrihali bolj močno ali da bo neka čarovnija bolj učinkovita ter porabila manj mane, ampak se ob določenih mejnikih odklenejo še dodatni bonusi. Skozi napredek v mečevanju boste na primer lahko najprej uporabili močnejši napad, nato razorožili nasprotnika, kasneje zbili na tla in ob doseženemu mojstrstvu še paralizirali. Napredek v akrobatiki bo ob prvem mejniku omogočil napade med skokom, nato boste lahko odskočili pred napadalcem, sledi zmanjšanje utrujenosti ob skokih ter na koncu še skakanje po vodni površini! Ker je spretnosti toliko, se lahko ob vsakem preigranju odločite za drugo kombinacijo in vedno boste odkrili nekaj novega. Poleg uporabe, ki se jo lahko zlorablja na tisoč in en način, se da spretnosti izboljšati tudi s pomočjo trenerjev, ki so razmetani po celotnem Cyrodiilu, in vam to izvedejo za primerno ceno. Ker lahko trening uporabite zgolj petkrat na vsako povečanje stopnje lika, je treba k temu pristopiti na bolj taktičen način.

Boj v igri poteka privzeto iz prvoosebnega pogleda, kar je v svetu iger igranja vlog svojevrstna posebnost in je izveden precej dobro. Napadanje izvajate s pomočjo Levega klika, pri tem pa lahko z različno dolgim časom držanja gumba ali pritiskom dodatne tipke na tipkovnici izvedete poseben udarec. Desni klik je rezerviran za blokiranje, če pa ste lokostrelec pa vam ta tipka približa pogled. S pomočjo tipke C sprožite trenutno izbran čarobni urok, ki je lahko bodisi naučen ali pa izhaja iz zvitka za enkratno uporabo. Zelo uporabna je vrstica z bližnjicami, v katero lahko dodate do deset orožij, napojev ali urokov, in jih med bojem skoraj hipoma zamenjate oz. uporabite. Naboj orožij, ščitov, oklepov in napojev je vratolomno dolg in obsega tako klasične predmete, kot tudi take, ki imajo čarobne sposobnosti, a se z uporabo praznijo in jih je treba sčasoma znova napolniti preko kristalov z ujetimi dušami. Vsaka uporaba predmeta se odrazi v njegovi obrabi in posledično zmanjšanih atributih, zato je treba redno vihteti kladivo in izvajati popravila.

Sistem nadgradenj preko uporabe spretnosti močno vpliva na nasprotnike, ki jih boste srečevali in tudi predmete, ki jih boste lahko našli. Oboje se prilagaja vaši trenutni stopnji lika, kar meni nikakor ni sedlo, marsikomu pa bo všeč. Tako boste na nižjih stopnjah v divjini srečevali lahko oborožene razbojnike, gobline in volkove, na višjih pa bodo razbojniki postali močno oklepljeni, po gozdovih pa bodo patruljirali mogočni minotavri in ogri. Če zamočite nadgrajevanje ob pridobivanju stopenj, se lahko tako hitro zgodi, da se bo vaš napredek močno upočasnil. Na srečo lahko težavnost kadarkoli spremenite in tako vseeno nadaljujete do konca. Enako način izboljšave atributov velja tudi za najdene predmete.

Večino predmetov boste pobrali s trupel padlih sovražnikov, kar nekaj pa se jih da najti tudi v skrinjah. Ker so marsikatere izmed njih zaklenjene, boste lahko do vsebin dostopali le s pomočjo mini igre vlamljanja, katere uspešnost bo odvisna od vaše spretnosti imenovane Security. Lopovi lahko vsled ogromne količine hiš pridejo do masivnega zaslužka, a gorje tistim, ki jih zalotijo, saj bodo izgubili ukradene predmete, plačati pa bodo morali še kazen ali pa sedeti v ječi. Prodaja ukradenih predmetov je mogoča le v gildu lopovov, medtem ko lahko legalno najdene predmete prodajate specializiranim trgovcem. Slednji imajo sicer omejeno najvišjo ceno za prodajo predmeta, a se ta da povišati s povečanjem trgovske spretnosti. Slednja pomaga tudi pri barantanju, s pomočjo katerega lahko kupujete ceneje in prodajate dražje.

Količina nalog v igri je občudovanja vredna, ne le količinsko, ampak tudi kar se tiče kompleksnosti, saj je veliko izmed njih večstopenjskih. Stranske naloge dobite večinoma preko pogovorov z NPC-ji in branja pergamentov ali knjig, nekaj pa se jih začne, če najdete kakšen poseben predmet in osebo, ki bi jo ta najdba zanimala. Naloge so precej raznolike in marsikdaj boste morali biti pravcati detektiv, da boste prišli zadevi do dna - tukaj je v izjemno pomoč zelo dober zemljevid. Poleg nalog je tukaj na voljo še nešteto ruševin in jam, po katerih se podijo raznolika bitja in vas čakajo zanimivi predmeti.

Grafična podoba in zvok

The Elder Scrolls IV: Oblivion teče na pogonu Gamebryo, ki je bil mimogrede uporabljen tudi v predhodniku (Morrowindu) in igri Freedom Force vs. the 3rd Reich. Kljub svojim letom je igra vizualno še vedno solidna, saj se ponaša s kar nekaj naprednimi izrisovalnimi tehnikami kot so napredne sence in svetlobni učinki, živo rastlinje, vremenski pojavi, cikel dneva in noči ter podpora HDR-ju. Resda bi lahko teksture bile manj motne in obrazi NPC-jev manj umetni, a se igra odkupi z izjemno všečnimi orožji in oklepi. Tudi fizikalni pogon ni od muh, saj se bitja in predmeti dokaj realistično pokoravajo fizikalnim zakonitostim, a se tu in tam dogodi tudi kakšen hecen hrošč. Kljub starosti je grafični pogon precej požrešen, saj bo ob najvišjih nastavitvah močno zaposlil tudi modernejše grafične kartice nižjega razreda.

Zvočna podlaga je zelo dobra tako kar se tiče glasbe kot tudi govorcev. Pri slednjih so v angleški različici uporabili tudi nekaj zvenečih imen, pa tudi za nemško različico, ki sem jo igral sam, bi lahko rekli, da z izbiro niso zgrešili.

Hrošči

Zaključek

The Elder Scrolls IV: Oblivion je svojevrstna igra igranja vlog, ki navduši z ogromno vsebine, razdelanim sistemom razredov in spretnosti, ter vizualno všečnostjo. K dobremu vzdušju pripomorejo tudi NPC-ji, ki živijo po mestih in hodijo po vsakodnevnih opravilih. Naloge so precej raznolike in omogočajo, da boste v igri preživeli preko 50 ur igralnega časa. Žal ni vse tako rožnato, saj so določeni deli sveta naključno ustvarjeni in se preveč ponavljajo, prilagajanje sovražnikov in predmetov vaši stopnji, pa igri odvzame veliko čara klasičnih FRP-jev kot je to npr. Gothic.

Hitre tipke

E
skok
E + desni klik
odskok med bojem
Ctrl
tiholazenje
C
izvedi čarovnijo
Preslednica
izvedi dejanje
Tab
prikaži zemljevid
T
čakaj
F5
hitro shrani
F9
hitro naloži

Kode

Med igranjem pritisnite ~ (tipko levo od 1) in vpišite naslednje kode:

tcl
letenje, prehajanje skozi stene
tgm
neranljivost
movetoqt
vas premakne do trenutnega cilja naloge

Sistemske zahteve

Minimalne

Operacijski sistem
Windows XP/Vista/7
Procesor
2 GHz Intel Pentium ali enakovreden AMD Athlon
Grafična kartica
DirectX 9.0c združljiva kartica z 128 MB pomnilnika
Pomnilnik RAM
512 MB
Prostor na disku
4.6 GB
Ostalo
DirectX 8.1b združljiva zvočna kartica

Priporočene

Operacijski sistem
Windows XP/7
Procesor
3 GHz Intel Pentium ali enakovreden AMD Athlon
Grafična kartica
ATI X800, NVIDIA GeForce 6800 ali boljša
Pomnilnik RAM
2 GB ali več
Prostor na disku
4.6 GB
Ostalo
DirectX 9 združljiva zvočna kartica

Preigrano na

Operacijski sistem
Windows 10 64-bit
Procesor
AMD Ryzen 1500X 3.5 GHz
Grafična kartica
AMD Radeon RX 460 2 GB
Pomnilnik RAM
16 GB

Povezave


Vam je vsebina všeč? Delite jo na: