Dying Light: Enhanced Edition - ocena

Poljski razvojni studio Techland je svet nase opozoril z reli dirkačino Xpand Rally in serijo Call of Juarez, od katere sem preigral Call of Juarez: Gunslinger. Medtem ko so razvijali relativno neuspešne dele iz omenjene serije, so se hkrati podali v vode akcijskih preživetvenih grozljivščin in leta 2011 izdali naslov imenovan Dead Island v španoviji z založnikom Deep Silver. Po samostojni razširitvi Dead Island: Riptide je bilo harmonije med Deep Silverjem in Techlandom konec, saj so se njihove ideje glede nadaljevanja razlikovale. Techland je zato začel delati na lastni različici, ki so jo poimenovali Dying Light. Leta 2015 so izdali prvi naslov, leto kasneje pa razširitev Dying Light: The Following, ki jo je Techland skupaj z določenimi DLC-ji ponudil v obliki paketa Dying Light: Enhanced Edition.

Zgodba in igranje

Dying Light: Enhanced Edition se odvija pomladi leta 2014 v namišljenem bližnjevzhodnem mestu Harran (najbrž modeliranem po Carigradu), ki je v popolni karanteni zaradi izjemno nalezljivega virusa. Virus iz Harrana je različica stekline in ljudi spremeni v napadalne zombije, oblasti pa so njegov izbruh spočetka pripisovali neznani vrsti gripe. Ko je bilo ugotovljeno, da je cepivo proti gripi neuporabno, je mesto za pomoč zaprosilo strokovnjake, med katerimi je bil tudi Global Relief Effort (GRE). Slednji so uspeli razviti uspešno, a začasno zdravilo imenovano Antizin (ANTI-Zombie-INjection)), katerega nepopolno sekvenco je uspel v roke dobiti lokalni vodja Kadir Suleiman (Rais), kar bi lahko imelo katastrofalne posledice. Tukaj vstopite vi, plačanec Kyle Crane, ki ga je najel GRE, da bi Raisu izmaknil datoteko. To sicer ni edini nesmisel v zgodbi polni klišejev, je pa treba priznati, da je drugače ta kar zanimiva. Podaja se preko vmesnih sekvenc in radijskih sporočil, dodatne podrobnosti pa lahko izveste z najdbami sporočilc, dnevnikov in drugih dobro skritih virov informacij.

Dying Light: Enhanced Edition - vmesna sekvenca
Vmesne sekvence so narejene s pogonom, postavitve kamer pa so včasih čudaške.

Dying Light je razdeljen na dve večji mestni sekciji (Slums in Old Town), The Following pa doda še orjaško podeželje. Po mestu se premikate peš in ključnega pomena, da to storite hitro, je obvladovanje parkourja (khm, Mirrors Edge?). Plezali boste po konstrukcijah, skakali med strehami hiš, lovili ravnotežje na vratolomnih višinah, se poganjali čez zombije in še in še. Čeprav zna biti premikanje kljub uvodnemu vodniku, ki vas z njim seznani, spočetka dokaj okorno, postane prav zabavno, ko se ga enkrat navadite. Še večji užitek pa predstavlja uporaba vitla (Grappling Hook), ko ga enkrat odklenete, s katerim prej mukotrpno premagovanje ovir postane preprosto, pomaga pa vam tudi pri pobegih iz kritičnih situacij. V The Following imate na voljo avtomobil, ki je zaradi velikih razdalj nuja, za delovanje pa potrebuje gorivo, ki ga naberete iz avtomobilskih razbitin, in pa redno servisiranje. V veliko pomoč pri navigaciji vam bo pregledna mapa, na katero si lahko tudi dodate zanimive točke.

Dying Light: Enhanced Edition - vitel
S pomočjo vitla postane premikanje po igri čisti užitek.
Dying Light: Enhanced Edition - mapa
Mapa je zelo koristna, omogoča pa tudi dodajanje zanimivih točk.

Po lokacijah je raztresenih skupno skoraj trideset večstopenjskih glavnih misij, ki se jim pridruži še preko osemdeset stranskih, da o izzivih in naključnih dogodkih (Random Encounters) sploh ne govorimo. V nalogah gre večinoma za nabiranje predmetov in iskanje oseb, nekatere pa zahtevajo tudi nekaj razmisleka in detektivsko delo, ki ga izdatno olajšata priročni mini zemljevid in čut za preživetje (Survivor Sense). Če naloge mešate z izzivi in raziskovanjem ter pri tem upoštevate še čas dneva in različne lokacije, potem ponavljanje ni tako očitno, še bolje pa bi bilo, če bi lahko brez ovir preskakoval med mestom in podeželjem brez uporabe glavnega menija, saj je razširitev glede raznolikosti precej boljša. Kot nagrado za uspešno opravljeno nalogo dobite denar, izkušenjske točke in pa predmete, v razširitvi pa si izboljšujete tudi sloves, ki je zahtevan za napredovanje skozi zgodbo.

Dying Light: Enhanced Edition - čut za preživetje
Čut za preživetje omogoča tudi pogled skozi stene.
Dying Light: Enhanced Edition - trgovina s predmeti
Predmete lahko prodajate/kupujete, a je vmesnik zelo okoren.

Izkušenjske točke lahko uporabite v drevesu spretnosti, ki se sproti odklepa, in je zgolj navidezno RPG-jevsko, saj je nastavljeno na tak način, da lahko sčasoma odklenete vse. Poleg glavnega drevesa (Survivor skill), imate v Dying Light na voljo še štiri druga, ki se tičejo okretnosti, moči in pa vožnje avtomobila. Točke zanje se nabirajo samodejno, v nočnem času pa se hitrost tega podvoji. Izboljšali boste lahko na primer velikost inventarja, uporabili kamuflažo, izboljšali barantanje, padli z višin brez poškodbe, presenetili sovraga z napadom od zadaj, izboljšali komponente vozila, in še in še in še. Hkrati z vašim napredovanjem se izboljšujejo tudi sovražniki, zato nikoli ne boste imeli občutka, da ste premočni.

Dying Light: Enhanced Edition - drevo spretnosti
Drevo spretnosti se sproti odklepa, ob koncu igre pa boste imeli odklenjeno praktično vse.

Večina nasprotnikov v Dying Light spada med počasne zombije (Biters), katerih največja moč je v številčnosti. Poleg udarca vas lahko zgrabijo in začnejo gristi, česar se odrešite preko QTE dogodkov. Njihova variacija so čistilci, ki imajo precej več življenjskih točk in pa eksplozivno kisikovo bombo. Nevarnejša oblika zombijev so Virals, ki so občutljivi na zvok in izjemno hitri, znajo pa tudi plezati in se izmikati vašim napadom. Potem so tukaj mutanti, ki eksplodirajo ob stiku (Bomber in Suicider), pljuvači strupov (Spitter) in pa velikanski tanki (Goon in Demolisher), kateri vsi kar precej spominjajo na mlajši Left 4 Dead (2). Vsi ti pa zbledijo proti pošasti iz teme imenovani Volatile, ki napravi nočna pohajkovanja napeta in noro divja, kar je bil tudi moj najljubši del igre. Poleg pošasti vas čakajo še človeški nasprotniki, ki niso oboroženi le z orožjem za boj od blizu, ampak v vas mečejo še nože, ali pa se vas lotijo s puškami. The Following prinese še mega šefe (Freaks of Nature), kateri vas bodo zaposlili za kar nekaj časa. Smrt ni trajna, ampak se znova pojavite na zadnji pojavitveni točki, ki jo igra ne izbere glede na vašo predhodno shranjeno lokacijo, temveč glede na to, katero nalogo imate aktivno (resno???), ob tem pa izgubite nekaj neporabljenih izkušenjskih točk.

Dying Light: Enhanced Edition - virals
Človeškost viralsov je strašljiva in posledično so izjemno nevarni.
Dying Light: Enhanced Edition - volatile
Nočno srečanje z volatile sproži adrenalinski lov.

Proti takšni paleti nasprotnikov se lahko v Dying Light zoperstavite s presenetljivo obširnim arzenalom, med katerimi gotovo prednjačijo hladna orožja. Vsako ima začetne statistike, s pomočjo v igro vgrajenega sistema ustvarjanja (Crafting) in modifikacij, pa jih lahko še povečate. S pomočjo receptov lahko na orožje tako na primer pripnete žico, ki sovraga strese, ali dozo strupa, potem pa dodate še do tri izboljšave osnovnih statistik. Zanimivo je, da se hladna orožja ob rabi kvarijo in imate na voljo omejeno število popravil, a v resnici to niti ni kritično, saj tako ali tako sproti najdete boljša. Med udrihanjem se utrudite, kar je še bolj očitno pri dvoročnih krepelih, zato se lahko poslužite tudi strelskih orožij. Pištola, puška, šibrenica in tako naprej močno izboljšajo vaše možnosti za preživetje, a je strelivo redko, zvok strela pa privabi Viralse, zato se boste najbrž večinoma posluževali tišjega loka ali samostrela, za katera lahko ustvarite lastno strelivo iz surovin. Slednje najdete v brezštevilnih skrinjah, ki so lahko odklenjene, ali pa se jih morate lotiti preko preproste mini igre vlamljanja.

Dying Light: Enhanced Edition - modificirano orožje
Z modificiranim orožjem postanete precej smrtonosnejši.
Dying Light: Enhanced Edition - eksplozivna puščica
Čeprav eksplozivna puščica privabi sovrage, je proti šefom nepogrešljiva.
Dying Light: Enhanced Edition - vlamljanje
Mini igra vlamljanja je izjemno preprosta, a preprečuje, da bi pobrali predmete brez čiščenja okolice.

Drugi način za odkrižanje sovraga je uporaba same okolice. Potisnete jih lahko v bodičaste pasti, vržete v globino, aktivirate avto bombo, električne pasti in še marsikaj drugega. Najlažje je pa seveda samo vreči motilne pokalice, da se sprosti pot naprej, ki jih lahko kasneje nadgradite v kompleksne bombe. V razširitvi se jih lahko lotite kar z avtom, s katerim plužite skoznje, igra pa vam celo predlaga, da iz tega ustvarite pravo mini igro za zbiranje izkušenjskih točk.

Dying Light: Enhanced Edition - električna past
S pomočjo pasti v okolici lahko hitro ubežite napadalcem.
Dying Light: Enhanced Edition - pluženje
Z avtomobilom lahko skozi zombije dobesedno plužite.

Grafična podoba in zvok

Dying Light: Enhanced Edition teče na hišnem pogonu Chrome različice 6, ki na najvišjih nastavitvah presenetljivo dobro skriva svojo starost in svojo nalogo z odliko opravi tako v notranjosti kot obširnem zunanjem svetu. Osvetljevanje in barvna paleta izpadeta zelo dobro, teksture so dovolj ostre, rastje je videti izvrstno pa tudi modeli imajo primerno število poligonov. Vse skupaj začinijo še volumetrični dim, obširne eksplozije, vremenski pojavi in dobra fizika. Žal dober vtis zasenči preveliko ponavljanje stvari, kot so na primer praktično identične notranjosti stavb in klonirani NPC-ji, da o milijardi enakih zabojev z naključno vsebino ne govorim. Tudi voda se od daleč zdi izjemno umetna, vendar je vtis od blizu dober. Vmesne sekvence so napravljene s pogonom enako kot pogovori z NPC-ji, so pa postavitve kamer včasih izjemno nenavadne.

Dying Light: Enhanced Edition - brutalnost
Igra zna biti občasno izjemno brutalna in velika škoda je, da se tega ne da izklopiti.
Dying Light: Enhanced Edition - odlična grafika
Kljub letom je igra mestoma še vedno videti odlično.

Glasbeni del je skromen in bolj atmosferičen, v določenih situacijah pa se sproži udarna elektronska glasba, ki glede na preostanek prav nenavadno izstopa. Glavni govorci so svoje delo opravili dobro, pri NPC-jih pa se najde tudi kakšno gnilo jajce. Vzhodnjaški naglas se mi je zdel nepotreben, ni pa bil moteč.

Zaključek in ocena

Dying Light: Enhanced Edition je izjemno dolga akcijska igra, ki sicer ni ravno izvirna, ampak različne prijeme tako dobro meša, da ji lahko to spregledamo. V okrog 50 urah igralnega časa boste imeli možnost opraviti ogromno nalog, ki se sicer znajo ponavljati, a v kombinaciji z drugimi spremenljivkami to ni tako očitno. Spopadli se boste z zanimivimi sovražniki, ki predvsem nočna pohajkovanja napravijo za eno samo akcijo, v kateri jih boste poskušali premagati s parkourjem ali pa pobiti z ogromnim naborom orožij. Podoba je všečna, pa tudi govorni del je soliden, glasbeno pa ni ravno močna. Moteč je način shranjevanja, ki je butast, pa tudi inventar bi lahko bil bolj premišljeno izdelan.

Hvalim

 • izjemna dolžina
 • Volatiles in nočni boj
 • ogromno število orožij
 • ustvarjanje predmetov
 • zemljevid
 • vitel
 • všečna podoba
 • obširno število nalog
 • izkušenjsko drevo

Grajam

 • butast način shranjevanja
 • nepregleden inventar
 • klišeji
 • določene stvari se ponavljajo
 • izjemno brutalna

Tipkovne bližnjice

F
interakcija
Q
preživetveni nagon
E
brca
Desni klik
nameri
H
uporabi zdravilni paket
I
inventar
Alt
uporaba vitla
Shift
tek
M
mapa
T
svetilka

Sistemske zahteve

Minimalne

Operacijski sistem
Windows 7 / 8 / 8.1 64-bit
Procesor
Intel Core i5-2500 @3.3 GHz / AMD FX-8320 @3.5 GHz
Grafična kartica
NVIDIA GeForce GTX 560 / AMD Radeon HD 6870
Pomnilnik RAM
4 GB
Prostor na disku
40 GB

Priporočene

Operacijski sistem
Windows 7 / 8 / 8.1 64-bit
Procesor
Intel Core i5-4670K @3.4 GHz / AMD FX-8350 @4.0 GHz
Grafična kartica
NVIDIA GeForce GTX 780 / AMD Radeon R9 290
Pomnilnik RAM
8 GB
Prostor na disku
40 GB

Preigrano na

Operacijski sistem
Windows 10 64-bit
Procesor
AMD Ryzen 7 5700G
Grafična kartica
AMD Radeon RX 6600 8 GB
Pomnilnik RAM
16 GB

Povezave


Zadnja sprememba: | Deli na: