Call of Juarez: Gunslinger - ocena

Poljski razvojni studio Techland je v svojih začetkih izdeloval predvsem športne igre, med katerimi je bil npr. tudi zelo dobro sprejet naslov Xpand Rally, tu in tam pa so izdali tudi kakšno streljačino (npr. futuristični Chrome). V kategoriji slednjih so se kasneje uprli poplavi naslovov iz druge svetovne vojne in naredili nekaj povsem drugačnega. Call of Juarez je bila prva igra v štiridelni seriji in se je odvijala na Divjem zahodu, nekaj desetletij po Ameriški državljanski vojni, ko so se po ZDA še potepali zadnji kavbojci. Call of Juarez: Gunslinger je izšel dve leti po katastrofalnemu The Cartel (2011) in je zelo verjetno tudi zadnji v seriji, saj po desetletnem zatišju ni ne duha ne sluha o kakršnemkoli nadaljevanju.

Zgodba in igranje

Call of Juarez: Gunslinger se odvija v drugi polovici 19. stoletja, v njem pa spremljamo lovca na glave imenovanega Silas Greaves. Slednji se leta 1910 pojavi v mestecu Abilene in začne skupinici gostov enega izmed salonov pripovedovati o svojih dogodivščinah, ki segajo kar tri desetletja v preteklost. V svoji pripovedi omenja legende kot so na primer Billy the Kid, John Wesley Hardin in Daltonovi, ki jih bodo ljubitelji westernov gotovo prepoznali, ter na pompozen način opisuje, kakšno vlogo je imel pri slavnih spopadih. Poslušalci že zelo kmalu ugotovijo, da Silas ni ravno zaupanja vreden pripovedovalec ter ga opominjajo na neskladja, kar ima za posledico to, da se občasno prevrti čas, junak pa ubere drugo pot. Takšen način podajanja zgodbe mi je bil zelo všeč, užival pa sem tudi v branju mini enciklopedije o Divjem zahodu, ki jo odklepate z iskanjem skritih zrnc resnice (Nuggets of Truth).

Call of Juarez: Gunslinger - vmesna sekvenca
Vmesne sekvence so ročno izrisane v stripovskem slogu.
Call of Juarez: Gunslinger - zrnce resnice
S pomočjo najdbe zrnc resnice lahko izveste več o Divjem zahodu.

Igranje poteka v majhnih mestecih, skalnatih kanjonih, jamah in rudnikih, na železniškem mostu, na vlaku in še kaj bi se našlo, a se zaradi enolične okolice raznolikosti ne čuti pretirano. Čeprav je napredovanje skozi stopnje linearno, so do cilja na voljo različne poti, na stranpoteh pa lahko najdete tudi kakšno skrivnost. Po mapah so razporejene številne ovire, ki jih lahko uporabite za skrivanje, pridoma pa jih izkoriščajo tudi sovražniki, ki na vas navalijo v valovih, a se le redko pojavijo za vašim hrbtom, kar je škoda. Poleg skrivanja znajo tudi zamenjati mesto in napredovati v zavetju lesenega ščita, nekateri se nad vas spravijo kar z orožji od blizu ali pa z eksplozivi. Če izvzamemo vaše prosto premikanje, vse skupaj spominja na tirnične streljačine (Rail shooters), takšen vtis pa dodatno okrepijo še samodejna regeneracija življenja in junakovi posebni moči.

Call of Juarez: Gunslinger - ščitonosec
Ščitonosci so zaguljeni, a dinamit reši marsikaj.
Call of Juarez: Gunslinger - zaseda
Sovražniki vam pripravijo zasedo, a se ne znajo skriti in odložiti smrt.

Med streljanjem sovragov v igri Call of Juarez: Gunslinger namreč zbirate koncentracijo, ki jo lahko uporabite v posebnem načinu, ki ne le z rdečo označi nasprotnike, temveč tudi začasno upočasni čas, da se jih lažje odkrižate. Drugi način za uporabo koncentracije je med samim igranjem, ko npr. padete v globino, zasedo ali pa vdrete skozi zaprta vrata – takrat se ta sposobnost vklopi sama od sebe. Druga sposobnost je možnost izogiba smrti (Sense of Death). Če jo imate napolnjeno, boste imeli tik pred smrtjo možnost, da se z nagibom v pravo smer izognete smrtonosni krogli. Obe sposobnosti lahko tudi nadgradite z investicijo v primerne spretnosti, ki jih odklepate s pomočjo zbiranja izkušenjskih točk.

Call of Juarez: Gunslinger - koncentracija
Koncentracija vam omogoča lažje merjenje ob upočasnitvi časa.
Call of Juarez: Gunslinger - QTE
QTE dogodki zahtevajo dober reakcijski čas.
Call of Juarez: Gunslinger - izogib smrti
Z nagibom v pravo smer se lahko včasih izognete smrti.

Spretnosti je dvainštirideset, znotraj treh razredov razdeljenih na pakete po šest, na koncu vsake poti pa se vam odklene tudi eno izmed posebnih orožij. Pištolar (Gunslinger) lahko med drugim vihti dva revolverja naenkrat, Strelec (Ranger) približa in upočasni pogled puške, Zankar (Trapper) pa mesari z dvema odrezanima šibrenicama. Potem so tu pri še nadgradnje hitrosti merjenja in polnjenja, zaloge metkov, boljšega izkoristka koncentracije, učinkovitejše uporabe eksplozivov in še kaj bi se našlo. V enem preigranju ni mogoče nadgraditi vseh, lahko pa to storite kasneje z izborom New Game Plus. Načeloma niste omejeni na posamezni razred, temveč lahko vedno nosite katerokoli krajše in daljše orožje ter seveda dinamit, vsaj za začetnike pa je vsekakor priporočljiva specializacija. Čeprav se občasno zavihtite za strojnico, bi pričakoval še uporabo kakšnega tomahavka, streljanje iz konjskega hrbta, tiholazenje in tako naprej, kar bi vsekakor popestrilo igralno izkušnjo.

Call of Juarez: Gunslinger - spretnosti
Spretnosti izboljšajo vaše možnosti za preživetje.
Call of Juarez: Gunslinger - dvojno orožje
Z dvojnim orožjem postanete precej smrtonosnejši.

Drugi igralni način v igri Call of Juarez: Gunslinger so šefovski spopadi, ki lahko potekajo v več stopnjah, na koncu pa jim praviloma sledijo dvoboji ena na ena, v katerih zmaga najhitrejša roka na Zahodu. Da bi častno zmagali dvoboj, se morate osredotočiti tako na merjenje, kot tudi položaj rok, nato pa pravočasno odreagirati na nasprotnikovo potezo. Težavnost je kar huda, za večji izziv pa se lahko pomerite tudi v posebnem igralnem načinu, kjer morate premagati petnajst strelcev zaporedoma, na voljo pa imate zgolj omejeno število poskusov. Tudi klasične mape lahko preigrate v arkadnem načinu, kjer sta za čimboljši rezultat pomembna tako hitrost, s katero pospravite nasprotnike, kot tudi število neprekinjenih usmrtitev (combos).

Call of Juarez: Gunslinger - dvoboj
Dvoboji znajo biti kar zahtevni tudi s pravilno predpripravo.
Call of Juarez: Gunslinger - divja akcija
Akcija zna postati kar divja, še posebej, ko vključite eksplozive.
Call of Juarez: Gunslinger - combos
Z nizanjem usmrtitev (combos) dobite zajeten pribitek točkam.

Grafična podoba in zvok

Call of Juarez: Gunslinger teče na hišnem pogonu Chrome različice 5, ki je svoj krst doživel v ponesrečenem predhodniku. Namesto da bi Techland lovil fotorealističnost, so se odločili za pristop imenovan cell shading, ki naslovu daje risankasti videz. V kombinaciji z relativno podrobnimi modeli, barvitostjo, učinki sončnih žarkov in zadovoljivo ostrostjo tekstur se je igra postarala presenetljivo dobro. Občasno se poleg spreminjanje okolice popravljata tudi vreme in čas dneva, kar je izvedeno presenetljivo dobro. Učinki eksplozij in dima so dobri, všečni pa so tudi odsevi na nekaterih vodnih površinah. Tukaj negativno izstopa dež, ki se na površinah nabira, kot da bi bile hidrofobne. Hvalo si zaslužijo tudi vmesne sekvence v delno stripovskem slogu.

Call of Juarez: Gunslinger - brizganje krvi
Kri iz sovragov brizga prav teatralično.
Call of Juarez: Gunslinger - odlična grafika naselbin
Grafika je odlična tako v naselbinah ...
Call of Juarez: Gunslinger - odlična grafika narave
... kot tudi v naravi

Glasbeni del predstavljajo country skladbe, v katere se ponekod primeša tudi žaganje kitar, medtem ko vam po filmsko mimo ušes švigajo krogle. Glavni govorec svoje delo opravi odlično, težko pa bi kaj očitali tudi ostalim.

Zaključek in ocena

Call of Juarez: Gunslinger je relativno kratka (6 ur) kavbojščina, ki si način igranja deli s tirničnimi streljačinami. Njena največja odlika je zanimiv način pripovedovanja zgodbe, všečna pa sta tudi grafični slog in glasbena podlaga. Čeprav je akcija dokaj zabavna in jo dodatno popestrijo še šefovske bitke, so sovražniki preveč pasivni, manjkajo pa tudi miselni izzivi in raznolikost kar se tiče samega igranja.

Hvalim

  • zanimiv način pripovedovanja zgodbe
  • zrnca resnice
  • dober grafični slog
  • všečna glasbena podlaga
  • zabavna akcija

Grajam

  • ne ravno pametni sovražniki
  • manjkajo miselni izzivi
  • lahko bi bila bolj raznolika
  • dokaj kratka

Tipkovne bližnjice

Desni klik
merjenje
Q
način koncentracije
E
interakcija
F
udarec od blizu
Ctrl
počep
Shift
tek
U
spretnosti

Sistemske zahteve

Minimalne

Operacijski sistem
Windows 7 / 8 / 10
Procesor
2 GHz Intel Core 2 Duo ali 2 GHz AMD Athlon 64 X2
Grafična kartica
512 MB, združljiva z DirectX 9.0c
Pomnilnik RAM
2 GB
Prostor na disku
5 GB

Priporočene

Operacijski sistem
Windows 7 / 8 / 10
Procesor
3 GHz Intel Core 2 Duo ali 3 GHz AMD Athlon 64 X2
Grafična kartica
1 GB, združljiva z DirectX 10
Pomnilnik RAM
4 GB
Prostor na disku
5 GB

Preigrano na

Operacijski sistem
Windows 10 64-bit
Procesor
AMD Ryzen 7 5700G
Grafična kartica
AMD Radeon RX 6600 8 GB
Pomnilnik RAM
16 GB

Povezave


Zadnja sprememba: | Deli na: