Command & Conquer: Renegade HD - ocena

Westwood studios oz. EA Pacific so si svoje ime ustvarili z realnočasovnimi strategijami iz serije Command & Conquer, in vsi smo pričakovali, da bo po izvrstnem Red Alertu 2 sledila nova strategija iz vesolja, v katerem vlada Kane. Motili smo se, kajti na presenečenje vseh je Westwood leta 2002 izdal prvoosebno streljačino imenovano Command & Conquer: Renegade, ki je bil med razvojem poznan pod imenom C&C: Commando. Šlo je za prvi Westwoodov izlet med prvoosebne streljačine, zato so bili igričarji upravičeno skeptični. Rezultat je bil mešan: večigralski način igre je bil izjemen in še dandanes zaposluje igralce, enoigralski način pa je bil kar ubog. V moji prvi oceni nad igro nisem bil navdušen, a sem se odločil, da ji 20 let po izidu dam še eno možnost in sicer v obliki močno modificirane različice imenovane Command & Conquer: Renegade HD. Ta ocena temelji izključno na igranju enoigralskega načina popolne predelave, ali je kaj prida, pa izveste v nadaljevanju.

Zgodba in igranje

Command & Conquer: Renegade se dogaja ob koncu devetdesetih, v alternativni zgodovini, v kateri je na zemljo padel meteorit, ki je s sabo prinesel skrivnostno kristalinično snov imenovano Tiberium. Kot posledica padca meteorita, se je močno okrepilo gibanje Bratstvo NOD (Brotherhod of NOD), proti kateremu je frakcija GDI (Global Defense Initiative) v Command & Conquer: Tiberian Dawn bila večletno vojno. V Renegade igrate samosvojega komandosa Nicka Parkerja z vzdevkom Havoc, ki je tik pred koncem prve Tiberijske vojne poslan, da reši tri ugrabljene raziskovalce iz vrst GDI-ja. Dr. Ignatia Mobiusa, njegovo hči Sydney in Dr. Eleno Petrovo je namreč ugrabila elitna frakcija NOD imenovana Črna roka (Black Hand), da bi v projektu imenovanem Re-Genesis s pomočjo Tiberiuma izboljšali sposobnosti ljudi in NODu zagotovili zmago nad GDI-jem. Vaša naloga je rešiti vse raziskovalce, a bo vse prej kot enostavna, saj je sovražnikova moč še vedno izjemna. Zgodba je klišejska z mačo glavnim junakom, ugrabljenimi znanstveniki in superljudmi. Podaja se preko vmesnih sekvenc, nekaj o njej pa lahko preberete/slišite tudi preko informacijskega vmesnika, ki ga ponuja umetna inteligenca imenovana EVA.

Enoigralski način igre je sestavljen iz kratkega vodnika v igro, ki mu sledi 12 misij. V vsaki morate izpolniti primarne naloge, ki se sproti odklepajo, dodaten bonus pa dobite še za izpolnitev sekundarnih nalog, ki se večinoma nahajajo na vaši poti in bi bilo škoda, če jih ne bi izpolnili, saj vam ob dokončanju odklenejo določene bonuse (povečanje zdravja in oklepa, dodatne zaveznike, bonus orožja, itd.). Terciarne naloge so skrite in jih boste večinoma našli po golem naključju, ko boste odkrili kakšno skrivno vozilo ali pa uničili kaj, kar vam EVA ni naročila. Primarni cilji, ki so priročno prikazani v mini kompasu, so na prvi pogled videti precej raznoliki: prikrasti se morate v določeno območje in aktivirati terminal, uničiti morate določeno opremo ali ubiti šefa, zaščititi morate določeno območje ali pa pospremiti NPC-ja, a ko igrate, raznolikost nekako izpuhti.

Command and Conquer: Renegade: vmesne sekvence
Vmesne sekvence so mešanica tistih izrisanih s pogonom in tistih, ki so bile predizrisane. Zaradi AI procesiranja razlika ni strašanska.
Command and Conquer: Renegade: interaktivna mapa
Interaktivna mapa obeta veliko in se sproti odklepa z iskanjem podatkovnih diskov, a je v praksi neuporabna.
Command and Conquer: Renegade: statistike na koncu misije
Statistike na koncu misije vabijo k ponovnem preigranju, a bodo to zaradi številnih pomanjkljivosti izvedli le redki.

Več kot polovico igralnega časa boste preživeli v zunanjih predelih, ki so kar raznoliki: tropski otok, kanjon, zasneženo hribovje, puščava, ladja in mesto. Za premagovanje precejšnjih razdalj se boste lahko poslužili kakšnega izmed vozil, ki ga bodisi ukradete NOD-u ali pa ga vam preko helikopterja priskrbi GDI. Vozili boste lahko Humvee ali NOD Buggy, ki sta s svojo strojnico močna proti pešakom in zaradi svoje okretnosti in nesposobnosti umetne pameti uporabna tudi proti oklepljenim tankom in vkopanim pozicijam; Light in Medium Tank imata sicer precejšen oklep in ubijalsko strelno moč, a sta počasna in ranljiva na napade pešakov, ki jih po mapah kar mrgoli. Flame Tank je brutalno učinkovit od bližine, vozili pa boste lahko tudi Mammoth Tank, ki se je sposoben samodejno popraviti. Vožnja je enostavna in zabavna, za piko na i pa bi morda manjka še možnost nadzora letečih vozil. Pri navigaciji po področjih vam bo v veliko pomoč radar, na katerem so prikazane zanimive točke, saj se pot včasih razcepi, nemalokrat pa boste morali vozilo zapustiti, da sprostite pot naprej.

Drugi del igre se odvija v notranjosti stavb, med katerimi najdemo tako produkcijske stavbe iz strateškega dela C&C-ja, kot tudi navadne hiše. Izkušnja v notranjosti stavb je precej drugačna kot pa v logično postavljeni zunanjosti, saj v njih vlada labirint hodnikov, ki so med sabo povezani z neskončno vrati in se razprostirajo v večih višinskih nivojih povezanih z dvigali. Nekatera vrata za odprtje potrebujejo določeno stopnjo dostopa, ki jo pridobite, ko ugonobite pravega višjega člana NOD-a, slednji pa je ponavadi dobro skrit. Zaradi puste arhitekture in prikaza radarja, ki ne upošteva višinskih nivojev, sem se v notranjosti pogosto izgubljal in tekal v krogu, kar je bila frustrirajoča izkušnja, še posebej v predelih, kjer so se nasprotniki pojavljali znova in znova. Vstop v stavbe tako ni bil ravno prijetna izkušnja, se pa pogosto splača, saj z uničenjem glavnega terminala (Master Control Terminal) onesposobite zgradbo, kar ponavadi pomeni manj okrepitev in lažji potek misije.

Command and Conquer: Renegade: priboljški
Priboljški niso omejeni le obnovitev oklepa ali zdravja, temveč vam lahko tudi trajno izboljšajo ti dve statistiki.
Command and Conquer: Renegade: eksplozivni sovražnik
Enote s plamenometalcem in kemičnim razpršilnikom ob smrti eksplodirajo in vas poškodujejo, če ste preblizu.
Command and Conquer: Renegade: zažig nasprotnika
Določena orožje vžgejo nasprotnika, kar vam da dovolj časa, da se posvetite še drugim.

Raznolikost nasprotnikov je precejšnja in se tekom igre povečuje. Na začetku se boste borili proti navadnemu kanonfutru in plamenometalci, ki se jim bodo zatem pridružili ostrostrelci in vojaki z raketometi ter taki s kemijskim orožjem. Nad njimi bdijo oficirji, ki niso zgolj trdovratnejši, temveč so sposobni priklicati tudi okrepitve, zato je priporočeno, da se jih znebite takoj na začetku. Ko pridete globlje v sovražnikov teritorij, boste začeli srečevati močno oklepljene vojake iz frakcije Black Hand. Ne le, da so ti elitni vojaki oboroženi in oklepljeni močneje kot navadni vojaki, nekateri izmed njih so še nevidni, kar pomeni, da morate biti neprestano pripravljeni na boj. Proti koncu se mednje primešajo še supervojaki, rezultat eksperimenta Re-Genesis, ki so imuni na biološka orožja in izjemno trdovratni. Poleg pešakov se boste borili proti kopici vozil, ne manjka pa tudi strojnic in topov, da ne govorim o šefih. Sliši se odlično, a je težava v tem, da je umetna pamet butasta, zato so pri Westwoodu pomanjkanje pameti nadomestili s količino. Žal je ta pomanjkljivost še posebej očitna pri spremljevalnih misijah, v katerih morate zaveznika pospremiti do izhoda. Ta namreč pogosto steče naprej in uleti naravnost v navzkrižni ogenj, medtem ko ste vi zaposleni s čiščenjem predhodnega prostora, ni pa tudi manjkalo situacij, kjer se je varovanec/varovanka zataknila in onemogočila napredovanje.

Command and Conquer: Renegade: taktična postavitev
Nasprotniki so postavljeni na balkonih, strehah in znotraj stavb, kar igro naredi precej zahtevnejšo.
Command and Conquer: Renegade: šefovska bitka
Šefovske bitke so kar hude, a nekih naprednih taktik ni.
Command and Conquer: Renegade: spremljevalna misija
Ker umetna pamet rada teče naravnost v smrt, so spremljevalne misije zelo frustrirajoče.
Command and Conquer: Renegade: okrepitve NOD
NOD pošilja okrepitve preko zraka, kar v primeru helikopterjev pomeni, da se jih lahko odkrižate, še preden se spustijo po vrvi.
Command and Conquer: Renegade: okrepitve GDI
Tudi GDI pošilja okrepitve za izpolnjene cilje.
Command and Conquer: Renegade: akcija z vozili
Vožnja z vozili je polna akcije in je najboljši del igre.

Arzenal, ki ga poseduje Havoc je primeren raznolikosti nasprotnikov in obsega krepko preko deset orožij iz obeh sprtih strani. Začnete z mitraljezom in strojnico, ki se jima pridružijo ostrostrelska puška, plamenometalec, granatomet in raketomet, vse skupaj pa zaokroži prenosni eksploziv C-4. Orožja NOD so bolj eksotična in segajo od takih, ki izstreljujejo Tiberium, do laserskih in električnih pušk. Določena orožja poleg neposredne škode povzročajo tudi gorenje, na katerega umetna pamet reagira tako, da preneha z napadanjem, zato so koristna za nadzor množic, Tiberijska pa imajo možnost, da nasprotnika spremenijo v pošast imenovano Visceroid, zato jih je treba uporabljati po pameti. Najbolj mogočno orožje pa je gotovo osebni izstreljevalnik ioniziranih žarkov (Merlin personal ion cannon), ki je izjemno učinkovit v šefovskih bojih. Nekatera izmed orožij imajo tudi sekundarni napad, ki ga lahko sprožite z desnim klikom. Čeprav se zdi takšna raznolikost orožij hvalevredna, pa sistem za preklapljanje med njimi ni najbolj posrečen. Težko si je namreč zapomniti skupine, v katerih se nahajajo, poleg tega pa so ob preklapljanju vedno na voljo tudi orožja, ki nimajo metkov, kar je ob večjih akcijah precej frustrirajoče.

Command and Conquer: Renegade: obelisk
Obelisk vas scvre brez milosti, zato bodite v njegovi bližini previdni
Command and Conquer: Renegade: eksplozija
Eksplozije so kar všečne, dobri pa so tudi volumetrični učinki dima.
Command and Conquer: Renegade: visokoločljivostni paket tekstur
Z visokoločljivostnim paketom tekstur je igra dobila novo življenje.

Grafična podoba in zvok

C&C: Renegade teče na močno modificiranem pogonu SurRender 3D podjetja Hybrid Graphics, ki so ga pri Westwoodu preimenovali v W3D (Westwood 3D), kasneje pa je bil poimenovan SAGE (Strategy Action Game Engine). Pogon omogoča igranje v prvoosebnem kot tudi tretjeosebnem pogledu, in treba je priznati, da teče presenetljivo dobro, sploh če upoštevamo kako ogromne so mape. Z trdim delom ljubiteljev, ki so v pogon dodali HD teksture in druge popravke, igra sploh ne izgleda tako slabo, čeprav je osvetljevanje povsem statično. V oči bode predvsem pomanjkanje podrobnosti, ki v kombinaciji s čudaško in pusto arhitekturo v notranjosti, ne pusti ravno dobrega vtisa, sploh če zadevo primerjamo z igrami iz konca devetdesetih (npr. Half-Life). Všeč so mi bile masivne eksplozije in volumetrični dim, pa tudi barvna shema mestoma ustvari presenetljivo dober videz.

Vmesne sekvence so izrisane kar s pogonom igre, kar je glede na Red Alert 2, ki je imel odlične sekvence z znanimi holivudskimi igralci, zelo nenavadna poenostavitev. Dodatno bode v oči, da so določene sekvence predizrisane, kar sicer zaradi AI upscalinga s strani ljubiteljev ni pretirano dramatično, ampak vseeno: zakaj niso pri Westwoodu predizrisali vse sekvence in tako poskrbeli za neko konsistenco? Kar se tiče zvočne podlage, so vsi govorci delo opravili dobro, kljub temu, da sem se s pametnjakovičem Havocom le stežka poistovetil. Tudi industrialna zvočna podlaga s strani Klepackega je dobra, čeprav skladbe niso ravno tako zapomnljive kot v predhodnikih.

Hrošči

Zaključek in ocena

Enoigralski način Command & Conquer: Renegade je dolg pod deset ur, a ponuja veliko vsebine vsaj kar se tiče raznolikosti orožij, nasprotnikov in okolice. Z podporo ustvarjalcev modifikacij igra sploh ne izgleda tako slabo, zelo zabavna pa je tudi vožnja vozil. Škoda le za butasto umetno pamet, pomanjkanje podrobnosti in klišeje. Če ste ljubitelj serije C&C, igro vsekakor kupite v enem izmed paketov, drugače pa se ji izognite.

Hvalim

 • nekateri impresivni prizori
 • več poti do cilja
 • vožnja vozil in divja zunanja akcija
 • raznoliki nasprotniki
 • visokoločljivostne teksture (mod)
 • zvočna podlaga
 • dobra težavnostna krivulja
 • številna orožja ...

Grajam

 • ... ki jih je zelo težko menjati brez komplikacij
 • butasta umetna pamet
 • klišeji
 • pusta notranjost stavb
 • spremljevalne misije
 • relativno kratka

Tipkovne bližnjice

Esc
prikaz sistema EVA
E
uporabi predmet/vstopi v vozilo
R
napolni magazin
F
preklopi med prvoosebnim/tretjeosebnim pogledom
O
naloge misije
F6
hitro shrani

Sistemske zahteve

Minimalne

Operacijski sistem
Windows 98/ME/2000/XP
Procesor
Pentium II 400 MHz ali enakovreden AMD
Grafična kartica
grafična kartica z 16 MB pomnilnika
Pomnilnik RAM
96 MB
Prostor na disku
950 MB

Preigrano na

Operacijski sistem
Windows 10 64-bit
Procesor
AMD Ryzen 7 5700G
Grafična kartica
AMD Radeon RX 6600 8 GB
Pomnilnik RAM
16 GB

Povezave


Zadnja sprememba: | Deli na: