Command & Conquer: Red Alert 2 in razširitev Yuri`s Revenge - ocena

Od izida prve igre iz serije Command & Conquer, so pri razvojnih studiu Westwood pridno izdajali razširitve in nadaljevanja, kar je pomenilo, da smo praktično vsako leto videli novo C&C igro za PC. Ne bom rekel, da so s tem goljufali igralce (morda z izjemo pohabljene izdaje Command & Conquer: Tiberian Suna), saj so bile igre pravzaprav izvrstne in njih dolžina izjemna. Leta 2000 smo tako poleg razširitve Firestorm za TS uzrli Command & Conquer: Red Alert 2, nadaljevanje prvenca Command & Conquer: Red Alert. Prodajne številke so bile odlične, čeprav morda manjše od pričakovanih zaradi ponesrečene izdaje Tiberian Suna, in že leto kasneje je sledil razširitveni paketi Command & Conquer: Yuri's Revenge, ki ni razočaral. Več kot 20 let po izidu sem se igre in razšritve znova lotil, v nadaljevanju pa boste lahko ugotovili, če sta se dobro uprli zobu časa.

Zgodba in igranje

Command & Conquer: Red Alert 2 se odvija v alternativni zgodovini, v kateri je bil Adolf Hitler s pomočjo Alberta Einsteina odstranjen, kar je omogočilo vzpon Sovjetske zveze pod vodstvom Stalina. Zavezniki so novo nevarnost premagali, Stalin je bil ubit, na čelo marionetne vlade Sovjetske zveze pa je bil postavljen Aleksander Romanov. Slednji gradi mogočno vojsko, ki naj bi služila obrambi, a se kasneje izkaže, da se je v resnici pripravljal na invazijo ZDA. V masivnem napadu iz vseh smeri Sovjeti preplavijo ZDA, po zaslugi skrivnostnega Jurija iz Sovjetskih vrst pa ZDA spodleti protinapad z jedrskimi konicami. Zgodba je precej filmska in se v celoti podaja preko video sekvenc, ki se prikazujejo med misijami, ali pa znotraj nadzornega vmesnika med igro.

V izvirnem Command & Conquer: Red Alert 2 sta na voljo dve ločeni kampanji, ki se ju lahko lotite v poljubnem vrstnem redu. Kot Sovjeti ali Zavezniki se lahko pomerite v dvanajstih precej raznolikih misijah, ki se odvijajo v Ameriki ali Evropi za Zaveznike, ali Ameriki, Evropi in Aziji za Sovjete. Dodatek Command & Conquer: Yuri's Revenge s po sedmimi misijami za vsako izmed dveh frakcij pa se po drugi strani odvija po celem svetu in celo na Luni! Mape so izdelane skrbno, s številnimi točkami, na katerih lahko pridobite dragocene minute, če jih zasedete, ali pa celo preobrnete potek igre.

Za razliko od raznolikih vrst misij iz predhodnika, je drugi Red Alert kar nazadoval, saj so na voljo zgolj misije na zunanjih mapah, v katerih v veliki večini gradite bazo, zgolj ščepec pa je takšnih, v katerih imate na voljo omejeno ekipo, s katero morate predpripraviti območje za gradbeno vozilo MCV ali pa uničiti kakšen taktičen cilj. Grajenje baze poteka po ustaljenem sistemu s tehnološkim drevesom, v kateri ena stavba odklene drugo, če je bila ta tekom kampanje že na voljo. Denar za gradnjo pridobite s pomočjo Harvesterjev, ki pobirajo zlato ali drage kamne, z zavzetjem črpališč nafte ali pa pobiranjem zabojev z denarjem, ki se pojavijo ob izpolnitvi posebnega cilja. Osnovne in podporne zgradbe so pri Zaveznikih ostale praktično identične napram predhodniku, edini novosti sta Prizmatski stolp (Prism Tower), ki s svetlobnimi žarki cvre enote in pa Naprava za nadzor vremena (Weather control device), ki nad nasprotnika pošlje uničujočo nevihto. Pri Sovjetih je bilo nekaj stavb opuščenih, dodanih pa le ščepec novih. Bunker za obrambo pešakov, jedrski reaktor namesto napredne elektrarne in Industrijska tovarna (Industrial plant), ki zmanjša ceno in čas gradnje enot, so edini omembe vredni dodatki.

Command and Conquer: Red Alert 2: video sekvence
Video sekvence se bohotijo z znanimi igralskimi imeni in močno popestrijo igro.
Command and Conquer: Red Alert 2: taktične stavbe
Z zavzetjem taktičnih stavb boste lahko na bojišču pridobili ključno prednost.
Command and Conquer: Red Alert 2: barikade
Zabarikadirana pehota v stavbah se zmore upreti tudi tankom.
Command and Conquer: Red Alert 2: prevzetje stavb
Če imate ob prevzetju stavb že izgrajene zaščitne stavbe, se sovragu ponavadi precej slabo piše :).
Command and Conquer: Red Alert 2: ozko grlo
Mape ponujajo marsikatero ozko grlo, ki ga lahko izkoristite za zaščito pred neskončnim valom sovražnikov.

Večje spremembe so bile izvedene kar se tiče enot. Zavezniki so izgubili zdravnike in enote z raketometi, so pa pridobili vojake z raketnimi nahrbtniki (Rocketeer), ki se lahko spopadejo tako z letečimi kot talnimi enotami, in pa časovne legionarje (Chrono legionnaire), ki se teleportirajo po mapi, zamrznejo sovražne enote in jih potem enostavno izbrišejo, kot da te nikoli ne bi obstajale. Poleg Tanye Adams so specialne enote tudi Tjulnji, ki znajo plavati, njihova brzostrelka pa je strah in trepet pešakov. Pri Sovjetih je Shock Trooperja zamenjal Tesla Trooper, ki sovražnike cvre z elektriko, sposoben pa je tudi ojačati učinek Teslinih tuljav. Psi-Corps Trooper oz. klon Jurija je sposoben prevzeti sovražnikove enote, če mu pridejo preblizu, lahko pa tudi napade z možgansko eksplozijo. Crazy Ivan je ekspert za napade z bombami, ki jih pritrdi na zgradbo ali drugo enoto. Druge dodatne specialne enote so omejene na posamezno državo, v kateri igrate, med njimi pa izstopa protiutež Tanyi imenovan Boris.

Command and Conquer: Red Alert 2: robotski pajek
Robotski pajki lahko napadejo tudi pobiralce zlata in vas spravijo ob vir dohodka.
Command and Conquer: Red Alert 2: masovni napad
Dobro protizračno zaščito lahko uničite samo s surovo silo.
Command and Conquer: Red Alert 2: specialne enote
Specialne enote poskrbijo za veliko akcije, niso pa neuničljive.
Command and Conquer: Red Alert 2: Jurijev klon
Jurijev klon je strašansko nevarna enota, ki se ji je najbolje zoperstaviti s pomočjo psov.
Command and Conquer: Red Alert 2: Eifflov stolp
Eifflov stolp kot Teslina tuljava.
Command and Conquer: Red Alert 2: nevihta
Silovita nevihta je eno izmed zavezniških superorožij.

Kar se tiče vozil v Red Alert 2, je sprememb precej več in to pri kopenskih, zračnih kot tudi pri vodnih enotah. Med zavezniki najbolj izstopa IFV, ki je v osnovi protizračna in protipehotna enota, katere namembnost se spremeni, če v njo pošljete pešaka. Z inženirjem bo znalo popravljati vozila, z ostrostrelcem bo sejalo smrt na daleč, s Tesla trooperjem cvrlo itd. Druga pomembna enota je prizmatski tank (Prism tank), ki deluje enako kot prizmatski stolp, a je specializiran za uničevanje zgradb, poleg tega pa velja, da več kot je tankov, večja je njihova uničevalna moč. Pri Sovjetih najbolj v oči bode orjaški zrakoplov (Kirov), ki je sicer počasen, a izjemno uničevalen, zna se pa tudi samostojno zdraviti. Druga velika novost je robotski pajek (Terror Drone), ki okuži sovražno vozilo in ga počasi izčrpa do uničenja. Velika eksotika pri obeh frakcijah so vodne živalske enote. Sovjeti so natrenirali orjaške lignje, da uničujejo ladje, Zavezniki pa so se jim zoperstavili s pomočjo delfinov.

Command and Conquer: Red Alert 2: pomorska bitka
Zaradi obilice vodnih enot in map, na katerih se jih da izkoristiti, so pomorske bitke zelo zabavne.
Command and Conquer: Red Alert 2: prizmatski tank
Prizmatski tank je izjemno učinkovit proti stavbam in pehoti.
Command and Conquer: Red Alert 2: zrakoplov Kirov
Kirov je počasen, a če pride do vaše nezaščitene baze, je z vami konec.
Command and Conquer: Red Alert 2: kul osvetljevanje
Osvetljevanje je definitivno odlično.

Yuri's Revenge prinese še tretjo frakcijo, ki močno odstopa od obeh uveljavljenih, a je v kampanji žal ni mogoče izbrati. Skoraj vse enote v njej se močno razlikujejo od izvirnih frakcij, izjema je zgolj amfibijsko vozilo za prevoz enot čez vodo. Vse enote so izjemno močne, zato je težavnost v razširitvi precej višja od izvirnika, ki se začne precej medlo, potem pa postane eksponentno težji. Strašljive so tudi Jurijeve supermoči in pa enote/stavbe za nadzor uma, ki še tako raznoliko vojsko obrnejo proti vam.

Grafična podoba in zvok

Command & Conquer: Red Alert 2 teče na hišnem pogonu, poznanem že iz Tiberian Suna, ki s pomočjo različnih višinskih stopenj terena daje vtis pravega 3D okolja. Klanci še vedno vplivajo na premikanje enot, je pa izginila možnost deformacije terena. Izstrelki sicer puščajo luknje v terenu, ampak so te le bolj simbolične narave in se ne morejo primerjati s kraterji iz Tiberian Suna. Osvetljevanje v igri ni več tako temačno kot v Tiberian Sunu, temveč barvito, zato sta igri na prvi pogled precej različni.

Mesta niso več samo statične zgradbe, s katerimi ne morete interagirati, temveč lahko v nje pošljete vojake. Tako zasedene stavbe ne odžirajo električne energije, pehota pa je v njih odlično zaščitena. Okolica je ostala raznolika. Puščavi, travi, snegu in mestom so se pridružile mape z otočki, na katerih morate poskrbeti tudi za transport enot med njimi. Mostovi so še vedno uničljivi in predstavljajo točke za zaustavitev napredovanja nasprotnika, so pa izginili predori, seveda pa tudi ni enot, ki bi se lahko do vas prekopale pod zemljo.

Tako kot v Tiberian Sun, tudi tokrat v videih igrajo tudi priznani holivudski igralci, ki si zaslužijo vso hvalo, saj so svoje delo opravili zelo dobro. Video sekvence niso prisotne le pred vsako misijo, temveč vas kontaktirajo tudi med misijo v področju namenjenem mapi. Prisotnih je kar nekaj skriptiranih sekvenc, ki blokirajo interakcijo z mapo in preselijo pogled, kar zna biti malo frustrirajoče med bojno vihro, a vseeno popestri igro.

Glasbena podlaga se je vrnila h koreninam in z odlično novo različico Hells Marcha v kombinaciji z 3D modeliranjem poskrbela za enega izmed najbolj impresivnih intro videov kar sem jih kdajkoli videl.

Hrošči

Zaključek in ocena

Command & Conquer: Red Alert 2 je skupaj z razširitvijo Yuri`s Revenge izjemno dolg (25+ ur) naslednik prvega Red Alerta. Vizualni napredek je očiten (čeprav zbledi proti remastered različici), izboljšane pa so tudi video sekvence, v katerih tokrat igrajo prave zvezde. Enote so izjemno pestre in raznolike, dobre pa so tudi mape, med katerimi pa žal ni mogoče več izbirati. Minus igre je tudi ta, da težavnostna krivulja v RA2 ni optimalna, se pa močno popravi v razširitvi.

Hvalim

 • izjemna dolžina
 • všečen videz
 • zanimiva zgodba
 • video sekvence na nivoju B-filma
 • pestre enote
 • dobra glasbena podlaga

Grajam

 • težavnostna krivulja ni linearna
 • ni več izbora misij
 • video sekvence se ne raztegnejo čez ekran

Tipkovne bližnjice

Q, W, E, R
preklopi med štirimi gradbenimi možnosti v stranski vrstici
D
postavi (deploy) izbrane enote na mestu, kjer se trenutno nahajajo
Y
preklopi v način točk premika, s pomočjo tega lahko nastavite točno pot, ki ji naj enota sledi
X
razkropi izbrane enote (uporabno kot zaščita pred tanki, ki bi radi pomečkali pešake)
S
zaustavi karkoli izbrane enote počnejo (streljanje, hojo, itd.)
Ctrl + številka
ustvari skupino enot, ki jo izberete s pritiskom na številčno tipko
Alt + številka
preklopi pogled na oštevilčeno skupino enot
H
skoči na domačo bazo
Ctrl + klik
vsili napad na določeno točko (uporabno za obstreljevanje)
Alt + klik
vsili premik (uporabno za mečkanje pehote)

Sistemske zahteve

Minimalne

Operacijski sistem
Windows 95/98/2000/Me
Procesor
Pentium II 266 ali ekvivalenten AMD
Grafična kartica
grafična kartica z 2 MB pomnilnika (PCI ali novejša)
Pomnilnik RAM
64 MB
Prostor na disku
200 MB (1.9 GB za igranje brez CD-ja)

Preigrano na

Operacijski sistem
Windows 10 64-bit
Procesor
AMD Ryzen 7 5700G
Grafična kartica
AMD Radeon RX 6600 8 GB
Pomnilnik RAM
16 GB

Igranje na modernejših sistemih

 1. v mapo z igro razširite grafično knjižnico za igranje na modernejših sistemih (glejte povezave)
 2. zaženite TSConfig in nastavite ločljivost na 1280x720, saj je v nasprotnem primeru vse premajhno
 3. izklopite združljivostni način, saj se lahko igri z njim sesuvata

Povezave


Zadnja sprememba: | Deli na: