Blog Ali veste ... Ananas: sadež, ki vas prebavlja, medtem ko ga jeste

Ananas: sadež, ki vas prebavlja, medtem ko ga jeste

Ananas je tropski sadež, ki izvira iz Južne Amerike, po svetu pa so ga v šestnajstem stoletju raznesli Španci in Portugalci. Veliko člankov je na temo koristnosti tega sladkega sadeža in težko jim je oporekati, saj vsebuje ogromno vitamina C in magnezija … ampak, ali veste, da svež plod ananasa v sebi skriva neprijetno skrivnost?

Celi ananas
Celi ananas

Vas morda uživanju svežega ananasa pečejo usta? Morda v ananasu sploh ne morete uživati, ker se vam v ustih kmalu pojavijo razjede (afte)? Razlog ni v pesticidih (organofosfatih, organokloratih in hormonskih zatiralcih), s katerimi pri pridelavi definitivno ne skoparijo, temveč v naravni sestavi sadeža samega.

Ananas namreč vsebuje posebno mešanico proteolitskih encimov imenovano Bromelain, ki je sposobna katalizirati razkroj proteinov v aminokisline (mimogrede: na podoben način se razgradi meso v vašem želodcu). Proteini v vaših ustnih tkivih tako med jedenjem ananasa sproti razpadajo, kar povzroča mikro ranice in pekoč občutek v ustih. Zaradi bromelaina se lahko ananasov sok uporablja tudi za mariniranje in mehčanje mesa. Ta zmes pa je najbrž tudi kriva za marsikateri alergični napad, zaradi nje pa se uživanje ananasa odsvetuje nosečnicam.

Upam, da vas prispevek ni odvrnil od uživanja tega tropskega sadeža. Za konec pa še postopek, ki prikazuje, kako učinkovito razkosati celotni ananas.

Dodajte komentar

Zadnja sprememba: | Deli na: