Simon Beckett

Simon Beckett je priljubljen angleški pisec kriminalnih romanov. Najbolj znan je po svoji seriji knjig o forenzičnem antropologu dr. Davidu Hunterju, napisal pa je tudi nekatere druge, manj znane, knjige.

Kemija smrti (2006)

V kraju Manham nekega dne dva brata odkrijeta pohabljeno truplo neznane ženske. Novica med prvimi doseže doktorja Davida Hunterja, ki se je v Manham preselil pred tremi leti, da bi pomagal v ordinaciji krajevnega zdravnika dr. Henrya Maitlanda. Mati bratov dr. Hunterju namigne, da bi lahko mrtva ženska bila samotarka Sally Palmer, saj se ji je o njej sanjalo. Ob preverjanju njene hiše David odkrije, da je Sally res pogrešana in o tem obvesti policijo. Ker je David s Sally prijateljeval in ker je za krajane še vedno prišlek, se znajde pod drobnogledom inšpektorja Mackenzieja. Ta ugotovi, da ima dr. Hunter izkušnje pri raziskovanju umorov in ga povabi k sodelovanju. David sprva zavrne ponudbo, a ko izgine še ena ženska, se odloči, da bo policiji pomagal.

Knjiga je napisana kot neke vrste dnevnik dr. Davida Hunterja. Pisatelj zelo prefinjeno dviguje napetost, brez da bi pretiraval s šok momenti. Dobro je predstavljeno tudi nezaupanje krajanov do prišlekov in drugačnih, ko se enkrat izve, da bi lahko bil morilec kdorkoli izmed njih. Vršijo se tudi pritiski na Davida, ki je zaradi preiskave zavezan k molčečnosti, zaradi obiskov policije pa krajani še bolj sumijo, da je morilec ravno on. Odlična kriminalka!

Zapisano v kosteh (2007)

Na redko poseljenem otoku Runa v Škotskih Zunanjih Hebridih upokojen glavni policijski inšpektor med sprehodom odkrije skoraj popolnoma zgorelo truplo. Policija iz bližnjega mesta Inverness na Otoku se obrne na dr. Davida Hunterja, da bi si truplo ogledal in podal svoje strokovno mnenje. Zaradi iztirjenega vlaka so namreč polno obremenjeni in se ne morejo popolnoma posvetiti primeru. David v preiskavo privoli, kljub temu, da bi se moral z naslednjim letom vrniti domov. Na otok Runa ga spremljata dva izmed policajev, ki sta po ogledu prizorišča prepričana, da je šlo za nesrečo, a David kmalu ugotovi, da temu ni tako. Tekom preiskave se izkaže, da so domačini vse prej kot naklonjeni njegovem preiskovanju, ko pa otok nevihta odreže od sveta pa se zadeve še poslabšajo.

Avtor se je držal recepta iz prve knjige in mu je kar uspelo, se mi pa zdi, da je tokrat malo pretiraval s preobrati.

Klic groba (2010)

Knjiga se prične z osemletnim skokom v preteklost. V času, ko ima forenzični antropolog, dr. David Hunter, še živo ženo in hči, na barju Dartmoor odkrijejo truplo. Preiskava pokaže, da bi lahko šlo za eno izmed žrtev nasilneža in domnevnega posiljevalca imenovanega Jerome Monk. Ker predvidevajo, da bi lahko v bližini bila zakopana še preostala trupla njegovih žrtev, se odločijo, da bodo upoštevali Monkov predlog, da jim pokaže preostale grobove. Žal je akcija izvedena neprofesionalno in zaletavo, zato se sfiži. Orjaški Monk skoraj uide, trupel pa ne najdejo.

Nadaljevanje se odvija v sedanjosti. Monku je uspelo pobegniti in tisti, ki so sodelovali v akciji, nenadoma postanejo potencialne tarče. David se na željo nekdanje preiskovalke Sophie Keller vrne v Dartmoor, da bi se o nečem pogovorila, a niti sanja se mu ne kaj ga čaka.

Knjiga je bolj podobna prvi v seriji kot drugi, kar se je izkazalo kot plus. Zelo zanimiva.

Skrivnostno jezero (2014)

Zgodba se prične nekje na podeželju v Franciji. Anglež Sean se vozi v avtomobilu, ki mu očitno predstavlja breme, zato se ga znebi. Pot nadaljuje s štopanjem in pešačenjem, vendar nima jasnega cilja kam je namenjen. Med pohajkovanjem zagleda policijski avtomobil, zato skoči s ceste in se skrije. Ko želi pot nadaljevati, stopi v nastavljeno past za medvede. Zaman se poskuša rešiti in ko začne od bolečine medleti, ga rešijo. Znajde se na skrivnostni kmetiji kmeta Arnauda, kateremu njegova prisotnost niti najmanj ne ugaja, kmetovi hčerki Gretchen in Mathilde pa sta drugačnega mnenja. Ker Sean beži pred preteklostjo, se strinja, da bo na kmetiji pomagal v zameno za hrano in skromno plačo, dokler se mu noga ne pozdravi. A kaj kmalu ugotovi, da na kmetiji ni vse tako kot bi moralo biti.

Knjigo sem si izposodil (ne le to, knjigo sem celo rezerviral), ker sem mislil, da gre za nadaljevanje serije od Davidu Hunterju. Knjiga je sicer označena kot kriminalka, ampak bi se s to trditvijo le stežka strinjal. Dogajanje skače med Seanovim bivanjem v Franciji in njegovim preteklim življenjem v Londonu. Glavni greh knjige je, da se obupno vleče. Vmes so sicer zelo napeti trenutki, a jih je malo in ne morejo odtehtati splošnega nabijanja količine strani.

Dodajte komentar

Vam je vsebina všeč? Delite jo na: