Scott Smith: Ruševine

Štirje mladostniški prijatelji iz ZDA (Jeff, Amy, Eric in Stacy) se na počitnikovanju v Mehiki spoprijateljijo s tremi grškimi pijanci (ti si nadanejo izmišljena imena Pablo, Juan in Don Kihot) ter Nemcem Mathiasom. Nekega dne se Mathias na njih obrne s prošnjo, da bi ga spremljali do nedavno odkritih ruševin globoko v pragozdu. Tam naj bi se namreč nahajal njegov brat Heinrich, ki se je nedavno tega pridružil izkopavanjem, sedaj pa ni o njemu ne duha ne sluha.

S pomočjo skiciranega zemljevida se štiriperesna deteljica, Pablo ter Mathias odpravijo v džunglo. Taksist, ki jih pripelje v bližino ruševin jih svari, da naj se vrnejo, a se na njegovo mnenje požvižgajo. Nad njimi niso navdušeni tudi v majevski vasi, ki se nahaja v bližini najdišča, ampak pustolovci se ne pustijo zmesti in uspe jim odkriti s praprotjo zakamuflirano pot. Kmalu zatem, ko na koncu poti odkrijejo vzpetino, ki je od preostanka gozda ločena s široko čistino, se pojavijo oboroženi Maji. Zadeva postane kočljiva, ko se Amy med fotografiranjem prišlekov premakne preko čistine in se dotakne ovijalke, ki prerašča hrib. Takrat Maji postanejo nasilni in jih vse naženejo na hrib ter ga obkolijo.

Ker prijatelji nimajo izbire, se povzpnejo na vrh, kjer jih pričakujejo zapuščeni šotori brez sledu o kateremkoli živem bitju. Nekaj je hudo narobe.

Po knjigi je bil posnet tudi film (The Ruins), ki pa knjigi ne seže niti do kolen.

Knjiga je izjemno napeta in srhljiva. Pritisk na pustolovce se stopnjuje prav do konca, zato jo boste le s težavo odložili. Morda ravno zato ni razdeljena v poglavja, temveč so odseki ločeni s prazno vrstico in odebeljeno prvo besedo. Odsvetoval bi jo občutljivejšim bralcem, saj vsebuje nekaj nazornih opisov.

Dodajte komentar

Vam je vsebina všeč? Delite jo na: