Blog Razmišljanja Kontroverznost: uporabno najmanj do

Kontroverznost: uporabno najmanj do

Kot ste morda zasledili, bo od tega tedna naprej veljalo, da lahko trgovci hrano, ki je označena z “uporabno najmanj do”, prodajo po nižji ceni ali podarijo humanitarnim organizacijam. Doslej se je ta hrana uničevala. Sam to spremembo pozdravljam, obstajajo pa tudi takšni ljudje, ki to početje obsojajo češ, da bodo sedaj revni jedli odpadke, pomije in da je sramota, da je do takšne spremembe sploh prišlo.

Kaj pa sploh pomeni oznaka “uporabno najmanj do”? Pri tej oznaki gre namreč za datum do katerega naj bi hrana ohranila optimalno stanje (izgled, aromo, okus, itd.), če je bila hranjena pod primernimi pogoji in še ni bila odprta. Hrana s to oznako bo po preteku tega datuma v večini primerov še vedno užitna, vendar morda ne bo tako okusna kot pa naj bi bila. To seveda ne pomeni, da bo nek proizvod užiten še deset let po preteku datuma, uporabiti je treba zdravo pamet!

Sam sem eden izmed tistih, ki se ne bojijo pojesti določene hrane, ki ji je že pretekel rok uporabe. Ni mi težava pojesti kak jogurt, puding ali drugi mlečni proizvod, ki je že par dni čez rok, enako pa velja tudi za kruh, špagete, makarone in druge izdelke iz žit. Ekstremnim presežkom roka uporabe se izogibam, ker s staranjem embalaža razpada na raznorazne monomere in posledično tudi tvori (morda ne najbolj zdrave) spojine s hrano. Seveda pretečeno hrano ne pojem kar na vrat na nos, temveč preučim njen izgled in vonj, ponekod pa že izgled embalaže pove, da hrana ni več užitna (npr. izbočen pokrov jogurta).

Kakorkoli že, zdi se mi, da so nekateri odreagirali preveč burno, kar je najbrž posledica napačnega tolmačenja napisa “uporabno najmanj do”. Nesprejemljivo se bi mi zdelo le, če bi trgovci hrano s pretečenim rokom prodajali po nespremenjeni ceni. Če pa nanjo nalepijo primeren popust ali pa jo podarijo humanitarnim organizacijam pa v tem ne vidim nobene težave.

Dodajte komentar





Zadnja sprememba: | Deli na: