Blog Kritike Evropska direktiva o spletnih piškotkih skozi oči uporabnika spleta

Evropska direktiva o spletnih piškotkih skozi oči uporabnika spleta

Morda že veste, da je v začetku leta 2013 začel veljati spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah, ki je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in drugih tehnologij za shranjevanje podatkov v brskalniku uporabnika spleta. Piškotke na srečo sicer niso prepovedali, so pa močno zaostrili zakonodajo. Strani morajo sedaj uporabnike večinoma obvestiti, če želijo nastaviti piškotke (več si preberite v smernicah o uporabi piškotkov), v nasprotnem primeru jim grozi kazen.

15. junij je dan D za prilagoditev in čeprav so nekateri piškotki taki za katere ni potrebno obvestilo ali privolitev, se je na stotinah strani, ki jih obiskujem, pojavilo obvestilo, da me bla bla bla, obveščajo, bla bla bla. Super, da me nekdo obvesti, ali ne?

Ne! Z mojega stališča je zadeva popolnoma zgrešena. Že leta namreč uporabljam dodatek za Firefox imenovan Cookie Monster, ki omogoča uporabo enostavnih pravilnikov za blokiranje/prepuščanje piškotkov.

Cookie Monster Firefox

Privzeto imam nastavljeno, da blokira vse piškotke, če pa stran želi prijavo pa lahko s klikom na ikonico piškotke omogočim. Zadeva je izjemno priročna in mi na spletu omogoča kar nekaj anonimnosti več, brez, da bi mignil s prstom. Zakaj se potem sploh pritožujem?

Težava je v tem, da so ustvarjalci strani izdelali takšna in drugačna opozorila in obvestila. Nekatera izmed njih so v obliki ozke vrstice, ki ni tako hudo moteča, spet druga pa se pojavijo v obliki pojavnega balončka. Večinoma se jih da s klikom zapreti in ostanejo zaprta, kakšna ironija, če strani dovolite nastaviti piškotek.

Tako je, če sem prej po spletu brskal povsem brez piškotkov, bom moral sedaj dovoljevati piškotke, da se bom znebil nadležnih pojavnih oken, ki zastirajo pol strani! Na srečo lahko ena obvestila s klikom zapreš, dokler ne klikneš na kako drugo podstran, drugih pa žal ni mogoče zapreti. Primer ZSSS:

ZSSS piskotki

Ampak je še huje. Nekatere strani, recimo stran biotehnološkega giganta Sigme Aldrich, ne dovolijo obiska strani, če ne sprejmeš piškotkov.

Kar naenkrat so se začeli pojavljati spomini na čas, ko še nisem uporabljal orodja za blokiranje neželenih reklam, AdBlock Plus, saj so strani znova prekrite s pojavnimi okni. Namesto, da bi Evropska komisija kaznovala zlonamerne strani, ki vam sledijo preko piškotkov, je kaznovala nedolžne uporabnike spleta!

Hvala “veleumom” iz Evropske komisije, da so mi uničili izkušnjo brskanja po spletu!

Dodajte komentar





Zadnja sprememba: | Deli na: