Blog Ročne spretnosti 15 minut urarstva

15 minut urarstva

Včeraj sem kupil novo uro, Casio Edifice, za okrog 50 € v “urarni” v enem izmed nakupovalnih središč. Ker je bil kovinski pas očitno predolg, sem prosil prodajalca, če ga skrajša. Rekel je, da bo in po 15 minutah sem se vrnil ter bil šokiran: “Pasu nisem mogel skrajšati, ker je sistem tak, da bi ga lahko poškodoval, zato si niti nisem upal preveč drezati vanj.”. Svetoval mi je, naj poskusim v eni izmed drugih urarn.

Razmišljal sem, koliko me bo to stalo in se odpravil do tja ter si izmislil dober razlog od kod sem uro dobil :). Spet ista zgodba. 15 minut čakanja in nato: “Ne bo šlo, lahko pa nesemo uro urarju, samo bo treba počakati kar nekaj časa.” Nekajdnevno čakanje seveda ni prišlo v poštev, zato sem odšel domov z začasno neuporabnim nakupom, hkrati pa sem se spraševal, kake urarne so sploh to, če jim to ne gre od rok.

Danes sem se ob ogledovanju pasu začel spraševati, če bi ga lahko skrajšal kar sam. Zagnal sem brskalnik, en set pravih ključnih besed in že prvi zadetek je bil video, kjer je nekdo skrajšal ravno tak pas, ki ga imam sam (video spodaj). Ker je zadeva izgledala enostavna, sem se krajšanja lotil tudi sam in zadeva je po 15 minutah uspela.

Potrebna orodja

Vse skupaj sem delal na leseni podlagi, da ne bi uničil prta in na robcu, da ne bi opraskal ure.

Naj povem, da ni šlo brez zapletov. Spone je bilo izjemno težko dobiti iz pasu, zato sem uporabil malo večjo silo, ki je poškodovala en člen (razmaknil se je) – kasneje sem ga stisnil s kleščami. Omenjen člen se na sliki nahaja na skrajni levi. Pri tem opravilu pa sem tudi močno obdrgnil izbokline na sponah, ki preprečujejo, da bi izpadle iz pasu, ampak kljub temu še vedno držijo.

Razstavljen pas

Pozor: Če je vaša ura dražja ali imate dve levi roki, se tega opravila ne poslužujte, saj ni tako enostavno kot izgleda na videu!

Veliko uspeha vam želim! Čez nekaj let pa prispevek, kako lahko sami zamenjate baterijo! :D

Komentarji obiskovalcev4 komentarjev, dodajte svojega

Jan je 31.1.2013 ob 11:01 napisal/a: 1.

Naslednjic predlagam raje kaksnega urarja. Ce ne najdes kaksnega blizu sebe, predlagam G. Bazelja, ki ima urarski “servis” v Ljubljani na tromostovju, pri Filipovem dvorcu. Njegove storitve so poceni, meni je za krajsanje pasu racunal priblizno 5 eur in naredil v parih minutah. Lahko tudi gres do njega in ti bo zamenjal poskodovani clen, ce moti pri izgledu. Ce ga ima na zalogi, drugace ga naroci. LP !

Andrej je 03.2.2013 ob 10:02 napisal/a: 2.

Žal sem bil močno omejen s časom, saj sem še isti teden odpotoval v tujino za dva meseca. Se pa pri dražji uri krajšanja vsekakor ne bi lotil sam :).

pomlad je 25.5.2013 ob 19:05 napisal/a: 3.

Če ob samem nakupu ni možno urediti vse potrebno, takšne ure preprosto ne kupim in težav ni nobenih.

Andrej je 29.5.2013 ob 06:05 napisal/a: 4.

Takrat sem bil enostavno preveč šokiran, da bi mi na pamet padlo kaj takega. Sem se pa iz te izkušnje kar nekaj naučil in naslednjič bom morda res zavrnil uro ali pa takšne komplicirane sploh ne izbral.

Dodajte komentar





Zadnja sprememba: | Deli na: