Blog Neljubi dogodki Previdno v krožiščih

Previdno v krožiščih

V dnevih, ko temperature nihajo okrog ničle, je treba biti posebej previden na cesti, saj pogosto prihaja do poledic. Posebej nevarni so slabo narejeni ovinki, ki visijo v napačno smer ali pa krožišča. Današnja izkušnja me je pripravila do tega, da opozorim bralce na nevarnost v krožišču ob E-Leclercu na Rudniku v Ljubljani. Vanj sem namreč pripeljal z običajno hitrostjo (med 30 in 40 km/h) ter se vključil na notranji pas, saj je izvoz je bil do izvoza dobršen del kroga. Na približno polovici je sledil šok, saj je zadek avtomobila odneslo. In to precej.

Podzavestno (morda sem se to naučil iz računalniških iger, igram sem namreč že precej Rally iger :) ) sem sunkovito obrnil volan, sedaj me je rahlo zaneslo v nasprotno smer in nato uspel v hipu izravnati avtomobil ter se odpeljati naprej kot se ne bi nič zgodilo. Na zaviranje sploh nisem pomislil, saj bi situacijo še poslabšal. Krožišče je bilo na srečo prazno.

Kasneje sem opazoval druge avtomobile in eden izmed njih ni uspel obvladati avtomobila, saj ga je obrnilo za 180°. Naj opomnim še, da se mi to še nikoli ni zgodilo v kakem drugem krožišču, zato sumim, da je enostavno slabo narejeno.

Kako torej ravnati v takšnih razmerah? Oglejte si spodnji video:

Komentarji obiskovalcev4 komentarjev, dodajte svojega

Luka je 13.1.2011 ob 20:01 napisal/a: 1.

Tudi jaz sem dosti preigral špilov, vendar pa te ne naučijo prvega pravila v kritični situaciji :) To je pritisk na sklopko.

Takojšnjo uporabo kuplunge bo naučil tudi vsak spodoben tečaj oz. inštruktor varne vožnje. Pomembno je iz več razlogov, začenši s Kammovim krogom. O opremi najbrž nima smisla izgubljati besed – v takih primerih se še tako majhna razlika v ceni gum ne zdi več bistvena…

Pohvale za hitro reakcijo ;)

Andrej je 14.1.2011 ob 10:01 napisal/a: 2.

To s sklopko (in za Kammov krog) pa še nisem slišal (hvala za namig), niti se ne spomnim, da bi jo ob tem dogodku uporabil. Morda pa sem jo, samo dvomim. Kot sem napisal je to bila neka podzavestna reakcija, najbolj se spomnim cviljenja gum, pogleda skozi okno in obračanja volana, ostalo je bolj megleno :)

Luka je 14.1.2011 ob 17:01 napisal/a: 3.

Nekaj branja je še tukaj: http://adrijan.si/events/varna_voznja/

Vsekakor pa priporočam tečaj varne vožnje, če je le možnost za udeležbo. Bil sem na osnovnem (preko EU skladov) in odnesel veliko, zelo veliko.

Dosti se sicer že da povaditi na parkingih, sploh pozimi, internet je poln koristnih nasvetov, praksa pod inštruktorjem in na hidravlični plošči pa je le nekaj drugega. Skupaj z nasveti za nizko porabo in pravilom treh sekund varnostne razdalje je za moj okus vožnja prijetno tekoča in bolj var(č)nejša.

Andrej je 21.1.2011 ob 07:01 napisal/a: 4.

Z veseljem bi šel na tečaj, vendar zadeva ni tako hudo poceni. Bi pa velik odstotek voznikov ta tečaj nujno potrebovalo, ker to kar delajo definitivno ni varna vožnja (oglej si prispevke o voznikih na avtocesti).

Dodajte komentar





Zadnja sprememba: | Deli na: