Blog Kritike Digitalna televizija – tele v digitalni i zija

Digitalna televizija – tele v digitalni i zija

Da bo lastnikom televizorjev, ki za sprejem TV signala uporabljajo klasično anteno, kmalu odklenkalo, čivkajo že vrabci dalj časa. Razne reklame opozarjajo na mrk, ki se bo dogodil, ko bo na voljo le še digitalni signal. Digitalno. To mora biti kul in super, pa je res?

Največ so nasankali tisti, ki so ob govoricah, da bo kmalu digitalna televizija edina možnost, kupili televizijski sprejemnik, ki podpira MPEG-2, MPEG-4 pa ne. Taki uporabniki lahko uživajo le v tujih kanalih, ki so zaenkrat še na MPEG-2, pri domačih pa se lahko obrišejo pod nosom. Podobno zlo je udarilo tudi po tistih, ki so kupili pretvornik, ki podpira zgolj MPEG-2. Da država ni prepovedala prodaje MPEG-2 sprejemnikov, je enostavno nedopustno.

Kvaliteta slike je dobra. Zrnatosti več ni, ampak slab signal se kaže v zatikanju slike. Če je bila pri analognem signalu, slika še gledljiva, če je bil ta slab, to za digitalni signal ne drži več. Mislim, da je jasno, da so digitalni signal uvedli tisti, ki imajo jakost in kakovost signala na 100%, doma imajo TV sprejemnike orjaških dimenzij, za ostale pa se jim po domače …

Z digitalnim signalom pride tudi HD-vsebina. Ker pa si HD vsak razlaga po svoje, boste na nekaterih kanalih gledali črn rob, drugje pa bo slika raztegnjena čez vse meje. Če mislite, da boste z HD televizijskim sprejemnikom gledali vse filme in oddaje v pravi ločljivosti, se bridko motite. Nakup digitalnega sprejemnika za tiste, ki imajo še klasičen TV sprejemnik, običajnih proporcev, pa je pravzaprav nesmiseln.

Kaj prinaša digitalna televizija? Eno orjaško zmešnjavo, ki se bo vlekla še par let, nato pa “jovo na novo”, ker bo treba spet menjati standard. Bravo. Televizijci se res trudijo, da jih nihče ne bi gledal.

Sam zaenkrat še vklopim moj prastari ČB TV sprejemnik (s 60 cm diagonalo, ročnim iskanjem kanalov in ročnim prestavljanjem) in uživam v jasni sliki. V TV imam vklopljen le 1 m navadnega kabla, pa je slika boljša kot pa na tistem priklopljenim na anteno. Ko bo pa signal mrknil, bom pač nehal gledati televizijo.

Saj je tako ali tako dovolj materiala na spletu.

Dodajte komentar





Zadnja sprememba: | Deli na: