Blog Glasba in film Slovenske radijske postaje in slovenska glasba

Slovenske radijske postaje in slovenska glasba

V zadnjem času v medijih močno odmeva osnutek zakona o medijih, še posebej 70. člen le-tega, ki pravi, da mora biti najmanj 15 % vse predvajane glasbe v času med 6. in 20. uro vsakega radijskega ali televizijskega programa slovenska glasba oz. glasbena produkcija slovenskih ustvarjalec in poustvarjalcev. Glasbeniki pravijo, da je taka kvota prenizka, lastniki radijskih postaj pa, da zakon posega v njihovo avtonomijo.

Sama sem zagovornica slovenske glasbe in imam doma kar nekaj kupljenih CD-jev slovenskih izvajalcev. Zdi se mi, da je slovenske glasbe na slovenskih radijskih postajah absolutno premalo. Nekaj časa sem poslušala Val 202 in sem bila z glasbenim izborom zadovoljna, motilo pa me je preveč pogovornih oddaj (če se učim ob prižganem radiu in je na sporedu pogovorna oddaja me to precej dekoncentrira).

Komercialnih glasbenih postaj pa ne prenesem, ker stalno ponavljajo eno in iste komade, poleg tega pa tudi moderatorji ne povejo nič pametnega in kar naprej govorijo o njihovi trenutni akciji, ker lahko osvojite 1000 ali 10000 € ali pa kar avto. Če sem slučajno imela, kdaj radio prižgan cel dan, sem lahko kakšen komad, seveda tuji, slišala tudi petkrat v enem dnevu. Res mi ni jasno, kako ljudje zdržijo poslušati eno komercialno radijsko postajo več kot en teden. Je pa res, da nič ne pridobiš, če namesto Radia Center nastaviš npr. Radio 1. Poslušanje komercialnih glasbenih postaj mi je v užitek le ponoči, ko predvajajo le slovensko glasbo (da tako zadostijo trenutno veljavnemu zakonu) in ko moderatorji molčijo.

Moti me, da tisti, ki nasprotujejo kvotam, pravijo, da Slovenci nimamo dovolj kvalitetne glasbe in ob tem omenjajo razne kvazi pevce in pevke, ki si ne zaslužijo, da bi jih sploh omenila. Ja, Slovenci imamo glasbenike, ki pišejo dobro glasbo, vendar ker se ne pojavljajo v rumenih medijih, sploh ne vemo, da so tu. Glasbeni uredniki bi se morali potrudili in najti kvalitetno slovensko glasbo. Sicer pa tudi tuja glasba, ki jo tako na veliko predvajajo in zagovarjajo pogosto ni nič bolj kvalitetna. Če lahko en komad od npr. Lady Ga Ga zavrtijo petkrat na dan, zakaj ne bi enega slovenskega zavrteli tolikokrat, če so preveč leni, da bi poiskali še kaj drugega slovenskega. Na komercialnih radijih lahko sicer tudi čez dan slišimo kakšen slovenski komad, ki bo najverjetneje od Vlada Kreslina, Neishe, Siddharte ali Dan D. Izgovori, da si poslušalci želijo tako glasbo so privlečeni za lase, ker glasbeni uredniki ostale slovenske glasbe poslušalcem sploh ne predstavijo, zato je ti ne poznajo in si tako težko želijo slišati še kakšnega drugega izvajalca. Nimam pa nič proti prej naštetim izvajalcem, jim celo rada prisluhnem, želela bi se le slišati še kakšne druge.

Strinjam se s tem, da bi morala kvota veljati v dnevnem času, da se slovenska glasba ne bi vrtela le ponoči, vendar se mi zdi 15 % premalo. Še boljše pa bi bilo, če bi bili glasbeni uredniki dovolj narodno zavedni in bi podpirali slovensko glasbo, tako da kvote sploh ne bi bile potrebne.

Komentarji obiskovalcev4 komentarjev, dodajte svojega

Severa je 17.9.2010 ob 21:09 napisal/a: 1.

Živjo!
Ker zadnje čase veliko spremljam to temo, tko komentarje kot vse ostalo, ne morem, da ti ne rečem hvala, ker podpiraš točno to idejo, ki jo nekateri glasbeniki želimo v teh dneh pripeljat do ljudstva. Hvala ti in čim več takih kot si ti! ; )
Lep večer,
Severa

Andrej je 17.9.2010 ob 21:09 napisal/a: 2.

S tem kar je napisala Vesna, se pa seveda strinjam. Že pred časom sem bentil nad tem, da na postajah (če sploh) slišiš večinoma le dno slovenske glasbe, kvalitetnih glasbenikov pa seveda nihče noče predvajati, ker se ne pojavljajo v rumenem tisku in za ljudi niso zanimivi. Od tuje glasbe pa seveda slišiš tisto kar je aktualno na MTV. Beda. Če bi bilo po mojem, bi hotel imeti vsaj 50% slovenske glasbe kvalitetnih avtorjev in morala bi se predvajati tudi čez dan. Da predvajajo slovenski program le ponoči, je nedopustno.

Vesna je 20.9.2010 ob 13:09 napisal/a: 3.

Slovenska glasba se predvaja po zelo malo slovenskih radijskih postajah. Največ je angleške glasbe. Včasih imam občutek, da se večina sramuje slovenske glasbe.

Ljudje, pa kaj vas je sram da ste slovenci kaj?

Vesna je 22.9.2010 ob 14:09 napisal/a: 4.

Se mi zdi, da se Slovenci na splošno sramujemo vsega, kar je slovenskega. Vedno bolj cenimo tuje, kot svoje. In zaradi tega žal poslušamo povečini angleško in hrvaško glasbo, ki pa je pogosto tako ali manj kvalitetna kot slovenska.

Vesna, morda je nekatere res sram, da so Slovenci. Pa zdi se mi, da se pogosto ne loči med domoljubjem in nacionalizmom, in če zagovarjaš nekaj, kar je slovenskega, te že označijo za nacionalista.

Dodajte komentar





Zadnja sprememba: | Deli na: