Blog Kritike Svetovni dan kondomov

Svetovni dan kondomov

Najbrž mislite, da je naslov napačen. Pa ni. Danes je 1. december, svetovni dan kondomov, ki se uradno imenuje svetovni dan boja proti AIDSu. Po ulicah bodo trume prostovoljcev, ki bodo z nasmeškom na obrazu delili kondome, ki bodo imeli embalažo po možnosti bogato okrašeno z reklamami klubov, diskotek, organizacij itd. Svetovni dan boja proti AIDSu je postal še en skomercializirani dan, ob katerem si najbolj manejo roke proizvajalci kondomov. Morda kateri kondome brezplačno “darujejo”, ampak saj veste: “First sample is free” oz. “Prvi vzorec je zastonj”, ostali pač ne bodo.

Ob vsem tem poudarjanju kako pomemben je kondom za zaščito pred AIDS-om, se zdi kot da imaš lahko spolne odnose s prvim, ki ga srečaš na cesti, uporabiš kondom in nič se ti ne more zgoditi. Da, kondom – “čarobna gumica”. To je še posebej nevarno za mlade – ti še niso (čustveno) dovolj zreli za spolno življenje, ki ob takih akcijah dobijo občutek varnosti in se s kondomom brezglavo spuščajo v spolnost. Kot da moraš nujno imeti spolni odnos s prvim/prvo ki ti je všeč. Zanimivo je, da se pod pretvezo svobode, ljudje vdajajo nekontrolirani spolnosti, ob tem pa se ne zavedajo, da je njihov odnos do nje na nivoju prazgodovinskega človeka oz. še huje – na nivoju živali.

Vrnimo se k prvotni temi. Problem svetovnega dneva boja proti AIDSu je, da se preveč poudarja pomen kondomov, pozablja pa se na spolno vzdržnost in zvestobo partnerju kar je bolj zanesljiva zaščita pred AIDSom. Edini, ki to poudarjajo so katoliške organizacije (recimo SKAM). Ker pa jih imajo številni ljudje za vir vsega zla, te akcije povečini ignorirajo oz. jih zasmehujejo.

Kakor želijo – življenje je samo eno, ko si pa okužen je prepozno jokati in stokati. Premislite!

Komentarji obiskovalcev3 komentarjev, dodajte svojega

Don Marko M je 01.12.2009 ob 16:12 napisal/a: 1.

enostavno, kratko a v bistvo zadeto napisano…sem premislil….ne rabim kondoma….imam ženo….pač bolj verjamem njej, kot kondomu….

Mala je 05.12.2009 ob 22:12 napisal/a: 2.

Se zelo strinjam z napisanim. Res se preveč poudarjajo kondomi, premalo pa vzdržnost in zvestoba oz. spoštovanje sebe in svojega telesa. Ker če se spoštuješ, ne boš imel spolnih odnosov z osebo, ki jo komaj poznaš.

Andrej je 21.12.2009 ob 11:12 napisal/a: 3.

Me veseli, da imam somišljenike. Pričakoval sem sicer večji odziv, ampak to je očitno tema v katero nihče noče drezati.

Dodajte komentar





Zadnja sprememba: | Deli na: