Blog Bukvarna Karl May

Karl May

Karl May (rojen 25. februarja 1842 v Ernstthalu; umrl 30. marca 1912) je definitivno eden izmed mojih najljubših pisateljev, če ne celo najljubši. Bral sem ga že od malih nog in pogosto mi je uspelo prebrati eno knjigo na dan, včasih celo dve. Ker so to knjige s 500 stranmi, je bil v mojih letih to vsekakor dober dosežek :D

Karl May je najbolj prodajan nemški pisatelj, po njegovih knjigah so posneli ogromno filmov in serij (nekaj so jih snemali tudi na Hrvaškem, Plitvička jezera) in marsikdo ne bo verjel, da je bil Karl May večkrat v zaporu. Njegove knjige so napete pustolovščine v katerih ponavadi nastopa kar pisatelj sam. Nekaj se jih dogaja na divjem zahodu, nekaj v Orientu, v Nemčiji in tudi drugje. Pisatelj se zvesto drži načela, da je potrebno pomagati revežem, da je ubijanje slabo in da je dobra beseda tista, ki zgladi vsak spor.

Proti koncu svojega življenja se je vedno bolj vživljal v vlogo Old Shatterhanda in je celo poskušal podoživeti vse poti, ki jih je v knjigah opisal.

Karl May v Orientu (Orientzyklus)

Gre za serijo 6 knjig, ki so izšle leta 1982. Sledijo si takole:

  1. Po puščavi (Durch die Wüste)
  2. Po divjem Kurdistanu (Durchs wilde Kurdistan)
  3. Iz Bagdada v Istanbul (Von Bagdad nach Stambul)
  4. V gorah Balkana (In den Schluchten des Balkan)
  5. V deželi Škipetarjev (Durch das Land der Skipetaren)
  6. Žuti (Der Schut)

Avtor kot Kara Ben Nemsi z zvestim spremljevalcem z dolgim imenom Hadži Halef Omar ben Hadži Abul Abbas Ibn Hadži Dawud al Gossarah, potuje po takratni Turčiji od Libije pa vse do Albanije. Pot ju vodi čez Saharo, po Egiptu, čez Arabski polotok, mimo Irana do današnje Turčije, skozi Bolgarijo, Makedonijo in v Albanijo. Na poti sledita skrivnostni združbi, ki razpreda svoje lovke po Osmanskem cesarstvu.

Knjige so polne humorja in duhovitosti, marsikdaj sem se naravnost krohotal.

Karavana sužnjev (Die Sklavenkarawane)

Zgodba se prične s popotovanjem tujca poimenovanega Oče štirih oči (zaradi svojih očal) v spremstvu plemena Homrov v Fašodo (Sudan). Gre za prevejanega Nemca, ki potuje po svetu, da bi zbiral najrazličnejše rastline in živali in tako dopolnil znanje o teh krajih. Kmalu ugotovi, da Homrom ni za zaupati in da kujejo zli načrt, da bi ga pogubili. Po kroženju jastrebov namreč opazi, da jim sledi druga karavana. Sklepa, da je to tako imenovana gazua (roparska karavana). Homrom pa račune prekriža trgovska karavana – dželaba, ki se jim takrat pridruži. A tu se zgodba šele prične.

Old Surehand

Čeprav nosita knjigi naslov Old Surehand, glavni junak v prvi nedvomno ni Old Surehand, temveč izstopajo Old Shatterhand (pisatelj), Vinetou in Old Wabble (kralj kavbojev). Old Surehand skoraj v ničemer ne izstopa in je precej pomaknjen v ozadje. Zgodba se prične, ko Old Shatterhand naleti na vojake med katerimi kampirajo tudi nekateri westmen. Predstavi se jim kot iskalec grobov in jih dobro potegne za nos. Ko se odpravijo naprej nanje naleti Old Wabble, ki je ušel, medtem ko so Old Surehanda zajeli Komanči. Seveda se takrat Old Shatterhand ponudi, da ga bo rešil, Old Wabble pa želi pomagati. Old Shatterhand sprejme ponudbo, ne da bi vedel, kake težave mu utegne Old Wabble nakopati.

Naj omenim še, da je na koncu prve in začetku druge knjige, nekaj pripovedi, ki jih Old Shatterhand sliši v taverni pri Tikovi mamki. Te zgodbe so že podrobneje opisane v samostojnih knjigah (Kapitan Kajman, V kordiljerah (?)) in jih bo morda bralec želel preskočiti, saj gre le za izseke iz teh knjig.

Waldröschen oder die Rächerjagd rund um die Erde

  1. Grad Rodriganda (Schloß Rodriganda)
  2. Piramida boga sonca (Die Pyramide des Sonnengottes)
  3. Benito Juarez
  4. Lovec Jastrebji kljun (Trapper Geierschnabel)
  5. Smrt cesarja Maksimilijana (Der sterbende Kaiser)

Serija zgodb, ki se dotika življenja grofovske družine Rodriganda, ki jo hočeta uničiti družinski odvetnik Gasparino Cortejo in njegov brat v Mehiki Pablo Cortejo ter se polastiti njihovega bogastva. V tej knjigi avtor ne nastopa sam, ampak pripoveduje o drugih pomembnejših osebah, ki hočejo oprati čast družine Rodriganda in povrniti grofu Manuelu izgubljenega sina. Sčasoma zgodba preraste v opis vojne in trenj v Mehiki v času Napoleona.

Knjige so hkrati kriminalke, pustolovščine in zgodovinske knjige. Zelo napeto in poučno branje.

Inkova oporoka (Das Vermächtnis des Inka)

Pisatelj tokrat pripoveduje o skupinici ljudi v Južni Ameriki, ki jih usoda poveže proti skupnim sovražnikom. Odvija se v času vojn med južnoameriškimi državami ter vpadi nekaterih Indijanskih plemen.

Deutsche Herzen – Deutsche Helden

  • Derviš (Der Derwisch)
  • V dolini smrti (Im Tal des Todes)
  • Soboljar in kozak (In Sibirien)

Zgodba se prične v Turčiji, Carigradu, ko Hermann Wallert (Adlerhorst), slikar Paul Normann in čudaški angleški lord David Lindsay sklenejo pakt, da bi rešili ljubezen slikarja, Čito, iz suženjstva. Pot jim prekriža derviš Osman, ki je v resnici Florin, nekdanji služabnik Adlerhorstovih, ki je zakrivil njihov propad. Čito odkupi v imenu Ibrahim Beja. Tukaj se spozna z Cikimo, ki pa je velika ljubezen Hermanna. Zadeva se začne zapletati, ko se prične odkrivati njihova povezanost z družino Adlerhorst. V knjigah ne srečamo pisca, so pa tukaj Triperesna deteljica, Old Firehand in Vinetou.

Komentarji obiskovalcev9 komentarjev, dodajte svojega

kr'en je 15.9.2009 ob 10:09 napisal/a: 1.

Karly may je tudi meni zelo ljub. Teh od orienta sicer še nisem bral, sem pa bral tiste, ki se dogajajo v S. ameriki.
To so: Old Surehand I in II, Vinteou I in II, Zaklad ob srebrnem jezeru, Stezosledec, Vinetoujevi dediči, pa možno da še kako, ki se je trenutno ne spomnim.

Napisal je precej knjig, ki jih niti ne poznam vseh.

Andrej je 29.9.2009 ob 11:09 napisal/a: 2.

Ne veš kaj zamujaš ;)
Tiste Orienta so vsaj tako zanimive kot tiste iz Severne in Južne Amerike.

vanci je 14.12.2009 ob 21:12 napisal/a: 3.

karel may je najboljši pisatelj!škoda da ni več napisal o vinetuju.

vanci je 10.2.2010 ob 14:02 napisal/a: 4.

ali kdo ve kje bi se dalo celotno serijo kupiti in kje je seznam kako si knnjige sledijo. zanima pa me tudi ali je to kar je v “zelenih platnicah” vse ali kaj še ni prevedeno oziroma je izdala kakšna druga založba

Andrej je 10.2.2010 ob 16:02 napisal/a: 5.

Kako si sledijo je zelo težko ugotoviti, ker je sam avtor objavljal dela v precej nelogičnih zaporedjih. Na wikipediji je en seznam: http://de.wikipedia.org/wiki/Karl_May

Obstajajo še neke prenovljene slovenske različice, kjer je ena zelena knjiga razdeljena v več knjig.

uroš je 09.2.2016 ob 23:02 napisal/a: 6.

Ali kdo rabi zbirko 16 knjig Karla Maya, odlično ohranjenih. Vinetu 1,2,3,4,5,6, Old Surehand 1,2,3,4, Zaklad v srebrnem jezeru 1,2, V kordiljerah 1,2, Ob Rio de la plati 1,2. In zraven dam še dve knjigi tudi od Karla Maya V dolini smrti, in Na tujih stezah. Vse skupaj za 90 evrov

uroš je 10.2.2016 ob 12:02 napisal/a: 7.

Če vas zanima, odpišite na Email: uros.buba@gmail.com , ali poklicite na tel. št. 041-939-115

Bogdan je 01.7.2020 ob 14:07 napisal/a: 8.

No,Karl May je napisal precej več,kot je prevedeno v slovenščino,tako so pri Kerševanu na Reki izšle v letih 1960 dalje še tri knjige in sicer Okamenjena molitva,ki je nadaljevanje knjige V kraljestvu srebrnega leva leta 1965,Lav krvne osvete ,v kateri se srečamo z nekaterimi zgodbami in osebami,ki so omenjene v prejšnjih knjigah izšla leta 1962,Razbojnici na žutoj rijeci ,ne vem leta idaje,je pa pisal tudi pod psevdonimom,tako je njegova knjiga Beračeve skrivnosti prevedena že zelo zgodaj.
Kako si knjige sledijo,imam spisek bom napisal jutri.

Andrej je 25.7.2020 ob 06:07 napisal/a: 9.

Pozdravljeni, hvala za te koristne informacije. Glede na moj bralni cikel, bo kmalu spet čas za tega avtorja :). Mogoče si bi upal celo spoprijeti celo z izvirniki v nemščini, ki so brezplačno objavljeni na spletu – bomo videli …

Dodajte komentar





Zadnja sprememba: | Deli na: