Blog Bukvarna Dan Brown

Dan Brown

Dan Brown se je rodil 22 Junija 1964 v ZDA. Najbolj znan je po njegovem romanu Da Vincijeva šifra (Da Vinci Code). V njegovih delih mrgoli teorij zarote, skrivnih simbolov, šifer in skrivnostnih organizacij. Knjige so napete do konca in pogosto se izkaže, da je resnica daleč od pričakovane. Zagotovo so to knjige, vredne branja. Pisatelj niza zanimiva dejstva, ki bodo verjetno marsikomu neznana in ki se zdijo resnična. Pa so res? Za pojasnitve, bi priporočal knjige Simona Cox-a, ki navaja dejstva iz knjig objektivno. Nekateri so namreč knjige vzeli preveč zares in v njihovih komentarjih ne manjka pljuvanja po avtorju in njegovemu “nepoznavanju dejstev in zavajanju”. Možno je tudi, da bodo knjige užalile kakega kristjana, saj v njih ne manjka osti, ki so naperjene proti Cerkvi in njihovem “prikrivanju resnice” (če drži ali ne). Ampak to je le knjiga in vsak ima pravico do svojega mnenja. Pisatelj ima tudi spletno stran in sicer: DanBrown.com

Angeli in Demoni (Angels and Demons) – 2000

Zgodba se prične, ko direktor CERN-a Maximilian Kohler odkrije truplo fizika in duhovnika Leonarda Vetra. Na njegovih prsih je izžgan simbol (ambigram) Illuminatov, poleg tega pa mu manjka oko. Namesto, da bi poklical policijo, se direktor odloči, da bo kontaktiral Roberta Langdona, profesorja s Harvarda, ki je strokovnjak za Illuminate. Ko Kohler kontaktira še Leonardovo posvojeno hčer Vittorio, se izkaže, da je morilec odnesel posodo, ki vsebuje manj kot gram antimaterije. Kljub majhni količini pa ima snov izjemno uničevalno moč. Zgroženi spoznajo, da imajo na voljo manj kot 24 ur, preden se bo antimaterija aktivirala.

Da Vincijeva šifra (Da Vinci Code) – 2003

Zgodba se prične z umorom Jacquesa Sauniera, ki je kustos v muzeju Louvre v Parizu. Pred svojo smrtjo uspe Jacques skriti simbole in šifre tako na svoje telo kot v prostoru okrog njega. Policija pokliče Roberta Langdona, ki se ravno mudi v Parizu na predavanjih. Ker se naj bi Robert sestal z Jacquesom in ker ta pusti sledi, ki namigujejo na Roberta, ga ima policija za glavnega osumljenca. Potem se na sceni pojavi kripograferka Sophie Neveu, ki je prepričana v Robertovo nedolžnost. Pomaga mu zbežati, da bi razkrila kdo je umoril Jacquesa, njenega dedka.

Digitalna trdnjava (Digital Fortress) – 1998

Susan Fletcher je izvrstna kriptografinja. Neko soboto dobi klic iz NSA (agencija za nacionalno varnost). Ker naj bi v soboto imela prosto je seveda začudena. Klicatelj je polkovnik Strathmore. Razloži ji, da je superračunalnik TRANSLATR, ki najde 64-bitni ključ v desetih minutah, neko šifro obdeluje že 15 ur! Šlo naj bi za t.i. Digitalno trdnjavo, krožno zanko, ki jo je napravil Ensei Tankado, da bi se maščeval NSA. Digitalna trdnjava je prosto dostopna na spletu, Tankado objavi dražbo za ključ, ki bi omogočil njeno neomejeno uporabo. Takrat se zaplete. Tankado umre v Španiji in za njim pošljejo Davida Beckerja, strokovnjaka za tuje jezike in Susaninega ljubimca, da bi našel ključ. A že od začetka je jasno, da bo naloga vse prej kot enostavna.

Ledena prevara (Deception Point) – 2001

Rachel Sexton je analitičarka zaposlena pri NRO (National Reconnaissance Office), ki za Belo Hišo pripravlja izvlečke podatkov. V obdobju predvolilne bitke dobi povabilo predsednika ZDA, da bi zanj potrdila Nasino senzacionalno odkritje: pod Arktičnim ledom naj bi namreč slednja s pomočjo satelitskega sistema PODS odkrila več stoletij star meteorit, ki naj bi vseboval sledi zunajzemeljskega življenja. Slednje bi ne bilo le izjemnega pomena za predsednikovo volilno kampanjo, ampak tudi za preživetje NASE, ki ji v primeru zmage protikandidata (Rachelinega očeta) grozi drastično zmanjšanje sredstev. Na prvi pogled kaže, da je najdba avtentična, a nenavadno naključje privede do tega, da se na odkritje spusti senca dvoma.

Dodajte komentar





Zadnja sprememba: | Deli na: