Blog Bukvarna Jonathan Stroud

Jonathan Stroud

Jonathan Anthony Stroud se je rodil leta 1970 v Angliji. Piše večinoma knjige za mladino in mlajše, njegova največja uspešnica pa je Bartimejusova triologija (Bartimaeus Trilogy). Za leto 2009 je celo predviden film, posnet po eni izmed knjig iz triologije

Bartimejusova triologija (Bartimaeus Trilogy)

Gre za fantazijsko zgodbo, ki jo sestavljajo tri knjige: Amulet iz Samarkanda, Golemovo oko in Ptolemajeva vrata. V zgodbi se srečamo s skrivnostnim (paralelnim) svetom, kjer obstajata dve vrsti ljudi. Na oblasti so čarovniki, ki imajo sposobnosti priklica raznih demonov, ki jim pomagajo pri opravilih (seveda neprostovoljno in z odporom). Podložni so tako imenovani navadni ljudje, ki so zelo nezadovoljni s svojim položajem in zato nastanejo skupine upornikov kot je recimo Odpor.

Svet je razdeljen na različne imperije od katerih igrata glavno vlogo Angleški in Češki, slednji je že dlje časa v razsulu. Zgodba se prične razvijati, ko 12-letni nadarjeni čarovnik Nathaniel doživi hudo ponižanje. V želji po maščevanju se odloči za priklic džina Bartimejusa, ki naj bi mu pomagal ukrasti mogočen Amulet iz Samarkanda. Posledice dejanja so strašne.

Zelo zabavna knjiga. Bartimejus neprestano trosi zanimive podatke o zgodovini in nasmeji s hudomušnimi zbadanji. Vsekakor vredna branja, ena izmed zanimivejših fantazijskih knjig.

Dodajte komentar





Zadnja sprememba: | Deli na: