Blog Kritike CAPTCHA omejuje mojo svobodo na spletu

CAPTCHA omejuje mojo svobodo na spletu

Vsak, ki brska po spletu je zagotovo naletel na zadevo, ki se imenuje CAPTCHA.

Primer Captche
Primer Captche

Ime izvira iz leta 2000 in sicer pomeni Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart. Gre za ukrep proti spam botom. To so računalniki, ki poganjajo skripte, ki so sposobne samodejne registracije, pobiranja e-poštnih naslovov in pošiljanja neželenih sporočil nanje – zdaj veste od kod ves spam, izpolnjevanja obrazcev in še kaj.

Kot je iz slike razvidno, naj bi šlo za popačen tekst, ki bi ga lahko vsakdo brez zdravstvenih težav prepoznal, boti pač ne. Žal temu ni tako. Spam boti namreč postajajo iz dneva v dan bolj izpopolnjeni in so sposobni prepoznave znakov, tudi tistih precej popačenih. Rezultat tega je, da postajajo CAPTCHA znaki bolj in bolj komplicirani. Dogaja se mi že, da moram pogosto do petkrat vpisati kodo, ker ne ločim črke O od ničle, ali pa je tekst tako popačen, da se mi niti sanja ne kaj bi lahko pisalo. Spodaj naštevam nekaj slabih CAPTCHA primerov:

Slab Captcha 1
Je prva črta I oz 1 ali služi le popačenju? Je tisto za Rjem P ali R?
Slab Captcha 2
imply, implv, iniply, iniplv, imjolv, … ????
Slab Captcha 3
A ali 4?
Slab Captcha 4
Slikovna uganka.
Slab Captcha 5
tiefle, trefle, liefle, lrefle? Groza.

Kot vidite, nastradajo le uporabniki. Še posebej tisti, ki slabo vidijo. Najhuje pri tem je, ko vidiš kolikšen procent teh znakov prepoznajo boti. Primer slike:

Stopnja prepoznavanja Microsoftove Captche
Stopnja prepoznavanja Microsoftove Captche

CAPTCHA se poslužujejo Google, Microsoft, Yahoo in podobne velike korporacije. Tako moram v svoji lastni Google skupini vpisati CAPTCHA kodo, če bi želel videti e-pošto člana, ki sem ga dodal! Najhuje je, da moram vpisati CAPTCHA tudi, če bi rad videl ! Absurdno! Spammerji kar tekmujejo kdo bo prvi razbil zaščito in avtomatiziral proces registracije. Nekatere strani poskušajo uvesti zvočni captcha, ki pa naj bi bil spet zlahka zlomljiv. Uporabo CAPTCHA odsvetujejo tudi pri W3C, preberite si zanimivo predavanje.

Vse skupaj me precej jezi. Ugotavljam, da sploh nimam več svobode na spletu. Povsod je potrebno vpisovati CAPTCHA, ob katerem pogosto izgubljam čas, saj je včasih prav neberljiv.

Sam na blogu ne uporabljam CAPTCHA, ampak le AKISMET, ki filtrira sporočila, brez, da bi zahteval dodatne vnose od uporabnika. Je tudi precej bolj zanesljiv. V knjigi gostov sem se poslužil drugačne metode. Od obiskovalca zahtevam, da pusti eno polje prazno. Ker spam boti ponavadi izpolnijo vsa polja, jih tako učinkovito blokiram.

Premislite o alternativnih načinih in se uprite temu, da bi postali sužnji spammerjev!

Komentarji obiskovalcev4 komentarjev, dodajte svojega

JureG je 23.2.2009 ob 13:02 napisal/a: 1.

Ja, tele anti spam so za popizdit. Dobim pred sabo takole geslo zdej pa tuhti kaj je.

Sam mam na blogu Akismet pa math računanje, spama nimam nobenega (tok, tok po lesu).

kr'en je 23.2.2009 ob 15:02 napisal/a: 2.

Enako mene razhudi tale “anti spam” CAPTHA sistem.

Na forumu sem ga imel vklopljenega, da bi kaj pomagalo proti registraciji spammerjev. No pomaga en drek. Tako da sem pred kratkim funkcijo izklopil in nastavil, da moram osebno vsako registracijo potrditi. Bolj učinkovito.

Na blogu pa imam tako kot jure, samo brez math računanja.

JureG je 24.2.2009 ob 00:02 napisal/a: 3.

Samo na slabše bo šlo. Že tko mamo u inobix 300% vč spama kot pravih mailu.

Žiucirajo me spammerji. Jz spammerje kličem tut folk pred filofaxam k nas zasipavajo z listkam. V čem je fora, od tega jih 1% pogleda, pri drugih pa vsi romajo v smeti.

Andrej je 24.2.2009 ob 13:02 napisal/a: 4.

Hehe, potem sva na istem. Jaz grem celo tako daleč, da na spam listo dodam vsakogar, ki mi pošlje FWD ;)

Dodajte komentar





Zadnja sprememba: | Deli na: