Blog Ali veste ... … kaj je Taizé?

… kaj je Taizé?

Taizé je vasica v Franciji, severno od Lyona, ki ne bi bila nič posebnega, če se ne bi tam leta 1940 naselil brat Roger. Bil je čas druge svetovne vojne in brat Roger je sprejemal begunce, zlasti Jude. Čez dve leti je šel v Ženevo, zaradi nevarnosti, ker so ga odkrili, pa se ni mogel vrniti do leta 1944. Takrat pa so z njim v Taizé prišli še štirje bratje in tako je bila ustanovljena Taizéjska skupnost.

Danes v skupnosti živi več kot sto bratov, katoličanov in različnih protestantskih ver, iz več kot petindvajsetih držav. Bratje sprejmejo življenjsko zaobljubo materialne in duhovne delitve, celibata in velike preproščine življenja. Živijo od svojega dela, zase ne sprejemajo daril ali donacij-te namenijo revnim. Bratje vseskozi pomagajo najrevnejšim in najbolj pomoči potrebnim. Majhne skupine bratov so danes prisotne v Aziji, Afriki in Južni Ameriki.

Sredi petdesetih let so v Taizé začeli prihajati mladi in vaška cerkvica je kmalu bila premajhna za vse, zato so zgradili večjo. Leta 1962 so posvetili cerkev Sprave. Množice mladih še danes, največ jih pride poleti, prihajajo v Taizé na tedenska srečanja, posvečena molitvi in premišljevanju. Med njimi so tudi taki, ki drugače niso verni, ne hodijo v cerkev. Nekateri pa tam ostanejo več tednov ali celo več mesecev. Bratje vsako leto za novo leto organizirajo srečanje v enem izmed večjih mest v Evropi. Lani je to srečanje bilo v Ženevi, letos pa bo v Bruslju.

Brat Roger je v starosti 90 let umrl 16. avgusta 2005. Bil je umorjen med večerno molitvijo. Brat Alois, katerega je brat Roger za svojega naslednika izbral že pred leti, je sedaj predstojnik skupnosti.

Če vas zanima, kako poteka tedensko srečanje v Taizé-ju, berite dalje …

Tedensko srečanje traja od nedelje do nedelje. Obiskovalci so nastanjeni v lesenih hiškah ali velikih šotorih, ločeno po spolu. V poletnih mesecih in za velikonočne praznike je zaželeno, da s sabo prinesete šotor. V središču vsakodnevnega življenja v Taizéju so skupne molitve trikrat dnevno. Molitve sestavljajo petje Taizé-jskih spevov, branje Svetega pisma, prošnje in nekaj minut tišine. Po petkovi večerni molitvi sledi čaščenje križa, v soboto zvečer pa je molitev s svečkami, kar predstavlja Kristusovo vstajenje.

Bratje iz skupnosti vsak dan pripravijo biblični uvod, ki mu sledita tišina ter pogovor v manjših skupinah. Popoldanske delavnice pomagajo poglobiti vez med vero in življenjem na različnih področjih kot so: delo, solidarnost, družbena vprašanja, umetnost in kultura, iskanje miru v svetu … Vsa dela (kuhanje, deljenje obrokov, pomivanje posode, čiščenje okolice, pomivanje kopalnic in WC-jev …) v Taizé-ju opravljajo prostovoljci, zato je zaželeno, da vsak poprime za kakšno delo. V bližini je tudi jezero, okoli njega pa je park, ki je krasen prostor za premišljevanje ali branje Svetega pisma. Po večerni molitvi je povsod tišina, razen v Oyaku, kjer se mladi lahko zabavajo do pol polnoči.

Dnevni urnik pa zgleda tako:

8:15
jutranja molitev, zatem zajtrk
10:00
dnevni biblični uvod, kateremu sledi osebna refleksija ali pogovor v malih skupinah, ali praktična opravila
12:20
opoldanska molitev, zatem kosilo
14:00
pevske vaje (kdor želi)
15:15
biblični uvod ali praktična opravila
17:15
čaj
17:45
tematske delavnice od torka naprej
19:00
večerja
20.30
večerna molitev, zatem nočni mir

V nedeljo :

8:45
zajtrk
10:00
maša
13:00
kosilo
19:00
večerja
20:30
molitev

Mladi, ki to želijo, lahko preživijo en teden ali vikend v tišini in si tako vzamejo čas za poslušanje, kako jim Bog govori skozi molitev, premišljevanje Svetega pisma in skozi dogodke v življenju.

V Sloveniji odhode v Taizé organizira društvo SKAM.

Še nekaj slik:

Vasica Taizé
Vasica Taizé
Pri jezeru
Pri jezeru
Veliki šotori
Veliki šotori
Pokrajina
Pokrajina

in filmček: http://www.youtube.com/watch?v=PJrxn5Wkp_g

Viri:

Komentarji obiskovalcev3 komentarjev, dodajte svojega

Luka je 28.9.2008 ob 20:09 napisal/a: 1.

Da vidmo še ta posnetek.

persson je 07.10.2008 ob 19:10 napisal/a: 2.

Podrobno sem prebral pa nevem ali nisem zasledil, a si bil tam?

Andrej je 07.10.2008 ob 21:10 napisal/a: 3.

Nisem bil tam, je pa ta prispevek pripravil nekdo, ki je bil :)

Dodajte komentar





Zadnja sprememba: | Deli na: