Blog Bukvarna Michael Crichton

Michael Crichton

Michael Crichton je bil zagotovo eden izmed mojih najljubših piscev znanstvene fantastike. Rodil se je 23.10.1942 v Illinoisu in umrl leta 2008. Po številnih romanih so posneli tudi filmske uspešnice od katerih so zagotovo najbolj znani: Kongo (Congo), Sfera (Sphere), Jurski park (Jurassic Park) in Izgubljeni svet (The Lost World: Jurassic Park). Vse naštete filme sem si ogledal in moram reči, da so dobri, knjige po katerih so filmi posneti, pa so neprekosljive! Odražajo avtorjevo odlično podkovanost v znanosti in odpirajo številne nove poglede na svet.

Časovna past (Timeline)

Zgodba se prične s skrivnostnim moškim, ki se kar naenkrat pojavi sredi puščave pred nič hudega slutečim parom, ki je namenjen v rezervat Indijancev Navajo. Pri sebi ima skrivnostno keramično ploščico na kateri piše ITC. Moški blebeta v rimah, zato ga zakonca odpeljeta v bližnjo bolnišnico, kjer na njem ugotovijo številne telesne napake. Moški nato umre in pri njem najdejo podrobno skico srednjeveškega samostana st.Mere. Policist, ki ga ozadje možakarja zanima, kontaktira ITC (International Technology Corporation) in tam ga zvito odpravijo. Napis na skici razvozla in pokliče raziskovalno skupino, ki dela na izkopavanjih v Dordogni, v bližini samostana pod finančno podporo ITC.

Vodja izkopavanja Edward Johnston je presenečen nad skico, saj take podrobne rekonstrukcije še nikjer niso videli. Odpravi se v vodstvo ITC, da bi mu skrivnost razkrili. Skupina pa medtem v ruševinah odkrije dvožariščno lečo iz očal, ki sumljivo spominja na profesorjevo vendar je stara čez 600 let. Še večji šok sledi, ko med starimi pergamenti najdejo zapisane besede “NA POMOČ 7.4.1357” s profesorjevo pisavo. Po analizi se za črnilo ugotovi, da je staro čez 600 let.

Šokirani raziskovalci Chris Hughes, Kate Erickson, André Marek in David Stern odpotujejo v sedež podjetja ITC in se tam seznanijo z neverjetno tehniko kvantnega teleprenosa, ki so ga razvili pri ITC in omogoča potovanje v različne paralelne svetove. V želji, da bi profesorja rešili, se trije raziskovalci (David Stern ostane) odpravijo za njim, ko gre nekaj strašansko narobe. Da se vrnejo nazaj imajo na voljo le 37 ur!

Napetost v knjigi stopnjuje odštevanje časa, ki ga imajo na voljo raziskovalci, da se vrnejo. Knjiga vsekakor pritegne z natančnimi opisi srednjega veka, načinom bojevanja in življenja. Vmes se najdejo številni zanimivi opisi tehnike kvantnega teleprenosa, teorije multiverzumov in ideje o kvantnih računalnikih. Zelo napeta in zanimiva!

Jedci Mrtvih (Eaters of the Dead)

Knjiga temelji na rokopisu Ahmad ibn Fadlana, ki ga Bagdadski kalif po neljubem pripetljaju pošlje k Bolgarom ob Volgi (v knjigi najdete opombo, da ne gre za ozemlje današnje Bolgarije). Na poti ga zajamejo Vikingi, ki ga kot trinajstega v skupini popeljejo v njihovo domovino. Kot trinajsti bojevnik naj bi skupini prinesel srečo. Borili se naj bi proti zloglasnim wendolom, ki prihajajo v megli in sejejo smrt in pogubo.

Med potovanjem Ahmad ibn Fadlan pozorno zapisuje običaje in pripetljaje ter poskuša biti čimbolj objektiven. Pripoved zelo neposredna in bo morda koga odvrnila od branja. Vsekakor zanimivo branje, še posebej za ljubitelje zgodovine. Po knjigi je bil posnet tudi film: Trinajsti bojevnik (The 13th Warrior v katerem igra Antonio Banderas.

Kongo (Congo)

V gostih gozdovih osrednje Afrike ob reki Kongo, ekspedicijo raziskovalcev, ki išče skrivnostno mesto Zinj, pobijejo neznani sovražniki. Po posnetkih iz kamer sodeč, gre za gorile. Druga ekspedicija sledi prvi, da bi odkrila, kaj izgubljeno mesto skriva. V njem naj bi namreč ležala bogata najdišča diamantov. S sabo imajo tudi gorilo, ki se preko znakovne govorice zna sporazumevati z ljudmi. Čas je izrednega pomena, saj so tekmeci že na poti. Ko po številnih zapletih končno najdejo prejšnji tabor, se jim razkrije grozljiva podoba uničenja. Kaj skriva mesto Zinj?

Zgodba je zanimiva, čeprav vsebuje preveliko računalniške vsebine. Za tak pustolovski roman vsekakor nepričakovano. Glede na to da je nastala v osemdesetih je to nekakor razumljivo, saj se je pričenjal vzpon računalniške dobe. Po knjigi je bil posnet istoimenski film, ki pa se knjige ne drži popolnoma.

Jurski park (Jurassic Park)

John Hammond, stvaritelj podjetja Ingen, na otok Isla Nublar v Kostariki povabi paleontologa Alana Granta in Ellie Satler, teoretičnega matematika Iana Malcolma, odvetnika Donalda Gennara ter svoja vnuka, da bi preučili zoološki park v katerem so glavna atrakcija dinozavri. Iz DNK, ki so ga dobili iz zmletih kosti fosilov in žuželk ujetih v jantarju, so s pomočjo najmodernejših postopkov, uspeli pridobiti dovolj materiala, da so lahko poustvarili dinozavre. Ian Malcolm projektu vztrajno nasprotuje kot je nasprotoval že ko je napravil simulacijo sistema. Trdi, da tak sistem ne more obstajati, ker bo slej ko prej pahnjen v kaos. Kljub temu, da so vsi dinozavri ženskega spola in so umetno odvisni od lizina, se kmalu izkaže, da se vseeno razmnožujejo. Ko pa v ogradah zmanjka elektrike pa se izlet v parku sprevrže v boj za preživetje.

Fantastična knjiga. Mogoče se bodo tisti z manj naravoslovnega znanja v njej počutili izgubljeno, ampak je kljub temu vredna branja! Po knjigi je bil posnet istoimenski film, ki pa se dokaj razlikuje od knjige.

Izgubljeni svet (The Lost World)

Knjiga je nadaljevanje uspešnice Jurski park. Šest let po incidentu se matematik Ian Malcolm (preživeli iz Jurskega parka) in bogataš Richard Levine trudita odkriti lokacijo skrivnostnega področja imenovanega Site B (Lokacija B). Levine odkrije lokacijo na otoku Isla Sorna in nestrpen kot je se takoj odpravi na pot. Otok je bil skrivna tovarna dinozavrov, ki jo je hotel Ingen prikriti pred obiskovalci. Da bi našli izginulega Levina, Ian skupaj z ekipo odpotuje na otok, kjer se jim razkrije neverjeten ekosistem na katerem so dinozavri preživeli. Vendar je z njimi nekaj narobe. Okuženi so z boleznijo, ki zagotovo vodi k propadu. Zgodba se zaplete ko na otok prispejo industrijski vohuni iz podjetja Biosyn (prisotni tudi v Jurskem parku), ki bi radi vzorce dinozavrov.

Odlično nadaljevanje prvenca, čeprav ga pisatelj ni imel prvotno v načrtu. Po knjigi je bil posnet istoimenski film, ki pa se precej razlikuje od knjige

Sfera (Sphere)

Vojska zbere skupino znanstvenikov, da bi raziskali skrivnostno plovilo globoko pod morjem, ki so ga našli med polaganjem kablov. Izračuni glede na debelino koralnega pokrivala pokažejo osupljivo dejstvo: plovilo leži na dnu morja že vsaj 300 let, tej pa sledi še osupljivejša: plovilo je zemeljsko in so ga izdelali 50 let v prihodnosti. Zgodba se zaplete, ko v vesoljskem plovilu najdejo skrivnostno sfero, ki je najverjetneje nezemeljskega izvora. Zaplet se prične, ko enemu izmed članov uspe sfero odpreti. Vrne se z glavobolom in se spomni precej malo. Kmalu zatem jih kontaktira zunajzemeljsko bitje, ki se imenuje Jerry. Bitje na začetku kaže prijazne namene, kmalu pa se pričnejo dogajati čudne stvari.

Zelo zanimiva in napeta knjiga, popestrena z psihološkimi vstavki (eden izmed članov odprave je tudi psiholog). Po knjigi je bil posnet tudi film.

Naslednji gen (Next)

Ta knjiga njegova zadnja knjiga, ki je bila objavljena za časa njegovega življenja. V njej je predstavljenih več vzporednih dogajanj, ki se med seboj bolj ali manj prepletajo, vse skupaj pa imajo skupno rdečo nit: genetske raziskave. Glavna zgodba se plete okrog Franka Burneta, ki preživi levkemijo zaradi odziva lastnih celic. Med zdravljenjem to seveda ne ostane neopaženo, zato mu celice pod pretvezo raziskav odvzemajo in jih prodajo za bajne vsote denarja korporaciji BioGen. Ogorčen Frank, ki o tem ni bil obveščen, se obrne na sodišče in izgubi pravico do uporabe lastnih celic. Ampak, zgodba s tem še daleč ni končana …

Gre za napet tehnološki triler, ki bo tistim tehnično manj podkovanim morda povzročal težave pri branju, tisti iz področja naravoslovnih ved pa bodo v njem najbrž uživali. Vsebuje kar nekaj zanimivih dejstev o genetiki, ki jih morda niste vedeli, zato se pripravite na brskanje po spletu med branjem :). V vzporednih zgodbah se lahko nepozoren bralec hitro izgubi, zato si morda zapišite kdo sodi kam (knjiga je dokaj zajetna). Knjiga vsebuje precej vulgarnosti, zato se ji izognite, če vam tak slog pisanja ni všeč.

Strahovlada (State of Fear)

V knjigi spremljamo odvetnika Petra Evansa, ki dela za bogataša Georga Mortona. Morton je podpornik gibanja za omejitev globalnega ogrevanja in v ta namen tudi prispeva veliko denarja. Več milijonov namerava nameniti v podporo tožbi prebivalcev otočja Vanutu proti Uradu za varovanje okolja ZDA, saj naj bi zaradi dviganja morja, ki ga naj bi povzročalo globalno ogrevanje, otoke kmalu preplavilo. Po obisku agentov Johna Kennerja in Sanjonga Thapa se Morton spremeni ter umakne donacijo po nekem banketu pa skrivnostno umre v avtomobilski nesreči.

Gre za obsežen okoljevarstveni triler, ki bo marsikaterega bralca osupnil. V vlogo negativcev postavlja zagovornike globalnega ogrevanja in postreže z grafi, številkami ter navedbami člankov. Je globalno ogrevanje res mit? Preberite knjigo, ne bo vam žal!

Kritična točka (Airframe)

Na poletu letala N-22 družbe Norton, se potniki nenadoma znajdejo v bitki za življenje, saj začne letalo močno premetavati. Pilot zahteva zasilni pristanek, pri tem pa nekako pozabi omeniti, da so bile med potniki tudi smrtne žrtve. Pred Casey Singleton, poddirektorico nadzora kakovosti je, da razišče, kako je do incidenta prišlo in to hitro. V primeru, da bi odkrili, da je za napako kriv Norton, lahko namreč izgubijo ogromen posel.

Spočetka se mi je knjiga zdela precej dolgočasna, igra mačke in miši, proti koncu pa postane zelo zanimiva.

Razkritje (Disclosure)

Glavni junak, Tom Sanders, pričakuje napredovanje ob prihajajoči združitvi njegovega podjetja z drugim, vendar dela račun brez krčmarja, saj njegova šefica postane njegova nekdanja ljubica Meredith Johnson. Še istega dne, ko zve za njeno napredovanje, ga Meredith pokliče v pisarno, da bi pregledala težave s pogoni CD-ROM, ki jih podjetje proizvaja. Ob srečanju pa ga Meredith poskuša zapeljati, Tom, ki je poročen pa njeno ponudbo zavrne. Meredith mu zagrozi s povračilom in naslednji dan se Tomu svet obrne na glavo.

Knjiga vsebuje nekaj pikantnih stvari, gotovo pa ne gre za erotični roman, temveč se bere bolj kot zelo napeta kriminalka. Knjiga morda ni primerna za feministke, ker jih avtor (po mojem mnenju povsem upravičeno) kritizira in poudarja smiselno, ne pa brezglavo, enačenje spolov. Po knjigi je bil posnet tudi film z Michaelom Douglasom in Demi Moore v glavni vlogi.

Komentarji obiskovalcev1 komentarjev, dodajte svojega

Luka Fanlok je 18.5.2008 ob 11:05 napisal/a: 1.

Ja sej ,… na internetu je že kar znan .. bom mogu še jaz prebrat kaj o njem.

Dodajte komentar





Zadnja sprememba: | Deli na: