Blog Ali veste ... … zakaj plombe izpadejo?

… zakaj plombe izpadejo?

Vsakdo, ki ima eno izmed črnih oz. sivih plomb se bo prej kot slej srečal s problemom izpadanja plomb. Večina bo mislila, da je vzrok izključno mehanskega vzroka (zaradi drgnjenja se sklenina ali plomba izrabi), ampak poglejmo si še kemijsko razlago.

Pogled v priročnik bi vam razkril, da je črna plomba (imenovana tudi amalgamska plomba) iz mešanice živega srebra in enega izmed drugih kovinskih materialov (lahko je tudi mešanica kovin, recimo srebra, kositra, bakra in cinka).

Ker se vsaka plomba sproti pripravi, je skoraj nemogoče, da bi bila sestava plombe identična eni izmed plomb, ki jih že imate v ustih. V ustih imate pa tudi slino, ki je pripraven elektrolit. Že veste na kaj ciljam?

Vsaka izmed plomb se rahlo raztaplja v slini. Ker sestava plomb ni enaka, nastane koncentracijska razlika in posledično napetostna razlika. Zaradi te začne teči rahel tok! Sicer ni tako velik, da bi vam zasvetila žarnica v ustih, ampak nek tok pa vseeno je. Proces torej teče v ustih brez, da bi se tega zavedali. Še posebej so na udaru zobje oz. plombe, ki se stikajo!

Kot pri vsakem galvanskem členu se tudi tu ena izmed elektrod (plomb) raztaplja, na drugi pa se zadeva nalaga. Verjetno ste pravilno uganili, da bo prej ko slej tista plomba, ki se raztaplja, izpadla, ker se bo toliko zmanjšala.

Našel se bo kak skeptik, ki mi ne bo verjel. Ta naj zagrize v alufolijo (lahko tudi tisto od čokolade) tako, da bo med dvema plombama, prišlo bo do neposrednega stika in večjega toka. Skelenje zagotovljeno ;)

Komentarji obiskovalcev4 komentarjev, dodajte svojega

JureG je 02.4.2008 ob 23:04 napisal/a: 1.

Zanimiva a poučna razlaga. Jaz ti verjamem. Glede folije pa vsi verjetno vemo, kako neprijetna izkušnja je to, vsaj za mene je bila in še vedno je.

Simon je 03.4.2008 ob 12:04 napisal/a: 2.

Kaj pa bele plombe… je tam kaj podobnega, vsebujejo tudi kovine ali jih ne?

Andrej je 03.4.2008 ob 21:04 napisal/a: 3.

Kolikor je meni znano bele plombe ne vsebujejo kovin, so iz nekakšnega kompozitnega materiala.

persson je 04.4.2008 ob 18:04 napisal/a: 4.

Kolikor vem so bele plombe lahko iz različnih materialov:
1. porcelan
2. kovinsko-porcelanska prevleka
3. kompozitni polimer, ki polimerizira ob svetlobi psoebne valovne dolžine

Še vedno pa je klasična plomba najbolj obstojna in trpežna, a ima seveda tudi slabe strani, ki omenja že Andrej. Ena od dobrih strani je še, da se pri strjevanju razteza (za razliko od polimera) in zapre vse odprtine). Ena od slabih strani pa je, da je treba odkrhnjeno popolnoma zamenjati, medtem ko se polimerne lahko dolepijo, oziroma dogradijo.
Če koga še kaj podrobneje zanima, bom vprašal sorodnika zobozdravnika.

Dodajte komentar





Zadnja sprememba: | Deli na: