Blog Razmišljanja Veliki petek in strog post

Veliki petek in strog post

Danes je bil strog post. Post, ki ga jaz ne pojmujem le kot odrekanje mesu, kar misli večina ljudi, ampak odrekanje stvarem, ki jih obožuješ. Takšen je pravi post. Za meso ne morem reči, da ga obožujem, jedel pa ga vseeno nisem, ker tako veleva običaj.

Malo hinavski se mi je zdel današnji dan do vodnih prebivalcev, ko sem zagrizel v ribji file, brat pa je, kot bi uganil moje misli, hudomušno pripomnil, da so si ta post zagotovo izmislili ribiči. Nekako sem se strinjal. Ne razumem zakaj so ribe dovoljene, saj navsezadnje gre za “meso”. Ribe so živali kot krava, svinja, ovca, kokoš itd. ki so na krožniku najbolj priljubljeni in ne razumem zakaj so privilegirane (če lahko to, da boš na post pojeden pojmuješ kot privilegij :).

Za hec sem babico povprašal o postu na ta dan pa mi je povedala, da na ta dan poleg mesa niso smeli jesti tudi jajc. Jedli so “ajnprejn župo” (prežganko) in “trsko župo” (jed iz koruzne moke, dokaj blizu žgancem) ter krompir. Drugega pa menda tako ni bilo.

Kot je bilo že rečeno sem se danes odpovedal marsičemu. Ne le mesu, ampak tudi vsem sladkarijam in pecivu, ki sem ga imel skoraj pred nosom. Odpovedal sem se računalniškim igram, kar je bila kar huda žrtev. Dan je bil zato veliko bolj produktiven, saj sem uspel v času, ki mi je preostal, napisati kar tri strani zgodbe in ta prispevek.

Ne verjamem, da bom do konca Velikonočnih praznikov napisal kaj na blog (ali pač), zato vsem obiskovalcem bloga že sedaj želim blagoslovljene Velikonočne praznike!

Komentarji obiskovalcev8 komentarjev, dodajte svojega

persson je 22.3.2008 ob 09:03 napisal/a: 1.

Hvala za lepe želje. Tudi tebi želim enako.

Tudi jaz se držim posta, čeprav mi kdaj kdo reeče, da postajam s tem verski faanatik, kar seveda ni res. Nanj gledam kot na tradicijo ter odrekanje. Sodobni človek bi se moral navaditi odreči marsičemu kdaj-pa-kdaj.

Še nekaj o ribah. To izhaja iz Svetega pisma, ker je Kristus nahranil množico z dvema ribama in od tam imajo ribe nek poseben privilegij, kot božja hrana. Tako je moje mnenje.

Andrej je 22.3.2008 ob 10:03 napisal/a: 2.

Aha, hvala za razlago.
Da bi bil verski fanatik, če upoštevaš post, seveda ne more držati. S tem kvečjemu izražaš svojo notranjo moč s katero ti uspe premagati željo po stvareh katerim si se odrekel. Jaz bi bolj rekel, da so ti favš, da se zmoreš odreči razvadam :)

Mala je 22.3.2008 ob 17:03 napisal/a: 3.

Jaz se ponavadi za cel post odpovem sladkarijam (sladoledu, ki ga obožujem, čokoladi, bonbonom), vseeno pa jem peciva, ker drugače ne bi preživela :)Čez vse leto se trudim, da ob petkih ne jem mesa, še posebej pa v postnem času (čeprav mi letos ni poplnomo uspelo), zagotovio pa se mesu odrečem na pepelnično sredo in veliki petek, ko velja strogi post. Takrat pa se odpovem tudi pecivu in ostalim dobrotom. Nekaj let nazaj sem se spuščala v ekstremni post (enkrat cel dan nisem nič jedla, drugič pa sem jedla samo kruh), vendar mi je bilo naslednji dan slabo, zato tega ne poskušam več :)
Res je, da je namen posta, da se odrečemo stvarem, ki jih imamo radi (ne velja samo za hrano, kot je že Andrej napisal), in se tako pripravimo na veliko noč. Ker le če se na praznike pripravimo, jih lahko resnično doživimo. Zato tudi jaz vsem želim doživeto in blagoslovljeno veliko noč.

Andrej je 22.3.2008 ob 19:03 napisal/a: 4.

Hehe, si pa pogumna :)
Jaz dvomim, da bi se bil sposoben v celotnem postnem času čemu odpovedati – no, televiziji zagotovo, tej se odpovedujem skoraj čez celo leto :)

Mala je 22.3.2008 ob 21:03 napisal/a: 5.

Nisi edini, ki se odpoveduješ televiziji…tudi jaz zelo malo gledam TV…saj niti ni nič pametnega, kar bi si z veseljem pogledala. Sej ni tako hudo, kot se sliši…vseeno pa se že veselim, da bom jutri lahko pojedla sladoled :)

hojlas je 17.2.2010 ob 20:02 napisal/a: 6.

se pravi,

Post pomeni odrekanje !
Kaj pa Če uživaš v molitvi, ko se te dotika notranji žar veselja potem tudi ne smem molit v času posta.

Andrej je 17.2.2010 ob 21:02 napisal/a: 7.

Hmmm, jaz bi rekel bolj, da je namen posta, da se približaš Bogu tako da se odrečeš določenim stvarem (materialnim stvarem in slabim lastnostim) in več moliš.

Martin je 19.4.2014 ob 15:04 napisal/a: 8.

Ne vem zakaj bi bilo potrebno na postni dan jesti ribe. Se spomnim še od doma, ko sem bil otrok….ribe smo jedli zeloo poredko, tudi mesa nismo jedli vsak dan ( mogoče 3-4 na teden) ampak ko je bil postni petek so morale biti ribe na meniju. Kot da ta “postni ” petek ne bi mogli preživeti brez rib ( mesa ) tako kot vsaj 150 ostalih dni v letu. Tako se razvijejo napačni običaji…zakaj? zaradi napačnega razumevanja!
Sicer pa je za veliki petek zapovedan strogi post in ne navaden, kar pomeni se odreči hrani popolnoma ( in seveda tudi ostalim materialnim užitkom) in se ta dan obrniti navzoter, ter se povezati s samim sabo kot dušo in z Bogom. 1 dan posta ( fizično gledano) ni nič kar bi človeku škodovalo, prej koristilo ( še posebej prebavnemu sistemu, ki ga celo leto bombardiramo).Strogi post ni nič novega v krščanski tradiciji, na konc koncev je tudi Jezus sam postil …in to kar 40 dni skupaj. Najbrž je res kar pravi papež Frančišek da slediti Jezusa ni lahko, ker njegova pot je križeva pot. Ampak, a to pomeni, da nam ga ni treba slediti?

Dodajte komentar





Zadnja sprememba: | Deli na: